Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav Putnici  :mah:

Znam da su mnogi od vas putovali u Egipat, pa sam zelela da zamolim ako imate vremena da bacite koju rec, savet, sto bi neko ko ide prvi put trebalo da zna. Idemo preko agencije, ali znacilo bi mi da se blize upoznam sa iskustvima koje su drugi ljudi imali. Pre svega vezano za musko-zenske odnose, posto cemo provesti 3 dana u Kairu, a kazu npr. da je bolje da se muski cenjkaju, kako se oblaciti i sl.

Hvala unapred.  :D

Ево Тајиног ОДЛИЧНОГ путописа о Египту. Некад је био овде међ путописима, сад га више нема, не знам што. :o

Свеједно, кликни - http://www.geravodeli.com/Egypt/

Hm, pomalo zbunjujuće pitanje... šta bi trebalo da znaš ako ideš preko agencije... pa, ništa, agencija već zna sve što je potrebno, u tome je ideja agencije :)

U Kairu i žene mogu sasvim lepo da se cenjkaju, bar koliko sam ja video. Delovi grada kojima ćete se kretati preplavljeni su turistima iz celog sveta, tako da svi prodavci znaju engleski i navikli su da trguju sa strancima. Oblačenje... neka tanka košulja sa dugim rukavima, u torbi maramče da umotaš glavu kad hoćeš u džamiju, i to je to. Inače, leti je u Kairu paklena vrućina, čuvaj se sunca.

Imam utisak da ti nisam mnogo pomogao :) Možda neko konkretnije pitanje....

• Author

Ево Тајиног ОДЛИЧНОГ путописа о Египту. Некад је био овде међ путописима, сад га више нема, не знам што. :o

Свеједно, кликни - http://www.geravodeli.com/Egypt/

Putopis je EXTRA! Nemam reci, super, super.  clap.gif' alt=':clap:'> Hvala veliko.

• Author

Hvala Lazare. Ako se setim nekog konkretnog pitanja, pitacu.  ;)

Inace, sramota me i da ti kazem da sam kao luda nosila nalepnice sa sobom po celom Menhetnu i nisam nasla zgodno mesto da ih zalepim.  :-[

Zamolila sam drugaricu sa kojom sam se videla, a koja zivi u Bostonu, pa je svratila do Njujorka da me vidi da se zapljune za mene, ne znam da li se setila.

Eto. Iz najbolje namere, a osta samo na nameri.  :maddd: Potrudicu se da nadjem zgodno mesto u septembru zapljunem se u Kairu, a posle i u Londonu. 

Poz.

Nadam se da ne upadam suvise kasno na ovu disku. Ali sto se tice Egipta moram da kazem i svoje misljenje i iskustva. A to je da nema vece greske nego ici tamo preko agencije. Dva puta sam bekpekovao po skoro mesec dana i mnogo bolje sam se proveo nego da sam uzalud dao pare agenciji.Tako da ako jos imas vremena ja ti savetujem da se predomislis.

Uzivaj

• Author

Hvala na savetu, ali to mi je jedino sto sam mogla da dobijem kao odmor ovog leta, posebno sto idem u septembru, a cim se vratim letim poslovno u London. Nadam se da ce sve biti ok. Odmor mi je neophodan. Je l istina da ima raznih buba i naravno skorpija i da svasta moze da te ujede?  :shockkk:

• Author

Hvala, Lazare.  :-[

Nije lako ziveti sa panicnim strahom od buba. Niko nije savrsen.  kiklop

A ja bas naprotiv imam zelju da nadjem sto vise od njihovih zivotinja kada budem isao...pogotovo neke pauke,zmije, gustere,skorpije itd ::crazy:

Bas mi je zelja da uslikam sve zivo na sta naletim tog tipa...ima li neko savet po tom pitanju?hehe

Gde se u E. mogu naci ove 'domace' zivotinje...racunaju se i pijace i marketi :spot:

Hm, ne bih se mogao zakleti, ali onako, po sećanju, rekao bih da su egipatske bube prilično nalik ovim našim, srpskim bubama. Mislim, sigurno ima i drugih, al ja ne videh ništa neobično. Tako da, nema razloga za strah :)

Čitao sam da ima neka pijaca u Egiptu gde se prodaju samo kamile... mislim da se pominje u LP Middle East knjižici.

Egipat i nije baš daleko, tako da su živuljke manje-više iste, sa izuzetkom kamile... ja sam video konja, magarca, kamilu, psa, mačku, goluba, vrapca... eeee da, setio sam se! Ptice ibis se često mogu videti na obali Nila... bar su meni rekli da je to ibis :)

Ako sam dobro obavešten, otkako je izgrađena Naserova brana, nilski konji i slični stanovnici reke ne mogu više da prelaze u Egipat... a u Nil zaista ne valja gurati ruku, zbog onih životinjica što prođu kroz pore na koži i nastane se u vašem telu :)

Prodju kroz kozu?! Ok...that's just weird! :o

To ne bih voleo da sretnem....koliko god nevidljive bile  :shh:

Čitao sam da ima neka pijaca u Egiptu gde se prodaju samo kamile... mislim da se pominje u LP Middle East knjižici.

Ako sam dobro obavešten, otkako je izgrađena Naserova brana, nilski konji i slični stanovnici reke ne mogu više da prelaze u Egipat... a u Nil zaista ne valja gurati ruku, zbog onih životinjica što prođu kroz pore na koži i nastane se u vašem telu :)

Што се тиче камила, тачно је, пијаца је одмах поред Александрије, али не би је ни у сну препоручио некоме ко иоле мало воли животиње, јер оно што се тамо дешава је страшно. Камилама вежу ноге, ударају их, изгладнеле су, смрди на све стране, и дефинитивно је шокантан прозор који не бих препоручио. Наше сточне пијаце по селима су "апотеке" како ово изгледа.. Дакле, прескочите, осим ако нисте садиста.

А што се тиче купања у Нилу, ја сам се купао, код Асуана, вода је била прелепа, никаквих живуљака није било, а ни алигатора :) Препоручујем купање у сваком случају, лепо Вас расхлади и окрепи...

Pa u LP vodicu za Rusiju i Belorusiju kaze da u vodi u St. Peterburgu ima neka bakterija ili tako nesto koja se razvija u organizmu i tek posle 6 meseci imash simptome bla bla bla. Ja sam je pila, kao i vecina ljudi koji zive tamo...

josh se drzim, al ne znam josh koliko cu!

;D

Hmmm mislim da je to u Petrogradu zapravo nekakva ameba... za koju kažu da je bezopasna, ali ponekad može da izazove probleme... il tako nešto. Sećam se da je bilo napisano svuda po hostelima. No ovo za bilharziju zvuči mnogo gore od toga  :death:

I ja sam stvarno cuo za te bakterije(ili sta li su vec) iz Nila. Ali mozda to nije na citavom toku, vec od neke kote toka pa sve do usca u Mediteran(??)

• 11 months later...

da li znate koja je najjeftinija varijanta za put do egipta,krstarenje nilom,smestaj....zanimaju me cene svega sto mi moze isprazniti dzep u egiptu      ::arabia:

Ako hocesh da ti neko isprazni dzep udji u prvu turisticku agenciju i reci im da zelish da idesh u Egipat, da zelish krstarenje Nilom i smeshaj.

;D

• 1 year later...

nasla sam ovu prastaru temu, pa da je malo aktiviram.

dakle...

koji smestaj preporucujte u kairu?

sta probati od hrane u egiptu?

kako se provozati po nilu?

voz ili autobus? taksi?

gde su lepe plaze?

da li se penjati na sinaj?

i cega se jos setite a da je vazno i interesantno :)

U Kairu sam spavao u nekom jeftinom hostelu u centru, kod Egipatskog muzeja. Smeštaj je bio jeftin, mislim da sam plaćao 1,5$ za noć na krovu. Bilo je i hostela za 1$, ali ti su već bili suviše štrokavi :) Hostele sam pronašao u Lonely Planet "Middle East" vodiču, u Kairu ih ima gomila.

Od hrane se sećam da sam često jeo nešto što se zove košeri, bilo je blesavo jeftino  :yok: Jedan od kairskih specijaliteta je i pečeni golub, pošto svako ima golubarnik na terasi...

Vožnja po Nilu... Iznajmiš onaj drveni brodić (felluca, ne znam kako se kaže na srpskom) sa jedrom i crncem, i oni te provozaju za neke sitne pare, koliko se dogovorite. Mislim baš sitne, nekoliko evra. Mene su negde ja jugu (da l' Asuan, da l' Luksor, ne sećam se) prevezli na drugu obalu, onda do nekog ostrva, i vratili nazad.

Voz je jeftin i siguran, ide dolinom Nila. Studenti (sa ISIC karticom) imaju popust od 50%. Autobusi su ok, ima ih gomila i idu svuda, jedino što voze kao divljaci i puštaju do daske pojačane egipatske filmove. Po Kairu svi koriste taksi jer je jako jeftin, a grad je prevelik da se ide peške.

Plaže, definitivno na obali Crvenog mora. Ja sam bio samo do Šarm El Šeika. Te plaže leti i nisu za neko izležavanje na suncu, jer je temperatura previsoka. Uglavnom odeš, okupaš se, i bežiš nazad u hotel gde imaš klimatizovanu sobu (ja inače ne volim klima-uređaje, ali tamo nema šale).

Penjanje na Sinaj preporučujem, ima bezbroj stepenica uklesanih u kamen, a pogled odgore je fantastičan :)

Nešto za šta sam saznao tek kada sam se vratio, pa nažalost nisam imao prilike da vidim, jeste tzv. Bela pustinja (White Desert). Obavezno pogledaj link.

Uh, White Desert izgleda zaista super. Belo, kao Arktik :) Svidja mi se, nadam se da cemo uspeti da odemo.