Followers 0

Autom u Vijetnam

80 posts in this topic

Jos od prosle godine prikupljamo informacije ortaci i ja za ovakvo putovanje. Nije nam zanimljivo avionom,pa smo odlucili da idemo autom. Ekipa smo nas trojica za sada,a imamo mjestajos za dvoje. Nas trojica smo iz Doboja,inace. Trebi smo sad nekad da krenemo ali kao sto znate,kod nas su bile poplave. Unisteno nam je dosta toga i zbog obnove moramo cekati na novembar 2015. Ovu temu sam otvorio kako bismo dobili sto vise informacija o ovom avanturistickom putovanju. Nasa ruta je slijedeca; Iz Doboja idemo na Novi sad i na Rumuniju,pa Moldaviju. Trebali smo na krim i taj dio ali cekamo da vidimo dalji razvoj. Vjetovatni cemo nekim drugim putem. Zatim Rusija,pa Kazahstan. Ulazimo u Kinu i imamo dvije opcije. Jefna je da idemo prema utbanijem dijelu Kine kroz sredisnji dio,pa na Laos,a druga da idemo na Tibet preko Lase. Ulazimo u Laos,pa Tajland Pataja. To nam je prvobitno bio cilj. Medjutim,kad smo vec tu,odlucili smo da posjetimo Kambodzu i Vijetnam. E sad, mi smo sracunali troskove goriva i znamo precizno motele,hotele i hostele u kojima cemo nociti. Njuskali smo po internetu u pogledu bezbjednosti. Dobili smo informacije o korupciji,o opasnim djelovima,politickim situacijama,kao i zdravstveno ispravnoj hrani i prevenciji. Sve to do Tajlanda. Kambofza i Vijtnam su nam nepoznati. Ono sto bismo vas zamolili jeste da nas informisete i podjelite vase znanje i iskustvo. Mozda da nas upozorite na neke deonice puta i slicno do same Kine. O Kini smo jako malo informacija mogli dobiti,a velikim dijelom preko nje idemo. Za sada smo prikupli informacije samo o tome gdje se vade vize,ali ne i pod kojim uslovima,koji novac,vrijeme za cekanje i papirologija. Zanima nas da li se mogu izvsditi vize,tkz.prolaz kroz drzavu. Da li nesto znate o tome. Dobili smo informacije da nam je potrebna samo konacna viza te zemlje,a da drzave kroz koje se do tamo putuje daju neke ubrzane vize bez nekih vecih zatezanja. Ko god zna nesto vise o tome,neka pise. Predlozite nam rutu Tajland,Kambodza,Vijetnam. Nas krajnji cilj je Pataja na Tajlandu. Vise informacija o turistickim djelovima na Tajlandu nemamo,kao ni Kambodza i Vijetnam. Trebaju nam vasi prijedlozi sta biste nam preoporucili i zbog cega. Ne samo "idite tamo i tamo",nego i zbog cega je to mjesto dobro za turiste. Trebami informacije o manipulacijama,jefitinijim mjestima i slicno. Odnosno,da ne placamo neke stvsri bezveze duplo i vide ako mozemo jeftinije proci. Pomozite nam sa svim informacijama i negativnim iskustvima pogotovo. Vjerujem da svojim postom ne pomazete samo nama,nego i drugima kojima je ovakav vid avanture pao na pamet. Dakle,informacije o putevima,vizama,vodicima,nacinu placanja,cijenama,sadrzaju,ma sve sto znate. Hvala unaprijed svima koji ucestvuju u diskusiji.

Evo imamo informacije na sajtu o putanji Vijetnam-Kambodza-Tajland-Laos. izuzev o higijeni i mozda nekim davjetima oko hrane. Ipak,svaka nova informacija je dobrodosla.

Ufff.... prosto ne znam odakle da krenem.... Puno nelogicnosti.
Meni ovo izgleda kao tura napravljena na google maps, a ne proucavanjem sadrzaja na internetu.... ali ajde, da kazem bar nesto:

* Ne postoje vize za prolazak kroz zemlju!  Pogotovo ne za Kinu kroz koju možeš prolaziti godinama, jer je ogromna zemlja! Za svaku državu koja ima vizni režim sa nama, biće vam potrebna važeća turistička viza.

* Kroz Tibet nije moguće voziti. Jako je teško i Kinezima da pokupe sve dozvole. Strancima je čak i samostalno kretanje zabranjeno, a kamo li vožnja pokrajinom.
* Jako je teško pribaviti dokumentaciju, osiguranja i hrpu papira da bi bilo ko sa stranim registracijama ušao u Kinu. Čak i ako uspete da udjete u zemlju, ne možete da vozite kroz Kinu, jer država ne priznaje medjunarodne vozačke dozvole. Potrebno je pribaviti kinesku. A za to se polaže test i čeka bar nekoliko nedelja ... Znači, treba vam vozač Kinez. Evo, ovde piše šta vam treba od dokumentacije za ulazak u Kinu kolima (na papire se čeka 3 meseca):
http://www.hiddenchina.net/web/eng/self_drive_tours_own_vehicle.html
* U Kambodzi, Tajlandu i Laosu je neverovatno jeftino iznajmiti automobil i to svi rade. Ima egzibicionista koji dolaze svojim koilma ... moguce je, samo dosta će vas to fino koštati !

p.s. Po meni, Pataja je totalna "puška" ... od toliko divnih mesta na Tajlandu (i proći pola sveta) da bi došli do Pataje !?.... :shockkk:

Pa dobro. Neki prijatelji su nam bili tamo i njima je bilo dobro. Zato smo odredili pataju. Ali nije presudno. Mozemo bilo gdje. Zato i pitamo ovdje za prijedloge. Za Kinu smo culi da je valjda potreban vodic,ali ne i da moramo imati Kinesku vozacku il tako nesto. To je novost. Hvala. Takodjer,preko Tibetanam nije jasna vasa konstatacija da nema put. Istrazivali smo i nasli da preko Tibeta postoji tkz,turisticka ruta. Cak imamo i mapu tog puta. Sad si nas zabrinuo. Pogotovo sto smo nalazili da mnogi turisti dolaze na Tibet i prolaze ta mjesta i sela. Vise smk bili za centralnu Kinu ali i Tibet smo ostavili za opciju. Hvala na informaciji i linku u svakom slucaju.

Edited by BorisStanisev

Pogledaj bajkerske forume. Oni vole da prave te putopise kuda su isli. Ima sigurno i na domacim forumima sa tom tematkom ljudi koji su isli u tom pravcu. Barem  da vidis koje sve tu rute postoje... Kojim autom biste isli???

Jao stvarno, od celog prelepog Tajlanda, gde bas u Pataju da se zaputite... Bolje idite u Budvu. Rupcaga kakve nema. Bukvalno bilo koje mesto na Tajlandu je bolje od toga. Pod pretpostavkom da stvarno tamo odete autom, onda je najbolje da se spustite do zaliva, u Krabi provinciju (Rai Leh, recimo).

Moj jedini savet je da ne idete vas petorica na toliki put u jednim kolima, prilicno je neugodno putovanje, pogotovo putovanje preko pola sveta (bukvalno). Ja se iskreno nikad ne bih upustio u takav neki pohod jer na tolikom putovanju svasta moze da se desi kolima, a dobar deo Azije nije bas sjajan sa engleskim jezikom, pa vas to moze ostaviti u nezgodnoj poziciji. Jos jedna (manja) prepreka je voznja suprotnom stranom ulice. Meni je to pravilo tamo probleme tokom prelazenja ulice, mogu misliti na sta bi licila bilo kakva skretanja ili kruzni tokovi...

Moram samo da pitam - zasto toliko insistiranje na odlazak tamo automobilom? Uz sve vize, propusnice, dozvole i benzin Izaci ce besmisleno vise nego kombinacija voza + aviona, a stvarno ne vidim neku preteranu prednost, osim sto biste se nagledali pejzaza.

Edited by Gorbash

Prijatelju,dobro je znati za suprotnu stranj ulice. To jeste problem. Jel to i Kina i druge zemlje ili samo Tajland? Te informacije nemamo. Sto se tice tog zaliva,evo sad cemo prostudirati. Hvala na prijedlogu. Autom idemo zato sto hocemo da obicemo vise metropola,pogledami kulturu drugih naroda i ostale zanimljivosti koje pruzaju sve te zemlje. Kazahstan je recimo slabo naseljen ali mi hocemo da podjetimo i njega. Da vidimo tih njegovih par gradova,muzeje i td. I,ace,mi prvo lravimo jedan ljetni dzir po Europi. Idemo na Hrvatsku,Slovrniju,Izaliju,Spaniju,Portugal,Francuska,Holandija,Belgija i nazad preko svuce,Njemacke i Austrije. Ali o to smo vec zavrsili oko planiranja i to nam je poznato. Ovo nam je izazov. Sto se tice novca,vjeruj da nije velika razlika u ovoj avanturi i avionom. Uzmi u obzir 4 ili 5 avionskih karti u dva smjera koliko kostaju. Mi cemo platiti oko 400 eura vise ovako,a porediti se ne moze sa iskustvom. To je razlog. Drugi razlog i najveci je taj sto svi mi radimo mnogo i imamo svoje biznise koji covjeka melju. Nama je toga preko glave. Zaradi,radi i samo radi i radi i nigdje nista ne vidis,nego ostaris u kesu. To nam je dosadilo i sad hocemo da se opustimo. Ne treba biti rob novcu. ☺

Autom idemo zato sto hocemo da obicemo vise metropola,pogledami kulturu drugih naroda i ostale zanimljivosti koje pruzaju sve te zemlje. Kazahstan je recimo slabo naseljen ali mi hocemo da podjetimo i njega.

Sve to mozete da uradite i vozom, a podjednako je lep okolis i iz njega. Jos pride udobnije jer se ne gura pet odraslih ljudi u jedan auto... Nista od toga sto si naveo nije nemoguce uraditi SAMO autom.

Uzmi u obzir 4 ili 5 avionskih karti u dva smjera koliko kostaju.

Voz + jedna povratna karta bi mnogo manje kostali. Ne znam odakle tih 5-6.

Jel to i Kina i druge zemlje ili samo Tajland?

Ne bih znao za celu Aziju, najbolje da to izguglas ponaosob za svaku zemlju koju hoces da posetis.

Pozdrav za Gorbasha i Kristince. Hvala na linku. Ovaj par je lud. Svaka njima cast, ali ja ne bih smio dole po Africi orati.  :shockkk:  Sto se tice voza,to smo imali u opciji ali smo se na kraju opredjelili za auto jer je jeftinije i udobnije. Trans deonicom ne bismo isli jer moramo skupo platiti bolju klasu kako nam neko ne bi kasljao u lice, pisao u vozu,gurao nas i stosta. Drugi razlog je taj sto je put dug i patnja,a slabo sta vidis. Tempiran si i sve sto moze biti dobro je to sto ces nekoga novog upoznati. Posto idemo nas vise,nama to nije neophodno. Da idem sam,mozda i bih, jer u tom slucaju se autom ne bi isplatilo. Mi smo malo njuskali,razgovarali i raspitivali se o svemu.U Rusiji je gorivo jako jeftino ! Litar je 1,25 KM ili oko 0,65 eura. U Kazahstanu oko  1,45 KM ili 0,75 eura. Auto u prosjeku potrosi na otvorenom 5 litara,pa neka je i 6. Znaci, za 5 eura mi pređemo 100 km. Kada se to podjeli na 4 osobe ,dobijete nevjerovatnih euro i po po osobi. Najskuplji dio puta je Hrvatska-Mađarska-Bjelorusija. Prvobitno planirana Ukrajina,ali eto.... Kina je nesto skuplja. Oko 1 euro je litar, Dok je juznije prema Laosu i Tajlandu kao i u Bosni od 2,2 do 2,5 KM. Odnosno, maksimalno 1,3 eura. Posto je veliki broj kilometara kroz Rusiju i Kazahstan,normalno je da se vise isplati cetvorici ili petorici ici autom. U Rusiji samo djelimicno imate autoput koji se placa, a u Kazahstanu ga uopste nemate. Ne naplacuje se. Također,put je u obe zemlje dobar. U Kazahstanu cak i bolji. Jedini je problem hladnoca. Mi smo mislili dizelom,a zbog  hladnoce je preporuclčjivo benzinkom. To Rusi i Kazahsanci i koriste pretezno. Posto smo mi sad nekad i trebali ici ,a temperature niske ,to nam je ostala za sada dilema. Sto se tice samog odmora,pronasli smo i pripremili gotovo sve po tom pitanju. U obzir smo uzimali gesthaus i motele,ali u pojedinim mjestima i motele. Recimo,u Rusiji na tom potezu imate prenociste u dvokrevetnim sobama sa doruckom za 10-12 eura. U Kazahstanu po 8-10, a u Kini vjerovali ili ne za 3,5 eura. Da, za tri eura dobijete dorucak i nocenje. Mi smo bili skepticni po tom pitanju,pa smo se pojedinacno razletitli po sajtovima i preporukama,te pozvali neke prijatelje iz tih djelova. Ovih dana po internetu idemo na upoznavanje osoba iz zemalja kroz koje prolazimo i trazimo informacije. Moramo se naoruzati provjerenim informacijama. Prvobitno nas je trebalo ici 5,ali nakon sto smo dobili nformaciju da moramo unajmiti vodica kroz Kinu....Mi smo planirali na Almatiju uci u Kinu i taj dio puta smo provjerili i dobili odgovor da je jako dobar. Nemamo informacije prema Chengduu i Kunmingu. U Laosu je haos. Putavi su katastrofalni, divljina je i nigdje kuce. Taj dio puta je dug i tu bi mogao biti problem oko informacija. Također, problem bi mogao biti i gorivo i benzinske stanice, koje ili ih jako malo ima, ili ne postoje u tim manjim mjestima. Nismo sigurni kako lokalno stanovnistvo gleda na strance. Bezbjednost je pod znakom pitanja. Za Laos nam bas trebaju informacije. Prvobitno smo planirali za Tajland. Nakon otkrivanja nekoliko foruma i citanja vas ostalih,odlucili smo otvoriti opciju za Vjetnam i Kambodzu. Nismo sigurni oko prevoza sa licnim autom. Da li bi to mogao predstavljati dole problem. Da li bi bio meta krađe i slicno. Također,citali smo i da u Kambodzi nema ni puta ni benzinske. Molimo vas za informacije sa akcentom na Vjetnam,Kambodzu i Laos. Voljeli bismo i to posjetiti. Vuce nas,ali nismo bas sigurni.  Pa za Laos nas veze samo Luang Prabang i nista vise. Ali moramo tim putem ici. Pruzite nam neke informacije. Trebaju nam iskljucivo postovi od nekog ko je prosao tim putem, a ne nagađanja. Sto se tice viza, kroz Rusiju i Mađarsku nama iz Bosne nisu potrebne. Tacnije,trebaju nam samo za Bjelorusiju,Kazahstan i Kinu. Kina je jednostavna za dobiti u Sarajevu,a za Kazahstan i Bjelorusiju istrazujemo. E sad,posto sam citao na ostalim temema za Vjetnam i Tajland ,da se moze viza uzeti na granici direktno, molio bih za Laos te informacije. Da napomenem i to da je prvo uzeta juzna ruta u opciju,preko Turske, Iran,Indija i mjanmar,te obilazak Nepala. Međutim,kako god da krenemo po informacije,dobijemo zid :bang: . Bezbjednost,pa bezbjednost. Svugdje je frka. I Nepal i Mjanmar gerile ,a ovi ostali da ne pricamo. A dosta je atraktivnije nego ovo gore,ali hajd sad. Idemo i ovo vidjeti. I ova sjeverna opcija je prvobitno bila preko Tadzikistana,uzbekistana i Kirgistana. Na svaki izgovor rijeci tih zemalja, ovi nasi iz kozulata kazu,ma jok. Tako da je ostala opcija koju sam gore naveo.  Pozdrav

Borise, ja u potpunosti podrzavam vas put...te fore "avion, jeftino, lako." i slicno, nemaju veze sa zeljom, avanturom i osecajem da se radi ono sto se misli...

E sad...neka moja razmisljanja + nesto sto kao znam...

5 ljudi u kolima je okej za krace puteve, ali za ovo je stvarno ipak guzva...pogotovo sto necete imati bas samo po ranac...

Ne znam sta ste mislili za povratak, ali verujem da je prodaja auta na kraju puta i povratak drugacije ipak najbolja opcija...

Kina je odlicna sa putevima...licno sam mislio da se ni ne moze uci svojim kolima (tako mi je preneto), a nisam citao ovaj ostavljeni link za potrebne papire za ulazak...proveri to, koliko je realno...

Oko pomenutog jeftinog smestaja u Kini: nemoj se mnogo oslanjati na to, jer su to najcesce smestaji u koje nece da prime strance...svaki hotel/hostel u Kini redovno prijavljuje svoje goste i cesto te bas tako i odbiju, jer ti iznesu da oni ne smeju da te "ugoste" i salju ka hotelima sa zvezdicama...ovo je narocito izrazeno u zapadnom i centralnom delu Kine.

Sto se tice viza na granici, mislim da je Vijetnam nesto veci problem, jer iako se lagano dobija na aerodromima, na nekim "zemaljskim ulazima" se ne moze uci tako...dakle, treba videti gde bi vas put vodio, pa onda proveriti prelaz...verujem da nije tesko dobiti samu vizu i u ambasadi...

Bravo za ideju!

Na ovoj adresi možete puno saznati od devojke koja je tu turu prešla biciklom! http://www.snezanaradojicic.com/

Za vize za Vijetnam, Tajland, Burma... treba da proverite vizni režim u odnosu na koje pasoše imate.

Edited by pedjalon

Procitacu ovaj clanak i Snjezani. Hvala za link. I dalje nas informisite o Vijetnamu,Laosu i Kambodzi. Mijanmar je isto zanimljiv i usput,mada smo dobili informacije da je dosta higijenski neuslovan i veliki rizik od bolesti. Da su voda i hrana zagadjeni,a imaju problem i sa gerilom koja se pivremeni spusti u selo i pravi haos stanovnistvu. Dakle,politicka situacija im nestabilna poprilicno i to dugo vec. E sad, ako mislite da ste srecni i da se nece nista desiti dok ste vi tamo..... Preporucuje se vakcinisanje na vise bolesti,a voda samo flasirana. Hrana niposto za jesti. Kako savjetuju, jedino domace stanovnistvo moze normalno konzumirati tu hranu jer im je organizam prilagodjen na te bakterije.E sad zamislite da vucarate robu i hranu svih tih dana dok ste tamo. Zbog toga smo odustali od Burme-Mijanmara. Ako neko ima dosta iskustva da nas detaljnije informise,pa mozda i da se predimislimo.... U svakom slucaju,kada krenemo,otvoriceno blog i uzivo obavjestavati prijatelje o nasem kretanju i dozivljajima,a ovdje cemo postovati nakon puta o utiscima. Ako se vratimo zdravi i zivi....I normalni ,naravno hahahaahah

On 12/4/2014 at 10:08 PM, BorisStanisev said:

Procitacu ovaj clanak i Snjezani. Hvala za link. I dalje nas informisite o Vijetnamu,Laosu i Kambodzi. Mijanmar je isto zanimljiv i usput,mada smo dobili informacije da je dosta higijenski neuslovan i veliki rizik od bolesti. Da su voda i hrana zagadjeni,a imaju problem i sa gerilom koja se pivremeni spusti u selo i pravi haos stanovnistvu. Dakle,politicka situacija im nestabilna poprilicno i to dugo vec. E sad, ako mislite da ste srecni i da se nece nista desiti dok ste vi tamo..... Preporucuje se vakcinisanje na vise bolesti,a voda samo flasirana. Hrana niposto za jesti. Kako savjetuju, jedino domace stanovnistvo moze normalno konzumirati tu hranu jer im je organizam prilagodjen na te bakterije.E sad zamislite da vucarate robu i hranu svih tih dana dok ste tamo. Zbog toga smo odustali od Burme-Mijanmara. Ako neko ima dosta iskustva da nas detaljnije informise,pa mozda i da se predimislimo.... U svakom slucaju,kada krenemo,otvoriceno blog i uzivo obavjestavati prijatelje o nasem kretanju i dozivljajima,a ovdje cemo postovati nakon puta o utiscima. Ako se vratimo zdravi i zivi....I normalni ,naravno hahahaahah

o vijetnamu, laosu i kambodzi imate jako puno ispisanog na stranicama ovog naseg foruma. to su jedne od najopisanijih zemalja..pa da ne bi sada ispisivali kilometarske savete iznova i iznova, procitajte topic-e o tim zemljama, ima ih dosta..

definitivno treba obici te zemlje, po meni su to jedne od najzanimljivijih zemalja na svetu. bezbednost je dobra, nista losija nego kod nas...pa ne idete u juznu ameriku ili afriku pobogu...

za laos i kambodzu dobijate vizu na granici, za vijetnam ako je kopneni prelaz, mora u ambasadi da se vadi..

laos jeste tezak za putovati, pogotovu severni deo ka vijetnamu, ali je zato prelepo...bas taj deo je mozda i najlepsi..ali putevi tu jesu losi..preporucio bih spustanje odozgo ka dole, do mekonga, i tzv. 4000 ostrva, fantasticna oblast..i potom odatle prelazak u kambodzu. u kambodzi se zadnjih godina dosta ulozilo u putnu infrastrukturu, tamo da se putevi ubrzano sredjuju...ja nisam mogao da verujem kako su za 2 godine npr. sredili jedan put koji je maltene bio zemljani, a sada je fina magistrala ( duzina je preko 250km)...znaci, tu su samo sveze informacije, jer ako citate o kvalitetu nekog puta sto je pisano pre godinu dana, to sad uopste ne mora da znaci da je tako...takodje, ima benzinskih pumpi sad svuda po putevima u kambodzi..vijetnam ima odlicnu putnu infrastrukturu, tu nema nikakvih problema..uostalom, jedna od glavnih turistickih atrakcija je iznajmljivanje motora i putovanje celom duzinom, od severa ka jugu ili obratno, 2000km

On 12/4/2014 at 10:08 PM, BorisStanisev said:

. Hrana niposto za jesti. Kako savjetuju, jedino domace stanovnistvo moze normalno konzumirati tu hranu jer im je organizam prilagodjen na te bakterije.

brale neznam odakle ti dolazis,da li iz neke druge galaksije gde virusi i bakterije ne ekzistiraju ili si tu negde na zemlji u nekom inkubatoru :shockkk:

kakve bakterije u hrani o cemu to pricas,gde ima hrane bez bakterija,zar mislis da se restorani previse razlikuju,svako gleda da ustedi,da ne baca hranu pa tako i biras da jedes gde se vise ljudi rotira,a najvise se rotiraju po tim lokalnim mestima,a u onim najskupljim ih se najmanje rotira,sto stvara utisak da hranu najduze i cuvaje...a kako si ucio u skoli...sto se duze cuva to se vise i kvari...ti fensi jedino dolazi u opticaj ako hoces nesto specijalno il da sretnes druge turiste

ja sam jeo uglavnom po onim najbednijim mestima jel mi je bilo dosadno,treba negde ubijati vreme a to je najbolje na tim bednim mestima pored ulice,ili u nekoj prljavoj zgradi ,nije bitno, bitno je da je zanimljivo blejati u toj bedi...sto vise bednika okolo to bolje zezanje i bolja klopa..sve nesto dolar dva i fino se najedes i otkrijes neko novo jelo,i te face ti se smeju i bas im je kul sto si ti tu medju njima

nisam imo problema u nijednoj od tih zemalja,a niti sam uzimo neke lekove a  ni te vakcine

jednostavno se treba drzati nekih fora a to su

jedenje voca,lubenice su mi posebno kul..uglavnom se nadju celu  za dolar

povremeno jedenje belog luka,jel to pomaze stomaku da eliminise one lose bakterije

voda ok flasirana, ja sam i kuvao onu iz cesme za caj ili kafu,a poznato je da kad se voda prokuva onda je i dobra ona iz cesme

i da pravio sam svoj sok s limunom i medom...uzmes u radnji limun i med i stavis u vodu i eto jeftino a dobro

eto sto vise voca i manje ces problema i  imati

Ajde i ja da nesto napisem.

Putevi u Kambodzi su relativno losi.

Samo od Pnom Pena do Sihanoukvila je nesto bolji put i sad se pravi novi prema Kampotu.

Od Siam Repa prema Pnom Penu je los put, pun rupa. Od Pnom Pena do Sajgona vozi se oko 8 sati. 

Sto se tice jedenja po ulici o tome sam vec nesto napisao. Moj savet je da se ne preteruje sa tim, a vi kako vam volja.

Ja ovde zivim i video sam gomilu ljudi koji su se otrovali, sto po ulici sto po restoranima. Ako se otrujes, naces da umres, ali zakucao si se za klonju par dana.

Jeste sve to lepo i zabavno, ali ako te snadje trovanje, nije bas prijatno. Voda moze da se pije prokuvana, ja licno kuvam kafu sa vodom iz cesme i evo jos sam ziv.

Viza za vijetnam moze da se izvadi u ambasadi ili konzulatu ovde u Kambodzi za 5 minuta i kosta za jedan mesec mislim oko 60$. Nisam siguran da li je multi ili single, ali mislim da je single entry.

Pozdrav

Edited by camalus

Hvala ljudi na informacijama. Malo sam se zasmijao na opisivanju od superpere. Prijatelju, nisam ja rekao da je hrana zagadjena i vakcinisanje,nego drugi,a sto smo mi culi. To nije nase misljenje nego informacije koje dobijamo. Sto ne mora biti tacno. Evo vidis da ti pises kako je hrana uredna i kako si jeo na svakom cosku ,opusteno,dok camalus poziva na oprez. Kako god,na kraju,do jula,imacemo potpune informacije o svemu. Pedjalone, procitao sam sve od ove Snjezane Radojicic. Dosta korisnih informacija sam izvukao. Licno, nismo bas u njenom fazonu da se divimo divljini,kao i da obazimo pretjerano nesto fol turisticko-istorijsko i tu ostajemo sate. Mi smo za opciju obilazaka bas neceg lijepog i interesantnog,upoznavanja mjudi i zajebancije. Nismo bas da slusamo vodica o glinenoj glinenoj glavi sat i po. Ha ja. Mada je recimo i Snjezana iznijela realno situaciju sa terena. Priznala je visoka ocekivanja koja nisu opravdala. To postujem,a ne ono, sve je bilo bajno,sjajno i te fore. Svaka njoj cast. Kako se interesujemo za ovo putovanje sve vise,tako i pronalazimo sve vise fanatika koji su na nevjerovatan nacin proputovali svijet. Danasnje ribe nemozes natjerati na obliznju planinu,a ova ide bajsom sama kroz razlicite ture i divljinu. Prosto mi nije jasno da jedno zensko smije samo ici takvim putevima i kampovati po njivama u stekovima. Treba biti dobro lud za takvo sto. Skidam kapu.

On 12/7/2014 at 6:55 PM, BorisStanisev said:

Hvala ljudi na informacijama. Malo sam se zasmijao na opisivanju od superpere. Prijatelju, nisam ja rekao da je hrana zagadjena i vakcinisanje,nego drugi,a sto smo mi culi. To nije nase misljenje nego informacije koje dobijamo. Sto ne mora biti tacno. Evo vidis da ti pises kako je hrana uredna i kako si jeo na svakom cosku ,opusteno,dok camalus poziva na oprez. Kako god,na kraju,do jula,imacemo potpune informacije o svemu. Pedjalone, procitao sam sve od ove Snjezane Radojicic. Dosta korisnih informacija sam izvukao. Licno, nismo bas u njenom fazonu da se divimo divljini,kao i da obazimo pretjerano nesto fol turisticko-istorijsko i tu ostajemo sate. Mi smo za opciju obilazaka bas neceg lijepog i interesantnog,upoznavanja mjudi i zajebancije. Nismo bas da slusamo vodica o glinenoj glinenoj glavi sat i po. Ha ja. Mada je recimo i Snjezana iznijela realno situaciju sa terena. Priznala je visoka ocekivanja koja nisu opravdala. To postujem,a ne ono, sve je bilo bajno,sjajno i te fore. Svaka njoj cast. Kako se interesujemo za ovo putovanje sve vise,tako i pronalazimo sve vise fanatika koji su na nevjerovatan nacin proputovali svijet. Danasnje ribe nemozes natjerati na obliznju planinu,a ova ide bajsom sama kroz razlicite ture i divljinu. Prosto mi nije jasno da jedno zensko smije samo ici takvim putevima i kampovati po njivama u stekovima. Treba biti dobro lud za takvo sto. Skidam kapu.

ja delim superperino misljenje oko klope..evo vec skoro 10 godina se konstantno muvam po tim predelima, uvek jedem na ulici, i nista mi se dosad nije desilo...lazem, jedan jedini put sam se otrovao , i to u indoneziji, na jezeru toba, gde sam rucao u jednom fancy hotelu....creva sam ispovracao za 7 dana koliko je to trajalo..i od tad se samo ucvrstio u ubedjenju da jedem samo tamo gde je najveci promet, a to je na ulicnim tezgama, eventualno malim jeftinim restorancicima gde jedu i lokalci...

sto se tice kambodze, jedino nisam jeo neke male skoljkice, koje oni tamo tamane kao grickalice ( camalus ce bolje znati kako se zovu), jer su mi svi lokalci rekli da one prirodno imaju neke bakterije koje mogu na necije stomake da lose deluju...

sve je to u glavi..ako se istripujes da ces se otrovati, veruj mi i da hoces :)

Dragi Borise,

Lep plan imate, ne znam koji auto biste vozili. Kako izgleda kada ste trojica a ima mesto za još dvoje ljudi???

Da li je to kombi?

svakom slučaju vi ne idete u Vijetnam nego u Tajland, Pataja...Koliko sam dobro razumeo?

Hajde do Kine dočićete veoma brzo, što se tiče vožnje u Aziji, mislim da nećete preživeti.

Plus idete u Pataju, to znači da ste vi seks turisti? Ne razumem smisao odabira najgoreg mesta.

Što se tiče, ne daj Bože, kvara na autu. Vi ne biste imali kome da se obratite iz razloga što niko ne govori engleski van turističke delatnosti.

Ponesite para, jer turisti plačaju desetostruko više.

Tranzitne vize imate, ali one jako brzo ističu.

Kako pozitivan post...a zamisli, "dragi Stefane" da se auto pokvari, pa naidje pravi kozak koji moze da pomogne, a pritom i odvede do sebe kuci...a tamo prelepa ruskinja, kozakova cerka, pa se neko cak i zaljubi, mozda cak i ostane - ne dovrsi san o "seks-Pataji"...

Borise, oko ovako necega najbolje je ni ne trositi energiju...

On 12/13/2014 at 9:39 AM, Un I.Q. ue said:

auto pokvari, pa naidje pravi kozak koji moze da pomogne, a pritom i odvede do sebe kuci...a tamo prelepa ruskinja, kozakova cerka, pa se neko cak i zaljubi, mozda cak i ostane

Posto je to bas realan scenario...

No, slazem se za to da u Pataju ne idu samo seks tursiti, vec i oni koji nisu previse citali o tome gde idu, pa ni ne znaju u sta se upustaju, vec su samo culi od nekoga da je tamo do jaja.