Jump to content

Featured Replies

zasto blam? Pa zar iranci ostaju da rade kod nas na crno? ili ilegalno? oni su dobri turisti i ostavljali su dosta para u srbiji....pa sta ako jer nekoliko desetina njih, mozda i sto ljudi, podnelo zahtev za azil u srbiji....bas ce sa tim da nas sahrane...

sramota je sto smo im ponovo uveli vize, i to pod pritiskom drugih zemalja, a da je pri tom broj ilegalnih emigranata iz irana, koji se preko srbije dokopaju zapada, stvarno minoran, u poredjenju sa svim ostalim ilegalnim emigrantima....pa samo je preko milion njih uslo u zadnjih 2 godine u nemacku....

stvarno licemerno od svih drzava sto su to ukidanje uopste trazile od nas, a licemerno i sa nase strane...zna se zasto se to trazilo....zato sto se politika irana zapadnim zemljama mnogo ne svidja....ali sta mi imamo s tim....neposredno pre nego sto nas ikad prime u svoje jato, onda mogu nesto da traze 

I meni je žao što su vratili vize, ali moram dodati da ukidanje viza bez poptisivanja sporazuma o readmisiji sa takvom državom se graniči sa ludilom. To se prosto ne radi tako, pošto ovako nam ostaju svi ti "ekonomski migranti" koji ne uspeju da se dokopaju Evrope, a pri tom nama ih i vraćaju ako ih i uhvate, pošto imamo potpisan sporazum o readmisiji sa EU.

Ni ja nemam nista protiv Iranaca turista.

Ali ako ce zbog toga (zbog tih njihovih laznih migranata) da nama opet uvedu vize za EU...well then,zao mi je,ali tako mora.

Ne bih da lupam cifre, ali mislim da je minimum 1000 Iranaca ostalo na crno ovde, tj trazilo azil a deo njih i u EU.

Blam je za nasu diplomatiju, pre godinu dana ukinu a sada vrate vize.

ne znam kako ovo komentarisati...da nam zbog iranaca uvedu vize ??

a onda je mrmot zavio cokoladu

Ima li neko info da li su doneli odluku Iranci da nam vrate vize?

Koliko je cena e-vize za srpske državljane? Ako je neko pre vadio. 

Upravo zvao iransku ambasadu u Beogradu. Ekspresno nam je uzvraćeno istom merom, tako da su nam od sada na dalje potrebne vize.

OBAVEŠTENJE O UKIDANJU BEZVIZNOG REŽIMA 

Vlada Islamske Republike Iran je, na osnovu reciprociteta, donela odluku o stavljanju van snage bezvizni režim za građane Republike Srbije nosioce običnih pasoša.

Ova odluka će stupiti na snagu 25.oktobra 2018.godine, tako da će za građane Republike Srbije nosioce običnih pasoša od tog datuma biti potrebna viza za ulazak, tranzit ili boravak u Iranu.

• 4 weeks later...

da li neko zna da li se i dalje moze dobiti visa on arrival na period od mesec dana? za drzavljane srbije

• 3 months later...

Da li je neko u skorije vreme tražio vizu za Iran?

Aplicirao sam onlajn (tako valjda mora) za turističku, 2 ulaza, 60 dana. Posle nepunih deset dana mi stiže mejl koji kaže da sam odbijen. Razlog odbijanja: pokušajte preko turističke agencije (?!?!?!). Zvao Ambasadu u Beogradu, ali džaba. Kažu - Teheran odlučuje ko će dobiti vizu, mi tu ništa ne možemo.

Nikako mi nije jasno šta im se to kod mene nije sviđalo, s obzirom da se prilikom apliciranja online ostavljaju samo najsnovniji lični podaci, tipa ime, prezime, adresa i ajd zdravo.

Inače, cena za srpske državljane je 65€, dobra je stvar što se viza ne plaća ako vas odbiju.

1 hour ago, pecanj said:

Aplicirao sam onlajn (tako valjda mora) za turističku, 2 ulaza, 60 dana. Posle nepunih deset dana mi stiže mejl koji kaže da sam odbijen. Razlog odbijanja: pokušajte preko turističke agencije (?!?!?!). Zvao Ambasadu u Beogradu, ali džaba. Kažu - Teheran odlučuje ko će dobiti vizu, mi tu ništa ne možemo.

Nikako mi nije jasno šta im se to kod mene nije sviđalo, s obzirom da se prilikom apliciranja online ostavljaju samo najsnovniji lični podaci, tipa ime, prezime, adresa i ajd zdravo.

Inače, cena za srpske državljane je 65€, dobra je stvar što se viza ne plaća ako vas odbiju.

sto ne pokusas visa on arrival?

moglo je za srbiju, ali mislim da vazi samo 15 dana

To je uvek bilo pitanje da li će odobriti vizu po dolasku ili ne.

S obzirom da si odbijen, u sistemu je taj podatak, ne bih se kladio da ćeš dobiti vizu na granici.

1 hour ago, pedjalon said:

S obzirom da si odbijen, u sistemu je taj podatak, ne bih se kladio da ćeš dobiti vizu na granici.

pa jel se desavalo da vrate neke nase drzavljane, jel imas taj podatak?

visa on arrival je, naravno, po logici, uvek upitna, u bilo kojoj zemlji......jer u suprotnom ne bi ni bila viza , vec samo neka naplata za ulazak u zemlju....ali, kolika je stvarno verovatnoca da nekoga vrate, ako je vec sleteo avionom...mislim da su to zanemarljivi procenti...

ali da, u pravu si sto se tice predhodnog odbijanja, posto je tad covek vec u sistemu, da nesto nije bilo u redu...

@pecanj zeznuo si se sto odma nisi isao na visa on arrival, bez da unapred apliciras..

Nemam saznanje da su nekog odbili. Do 25 oktobra i nije trebala viza.

Ja sam tog 24 oktobra sleteo na teheranski aerodrom, par sati pre vraćanja viznog režima. Bili su prilično neprijatni i slali me po vizu on arrival. :) No, neko nadređeni im je rekao da nas puste bez vize jer do 25 okt ima još par sati.

8 hours ago, bam-bam said:

@pecanj zeznuo si se sto odma nisi isao na visa on arrival, bez da unapred apliciras..

Nikako mi ne odgovara to jer VOA daju samo na aerodromima, ne i na kopnenim prelazima. A ja nameravam u Iran kopnenim putem.

Ako sam dobro shvatio, iranska viza on arrival nema neku mogućnost najave elektronskim putem? Samo sletiš avionom i moliš se da te ne vrate nazad? Ako je tako, meni se čini da je to prevelik rizik. Ja se ne bih usudio :( 

On 2/21/2019 at 3:19 PM, pedjalon said:

Jel mozes ovo malo da pojasnis? Zasto ne bi odobrili?

Posto vec dugo planiram da idem u Iran, pratim njihovu viznu politiku prema nama i dosta se menjala u zadnjih par godina. 

Pre par godina su uveli VOA za 190 drzava valjda, ako ulazite avionom. Sada je duzina boravka za VOA 30 dana sa mogucnoscu produzetka. 

@Lazar

Pogledaj Visa on arrival:

Holders of normal passports travelling as tourists can obtain a visa on arrival for a maximum stay of 30 days (extendable),[17]at the following airports, as of January 2018

Note: to obtain a visa on arrival, passengers must already have made an application, at least 2 days prior to arrival, at the Iranian Ministry of Foreign Affair's E-Visa website and present the submission notification at the airport's visa desk on arrival.[26][27]

https://en.wikipedia.org/wiki/Visa_policy_of_Iran#Visa_policy_map

Citao sam na stranim forumima da su se pojavljivali razni Evropljani i bez te "najave" i da nikakvih problema oko vize po dolasku nije bilo. Uglavnom, Iranci su trazili po sletanju, osiguranje na kom eksplicitno pise Iran (pa ko nije imao na licu mesta kupi) i kontakt za smestaj i to samo za prvu noc (pa onda ponekad zovu taj smestaj u pola noci ludaci). I to je to. Naravno, podrazumevaju se i novcana sredstva :)

I na mapi smo zeleni, kao uostalom cela Evropa.

Samo jos neko da potvrdi ovo ko je putovao nakon sto su nam vratili vize.

On 2/19/2019 at 7:59 PM, pecanj said:

Isti slucaj, 1 ulaz, 30 dana, dobio odgovor posle cetiri dana:

Your visa application has been rejected, Reason for rejection: morao sam na Google da prevede sa persijskog: "Internal explanation: To apply for a business visa or travel agency."

Mislio sam da ih zovem od ponedeljka, ali posle tvoje poruke/iskustva mislim da je besmisleno.

I sta sada ciniti? Mislis da bi pozivno pismo privatnog lica urodilo plodom? Sad kad smo u sistemu, cemu da se nadamo ubuduce? Uzgred, uvek putujem sam, nista agencije.

Jel bilo još odbijenih? Da li je neko pokušao da pozove ambasadu i dobije neko malo detaljnije objašnjenje, tipa da li očekuju da putujemo samo preko agencije? 

Planiram ove godine u Iran, bez agencije, ne sviđa mi se ovo što čitam :( 

Na ovom sajtu se aplicira: http://evisa.mfa.ir/en/?

da li moze neko da mi pojasni- online se aplicira i za VOA, i to par dana pre puta, a na aerodromu se podize?

a takodje moze i da aplicira za regularnu vizu, kojom mozes da udjes u iran na bilo kom granicnom prelazu, i  koja traje vise od mesec dana, koliko VOA vazi, i za nju se aplicira na istom sajtu? 

da li ima neke razlike u aplikaciji za ove 2 vize, ili je to isto sranje?

pitam ovo, jer ljudi koji su odbijeni su izgleda aplicirali za regularne vize, a ne za VOA

U međuvremenu sam aplicirao i za tranzitnu, 2 ulaza po 7 dana, 45 evra. Ponovo odbijen. Razlog: Explore your travel experience with your tour desk ?

Možda bih i imao razumevanje za odbijanje tranzitne vize u 21. veku kad bi mi dali logičan razlog.

On Sat Mar 02 2019 at 4:39 PM, istok said:

Sta sada ciniti? Mislis da bi pozivno pismo privatnog lica urodilo plodom? Sad kad smo u sistemu, cemu da se nadamo ubuduce? Uzgred, uvek putujem sam, nista agencije.

Ne znam prijatelju, nesam pametan. Meni je sve ovo nelogično, jer me niko nije pitao da li radim, da li imam para za put, da li sam bio u Izraelu...

On Fri Feb 22 2019 at 8:49 PM, Lazar said:

Ako sam dobro shvatio, iranska viza on arrival nema neku mogućnost najave elektronskim putem? Samo sletiš avionom i moliš se da te ne vrate nazad? Ako je tako, meni se čini da je to prevelik rizik. Ja se ne bih usudio :( 

On Sun Mar 10 2019 at 4:52 PM, bam-bam said:

da li moze neko da mi pojasni- online se aplicira i za VOA, i to par dana pre puta, a na aerodromu se podize?

a takodje moze i da aplicira za regularnu vizu, kojom mozes da udjes u iran na bilo kom granicnom prelazu, i  koja traje vise od mesec dana, koliko VOA vazi, i za nju se aplicira na istom sajtu? 

da li ima neke razlike u aplikaciji za ove 2 vize, ili je to isto sranje?

pitam ovo, jer ljudi koji su odbijeni su izgleda aplicirali za regularne vize, a ne za VOA

Kad aplicirate online, sa spiska birate mesto gde želite da podignete vizu. To može da bude ambasada/konzulat ili neki od ponuđenih aerodroma (ne i kopneni prelaz). Dakle, čak i za VOA bi trebalo da se aplicira online. Međutim, na karavanistanu čitam da su ljudi dobijali VOA na aerodromima bez online apliciranja. Koliki je rizik, ko će to znati...

I mene su isto odbili. Razlog - aplicirajte preko turisticke agencije. ?

Od kako su ponovo uvedene vize, bukvalno smo stavljeni na isto mjesto ka Ameri, pih..

Online apliciranje je obavezno bez obzira na tip vize koji se trazi i Iranci provjeravaju i odobravaju ili ne.. Ja sam izabrala u ambasadi da mi se izda viza posto bih kopnenim putem i navela hostel u kom bih odstajala posto je smjestaj tamo obavezno polje..

Pisala sam nekim iranskim agencijama ak mogu preko njih da apliciram bez da bukiram turu, pa cu vidjet sto kazu.. Sad su im praznici tako da ce sigurno potrajati..