Jump to content

Featured Replies

Ја сам мало писао амбасадама и министарству, и утисак који сам стекао је да они не схватају да то што морају да имају одређен визин режим према одређеним државама због споразума о Белом Шенгену не значи да не могу да договоре безвизни режим за држављане Србије са земљама које не траже реципроцитет.

Типа, ми не смемо да укинемо визе Замбији нпр јер нам то не да ЕУ, али то не значи да Замбија не би била вољна да укине визе нама (узео сам Замбију за пример без неке провере).

Mi nismo u obavezi da imamo isti vizni režim kao EU do 3 meseca pred ulazak u EU (zbog "otkaznih rokova" iz bilateralnih sporazuma i zakonskog trajanja boravka do 90 dana). Tako da možemo da potpišemo sporazum i sa Kinom ako hoćemo. Postoje razni modaliteti da se i unutar EU do ulaska u Šengen pojednostavljuje vizni režim prema inostranstvu, npr. Kipar izdaje Rusima vize tako što oni pošalju mail sa osnovnim podacima ambasadi i to je to, odštampaju automatski odgovor i mogu da idu. Tako bi mogli da potpišemo sa mnogim državama koje ne planiraju da potpisuju bilo šta sa EU, da nam ti sporazumi ne propadnu eventualnim ulaskom u EU. Nešto kao modernizovana verzija "poslovno u".

Inače po statistici u Srbiji je 2012. i 2013. najviše ljudi zbog nepostojeće vize vraćeno sa granice državljana Brazila, Moldavije, Indonezije. Sa prve dve smo potpisali sporazume, još sa Indonezijom. Najviše viza je izdato državljanima Kine, Libije, Indije, Iraka, Brazila, JAR, Azerbejdžana, Alžira, Irana, Sirije, Egipta, Moldavije, Gruzije, Indonezije, Libana, Nigerije, Jermenije, Kolumbije, Kuvajta, Tajlanda, Malezije, Filipina, Angole, Maroka, Pakistana, Jordana, Bahreina, Palestine, Bangladeša, Venecuele, Perua, Gane, Tajlanda, UAE, Konga, Kenije, Uzbekistana itd.

Naravno da nema šanse da potpišu sporazum sa nekim od ovih država, ali ipak može da bude neki vodič sa kime bi mogli da potpišu naredne sporazume. Mada opet ne mora ni da bude definitivan znak jer se naše vize vade isključivo u konzulatima, pa je pitanje da li će neko iz neke države bez srpske ambasade da potroši silne pare da putuje u treću državu po vizu. Npr. 2013. је državljanima Namibije izdato svega 26 viza, Zimbabvea 24, Zambije 20 a Bocvane tek 17.

Mene iskreno cudi da je i tih 17 Bocvanaca dobilo vizu.

Zaposleni u ambasadi Srbije u Pretoriji daju sve od sebe da do toga ne dodje. Daju nepotpune, neprecizne a cesto i netacne informacije na mail/telefon a onda koriste i najsitnije greske (do kojih dodje zahvaljujuci njihovim nepreciznim instrukcijama) kao opravdanje za neizdavanje vize.

edit:

da dodam i primjer Bosne i Hercegovine posto je to nesto najludje sto sam u zivotu cuo a da se tice viza.

Da bi drzavljanin Bocvane (ne samo oni ali za njih sam siguran) dobio vizu za Bosnu i Hercegovinu mora da aplicira LICNO u Londonu. Procedura traje 3 sedmice.

Edited by ThirstyTraveler

A onda se mi žalimo na loš tretman. U svakom slučaju više ne moraju nikada ni da pozovu srpsku ambasadu, priznate su šengen, britanske i američke vize pa tako ako ne idu samo u Srbiju više ne moraju ni da se bakću sa našom administracijom. Inače odavno o izdavanju ili neizdavanju viza ne odlučuju u DKP već u Beogradu u MUP-u u odeljenju za strance. To im i nije neka uteha pošto i tamo rade zadrti i zatucani a vreme obrade je oko 3 nedelje. Mislim d a možda ima ili je makar bio spisak od nekoliko država čijim državljanima mogu da izdaju vize bez konsultacije ali to u svakom slučaju nisu afričke države.

Da li neko moze da iskopa link sa tim pravilom, znam da je od pre par meseci da svako ko ima te vize moze u Srbiju bez nase vize. Inace, mi smo jedna od najgorih zemalja za izdavanje vize, rigorozniji nego za US vizu,

Edited by mveruovic

Slaba vajda od tog pravila onima kojima viza za UK ni ne treba a ne planiraju da idu u zemlje Sengena (a ni USA),

Zaboravio sam da napisem da je citav taj pokusaj dobijanja vize za Srbiju trajao nekih 50-ak dana  :bang:

Sa odjeljenjem za strance u BG sam i licno imao iskustva, reci za njih da su zadrti i zatucani je kompliment :)

edit:
@Lilienthal, slazem se da ne treba da se zalimo, naprotiv, treba biti srecan sto su oni koji imaju ovakav tretman uopste voljni da nam izdaju vize.

Edited by ThirstyTraveler

• Author

Mi nismo u obavezi da imamo isti vizni režim kao EU do 3 meseca pred ulazak u EU (zbog "otkaznih rokova" iz bilateralnih sporazuma i zakonskog trajanja boravka do 90 dana). Tako da možemo da potpišemo sporazum i sa Kinom ako hoćemo. Postoje razni modaliteti da se i unutar EU do ulaska u Šengen pojednostavljuje vizni režim prema inostranstvu, npr. Kipar izdaje Rusima vize tako što oni pošalju mail sa osnovnim podacima ambasadi i to je to, odštampaju automatski odgovor i mogu da idu. Tako bi mogli da potpišemo sa mnogim državama koje ne planiraju da potpisuju bilo šta sa EU, da nam ti sporazumi ne propadnu eventualnim ulaskom u EU. Nešto kao modernizovana verzija "poslovno u".

Ево читам, у принципу нисмо, али богме и јесмо :)

Јер, тиме што кочиш слободу путовања, поштујеш европске вредности.

http://www.danas.rs/vesti/politika/uvesti_vize_zemljama_s_crne_sengen_liste_.56.html?news_id=168214

- U procesu približavanja, a pogotovo kada počnu pregovori o članstvu, Srbija bi morala da svoj vizni režim uskladi s evropskim. Ulaskom u EU za Srbiju će važiti ista pravila kao i za ostale članice, ali do tada ona bi morala da radi na usklađivanju viznog režima - pojasnila je Miščevićeva. Usklađivanjem viznog režima se, prema njenim rečima, pokazuje spremnost, dobra volja Srbije za članstvo u EU, ali i evropske vrednosti.

• Author

Da li neko moze da iskopa link sa tim pravilom, znam da je od pre par meseci da svako ko ima te vize moze u Srbiju bez nase vize. Inace, mi smo jedna od najgorih zemalja za izdavanje vize, rigorozniji nego za US vizu,

http://brussels.mfa.gov.rs/lat/consularservicestext.php?subaction=showfull&id=1348045994&ucat=117&template=MeniENG&

Odlukom Vlade Republike Srbije utvrđeno je da svi strani državljani, nosioci svih vrsta stranih putnih isprava (osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama), mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji, ako poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica EU ili vizu Sjedinjenih Američkih Država, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci.

Istom odlukom propisano je da strani državljani, nosioci svih vrsta stranih putnih isprava (osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama), mogu da uđu, tranzitiraju i borave u Republici Srbiji, ako imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama EU ili Sjedinjenim Američkim Državama, najduže do 90 dana u periodu od šest meseci.

Odluka stupa na snagu 8. novembra 2014. godine.

Slaba vajda od tog pravila onima kojima viza za UK ni ne treba a ne planiraju da idu u zemlje Sengena (a ni USA)

Znam, nego mislim da im je tako lakše, ako lokalne EU ambasade nisu previše rigorozne, da izvade vizu za fiktivno putovanje u Francusku ili Nemačku i da s time uđu u Srbiju. Koliko god glupo zvučalo sigurno je lakše nego vađenje srpske vize. Jedina olakšavajuća okolnost je što zahtev ipak može da se preda poštom, mislio sam da ne može. Mogu eventualno i da ne prave fiktivno vizu nego da lete preko npr. Frankfurta i kupe kartu sa pauzom od jednog dana tamo i na osnovu toga izvade nemačku vizu.

• 2 months later...

Zbog šturog saopštenja ostaje nejasno da li planiraju da potpisuju sporazume sa ovim državama ili će im jednostrano ukinuti vize, neki mediji su interpretirali ovako neki onako.

Države su Катар, Кувајт, Оман, Бахреин, Венецуела, Панама, Јамајка, Колумбија, Парагвај и Гватемала

E sad navodno ukidaju se vize ovim državama zbog privrednih interesa što je naravno u komentarima izazvalo podsmeh vezano za Kolumbiju i Jamajku lol:: Osim toga u saopštenju stoji da je formirana komisija koja će svakog meseca (!) razmatrati dalje korake ka liberalizaciji i sa ostalim državama sa bele šengen liste (to što od ovih 10 država njih 6 nije na beloj šengen listi ih valjda niko nije obavestio ::crazy: )

http://mfa.gov.rs/sr/index.php/pres-servis/saopstenja/15311-2015-05-29-13-41-50?lang=cyr

Možda su pregovarali nešto što još neće da nam saopšte, moguće da se nešto krčka.

Moje kraće istraživanje kaže da smo za Oman, Kuvajt, Katar, Kolumbiju, Venecuelu, Paragvaj i Gvatemalu jedna od retkih evropskih rupčagi kojima treba viza unapred (ili uopšte). Mape njihove vizne politike za Evropu izgledaju skoro identično. Za Panamu nam već ne treba viza.

• 5 weeks later...

Ne planiraju (ili ne umeju) oni ni sa kim išta da potpisuju, ukidaju ovim državama jednostrano, evo šta je izašlo u Sg prošle nedelje, danas stupilo na snagu. Povratnom ukidanju nemamo mnogo osnova da se nadamo.

На основу члана 12. став 1. Закона о странцима („Службени гласник РС”, број 97/08) и члана 43. став 1. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр. 55/05, 71/05 – исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – УС, 72/12, 7/14 – УС и 44/14),

Влада доноси

ОДЛУКУ

о укидању виза за улазак у Републику Србију

"Службени гласник РС", број 54 од 22. јуна 2015.

1. Држављани Катара, Кувајта, Омана и Бахреина, носиоци свих врста путних исправа, осим путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама, могу да уђу без визе у Републику Србију, уколико не постоје остале сметње из члана 11. Закона о странцима.

2. Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.

05 број 27-6445/2015

У Београду, 18. јуна 2015. године

Edited by Lilienthal