Jump to content

Featured Replies

Posted

DAnas sam sa ortakom jurio vize za nas put, sirijska, bugarska i egipatska viza...medjutim kada dodjosmo do egipatskog konzulata (zgrada skroz fancy,k'o zamak i sve) posle mnogo tabananja do Senjaka, naletesmo na problem. Prvo,jeziva atmosfera posto nigde u tom kraju ne videsmo zivog coveka dok smo je trazili,a posle krajnje neprijatni pogledi sluzbenika egipatske ambasade koji su nas gledali kao da smo pali sa Marsa.

Anyway, mi kazemo kojim poslom i sluzbenica nas tu sasece i rece da ne moze tek tako da se dobije egipatska viza (izgleda da smo je uvredili mislju da ju je lako izvaditi), da nam treba rezervacija hotela ili pozivno pismo i rezervacija povratne karte.

Buduci da sam ovde na sajtu procitao da se viza za egipat izdaje na njihovom aerodromu ili, ako se putuje kopnom, u beogradskoj ambasadi, bez navodjenja ikakvih dodatnih dokumenata, mozete zamisliti bedak koji smo osecali kada nam je to rekla.

Da zavrsim - moze li neko da mi pomogne oko "alternativnog" nacina dobijanja vize...tj neke lakse varijante? Vredi li da se ide u egipatsku ambasadu u Jordanu mozda?

P.s. da rezimiram...trazili su rezervaciju hotela ili pozivno pismo i rezervaciju povratne karte,

pa mozda ne bi bilo lose da se to ubaci u sekciju o vizi za Egipat.

Pozz svima

Grad Akaba, na jugu Jordana, na obali Crvenog mora. Tuda moraš proći jer odatle polaze svi trajekti za Egipat.

Egipatski konzulat je oko 20 minuta hoda od centra grada. Radi od nedelje do četvrtka od 10 ujutru do 3 popodne. Viza košta 10ak evra, treba ti samo jedna fotka. Čeka se dva sata, tj bude gotova isti dan :)

Ja sam tamo vadio vizu leta 2004. godine... nemam pojma da li se nešto promenilo, ali nadajmo se da nije :)

Bluie, ne brini se. Lazar je u pravu.

I ja sam prošle godine imao isti problem i dilemu, čak sam mislio da možda i odustanem od Egipta.

U egipatskoj ambasadi su i prema meni bili vrlo neprijatni, čak su pokušali i da me izbace, jer sam bio u bermudama. Radila je neka odvratna sužbenica - sponzoruša koja mi je prosipala istu tu priču o vaučeru ili pozivnom pismu.

Uglavnom, ništa nemoj da brineš, u Akabi se viza dobija za nekoliko sati, bez ikakvih problema. (doduše mislim da košta malo više od 10 evra). Probleme sam imao jedino sa brodom koji saobraća od Akabe do Nuveibe, jer je za tamošnje prilike neverovatno skup, a koji je u povratku kasnio neverovatnih 28 sati.

• Author

Extra!

Hvala ljudi na savetima...bas bih se smorio da nismo otisli do Egipta,ovako postoji nada... :D

Ja sam istim putem prosao u maju 2005. koliko vidim, poslednji :) Kod mene je situacija bila jos prostija: Kupio sam kartu za brzi trajekt Aqaba - Nuweiba (ima i spori, koji je za nekih 10ak eura jeftiniji, ali ti nikako ne preporucujem, jer nit se zna kad polazi nit se zna kad stize a uz to je namenjen za prevoz tereta) i sat vremena kasnije, iskrcao se u Egiptu. Otisao sam do saltera Bank of Alexandria, i za 10 eura dobio dve markice koje sam zalepio u pasosh, i pravo na pasoshku kontrolu. Sve je proslo bez problema, nit mi je neko pitao gde idem, ni kako se vracam, znaci nista. Pechat, "welcome" i to je to. Najprostije resenje.

Ako je verovati nasem ministarstvu spoljnih poslva drzavljani Srbije Egipatsku vizu kupuju na granicnim prelazima!

I ja sam probao da kupim vizu na granici Egipta, tj kada sam izašao iz trajekta... ali su mi veoma jasno stavili do znanja da to nije moguće, odveli me u baraku u pustinji, tamo sam čekao par sati na saslušanje, a onda sam deportovan nazad u Jordan.

Sutradan sam u konzulatu u Akabi dobio vizu na ranije opisan način, i vratio se u Egipat.

Možda su se pravila promenila između leta 2004. i 2005. - a možda je jednostavno bila druga smena, sa drugim carinikom. Ja se ne bih igrao, nego bih lepo uzeo vizu u Jordanu...

Deportacija je besplatna (o trošku egipatske države) ali to ne menja činjenicu da sam izgubio ceo dan, i sutradan ponovo platio isti trajekt (oko 50$).

Što se tiče toga šta je napisano na sajtu našeg ministarstva, na to se uopšte ne treba oslanjati. Ministarstva i ambasade najčešće nemaju pojma o tome šta se dešava na granici.

Moj ti je savet da nabaviš vizu pre nego što uđeš u taj trajekt...

• Author

Pa da , i nameravao sam da uzmem vizu pre prelaska brodom. A da li sam razumeo...prevoz tim brodom je 50$? :o

Ja sam išao početkom avgusta 2006 i kartu za brži brod (koji i nije baš toliko brz, a koji je kasnio preko 6 sati) platio sam oko 55 Evra, znači dosta više od 50$.

U povratku sam se zeznuo jer sam hteo da uštedim 10 evra, pa sam za oko 45 kupio kartu za sporiji brod, koji sam čekao 28 sati, plus vreme utovara i istovara i same plovidve, putovao sam više od 35 sati....najgore iskustvo u životu.

Inače, postoji i teretni brod, kojim možeš da ideš ako platiš mito (meni su nudili, ali nisam hteo).

Sve u svemu, računaj oko 100 evra, i još za izlaznu jordansku taksu i egipatsku vizu.

Kada ponovo ulaziš brodom u Jordan u povratku, viza ti je besplatna.

Ja sam išao sporim brodom, na sreću nije kasnio. Kao što reče Konstantin, razlika u ceni nije velika - recimo da je brzi 55, a spori 45 evra. Šta ću kad sam cicija...  :bag:

Nažalost, nisam znao za varijantu sa teretnim brodom... inače bih verovatno probao :) Inače, nemam pojma zašto je prelazak tako skup, to je svega nekoliko sati.

Pretpostavljem da je cena takva jer kompanija koje prevozi ima potpuni monopol.

Kada sam u povratku bio prinuđen da prespavam u čakaonici luke u Nuveibi, zbog enormnog kašnjenja koje sam već pomenuo, pričao sam sa mnogim Arapima - od Egipćana i Libijaca do Jordanaca, Saudijaca i Kuvajćana.

Prosto, kako oni ne mogu da prolaze kroz izraelski deo obale, prinuđeni su da idu tim brodovima, koji bi bili puni i da su cene tri puta veće. Prosto, ti ljudi nemaju drugog izbora...kao što nemamo ni mi koji kopnom putujemo do Egipta i vraćame se preko Sirije.

Šta da vam kažem, svojevremeno kad sam se raspitivao za Egipatsku vizu (2005), u njihovoj ambasadi u Beogradu su mi rekli da košta 12 USD i tražili ono malo papirologije, sa slikama, ali su mi isto tako rekli da se viza dobija na granici bez problema. A, ukoliko se još iz Kaira vraćaš avionom, imaš i dokaz da ćeš napustiti Egipat, čime će sve sumnje u tvoj "boravak" biti otklonjene. Ne znam za te deportacije, zaista ne zvuči lepo, ali, eto, recimo da službeniku nije bio dan :)

Inače, potpune informacije u vezi sporog i brzog trajekta će te naći na adresi http://www.abmaritime.com.jo/main.html

Ja sam išao brodom "Princess" i zaista je bilo jedno lepo, klimatizovano i prijatno iskustvo, za svaku preporuku definitivno! Koliko vidim, cena karte kada se ide iz Jordana je 45 USD, a nazad 50 USD. Takođe, ima i "povratna karta" koja košta 80 USD - prihvatljivo.

• 2 years later...

kakva su nova iskustva sa egipatskom vizom? letim do egipta pa ne znam  li moze da se kupi viza na aerodromu ako je individualno putovanje?

Moze, mislim da nikakvih izmena nije bilo. Ali, samo ako putujes avionom i na aerodromu. Ako ides trajektom iz Akabe, mora da se pribavi u tamosnjem konzulatu, ali je procedura jako brza i ide bez problema.

• 1 year later...

pututjem avionom iz zeneve do hurgade.da li bih mogao da uzmem vizu na aerodromu i koliko je to sigurno?

ja sam sletela u sarm el seik i na aerodromu uzela vizu. to prodavanje vize ti je u egiptu kao prodavanje ssvega drugog. platis - dobijes.

• 6 months later...

September 9, 2011 10:59 pm

Cairo toughens visa rules for visitors

By Heba Saleh in Cairo

Egypt has decided to stop granting visas to foreign visitors on arrival at its airports in a move that is being criticised as damaging to both tourism and business at a time when the country is desperate to revive both.

Only tourists travelling in groups will be able to obtain visas on arrival. All other visitors will have to apply at Egyptian embassies before travel. The new rules abolish a facility that had been available to citizens of the US, the European Union and some Arab countries.

Egypt’s tourism minister, Mounir Fakhry Abdennour, insisted on Friday that the new changes would not cause big problems for either tourists or tourism operators. The changes would not be implemented immediately, he said.

“This does not affect any organised travel groups or even families coming through travel agents,” Mr Abdennour told the Financial Times. “We will also try to alleviate problems for individual travellers by introducing internet visas.

The cabinet has given no reason for the change, but human rights activists fear it could be used to limit access to the country for foreign journalists and members of international groups interested in monitoring parliamentary elections due to be held in November.

“The motivation is unclear,” said Hafez Abu Saada, head of the Egyptian Human Rights Organisation. “The timing suggests that it may be aimed at journalists and observers who might come as tourists.”

Angus Blair, head of research at Beltone Financial, a Cairo-based regional investment bank, said Egypt would pay “an economic cost” for the decision.

Izvor: http://www.ft.com/cms/s/0/aa3ffb04-dafe-11e0-bbf4-00144feabdc0.html#axzz1XXY0FIcU

Egypt tightens visa rules due to security concerns

Sat Sep 10, 2011 8:25am GMT

CAIRO (Reuters) - Egypt has tightened rules for issuing entry visas to tourists due to security concerns, according to security sources, in a move which tourism officials fear could further damaged their industry.

The Egyptian cabinet said late on Thursday it had decided to cancel the option of obtaining a tourist visa at Egyptian airports to individuals or groups travelling independently.

It said only groups travelling through licensed tour operators would be granted entry visas at Egyptian airports. Others must obtain visas in their home countries before travelling.

"This is a security measure and we have asked for it," one security source said. He could not say if senior officials had requested the step as a precautionary measure or were prompted by "cases of foreigners trying to enter Egypt to conduct illegal actions".

Egypt in July detained four U.S. nationals for taking pictures in the Suez Canal area and an Italian for taking pictures of a military building in Cairo.

The chairman of Egypt's Tourism Authority, Amr El-Ezaby, told state news agency MENA on Friday the decision would "harm the flow of tourism to Egypt ... and is not understood and its purpose is also not understood".

Tourism, a main pillar of the Egyptian economy, was hit hard after the uprising that toppled President Hosni Mubarak in February but has been recovering slowly since then.

On Thursday, the Egyptian Ministry of Planning said in a statement that tourism revenues in 2010-11 were $10.6 billion down from $11.6 billion in 2009-10.

The decision caused confusion among passengers at Cairo's International airport on Friday, airport sources said.

"The government should have consulted with tourism and airline experts before issuing such a decision ... as tourism and airline companies depend on the ease of issuing entry visas," one airport source said.

Izvor: http://af.reuters.com/article/topNews/idAFJOE78901T20110910

ali:

http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2011&mm=09&dd=11&nav_id=541250

Zamenik egipatskog ministra turizma Hašem Zazu izjavio je da je vlada njegove zemlje zamrzla odluku prema kojoj bi posetioci Egipta morali da pre dolaska u tu zemlju podnesu zahtev za vizu.

Zazu nije naveo razloge te odluke, niti je rekao da li će ona biti kasnije sprovedena. Posetioci Egipta su do sada vizu kupovali kada bi stigli na aerodrom u Kairu.

U slučaju da su nove mere počele da se sprovode, oni bi zahtev za vizu morali da podnesu pre putovanja u ambasadama Egipta u svojim zemljama.

Obaveza se ne bi odnosila na posetioce koji bi u Egipat došli u turističkim grupama.

Turizam koji je jedan od glavnih izvora prihoda u Egiptu, je jako oštećen nakon masovnih protesta koji su u februaru ove godine doveli do svrgavanja bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka.

• 1 year later...
Dobijanje vize na aerodromu u Egiptu uplatom 15 dolara za taksene marke je ukinuto tako da vizu možete da dobijete samo u ambasadi Egipta.

Da li bi ovo neko ko je skoro putovao u Egipat mogao da potvrdi i dodatno objasni? Na Timaticu nema nikakvih izmena niti se na Thorn Tree forumu  priča o ukidanju VOA za Egipat. Pre par meseci sam zvao ambasadu Egipta kako bih proverio da li se nešto u međuvremenu promenilo u vezi izdavanja viza na aerodromima i rekli su mi da se bez problema može dobiti po dolasku, kao i ranije  :?

• 3 weeks later...

HITNO !

Znate preko drugih tema, da kupujem kartu kod Egyptair-a, pa me interesuje da li ovo za vizu na aerodromu vazi i dalje!?

Koliko ja znam, važi.

A ti ćeš biti u tranzitu? Onda ne ulaziš u Egipat i ne praviš vizu.

Koliko ja znam, važi.

A ti ćeš biti u tranzitu? Onda ne ulaziš u Egipat i ne praviš vizu.

Jeste tranzit, ali u oba pravca imam nocenje u Egiptu...moze i aerodrom, ali bilo bi super da imam opciju ;)