Jump to content

Featured Replies

Van Sinaja procedura definitivno nije bila tako rigorozna, od Asuana do Abu Simbela bilo je 2 ili 3 policijske kontrole, prva odmah na izlazu iz grada, blizu aerodroma, gde je vozac predao putni nalog i identifikovao sebe i nas (ali ne zaboraviti da je put do tamo gola pustinja, dok je Sinaj u brdima, zgodan za sakrivanje). Koliko sam videla turisti do tamo stizu busom (grupe) - cine ~80% svih turista, autom sa vozacem (nas slucaj) - ~10-15%, ili minibusom koji prima 10-12 putnika (uglavnom egipcani, domace stanovništvo, u takvima nismo ni jednom videle strance) - ostali procenat. 

Fleksibilnost oko kretanja za Abu Simbel je postojala, niko nas nije uslovljavao, mi smo zelele sto ranije da se vratimo zbog odmora za sutradan, a s' obzirom na duzinu putovanja 5am je bilo logicno vreme za polazak (za razliku od Sv. Katarine gde postoje 2 termina dnevno za ulaz i izlaz iz tog podrucja, nakon cega se prostor potpuno zatvara za kretanje, sto smo shvatile tek kad nas je vozac pozurio pred kraj). 

Izmedju Asuana i Luksora bilo je do 4 policijske i vojne kontrole, opet putni nalog i identifikacija, podmicivanje policajaca, identifikacija putnika. Na svakom punktu sve se zapisuje u radnu svesku - bukvalno sluzbenik stoji sa tefterom i olovkom i upisuje dok vozac prica - ko, odakle, kuda, kada, koliko vremena... Nema konvoja nigde niti oruzane pratnje vozila, bar ih mi nismo videle nigde. Isle smo i na izlet do Abydosa i Dendere iz Luksora, i jedino smo iza tog prvog hrama, na otvorenom polju dvorista videle policiju i vojnike sa automatima u obe ruke na gotovs, svugde ih je bilo i pratili su nas. Razlog je najverovatnije brisan prostor oko hrama gde je moguc upad u objekat (za razliku od svih drugih hramova koji su potpuno ogradjeni pa je i njima lakse da vrse nadzor). U Esni (3.hram na putu ka Luksoru iz Asuana koji turisti retko posete) smo imale policijski nadzor od izlaska iz vozila do samog hrama, nekih 100ak metara, i natrag do vozila, svugde su policajci, i osim dosadnih prodavaca tu nam niko nije prisao, neki su pokusali i dobacivali ali je policajac intervenisao. 

Kad smo isle do manastira Sv. Antonija koji je 250km JI od Kaira u pustinji blizu obale sueckog zaliva, takodje je bilo kontrola ali mozda svega 2 ili 3, veoma je bilo opusteno putovanje, nigde nikog, cak je vise bilo naplatnih rampi i placanja putarine ? razlog je verovatno taj sto smo bile jedini strani turisti u manastiru u tom trenutku, sto nam je potvrdio i svestenik, kaze da samo bugari, rumuni i poneki rus dodje ali sve redje, pa očigledno nema puno bojazni da bi turisti masovno bili oteti ili ubijeni. Očigledno nije popularna lokacija...nemam drugo objasnjenje. 

• 5 weeks later...

Vratio sam se iz Egipta. Od prevoza sam koristio minibus, bus, voz, uber, indrive, vozaca. Od logistickih stvari bitno je kurs dolara moze ici i do 55 na crnom trzistu pa kako prodjete (kaznjivo je ako vas uhvate pa van smestaja nije pametno to raditi). Zamena viska funti nazad u dolare nije moguca, pa ne treba menjati vise nego sto cete potrositi, a to nije mnogo. (voleo bih da sam to znao pre puta, ali snasao sam se). Funte su potrebne samo za hranu i prodavnice. Kao stranci obavezni ste placati iskljucivo karticom sve ulaznice, karte za voz, kao i smestaj. Dakle najveci deo troskova je uredjeno da placate po zvanicnom kursu 31 egp za dolar u dolarima. U Hurgadi im je ista vrednost dolar ili evro, tako da bolje dolar (ko uopste zeli tamo da gubi vreme). U vozu ste izolovani u vagonu za strance i to je jedina opcija. Uber kada zovete sa turisticke lokacije i vide latinicu uglavnom dobijate poruku 20$ ili otkazuju, ali osim sa aerodroma, nadje se posten vozac, samo strpljivo. U Asuanu umesto ubera radi app Indrive i odlicna je (licitira se cena, ako niko ne dodje po ponudjenoj malo povecas i to radi super). U nocnom busu bio sam jedini stranac i kad sam se probudio nasao sam gomilu hrane i vode na sedistu... Kada ste van turistickih mesta ljudi iskreno zele da vam pomognu, a na turistickim mestima cist horor. Nema sredine. Vozaca sam imao u Luxoru za zapadnu obalu i ne vidim kako to moze drugacije. Isto vazi i za Sakaru. Ako negde i mozete da stignete sami, izlozeni ste raznim prevarantima koji su u stanju da vam pokvare dozivljaj. Naravno svi traze mufte za bilo sta makar i put sto su vam preprecili, a ne nesto izmislili da vam ucine. Ali onda upoznate dobre ljude koji to sve vrate u ravnotezu. Egipat je vise Afirka i mnogo prljaviji nego sto sam ocekivao, ali itekako vredi obici i hramove i grobnice i muzeje kao i lutati kroz Kairo i Aleksandriju.