Jump to content

Featured Replies

Posted

Mozda je malo glupo pitanje, ali interesuje me da li je ovo moguce. 

Ako mi treba viza za neku zemlju, mogu li da je izvadim van Srbije?

Recimo da odem da radim u USA 4 meseca. Posle isteka tog vremena hocu da odem npr. u Kinu na preko mesec dana. Da li moram da se vratim u Srbiju kako bi u kineskoj amabasadi u Beogradu izvadio vizu, ili bih mogao vizu da izvadimu u kineskoj ambasadi u USA? Ili recimo da odem u Kinu i da posle Kine hocu da idem negde gde mi opet treba viza. Da li bih pre toga morao da se vratim u Srbiju da izvadim vizu ili bi to moglo u Kini? Zemlje sam uzeo kao primer. 

Nema pravila -- neke zemlje to dozvoljavaju u svojim konzulatima, a neke ne, tako da se moraš raspitati za svoju konkretnu maršrutu. Dosta njih traži da si bar rezident u zemlji ambasade (ili zemljama koje ona pokriva). Mislim da je to uglavnom moguće, ali uz dodatno cimanje tipa specijalno obrazloženje, dodatno čekanje, dodatna uplata, pola litre krvi...

Ja sam cula da iz Amerike moras da se vratis u Srbiju ako hoces da produzis vizu za Ameriku. Ukoliko to ne uradis kao mogu da ti zabrane ponovni ulazak na 10 godina. E sad ovo je pojedinacan slucaj i mislim da je u pitanju bila J1 viza tako da najbolje proveri.

• Author

Nisam mislio da produzavam vizu za Ameriku. Mislio sam, hipoteticki, umesto da odem nazad u Srbiju, da odem u neku drugu zemlju, ili mozda vise njih na period preko 30 dana. 

• Author

Znate li koga bih mozda mogao da kontaktiram za vise informacija? Npr, neku zvanicnu email adresu neke ambasade ili slicno. Da li da ze raspitam u ambasadama potencijalnih zemalja u Srbiji ili kako vec?

pa raspitaj se u ambasadama zemalja gde planiras da ides, za americku vizu mozes u bilo kojoj drzavi da apliciras

najbolje da se raspitas u ambasadama zemalja u koje nameravas da odes nakon zemlje u kojoj se nalazis..a koje se, naravno, nalaze u toj inicijelnoj zemlji..

evo ti nekoliko licnih primera: za sve zemlje jugoist. azije, i kine, mozes da vadis vize ( ukoliko su uopste potrebne, tj. ukoliko ne mogu da se dobiju na granici) u svim okolnim zemljama tog regiona..za juznu. i srednju ameriku, kao i karibe, nam ne treba viza za vecinu zemalja, ili se vadi na grani,a za one za koje nam treba, mozes takodje da apliciras u okolnim zemljama..

sto se tice srednje azije, isto mozes da apliciras u okolnim zemljama..

problem su neke zemlje bliskog istoka i arabije, kao i afrike..i naravno, USA, kanada, i nisam siguran za australiju, ali nesto mi sve govori da je i za njih to slucaj..takodje, za novi zeland mozes da vadis samo u ambasadi koja pokriva i nasu zemlju..

Edited by bam-bam

• Author

Super bas to mi je trebalo. Hvala svima na odgovorima. 

• 1 month later...

Pitanjee! Ne mogu da nadjem stari pasos..da li ce to biti veliki problem kad budem aplicirala za vizu?:/

Ne, uopste ti i ne treba.

I ja sam cula da nije problem ako nemam stari pasos ..nego me je zbunilo sto na sajtu pise da za irsku vizu treba...hvala svejedno :)

• 1 year later...

Da li neko zna u kojim zemljama sve mogu izvaditi vizu za Columbiju, I da li mogu izvaditi u Svajcarskoj? Hvala :smile: