Jump to content

Featured Replies

Posted

Kao sto naslov kaze zanima me koliko bi me kostalo putno zdravstveno osiguranje za put u Nemacku na 2 i po meseca. Znaci standardno osiguranje, nista specijalno. Guglao sam i nisam nasao nista, na delta djenerali ne moze da se izracuna a postoji ta opcija, tako da, ako neko zna, neka pise...

Uniqa ima svoj kalkulator za online kupovinu. Ako sam dobro uneo, u tvom slučaju bi bilo oko 7500 dinara. U svakom slučaju, možeš pozvati više osiguravajućih kuća i pitati za cenu ili prošetati, lepo je vreme  flowers::

• Author

Uniqa ima svoj kalkulator za online kupovinu. Ako sam dobro uneo, u tvom slučaju bi bilo oko 7500 dinara. U svakom slučaju, možeš pozvati više osiguravajućih kuća i pitati za cenu ili prošetati, lepo je vreme  flowers::

hvala na odgovoru :D

Hvala du-ki, nisam znao za ovo. Da li neko ima iskustva sa ugovorom za pružanje hitne medicinske pomoći? Na osnovu opisanog čini mi se kao procedura kroz koju niko ne želi da prođe, a s obzirom da je ugovor sa Nemačkom sklopljen '69. nisam siguran koliko je primenjivo u praksi, pa otuda pitanje. Takođe, naše osiguranje predviđa i refudanciju troškova za hitno lečenje sa državama s kojima je potpisan ugovor, što mi isto tako zvuči poprilično neverovatno za ostvariti.

Ja sam dosta koristila to sporazumno osiguranje, u Sloveniji, Italiji i CG.

Procedura je sledeca: pre nego odes u inostranstvo:

-odes u Nemanjinu (mozda sada imaju i online formular pa mozes sam da ga odstampas), i uzmes papir. Odneses ga kod svog izabranog lekara da ti upise da "nisi bolovao od hronicnih i aktunih bolesti u poslednje vreme (cini mi se 3 ili 6 meseci). Nakon toga, odes kod nekog zubara koji ti napise da nemas ozbiljno kvarne zube i bolesti usta.

Taj papir sa pecatima lekara (proveri da li ih imas, meni su jednom zaboravili da stave, a jednom da stave ime i prezime), odneses u Nemanjinu, 1. sprat. Oni ti izdaju uverenje - dvojezicno za zemlju u koju ides.

Kada stignes tamo gde ces boraviti: Pri redovnoj prijavi boravka pokazes im papir i pitas ih da li negde treba dodatno da ga odneses. U Sloveniji recimo moras da das taj papir u opstini, oni ga kpoiraju valjda, i unesu te u sistem osiguranih za tu opstinu za naredna tri meseca (to je maksimum koji moze da se dobije za Slo, pa onda opet nanovo). 

U CG sa druge strane je dovoljno da imas taj papir sa sobom kada se javis kod lekara, ne moras da se prijavljujes na opstinu boravka (bar nisu trazili).

U Sloveniji ovo osiguranje pokriva ono njihovo primarno/obavezno, a ne i dopunsko. Na primer - znam da kada stavljas plombu kod zubara, osnovno pokriva obicnu, ali moras da doplatis ako hoces od nekog finijeg materijala (nije bas da se razumem :) ) Ali znam da recimo osnovno ne pokriva operaciju slepog creva i bolnicko lecenje, vec samo pregled i antibiotike. Tek tamo saznadoh da se upala slepog creva leci i antibioticima  ::crazy:

Zato je najbolje da se raspitas na licu mesta, prvo u Nemanjinoj, a onda tamo kada odes.

@Edit: sada videh da sve lepo pise na linku koji ti je postavila du-ki :) Sve lepo pise. Eto, da znas i da radi u praksi ondak :)

Edited by Hermesa

Bez brige, pokriva uglavnom i što i ono kupljeno kod osiguravajućih kuća, a važi u zemljama sa spiska bez obzira kada je ratifikovano. Ni procedura nije toliko komplikovana koliko ti se čini. Tačno onako kako je napisala Hermesa.

Sa sajta odštampaš formular, doktor i zubar ti overe i (ako si iz Beograda) u Nemanjinoj, ili u Filijali RZZO u tvom mestu dobiješ dvojezičnu potvrdu. Neophodna je i overena knjižica našeg fonda.

Do sada smo je dobijali za putovanje u Nemačku, više puta, Tursku, Italiju.... ali srećom samo preventivno, nije nam nikad bila potrebna flowers::

Nije baš tako.

Treba proveriti koje bolesti obuhvata hitna medicinska pomoć. Plus, polisa osiguranja pokriva u druge moguće štete.

Mislim da neposredna opasnost po zivot nije jaka prehlada, lomljenje ruke i ostale stvari + na granici mogu da ne priznaju ovo osiguranje jer nije osigurana suma na 30000

Moj komentar nije u kontekstu validnosti potvrde kao uslov prelaska granice već de jure različitost.

Ako zdravstveno stanje prati povećana telesna temperatura, tada je pokriveno zdravstvenim osiguranjem.

Mada i dalje mislim da je potrebno uputiti dopis ZO Srbije, (ili kako se već zove), i tražiti tumačenje. 

ja imam iskustvo sa ovim osiguranjem u grckoj. obrazac koji se dobija nije dvojezicni vec je samo na srpskom, za razliku od istog za italiju gde je i na srpskom i na italijanskom.

Dete je dobilo alergiju na sunce i otisli smo kod najblizeg lekara ( Krf je u pitanju) pokazali osiguranje na sta je,inace ljubazna doktorka, rekla da prvi put to vidi i ne moze da prihvati (zvala je telefonom neke kolege da pita za iskustvo). Platila sam troskove, a doktorka je dala sve izvestaje overene, recepte i ja sam to predala u nemanjinu, gde su mi rekli da nisu sigurni da li cu ostvariti povracaj novca, medjutim posle oko 4 meseca su me zvali i isplacen mi je pun iznos u dinarskoj protivvrednosti.

Sa italijom nisam htela da rizikujem i uplatila sam delta generali.

Inace postupak dobijanja osiguranja je onakav kako je opisala Hermesa.