Jump to content

Featured Replies

Posted

Svako ko se interesovao za putovanje u Iran, zna da je za dobijanje vize neophodan tzv. referentni broj (nešto kao pozivno pismo) koje se dobija preko agencije iz Irana. Već smo na forumu pominjali par agencija, a preko ove dobijamo popust.
U pitanju je irantravelservice.com. Vodi je Mojtaba, lik koji je dosta aktivan na forumima Tripadvisor i Thorntree za Iran. Za članove Kluba putnika, usluga preko njegove agencije za referentni broj iznosi 35 dolara umesto 40. Nije neki veliki popust, ali opet nije ni za bacanje. Ne plaća se ništa unapred, već, ukoliko se dobije viza, po dolasku u Iran. Dovoljno je samo da u mejlu, prilikom apliciranja, navedete da se pozivate na Klub putnika (The Travel Club). 

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

I preko agencije "Uppersia" je 35 dolara i plaća se kad stigneš u Iran.

• 6 months later...

da li smem preko vise strana tj agencija da apliciram za kod, da mi posalju za Vizu ? posto to ide u njihov MIP da ne bude frka ako trazim istu stvar sa vise strana.....zna li neko nesto o tome...u poitanju mi je vreme....

• 3 months later...

I pre je moglo ali na 14 dana, sada je produženo na 30 dana sa mogućnosti produžetka za još 15 dana.

Jedino ne znamo cenu.

Da li je neko u skorije vreme putovao u Iran i pri tome vizu tražio na aerodromu? I dalje sam u dilemi da li vizu ishodovati ranije u ambasadi (komplikovano zbog procedure oko referentnog broja) ili je tražiti na aerodromu (ne znam koliko je to pouzdana varijanta).

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova piše ovo: "Vize, ali isključivo turističke, u trajanju od 14 dana, mogu se dobiti i na aerodromu „Imam Homeini" u Teheranu, ali se ipak preporučuje da se vize izvade unapred. "

Možda bi najbolje bilo da zovneš ambasadu telefonom i raspitaš se. Ako to uradiš, molim te javi nam šta si saznao.

• 2 weeks later...

Evo šta kažu iz naše ambasade u Teheranu

Postovai Miljane,

Drzavljni Srbije u normalnim okolnostima mogu dobiti vizu na aerodromu u Teheranu (ukoliko iranske vlasti ne smatraju da konkretnim osobama koje ulaze nije dozvoljen ulazk u Iran). Viza je jedonkratna (jedan ulaz-izlaz) i vazi za boravak do 15 dana. Viza za duzi boravak od toga mora da se izvadi u nekoj od iranskih ambasada u svetu. Osobama koje u svom pasosu imaju vizu Izraela nije dozvoljen ulazak u Iran.

Cena za vizu je 60 evra ili 69 dolara. Na granicnom prelazu se uplacuje i zdravsteno osiguranje tokom boravka u Iranu u iznosu od 15 dolara.

Potrebno je da imate pasos cija vaznost ne istice za minimum 6 meseci od dana ulaska u Iran. Ono sto je bitno je da treba da posedujete garantno pismo koje moze da  vam izda turisticka agencija preko koje putujete, ili ukoliko imate prijatelje ili rodjake koji imaju stalni boavak u Iranu.

Pozdrav Branko Markovic
  • 3 weeks later...
  • 6 months later...
On 10/26/2015 at 7:46 AM, shone said:

Ljudi, jel isao neko skoro avionom za Iran sa srpskim pasosem? Kakva je situacija sa visa on arrival? Na koliko se dobija? 30 ili 15 (14) dana?  (Ne bih da se gnjavim sa cuvenim kodom, ako ne moram, jer sam citao ovde da se dugo ceka i da ume da bude komplikacija)

U onoj listi zemalja za visa on arrival navedena je Jugoslavija,  ali i Hrvatska, Slovenija? 

Razmisljam da li aviokompanija (verovatno pegasus) moze da pravi problem oko ukrcavanja na let za Teheran ako nemate iransku vizu?

• 1 year later...

Čitam ovamo, ljudi u Batumiju dobijaju Iranske vize bez koda. Da li je probao neko sa srpskim pasošem? 
https://tomicakristic.wordpress.com/2016/02/03/4-turkey-part-2-georgia/

ČiA ovamo čitam da je čak moguće dobiti visa on arrival na jedinom graničnom prelazu iz Jermenije (međutim postovi od poslednjih par nedelja, kažu da više nije moguće)
https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g293998-i9139-k9178527-Visa_on_arrival_at_Iran_land_borders-Iran.html

• 2 months later...
  • 1 month later...

Evo još svežije, od juče: http://en.mehrnews.com/news/128518/Cabinet-approves-Iran-Serbia-visa-wavering-motion

"the cabinet passed into law the motion tabled by Foreign Minister Zarif to establish visa wavering policy with Serbia. "

Ne razumem se u njihov sistem, ili je njihova vlada usvojila odluku juče, ili je usvojila predlog zakona a prevod nije dobar. U svakom slučaju, izgleda da ćemo moći u Iran lakše i jeftinije nego ranije :biggrin:

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Jel neko proverio? Jesu vize ukinite i za aerodrome i za drumske prelaze?

• 8 months later...

Dobro je da su se setili, zbog ovog ukidanja viza za njih mogli smo bas da nadrljamo koliko ih je ostajalo i trazilo azil po EU.

nazalost, ukinuli smo bezvizni rezim sa jednom prijateljskom zemljom, verovatno zbog pritisaka....iranci su bili divni turisti, po brojnosti medju prve 3 zemlje  u zadnjih pola godine....puno ih je bilo u bgu, kupovali su i trosili dosta para, a mi smo im bili jedan od retkih prozora u zapadni svet....ovo ce naravno najvise pogoditi obicne gradjane, jer oni koji hoce da emigriraju, svakako ce naci put.....

nasi nisu trebali tako lako da podlegnu pritisku

a moram da kazem i da mi je bas jadno kad nasi ljudi podrzavaju uvodjenje viza drugim zemljama...izgleda da su zaboravili kako je nama bilo do pre samo 7-8 godina, i kako su nas bez razloga kaznjavali....nesto ne vidim da se mnogo povecao broj emigranata iz srbije otkako nam ukinuse vize.....u mom okruzenju bar, svi oni koji su hteli da zapale preko, zapalili su jos dosta pre ukidanja viza..

Edited by bam-bam

Nije se mnogo povecao broj emigranata nasih? A desetine a mozda i stotine hiljada onih koji rade na crno sirom Evrope? 

Prvo je bio blam sto smo uopste ukinuli vize za njih kada im svi drze vize, a jos smesniji smo ispali kad im posle godinu dana ukidamo.