Jump to content

Featured Replies

• 3 months later...

A znate li kako se prevodi ''Visoka skola'' na engleski? Zavrsila sam trogodisnje strukovne studije i pojma nemam u koji bi to nivo obrazovanja spalo kod njih. 

• 1 month later...
  • Author

Prvi utisci iz Amerike...

Pre sletanja popunite obrazac koji dobijate u avionu gde pišete vaše osnovne podatke iz pasoša i gde ćete biti.

Pokušao sam da krenem prema šalteru za Američke državljane jer sam čuo da ta fora prolazi, ali su me ljubazno vratili na ulaz za sve ostale. Ne čak ni na ulaz za nosioce Zelene karte.

Službenik na šalteru otvara zapečaćen žuti koverat ("evelope" kako ga oni zovu) i smešta vas sa strane dok ne dođe drugi službenik da vas sprovede do druge prostorije gde finalizujete proces ulaska u zemlju tako što vas još jednom provere ko ste, odakle ste, eventualno koliko ste para poneli, i adresu na kojoj ćete biti i td.

I onda ste "all set", što bi Ameri rekli.

Boston nas je dočekao sa snegom, i još smo imali dva dana padavina. Hladno je. Ovo posebno naglašavam jer su me svi iznenađeno pitali otkud sneg ovde. I Amerikanci su iznenađeni ovakvim vremenom. Prodavačica u jednom marketu mi je rekla da je više snega ove godine palo u Masačusetsu nego na Aljasci.

Od administrativnih zezancija kojima sam se bavio prethodnih dana u glavi, a na terenu pokušao da ih rešim u jednom danu su novi SSN i vozačka dozvola.

SSN sam već imao iz 2010. godine, pa sada treba da izvadim novi koji će imati isti broj, samo će mi biti skinuta oznaka da je validan uz neku autorizaciju koju sam tada imao. Može da se završi u bilo kojoj bližoj kancelariji.

Vozačka će po svemu sudeći biti ozbiljna zezancija. Na međunarodnu vozačku sa ovim statusom vize koji imam, mogu da vozim svega mesec dana. U međuvremenu treba da položim pisani test od 25 pitanja i nakon toga imam dva meseca fore da pristupim polaganju vožnje na terenu. To ne samo što se čeka, već morate da imate osobu sa autom i validnom vozačkom za državu u kojoj polažete.

Dobra strana svega ovoga je što ljudi pričaju da je lako da se položi, a cena ne prelazi 50 dolara sve zajedno. Transfer naše vozačke u njihovu, nije izvodljiv. Samo ako ste iz Kanade  , a kažu da iz još nekih može.

Internet je jedna od stavki koja je ovde iznenađujuće skupa, a pristojan paket, bez ugovorne obaveze, sa neograničenim internetom i karticom je oko $80. Cene zavise od provajdera do provajdera, a mi smo uzeli kod T-Mobile, koji još ima i akciju da za dve linije i neograničen internet sve ukupno platite $100.

One fore sa USB stikom koje su kod nas aktuelne, ovde ne mogu da prođu bez $140 u startu i paketom koji iole nešto valja od $50 mesečno. Ako pričamo o usluzi bez ugovora. I da, ovde ne postoji stick, već mini modem.

Stan će ovde biti najozbiljniji problem. Trenutno koristim smeštaj koji mi je obezbedila kompanija za koju ću raditi, ali će uskoro da dođu i drugi ljudi koji bi trebali ove godine da rade za nju, pa mi ne odgovora ni cenovno ni zbog devojke. Pošto mi svejedno skidaju od plate za oboje, i to ne mali iznos, za iste pare u istom mestu mogu da pronađem identičan stan samo za nas dvoje.

Problem o kojem govorim, tiče se generalno iznajmljivanja - mnogi u startu traže da date depozit u visini mesečne kirije, kiriju za prvi i poslednji mesec, a ako ide preko brokera, onda i njemu uslugu u visini mesečne kirije. Kada prosečne cene na pristojnim lokacijama stavim u računicu ona izgleda ovako:

1500 x 3 = 4500 samo da uđete u stan

1500 x 4 = 6k     ako idete preko brokera.

I sve ovo da imate spremno, ako ne ispunjavate uslove kao što su dobra kreditna istorija (minimum 2 godine), kreditni skor i da je kirija trećina vaše plate, vi nećete ući u taj stan. Većina izdaje stanove na minimum godinu dana. U slučaju Bostona, iznajmljivanje na kraći period jedino ako vam neki studenti izdaju sobu ili stan u periodu kada oni nisu u gradu, recimo od kraja maja do kraja avgusta.

Prošle nedelje sam išao da pogledam jedan stan. Broker je bila starija žena koja ustvari i živi u komšiluku. Ne umem da vam opišem kakva je to promena raspoloženja bila kada je počela da zapitkuje o visini plate, na koji period planiram da iznajmim stan itd. Pa nova promena raspoloženja kada sam uzeo da foliram kako imam nekoliko nekretnina kod kuće i kako kod nas iznajmljivanje funkcioniše "hoćeš, sviđa ti se, daj depozit, evo ti ključevi".

Diplomatski je rekla da će dati sve od sebe, ali da ne može da mi garantuje da će mi vlasnica stana izdati isti. Naravno, odbijeni smo.

Kada sam gore napisao "pristojna lokacija", mislio sam na blizinu metroa, ili voza, i da ta lokacija ima nešto više da ponudi od asfaltnog puta do stana - markete, restorane, fast fud klopu, neko mesto za izlazak, šetnju, park itd. I najvažnije, da stopa kriminala nije visoka, a sajtovi kao što je Trulia i to pokazuju kada pretražujete stanove.

Po ovome Arlington (gde se nalazi i crkva Svetog Save), Kembridž, Somervile, Rivere, eventualno Bruklin i severni delovi Dorčestera ulaze u računicu. Za Kvinsi kažu da je dobar, a meni se najviše dopao Hingam koji je na pola sata autom udaljen od centra Bostona, blizu obale, a ima i trajekt/feri kojim možete doći do centralne luke u gradu.

Sva ostala mesta zahtevaju ili auto ili da budete spremni na dužu vožnju vozom. Tako imate npr. Wuster (Worchester), Framingem, Lovel (grad u kojem je Keruak rođen), Lorence i dr.

Posebno lep deo u blizini centra Bostona je North End, poznatiji kao italijanski deo grada. Čuli smo da ovde ponekad mogu da se nađu pristojne cene, ali je kvalitet stanova upitan zbog starosti gradnje, dotrajalih sanitarija, a poseban problem je parking kojeg nema dovoljno ni za same stanare.

Takođe lep deo grada je i Back Bay, sa ravnim ulicama i puno zelenila, u blizini najvećih parkova u gradu. Ista priča u vezi stanova kao i za North End.

Nedavno sam na forumu zelene lutrije dobio link od naše zemljakinje koja je poput mene došla u Ameriku, a link je prema serveru na MIT-u koji su napravili naši ljudi pre možda 6, 7 godina i koji služi za razmenu informacija, pružanje pomoći i sl.

Nekoliko ljudi mi se javilo da pruže pomoć vezano za informacije gde, šta i kako da gledam, a najzanimljivije što sam čuo je da se naši redovno okupljaju oko crkve Svetog Save, posebno nedeljom.

Toliko za sada. Nadam se da ću sledeći put imati više vesti oko stana.

Edited by elefteros

• Author

Lep izvestaj, zelim ti srecan pocetak :)

Hvala, trebaće mi :)

Evo još nekih informacija...

Gde se kupuju namirnice? (važi za Masačusets)

Marketa ima na sve strane, čim izađete malo iz Bostona i krenete prema okolnim gradićima, čini se da su isti marketi na svake dve milje. Napisaću ono čega se sećam od pre 5 godina i šta se promenilo u odnosu na danas.

Shaws - imaju super cene i svake nedelje druge proizvode na promociji. Nove cene su istaknute žutom markacijom. Pre 5 godina je sistem radio tako da su se te cene dobijale samo ako ste član njihovog Reward kluba. Kartica više nema, a na sajtu mogu da se pronađu kuponi i da se štampaju.

Dodatak: u Americi je popularan Monopol, tj. ima neka nagradna igra u vezi sa njim. Pored Mek-a, kuponi ili sličice mogu da se dobiju i u Shawsu kupovinom određenih artikala.

Imaju do sada najveći izbor Ben end Džeri sladoleda :)

Super Stop & Shop - sličan koncept. I dalje imaju kartice.

Price Chopers - sličan koncept. Nemaju kartice, već kupone preko interneta. Imaju dobar Reward program za uštedu prilikom kupovine goriva/benzina/dizela.

Trader Joe - važi za lanac gde se prodaje kvalitetna hrana. Nisam siguran da li je sve organsko. Cene znatno više nego kod ostalih.

Whole foods - prodaje se samo organska hrana. Cene znatno više nego kod ostalih.

Od zemljaka sam čuo da kada je nešto organskog porekla, to znači da je ispunilo sve norme i standarde da bi takva oznaka stajala. Sve ostalo što ne piše da je organsko, vrlo je verovatno GMO jer ovde to ne mora da se navede.

Gde se kupuju stvari? (odeća, ponešto za kuću, ima i hrane)

Walmart - Od odeće, obuće, preko sportske opreme, tehnike do hrane. Najniže cene od svih. 

Target - sličan koncept, manji izbor, cene više.

Marshalls - ovde sam i pre 5 godina i vrlo verovatno ću i sad ostaviti najviše para. Ovde se prodaje odeća, ali ima i stvari za kuću. Cene su značajno niže nego kod ostalih i to važi čak i za zvučnije brendove.

Jedan primer iz 2010. - kupio sam ranac Under Armor za nekih 50 dolara u jednoj sportskoj radnji. Nedelju dana kasnije sam isti ranac u Maršalsu video za 25! Majice su oko $10 sa svim motivima Bostona koje srećete po gradu gde bi vam za istu tražili i preko 30!

Ako sam dobro razumeo od našeg druga ovde, Maršals je u mogućnosti da dobije ovakve cene zato što mnogi proizvođači često naruče i veći broj proizvoda da se uradi nego što im je po planu potrebno, pa taj višak prodaju po znatno nižim cenama radnjama kao što je ova.

TJ Max - ovo je isti koncept kao i Maršals, a od zemljaka sam čuo da je TJ Max i kupio Maršals.

Costco - recimo, naša verzija Metroa. Potrebna kartica da bi se unutra šopingovalo. Kartica ima i money back reward program, a ako sam dobro razumeo osobu koja je za to zadužena, itekako se isplati. Ako prilikom prvog šopinga ovde ne ispunite tih $50 koliko vam traže za karticu, oni vam vraćaju novac ili razliku. Tako nešto.

Macys - odeća, obuća i kozmetika, oprema za kuhinju; pisao sam o njima i ranije ovde. Za one koji pokažu pasoš, 10% popusta. Za one koji apliciraju za njihovu karticu (morate da posedujete dokaz o stanovanju ili da ste rezident) - 20%. Ima dobrih stvari, za vreme većih popusta ili rasprodaja može da se nađe svašta povoljno. Ali su cene uglavnom značajno više nego kod ostalih.

Wrentham Village - važi za najveći i najbolji autlet u Masačusetsu, ali i šire. Vrlo lako se ovde izgubi ceo dan iako na prvi pogled ne izgleda ogromno. U nekim radnjama gde piše da su stvari na popustu recimo 30%, vrlo često bude i dodatni popust na sve to. Treba biti strpljiv, posebno kod sportske obuće, jer sve radnje imaju odeljak koji se zove Clearance i tu često ima određenih modela koji su i za 60% jeftiniji od početne cene.

Imam i jednu nedoumicu koja mi je od ranije poznata - gledali smo neke tašne poznatijeg brenda i nismo uspeli da pronađemo isti model koji smo videli u Mejsisu. Tu nam je prodavačica rekla da ponekad ne dobijaju istu robu, ali i to da se pojedine stvari ipak prave posebno za autlete, posebno za regularnu prodaju.

Sledeći put ću pisati nešto o hrani.

Nismo stigli još sve da isprobamo :)

Edited by elefteros

Interesantno je citati necije pocetke :) Ah Marshalls, svaki put kad devojka ode kuci vrati se sa punim koferom stvari odatle, bukvalno dzabe.

• Author

Interesantno je citati necije pocetke :) Ah Marshalls, svaki put kad devojka ode kuci vrati se sa punim koferom stvari odatle, bukvalno dzabe.

Meni ovo dođe kao repriza, samo značajno skuplja :D

Ross, ista prica kao i Marshals, po meni cak i povoljnije.

Još nisam bio kod njih, ali ako svratim, napisaću ceh :)

Zaboravio sam najjvažniju stvar da pomenem. Dok nismo još ni počeli da se pakujemo, devojka je gledala preko 4square-a gde bi mogli da izađemo, šta su ljudi preporučivali da je dobro za pojest i popit, i posle nekog vremena je izjavila "Pa u ovom Bostonu nema ničega!".

Moram da priznam da me je zatekla, pa sam uzeo i ja da pretražujem da bih provalio da Amerikanci sada jedva da koriste 4square!? (opet, pišem na slučaju Bostona)

Aplikacija koja se dosta koristi je Yelp!

I od strane ljudi i od strane raznih biznisa, uslužnih delatnosti i td. I to ne samo za "pojest i popit", već i za mnoge druge dileme, recimo "Gde živeti u Bostonu?". 

Ima primera da su ljudi otišli negde i nisu bili zadovoljni klopom. Ostavili su ne tako lep izveštaj na Yelp-u. U kratkom periodu bi im restorani odgovarali sa ponudom da ponovo dođu da jedu o trošku restorana, ne bi li ih uverili u suprotno.

• Author

Kada smo već kod Yelp-a, ovo sam postavio juče:

http://www.yelp.com/topic/boston-newcomers-in-boston

Dakle, pored Craiglist-e, Trulia-e, Zillow-a, juče sam saznao da postoje još i padmapper i sabbatical homes.

Da dobro proučite sve ove sajtove, potrebno je jako puno vremena, strpljenja i volje.

I dobar internet! :)

Ja bih uvek svima preporučio da krenu od Craigliste, za sve živo, ali u konkretnom slučaju - housing/aptbyowner, i td.

Onda bih prešao na Truliu, koja pored nekretnina prikazuje oblasti u gradu koje su (ne)bezbedne, da li ima dobrih škola u blizini, koliko je neko područje podložno vremenskim nepogodama i dr.

Drugarica koja sada živi u NY, a inače moja cimerka iz 2010., svoj apartman u Bruklinu je pronašla preko: 

rusrek.com

To je sajt na kome Rusi navodno postavljaju nekrentine i upite za istim.

Pozdrav svima.Predao sam u oktobru za Zelenu kartu pa sad cekam 5.maj-strpljivo.Naveo sam da bi samnom isli  supruga i dvoje maloletne dece--ja sam nosilac zahteva.E sad pitanje da li svo cetvoro placamo po 150 dolara za lekarski i da li cena vize je ista i za decu i odrasle tj.330 dolara pa puta 4?Izvinjava se unapred ukoliko sam postavio pitanje na koje je vec dat odgovor.HVALA

• Author

Ovde sigurno nije bilo takvih pitanja, niti odgovora, ali jeste mnogo puta na forumu Zelene lutrije, koja je glavni izvor informacija svima koji prate pitanja u vezi sa temom.

Što se tiče odgovora, lekarski je (nisam 100% siguran) za klince jeftiniji, ali što se tiče izrade vize, ona je jednaka za sve članove porodice.

Ovde sigurno nije bilo takvih pitanja, niti odgovora, ali jeste mnogo puta na forumu Zelene lutrije, koja je glavni izvor informacija svima koji prate pitanja u vezi sa temom.

Što se tiče odgovora, lekarski je (nisam 100% siguran) za klince jeftiniji, ali što se tiče izrade vize, ona je jednaka za sve članove porodice.

Hvala na odgovoru pozdrav

• 4 weeks later...

Не ради још за 2016. чини ми се, тј за прошлогодишње пријаве... 

Пише да ће бити у подне по ЕДТ, шест сати иза нашег, дакле око 18:00 по српском времену :)

Edited by Relja