Jump to content

Featured Replies

Posted

ljudi uglavnom putuju na relaciji između velikih gradova zagreb - osijek - novi sad - beograd a ima tu milijum malih lijepih varošica po slavoniji koje svi kažu valja posjetiti. što preporučujete dragi forumaši? :) koliko uopće poznajete slavoniju? ja sam vidio štogod ali ne dovoljno kako bih mogao dati neke prave smjernice :)

Ja preporučujem Dalj, živopisnu varošicu na Dunavu, na krajnjem istoku Slavonije. Udaljen je 20ak km od Osijeka, i 5km od graničnog prelaza sa Srbijom Erdut - Bogojevo. U Dalju se nalazi rodna kuća Milutina Milankovića, čoveka koji ima "svoj" krater na Mesecu i "svoj" asteroid tamo negde u svemiru. Rodna kuća mu je obnovljena pre 2 godine i pretvorena u jako lep muzej. Sa lepim dvorištem, koje se nalazi na samoj obali Dunava. Tako da u pauzi razgledanja mehaničkih modela Sunčevog sistema i raznih vidova Zemljinog kretanja možete baciti pogled kroz prozor na široki Dunav kako teče...

Evo kako izgleda spolja:

88-953-28019-701-500.jpg

I iznutra:

124733.jpg

Ako ste ljubitelji matematike, fizike i/ili astronomije, ili vas zanimaju klimatske promene skoknite do Dalja. Nakon obilaska muzeja možete prošetati kejom i odmoriti se u parku na obali Dunava. Ali pre toga ne zaboravite da potpišete peticiju da se Milutinu Milankoviću vrati ulica u Osijeku, koju je zbog rata izgubio. Kad već ima krater na Mesecu i asteroid u svemiru, red je da ima i ulicu u gradu u kojem se školovao.  :)

P.S. Novinari neznalice su (u tekstu, ispod naslova) napisali da je bio astrolog:

http://www.glas-slavonije.hr/237471/3/KZC-Milutina-Milankovica-postaje-srediste-za-fizicare-astronome-klimatologe

Edited by TheSeer