Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragi moji putnici, evo otvaram novi topic sa ciljem da se pripremim za ljetno putovanje po Crnoj gori u trajanju od mjesec dana.

Do sada sam putovala po inostranstvu,tako da krajeve koji su mi blizi nisam ni istrazila.Sad imam kredit pa nemam toliko novaca za daleke krajeve, a i vrijeme je da upoznam svoje. 

Javljam se iz Bosne i volim planine i more. Volim kampovanje,ali moj momak ne voli sator tako da sam mislila na ovaj put ici kombinovano : nekad prespavat u satoru,a nekad u pl.domu ili hostelu samo da je jeftino. Dosli bismo u Focu i krenuli bi iz tog grada.Prvo bismo obisli Djavolu varos. Na Maglic ne zelim jer sam bila tako da bismo odmah nakon Djavole varosi isli u CG i spustali se ka moru. a moru bismo proveli izmedju 8-10 dana,ovisi koliko nam bude trebalo vremena da obidjemo sve u CG. Ne bismo se bas penjali o vrhovima planina, ali bismo posjetili neka mjesta i sela sto da ne, da tu prespavamo.Obzirom da su planinaska mjesta nocu hladnija tu bi bilo obavezno spavaje u pl.domu....Ne zanimaju nas nasmikana mjesta, samo esto staro i autohtono. Divlje i poneki zanimljiv grad sa starim gradjevinama ali to je manje bitno.Auto nemamo. Na more bismo isli negdje izmedju Budve i Bara zavisi gdje nadjemo jeftinu sobu, cula sam da ima i za 3-5 eura smjestaja, da li je to tacno? Volim putovati i to mi je odmor tako da vas lijepo molim da mi date preporuke sta vidjeti u CG ako krenemo odozgo od Foce spustajuci se ka dole.U obzir dolazi lijepa priroda,planine,rijeke....i duhovna mjesta obavezno, ako postoje neobicna i to isto... Sto se tice CG primorja obisla sa sve do Budve, sad je vrijeme doslo od Budve do Bara a ostalo cu ostaviti za neki drugi put. Unaprijed se zahvaljujem na svim preporukama i odgovorim. Fala :)

Edited by ljuspica

Знате да је Ђавоља варош код Куршумлије, дакле не баш близу Црне Горе? :)

• Author

Знате да је Ђавоља варош код Куршумлије, дакле не баш близу Црне Горе? :)

E da, tako je....ja sam zamijenila onaj prirodni fenomen koji se nalazi kod Foce, e sad ne znam kako se zove, mislim da je slican Djavoljoj varosi...

• Author

366 km, преко Таре, Златибора, Пештера и Копаоника ;)

U imenu mislim, a ne u destinaciji. Ne znam sto se toliko hvatas toga, uopste nije ni vazno...mislim da sam bila jasna sta zelim i sta hocu,pa ko hoe shvatice :)

U imenu mislim, a ne u destinaciji. Ne znam sto se toliko hvatas toga, uopste nije ni vazno...mislim da sam bila jasna sta zelim i sta hocu,pa ko hoe shvatice :)

No reason, for fun. Bon voyage!

Mozda i nisam neki poznavaoc crnogorskog primorja, ali mi se cini da je bolje da idete juznije od pomenutog Budva-Bar... Ada Bojana ce verujem cak mnogo vise prijati i vasim dzepovima, a sumnjam da se moze u lepoti i samom dozivljaju uporediti sa bilo cim...

• 2 months later...

Ja na leto idem iz Zrenjanina do Doboja stopom, prenoćiću kod rođaka, onda sutradan spuštam se do Sarajeva, Trebinja stopom, pa u Nikšić, da obiđem sve veće gradove u CG, svee stopom, koliko će mi trebati dana da sve to obavim ? Računam do Doboja će mi trebati dan.

• 4 weeks later...

Sto se tice stopiranja uz CG primorje, ljudi staju, ali dosta ljudi stopira, pa na nekim raskrsnicama zna biti i guzva. Svakako mislim da nije problem na taj nacin uhvatiti prevoz.

Od lokacija - kad vec idete na juzni dio primorja, onda Valdason, Ada Bojana, ali posebno preporucujm Skadarsko jezero, sela uz njegovu juznu obalu. Selo Murici ima super plazu, a i opcije za smjestaj u bungalovima, a nalazi se naspram ostrva sa manastirima (Beska, Starcevo, Moracnik). Tako da tu mozete imati 3-u-1.

Da dodjete do tamo, treba da stignete u Vripazar (kolima ill vozom iz Bara), a onda da hvatate lokalni prevoz do Murica. Tuda je stopiranje malo teze, ali vjerujem da ne bi bilo problem.

Ako imate vremena i bas hocete da vidite ono sto je po meni naj od Crne Gore, onda idite na Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Meni je davna želja da obiđem crnogorsko zaleđe i planine, osobito Prokletije. Nadam se da ću ove godine imati vremena da odem tamo.

• 2 weeks later...

Dragi moji putnici, evo otvaram novi topic sa ciljem da se pripremim za ljetno putovanje po Crnoj gori u trajanju od mjesec dana.

Do sada sam putovala po inostranstvu,tako da krajeve koji su mi blizi nisam ni istrazila.Sad imam kredit pa nemam toliko novaca za daleke krajeve, a i vrijeme je da upoznam svoje. 

Javljam se iz Bosne i volim planine i more. Volim kampovanje,ali moj momak ne voli sator tako da sam mislila na ovaj put ici kombinovano : nekad prespavat u satoru,a nekad u pl.domu ili hostelu samo da je jeftino. Dosli bismo u Focu i krenuli bi iz tog grada.Prvo bismo obisli Djavolu varos. Na Maglic ne zelim jer sam bila tako da bismo odmah nakon Djavole varosi isli u CG i spustali se ka moru. a moru bismo proveli izmedju 8-10 dana,ovisi koliko nam bude trebalo vremena da obidjemo sve u CG. Ne bismo se bas penjali o vrhovima planina, ali bismo posjetili neka mjesta i sela sto da ne, da tu prespavamo.Obzirom da su planinaska mjesta nocu hladnija tu bi bilo obavezno spavaje u pl.domu....Ne zanimaju nas nasmikana mjesta, samo esto staro i autohtono. Divlje i poneki zanimljiv grad sa starim gradjevinama ali to je manje bitno.Auto nemamo. Na more bismo isli negdje izmedju Budve i Bara zavisi gdje nadjemo jeftinu sobu, cula sam da ima i za 3-5 eura smjestaja, da li je to tacno? Volim putovati i to mi je odmor tako da vas lijepo molim da mi date preporuke sta vidjeti u CG ako krenemo odozgo od Foce spustajuci se ka dole.U obzir dolazi lijepa priroda,planine,rijeke....i duhovna mjesta obavezno, ako postoje neobicna i to isto... Sto se tice CG primorja obisla sa sve do Budve, sad je vrijeme doslo od Budve do Bara a ostalo cu ostaviti za neki drugi put. Unaprijed se zahvaljujem na svim preporukama i odgovorim. Fala :)

Ja sam par puta isao kolima za Crnu Goru i uvek idemo preko Foce i Niksica pa ti mogu dati par informacija :)

Put od Foce do Scepan Polja je katastrofa za kola jer je dosta uzak i pun krivina ali istovremeno oduzima dah na par mesta pogledom koji se pruza. Na tom putu se nalaze rafting kampovi tako da je dosta frekventan i mislim da necete imati problema sto se tice stopiranja. Preporucujem pauzu za kafu ili klopu u nekom od rafting kampova jer uglavnom svi imaju kafice/restorane na samoj Drini i okruzeni su jako lepom prirodom. Dalje vas put vodi uzvodno i u jednom momentu dolazite do mesta gde se Tara i Piva spajaju i formiraju Drinu.

Posebna atrakcija je sam prelazak granice izmedju BiH i CG u vidu uskog mosta iznad kanjona Tare gde se ne mogu mimoici 2 auta, povrsinski sloj mosta je drveni i na par mesta ima manjih rupa kroz koje se moze videti provalija tako da je kolima preci taj most vrlo zanimljivo iskustvo :D

Dalje kada udjete u Crnu Goru, put je malo bolji ali isto dosta frenkventan sa dosta turista, kako domacih tako i stranih. Inace, na celom tom putu od Foce do Niksica, meni je priroda stvarno prelepa. Po ulasku u CG, praticete manje vise tok reke Pive i put vas vodi preko same brane gde sa jedne strane imate ooooogromnu provaliju a sa druge strane jako lepo Pivsko jezero i tu dolazite do Pluzina, gradica na samoj obali jezera. Istim tim putem, nekoliko km dalje, imate skretanje za manastira Piva koji se nalazi 200m od glavnog puta, napravljen u 16om veku i vredi ga videti. Dalje vas put vodi prema Niksicu od koga nije daleko ni manastir Ostrog. Inace, dosta ljudi stopira ovim pravcima, a mi uvek primimo stopere tako da smo upoznali dosta zanimljih ljudi, kako lokalnih, tako i stranaca, cak iz Kanade.

Sto se tice mesta dole juznije, vozali smo oko Skadarskog jezera i videli svasta nesto lepo, preporucujem da posetite Rijeku Crnojevica, mislim da ispunjava zahtev da je staro i autohtono jer tamo postoji jedan most sagradjen 1853. godine a inace je mesto daleko od nasminkanog i savremenog. Oko nekih 20km od Rijeke Crnojevica je Cetinje, koje je dosta bogato kulturnim sadrzajem a blizu Cetinja je i naravno Lovcen, gde se nalazi Njegosev mauzolej i pogled koji po lepom vremenu doseze do mora, kako tvrde lokalci :)

Eto, toliko od mene i zelim vam puno srece u ovoj avanturi :)