Jump to content

Koliko ste hrabri kada su u pitanju neobicne vrste mesnih specijaliteta iz drugih kultura?

Featured Replies

Posted

Imamo temu o hrani koju probamo na putovanjima. Vecina nas voli da proba nesto novo, ali da li ste probali, ili biste probali mesa koje u nasoj kulturi izazivaju zgrazavanje, tipa meso majmuna/psa/macke/pacova...?

Ja priznajem da nisam hrabra. Moj domet je meso krokodila koje sam probala na silu. Skoro sam srela jednog Amera, koji zivi u Aziji petnaestak godina, kaze da je dog meat nesto najlepse i da bi trebalo da probam. O navodno izuzetnom ukusui tog mesa sam vec vise puta cula i citala, ali - ne hvala!

Sama pomisao na tako nesto u meni izaziva nelagodu. Nije u pitanju moralisanje (meso je meso), vise je u pitanju psiholoski otpor, a i nisam ljubitelj mesa generalno.

Uff, obrok bez mesa mi nije obrok, tako da bih verovatno probao sve, samo da je proslo termicku obradu. Do sada nisam imao prilike da tako nesto probam, jer sam se uglavnom setao po zemljama gde je prase car zivotinja.  lol::  Ali u buducnosti, ako se susretnem sa tim "perverzijama", zasto da ne. 

Edited by severac

Ja sam dovoljno "hrabar" da meso uopšte ne jedem.

Edited by pedjalon

Ima li neke zemlje gde je lakše biti vegetarijanac nego što je to Tajjlandu?

Čemu onda: pacovi, zmije, psi, mačke, krokodili i slične "cvećke"?.

Nije ti potrebano pozivanjena  Tibora Sekelja da bi rekao da jedeš to što jedeš...

(Neće se valjda i Hilter ovde pojaviti - mada,  kažu da je bio vegetarijanac...)

Poglešno si "ulovio Hitlera": u ovom slučaju je isti naveden kao primer do čega može da dovede neizbalansirana ishrana (i time eksplicitno ustvari podržan stav Lazar o ispravnoj ishrani)..

Pročitaj Godvinov zakon malo paživije: taj "ubija" priču prebacujići težište argumenta na rasizam/nacizam i nema nikakve logičke veze sa upotebom u ovom slučaju.

Nemoj samo reći da su SVI vegatrarijanci skloni liku& delu pomenutog lika...

Godvinov zakon je samo opservacija da se verovatnoća spominjanja Hitlera ili nacizma u onlajn diskusijama asimptotski približava jedinici. Sam za sebe ne podrazumeva nikakvo vrednovanje tog pominjanja, niti pozitivno niti negativno. Mada, generalno uzevši, u onlajn zajednicama se ne gleda pozitivno na njega, s obzirom da se često koristi kao argumentum ad Hitlerum, kojim se protivniku u debati na nefer način učitava asocijacija sa Hitlerom. ("...falling foul of Godwin's law tends to cause the individual making the comparison to lose his argument or credibility") Nebitno da li je spomenuti protivnik bio Lazar ili neko od vegetarijanaca ko se još nije ni pojavio u raspravi (nije zgoreg unapred ih diskreditovati ;) )

Formulacija "neće se valjda i Hitler ovde pojaviti" je, pak, apofaza (paralipsa), tj. "pominjanje metodom nepominjanja", takođe jedan od retoričkih alata na ne baš visokom glasu. U velikoj je meri koristi predsednik vlade jedne države s ovih prostora. :)

Elem, pošto si sam nedavno protestovao na drugoj temi povodom trolovanja iste na veoma sličan način, nije lepo ni da to činiš drugima.

A i s moje strane je dosta pridikovanja i demagoških fora, moram priznati.

Dakle, pošto smo iscrpli TEMU     :bang:  :bang:  :bang: onda idemo na komentare konmentara...

Kao ultimativni tool vadimo ad hominem argument ... BRAVO... clap.gif' alt=':clap:'>  clap.gif' alt=':clap:'>  clap.gif' alt=':clap:'>

Šta imaš da kažeš o TEMI a ne o meni? Nisam ja bitan, a niti Hitler ...    :cry22:  :cry22:

Nije ti potrebano pozivanjena  Tibora Sekelja da bi rekao da jedeš to što jedeš...

(Neće se valjda i Hilter ovde pojaviti - mada,  kažu da je bio vegetarijanac...)

Čekaj brate, ja sad tebe uopšte ne razumem. Naravno da mi Tibor Sekelj nije potreban da bih išta rekao, samo sam se setio njegove rečenice iz jednog intervjua, a u vezi sa neobičnom hranom na putovanjima. Pa sam je onda i pomenuo u temi o neobičnoj hrani na putovanjima. To je sve. Nisam je upotrebio ni kao argument, ni kao potkrepljenje nekog svog stava. Sasvim se sigurno nisam "pozivao na njega", za ime sveta. 

Potom sam napisao da ja jedem sve, ali to nema nikakve veze sa Sekeljovim citatom, nego sa pitanjem postavljenim u naslovu teme. Možda je trebalo da između lupim pasus, ali nije mi palo na pamet da će neko pomisliti da citiram Sekelja kao argument. Argument za šta? Da bih opravdao to što jedem sve? Kome, zbog čega?! Eto, ja jedem sve, ne zato što mislim da je to ispravan stav, niti zato što mislim da je neki drugi stav pogrešan, jednostavno sam radoznao i nimalo gadljiv, a nekad čak i perverzno uživam u bizarnosti nekog jela.

A Sekeljev citat je samo zgodna anegdota o tome šta je jedan putnik odgovorio na to pitanje i kako je on to doživljavao. Značenje tog njegovog iskaza nije "sva je hrana ista i treba sve jesti", nego "ako vam je nešto gadno, razbijte to u glavi na sastavne delove pa će vam možda biti manje gadno". Sve ostalo je zlonamerno učitavanje u tekst.

• Author

Meni tesko ide to razbijanje na sastavne delove, i iskreno, zavidim ljudima koji nisu gadljivi. Barem nece nikad ostati gladni.

Naravno da mi Tibor Sekelj nije potreban da bih išta rekao, samo sam se setio njegove rečenice iz jednog intervjua, a u vezi sa neobičnom hranom na putovanjima. Pa sam je onda i pomenuo u temi o neobičnoj hrani na putovanjima. To je sve. Nisam je upotrebio ni kao argument, ni kao potkrepljenje nekog svog stava. Sasvim se sigurno nisam "pozivao na njega", za ime sveta. 

Naravno da ti nije potreban T. S; imaš svoj stav i to je OK. Nekako sam stekao utisak da ti potrebna dodatna "oktanska vrednost" da bi se izrazio. Sori, nisam video konteskst tvog pozivanja na T.S. Sada si jasniji...

Tog istog Tibora sam slušao na predavanju u mojoj osnovnoj školi (sredinom prošlog veka :spot: )  kada je pričao o svojim putovanjima/ekspedicijama po nekim zabitima  (Papua N. G, Amazonija, sl.) pa je pričao i o kaniblizmu... I to veoma plastično pričao!

(Da li je  i ta ishrana deo "izbalansirane" ishrahe'?) 

Ali, od tog predavanja (koje mi se urezalo u memoriju), ja se gadim svakog mesa...

Dakle, nisam "izbalasniran"...?      

Još jednom, Tajland je pogodan za vegetarijance  - više nego mnoge  druge zemlje i zaista čemu onda "cvećke": zmije, pacovi, skakavci,psi & etc.

Naravno da ti nije potreban T. S; imaš svoj stav i to je OK. 

Ja jesam napisao da jedem sve, ali nisam pokušao da to proturim kao stav. Nije sve što čovek radi odraz njegovih stavova. Svako jutro popijem šolju kafe, ali nemam nikakav stav o tome. Predveče volim da prošetam, ali ni o tome nemam stav. Nekad skuvam ručak, nekad pojedem pljeskavicu, ali - nećeš verovati - ni u pogledu toga nemam stav. Ti si (ne znam kako ni zašto) zaključio da sam ja izjavom da jedem sve vrste hrane izrazio svoj stav, pa ti je onda bilo lako da napraviš sledeći (para)logički korak, zaključivši da sam citat upotrebio u odbranu tog svog stava. Dok ja, u stvarnosti, nisam izrazio nikakav stav, pa samim tim nisam mogao ni da ga branim. Drugim rečima, pokušao si da potpuno bezazleno forumsko ćeretanje odvučeš na nivo ideološke rasprave.

U cilju kvalitetnije komunikacije na forumu, preporučio bih ti da ne radiš takve stvari, ali naravno to je ipak do tebe, da ne kažem do tvojih stavova.   flowers::

• Author

Eh, ode tema...

BooBoleya, a sto toliko insistiras na Tajlandu kao zemlji idelanoj za vegetarijance?

• 1 month later...

Hteo sam da otvorim novu tmu o hrni ali sam nasao ovuu. Da se upisem, mozda nije prvise egzoticno ali je retko-probao sam meso kengura pre par dana i super je :)

Jela sam samo hamburgere od kengura i nisam ni znala šta je, dok mi nije rečeno u toku jela. Vidjala sam kengurovo meso o samoposlugama u Australiji, ali generalno, retko kupujem meso, pa nisam nikad probala neku šniclu ili slično.

Nisam gadljiva, jedem svakakve iznutrice, u Italiji i Francuskoj sam jela puževe i ježeve (morske).

Najneobičnije meso možda jak na Tibetu... u stvari, više nego meso, čaj sa jakovim mlekom, koje je baš jako (jačeg mirisa od kozjeg), vrlo masno i prosto slankasto (postoji i slatka varijanta, koja je malo otužna), pije se vrelo i odmah te zasiti.

Ja slabo jedem te belosvetske specijalitete. Čak ni naše lokalne (jede se u nekim mestima tipa; trtica od kokoške i stvari slične). Čak ni konjske kobasice nisam probao. Tako da sam u tom pogledu prava pravcata... ovaj... ovde mi nedostaje reč... :)

Ali zato volim da probam sva moguća pića na svetu, tako da je pravda zadovoljena. Jer čovek može da živi bez hrane dugo vremena, ali bez pića? Samo dan, dva. 

jeo  zive debele crve u amazonu, iz nekog ploda koji jako podseca na kokos...

crvi su bili debeli kao palac, a dugacki kao mali prst,  snezno beli,i mnogo prijatnog ukusa, neka mesavina izmedju vanile, kokosa i cimeta...

kazu indiosi da je 4 crva potpuno dovoljno za dnevni unos proteina...

sta znam, treba probati, da bi znao sta ti se svidja :)

mangostin npr. prilicno ruzno izgleda na oko,ko neka prljava mala cvekla,  i nije ga lako otvoriti..a unutra najukusnije voce na svetu..a cujem,  i najzdravije

Edited by bam-bam

bam bam znam na koje crve mislis , uh deliksates

u principu sve probao , od zmija pacova paukova , nisam ljude probao (bar da znam )

u vecini slucajeva je stvar u cistoj predrasudi .

mangostin npr. prilicno ruzno izgleda na oko,ko neka prljava mala cvekla,  i nije ga lako otvoriti..a unutra najukusnije voce na svetu..a cujem,  i najzdravije

Meni mangostin liči na plavi paradajz (patlidžan) i mislila sam da je povrće, a zaista je odlično voće. Jedino voće koje mi ne prija je durian. Rekli su mi da treba bar 3 puta da ga probam da bi mi se dopao... i jesam, ali mi i dalje smeta miris...

A crve samo u siru, zasad...