Jump to content

Featured Replies

Posted

Drugari,

Dugo se već bavim mišlju da kupim čamac. Malu barku sa motorom. Da je vozim oko Pančeva, po Tamišu i Dunavu.

E sad, iako sam odrastao pored reke, ja o reci ne znam ništa. shtrumpf Niko od mojih predaka nije se interesovao za to. Koliko je teško priučiti nauku reke?

Pecanje me ne zanima. Nisam siguran ni šta me zanima. Da se odvezem do ušća, posmatram topole, meditiram, povedem neko društvo? Ništa često niti intenzivno.

Koliko je skup jedna takva barka? Koliko je komplikovano održavanje? Šta bi još trebalo da imam u vidu?

Za ovo što ja želim možda mi ni ne treba čamac nego prijatelj koji ima čamac.  ::crazy:

Čini mi se neka početna "vozačka" dozvola za čamac, "parking" mesto... stvarno nisam upućen, ali sam ranije čitao o sličnim stvarima pa sam možda is3povao..,nemoj bas da mi veruješ na reč što se ovoga tiče :) 

Takođe, potraži na pretraživaču forum o tim stvarima, ima sigurno samo se ne sećam kako se zove, trebalo bi da dobiješ sigurnije informacije... 

pozZ

"Lepo je imati vikendicu, a još lepše imati prijatelja koji ima vikendicu." ::crazy:

Imam prijatelja koji ima čamac, a i moj pokojni otac ga je nekad imao, pa mogu reći da to iziskuje priličan trud oko održavanja. Leti je sve to bajno i krasno, ali zimi ga treba izvući, konzervirati, naći vez, šta god... Kao i sve, ako hoćeš da ti nešto valja i traje, moraš uložiti trud. Ne znam detalje, ali ja kako imam sve manje slobodnog vremena, sve sam neskloniji baktanju bilo koje vrste.

Doduše, klasični uski rečni čamac kakav tebi treba nije nešto preterano zahtevan, jer mu ne treba ozbiljan vez, a na obalu se može izvući i bez terenskog vozila.

Hmm.. Ne znam koliko će ovaj moj odgovor pomoći, ali da probam. Naime, jedan od mojih prijatelja ima vikendicu na jednom hercegovačkom jezeru do koje je moguće doći jedino čamcem preko jezera. Zbog toga većina ljudi iz tog sela ima čamac, ručno napravljen. To su čamci, ili bolje rečeno splavovi (punta na lokalnom dijalektu) izgrađeni od dasaka i limenih bačvi, a pokretani na motor. Lagani su, spori, ali za uživanje u ljetnom danu uz pivo, perfektni :spot:  Mi, laici, smo, uz pivo, raspravljali koliko košta izgradnja takvog splava i složili se da ne bi trebalo biti preko 200njak €. smartass

Malo sam tražio po googlu i nabasao na ovaj link, pa eto, ako nekom posluži - super!

http://www.bih-ribolov.com/forum/index.php?topic=2224.0

Moraš da položiš kapetanski ispit. U Novom Sadu se to polaže u lučkoj kapetaniji, tako mi je neko rekao još davno kad sam se interesovao, i trebalo bi da je prilično jednostavno. Evo nekog pravilnika koji sam tada iskopao. Nažalost, nikada nisam sproveo u delo svoju nameru, odvukli su me drugi prioriteti.

Ako pogledaš po netu, videćeš da se običan čamac može naći za 200-300 evra, a za nešto sa kabinom ti treba 500-600.

Znam da sam jednom iskopao neku superdetaljnu mapu plovnih puteva Vojvodine. Ali ne znam koliko košta takav način putovanja.

Inače, evo teme koju sam otvorio pre mnogo godina, pisali su ljudi svašta korisno o kupovini čamca, održavanju, troškovima itd.