Jump to content

Featured Replies

Posted

Evo da se ja javim, ako je nekome uopste bitno :bang:,

Trenutno sedim u nekom raspalom internet klubu u Istanbulu :comp:

Nisam znao da je ovaj grad toliko skup, neverovatno skup za nase standarde.

Izdvojicu samo jedan detalj od niz sokantnih, 3 bureka i tri jogurta 8e i to sve u samom predgradju grada, inace grad izgleda fenomenalno.

Treba videti :banana:

Nisam znao da je ovaj grad toliko skup, neverovatno skup za nase standarde.

Hm čekaj.... možda postoje dva Istanbula? Istanbul je jedan od gradova sa najjeftinijom i najraznovrsnijom ponudom ulične hrane... izgleda da si jeo na pogrešnom mestu :)

• Author

hehe :bang:

znao sam da sam na pogresnom mestu.

Salu na stranu, stvarno je skupo, covek ne moze da veruje u sta su se oni pretvorili u poslednje dve godine.

Eto recimo aeredrom u Istanbulu je ubedljivo najskuplji na kojem sam bio u zivotu.

Sendvic i sok su 15e, kafa 8e, twiks 4e :o, voda 0,5l 4e......

Prevoz do grada je autobusom 6e po osobi, postoji alternativa voz, dosta jeftinija 1e....

Baklave na taksimu su 1,5e.

Ma uzas sta me je snaslo ta dva dana.

Voleo bi da neko da svoje iskustvo iz istanbula od ove godine.

Pozdrav i napokon stigoh u Bg :cryy:

Ja sam za novu godinu potroshila ukupno 25 eura za nedelju dana. U to vreme verujem da cene skacu do neba. Jednostavno ne jedes baklave na Taksimu, ne rucash na aerodrumu...

Mislim da mi je oko 15 eura otishlo na gradski prevoz. Pa ti sad gledaj koliko ti para treba za Istanbul.

;D

bokonon i ja smo potrosili 25 evra po osobi proslog proleca za put do Istanbula. U tih 25 evra uracunat je celokupan troshak puta i boravka tamo, ukljucujuci tursku vizu i sobu u hotelu. put je trajao 6 dana...  dakle, stvar je izbora  ::crazy:

a posto smo svratili u Istanbul i u martu ove godine, mogu da tvrdim da najukusniji pilav na svetu i dalje staje 1 liru, i da se nista drugo po pitanju cena nije posebno promenilo  :)

Naravno da se može boraviti u Istanbulu za male pare, ali pre svega ako se znaju neke cake, to jest ako se ima neko prethodno iskustvo.

Ja sam bio u aprilu ove godine i potrošio 35 evra. A to mi bio je treći put.

A činjenica je da se Istanbul jako promenio od 2000, kada sam bio prvi put. Sve je više zapadnih turista, zgrade se ubrzano obnavljaju, ceo grad je popločan kamenom, dobili su nove fensi tramvaje i autobuse, svi taksisti vize nove Fijate. Ukratvo, to nije više onaj Istanbul od pre sedam godina.

Cene nekih stvari se ipak nisu promenile, mada većina jeste. Cene u bazarima su za većinu stvari sada astronomske, a Koskine poslastičarnice su sada stvarno preskupe.

Divni hostel iz hipi vremena preko puta ulaza u Aja Sofiju, gde se spavalo sa sve doručkom za 6$, više ne postoji, sada je tamo hotel sa 5 zvezdica...

Najjeftinija spavaonica u drugim hostelima sada košta 10 evra.

Sve u svemu, moje je mišljenje da je Istanbul neverovatno poskupeo.

ja sam bila za 1. maj i takodje imam utisak da nije ni malo jeftino. naravno da sigurno ima mesta sa jeftinom klopom ali recimo rucak onako redno( bez slatkisa )  u sad vec cuvenoj kafani Sarajevo nedaleko od kapali carsije kosta oko 10 e sto je onako ne preskupo ali ni dzabaka.

zato gde god da se ide prvo se treba raspitati za fore i forice tog nekog odredista a zato i sluzi ovaj sajt izmedju ostalog! clap.gif' alt=':clap:'>

sta znam, meni se cini da se i u beogradu za jedno vece/izlazak moze potrositi 10 evra, a ja obicno ne potrosim vise od 100 dindzi :) pretpostavljam da to vazi za svaki grad. mada, u moskvi recimo nisam uspela da potrosim malo para uz sav moguci trud i trikove  :)

a u stambolu, ulicna hrana plus pijace, eventualno doner + ayran za 0.75 lira u kafanici blizu misir charshije... moze se ustedeti puno ako se izbegavaju koska i restorani na taksimu. meni je istanbul ostao kao grad u kome neprestano nesto jedem, 100g kikirikija u susamu ovde, 100g maslina onde, fistik tamo, par shkoljki u prolazu luci, 100g kachkavalja za meze, rahat lokum za dezert, mmmmmmm, ogladnela sam  :eat:

Verovatno zavisi od stila putovanja... ako neko baš nije pri parama, jeftina hrana se svuda može pronaći... kao onaj novosadski restoran koji sam pomenuo u jednom postu, gde je komplet ručak 160 dinara :)

Što se Stambola tiče, suština je u tome da hranu ne pazarite u flashy prodavnicama sa ogromnim staklenim izlogom i uniformisanim prodavcima (npr. "Koska" lanac) nego samo kod uličnih prodavaca (doner, kavurma, riblji sendvič, školjke sa pirinčem, pilav, đevrek, itd), zatim na pijaci (milion vrsta sireva, masline, itd) i uvek na merenje a nikada zapakovano (ratluk i svi ostali slatkiši kupuju se u malim neuglednim radnjama gde obično radi jedna prodavačica), zatim u malim pekarama (razne vrste zemički punjenih sirom, mesom, ko zna čim, friško iz furune a za sitne pare) i tako dalje, ima koliko vam srce ište :)

Sem toga, u igri je i to kako ste obučeni, kako se ponašate, da li znate par turskih reči, itd - sve to utiče na formiranje cene :)

pa onih shkoljki sa pirinchem shto prodaju klinci po mostovima dobijesh beskonachno za jednu liru... :D

a super su

• 2 years later...

Zdravo svi, evo ja putujem u Novembru u Isanbul, i ne bih zaista da potrosim puno novca...Hm vidim da tu ima varijanti pa cu nesto od toga iskoristiti.

Elem, da li treba Bugarska tranzitna viza?

i ako da gde se to moze dobiti?

Da li neko zna, treba li ta onima koji imaju slovenacko drzavljanstvo?

Da li su vozovi kojima se putuje nocu kroz Bugarsku sigurni ili kao iz Poljske kada sam se vracala moras vezivati lancima za bicikle svoj prtljag, jer lopovi spolja otkljucavaju kabine?

Ako ne nadjem nikog sa CS ima li neki pristojan hostel relativno blizu Bogaziçi University?

Pozdrav TAMARA

bokonon i ja smo potrosili 25 evra po osobi proslog proleca za put do Istanbula. U tih 25 evra uracunat je celokupan troshak puta i boravka tamo, ukljucujuci tursku vizu i sobu u hotelu. put je trajao 6 dana...  dakle, stvar je izbora  ::crazy:

a posto smo svratili u Istanbul i u martu ove godine, mogu da tvrdim da najukusniji pilav na svetu i dalje staje 1 liru, i da se nista drugo po pitanju cena nije posebno promenilo  :)

3 puta sam bio u Istanbulu (2005,'08,'09) i svaki put grad je bio sve skuplji i skuplji... de molim te reci dje si nasla taj pilav za 1 liru i ja cu otic ponovo u Istanbul samo da pojedem taj pilaf. Inace Istanbul je jedan od najodvratnijih i najruznijih gradova - velika industrija za zaradjivanje novca, oni dalakvi Turci samo bi te oderali kad vide da si turist, a ako vide 2 ili 3 zenske same + jos da je jedna od njih plavusa, kuku njima...sve vrvi od turista i nekih glupavih bekpekera pocetnika...

jedino sto vrijedi vidjeti u tom gradu je Aja Sofija i nista vise.

• 2 weeks later...

Bio sam u Avgustu ove godine i mogu reci da je realano skup, mislim i dalje je jeftiniji od ostalih evropskih prestonica u nekom pogledu. A pored svega mislim da je dosta turista iz zapadne Evrope navalilo na Tursku i istocnu Evropu (zbog krize), sto znaci da su se cene formirane prema ponudi i potraznji. U ostalom Istanbul ima oko 14 miliona stanovnika a najznacajnije delove mozete preci pesice, sto je i normalno da su cene tu dosta vece. Sve u svemu vredi videti svako ima svoje nacin putovanja da li je jeftin  ili skup putnik, mogu da izdvojim riblji senvic koji je ekstra pogotovu kada dolazite iz Pravoslavne Srbije i vidite da imate i posnu hranu na ulici a ne samo pljeskavice.

• 1 month later...

Ja sam bila puno puta u Istanbulu i slozicu se da je jako skupo ali to je grad koji ima dusu i koji treba videti!!!Ja ga obozavam!

Premda sam u Istanbulu bio sedam puta, grad me uvek zadivi i zatekne. Za mene se svi gradovi dele na dve grupe: Istanbul je u jednoj, i svi ostali u drugoj. Zasto?

Prvo, osecaj je fenomenalan naci se u Stambolu. Nigde tako opcinjujuce nije pomesan Istok sa Zapadom. Meni je dovoljno da hodam njegovim ulicama i da se osecam izvanredno. Mamljivi miris hrane (bez premca u svetu)... Bosfor, trajekti, visoki minareti... Dinamika Bejoglua... O Istanbulcima i da ne govorim... Elem, mogao bih romane ovde pisati o Istanbulu...

Istanbul je jeftin ako znate kuda da idete. Na jednom cosku doner kosta 6 liri, na drugom dve lire. Pilav se moze naci za liru i po. Ajran za pola lire. Burek je skuplji nego kod nas. Dakle, cene ulicne hrane osetno varijaju. Ja znam nekoliko jeftinih mesta u koja stalno odlazim. Mada neki objasnjavaju tu primetnu razliku u cenama razlikom i u kvalitetu mesa. Ko zna, mozda budete jeli doner od pseceg mesa  :eat:

Inace, supermarketi su jeftini kao i u Evropi. U sustini, jedino je meso skupo u Istanbulu.

I naravno gradski prevoz. Jedna karta kosta sedamdesetak nasih dinara. Ali to i ne cudi previse buduci da je Istanbul mnogostruko veci od Beograda. A, kao sto neko vec rece, moze se ceo centar (to jest dva centra: istorijski Eminjonu i moderni Bejoglu) preci peske. Od Taksima do Sirkedzija trebace vam oko 45-50 min (gruba procena) kroz dugu ulicu Istiklal, preko Galate i Tophana izlazite na most Galata pa izmedju Jeni dzamije i Egipatskog bazara probicete se do Sirkezija... (vec sam mislima odleteo tamo...)

Slumpy, nemoj da mastiš tu, kreće mi voda na usta... Istanbul je grad koji ti se upisuje pravo u maštu. Dovoljno da neko počne malo da ga opisuje (kao Slumpy sada), pa da ga vidiš, čuješ i omirišeš pred sobom!

• 7 months later...

pozdrav...posle Belorusije(postavicu kasnije izvestaj, samo da kazem da smo se do tamo vozali cirka 37 sati!) javljam se sa pitanjima za istambul...

eto cisto ako neko moze da mi da par saveta...koji jeftini hostel da rezervisem, kakva je procedura oko rezervacija (od koliko do koliko traje dan uzimanja sobe, da li moze preko maila sve to da se zavrsi...), gde se klopa, cuga, da li je skup taxi i sta koristiti od prevoza posto vidim da imaju raznih vrsta...jel stupilo na snagu to ukidanje viza ili to mora prvo da se ratifikuje u skupstinama...?

na sta obratiti paznju tamo....kako se ponasati, sta njihova policija konkretno kaznjava i na sta je najosetljivija...? kakva je bezbednost uopste, gde se setati...? taj stadion Ali sami jen gde se nalazi...? kako doci do njega iz grada...? video sam na google maps no ako moze iz prve ruke nesto vise...kakvi su na granici...?

uh, uh, uh, koliko pitanja..... imam i ja za tebe jedno - kad putujes - mozda se sretnemo tamo /17-20. VIII/

ok, mogu da ti kazem da viza - treba jos uvek, potrajace to ukidanje neko vreme... ali 10 e i na granici je dobijas relativno brzo, ako nema guzve.....

predlog za hostel - www.chillouthostelcafe.com, cene su izmedju 9-12e, zavisi od broja osoba i koliko kreveta u dormu.....

a Slumpy bi mogao da otkrije ta jeftina mesta za klopu.....

takodje, rayuela bi mogla da kaze STA je to zapravo uslo u cenu od 25e??? znam da je bilo pre tri godine, kad su cene bile nize, ali - viza je sad 10e, nocenje cca 10e/noc, pa klopa - nista fensi naravno, YOK baklave na Taksimu, pa flasirana voda za pice, pa bar IKI BIRA svako vece, naravno EFES, pa onda nesto pametno i videti - Aja Sofija 10e, Galata kula 5e, Topkapi & Dolmabahce palate, Arheoloski muzej 5e, pa krstarenje Bosforom.....

iako tamo idu SVI turisti, sto nije bas glavna ideja ovog sajta / mislim da za prvi put to ne treba propustiti...... jer, cemu uostalom i odlazak u Stambol, na kraju krajeva ???

cok selamlar,

gorusuruz....

Hvala!

ajmo jos neko neki savet...kazu mi da je najbolje uzeti smestaj na taximu i da se izbegava Lalelij...kazu da je puno probisveta koji te kao zovu u neku diskoteku na nezaboravni provod pa te tamo okruzi njih 20 i opljackaju te...

'ajd pomoc jos malo, postavio sam gomiletinu pitanja, sigurno ce to nekom znaciti za ubuduce...a pichimo tamo za par dana...

Ja UVEK spavam na Laleliju ili Aksaraju iako se svi Turci zgroze kad im to kazem. Nikad mi se nista nije desilo niti me je iko popreko pogledao. I nasi turisti koji idu preko agencija odsedaju u tom kraju.

Cisto ako neko moze da mi da par saveta...koji jeftini hostel da rezervisem, kakva je procedura oko rezervacija (od koliko do koliko traje dan uzimanja sobe, da li moze preko maila sve to da se zavrsi...), gde se klopa, cuga, da li je skup taxi i sta koristiti od prevoza posto vidim da imaju raznih vrsta...jel stupilo na snagu to ukidanje viza ili to mora prvo da se ratifikuje u skupstinama...?

na sta obratiti paznju tamo....kako se ponasati, sta njihova policija konkretno kaznjava i na sta je najosetljivija...? kakva je bezbednost uopste, gde se setati...? taj stadion Ali sami jen gde se nalazi...? kako doci do njega iz grada...? video sam na google maps no ako moze iz prve ruke nesto vise...kakvi su na granici...?

Ja ti savetujem da hostel ne rezervises preko neta jer onda nema nista od cenkanja, a cene na licu mesta mogu da idu poprilicno dole. Ako spavas u dormu moze se naci za 7-8 evra a u dvokrevetnoj sobi za 13-14 pa na gore, po osobi naravno. Hostela i hotela ima na stotine, na Sultanahmetu, Taksimu, Sirkedjiju, Aksaraju, Karakoju i td. dakle svuda pa ti vidi koja ti lokacija odgovara. Check in je najcesce oko podneva ali u praksi kad god stignes, ja sam zadnji put stigao u 7 ujutru, probudio vlasnika i odmah uzeo sobu bez ikakvih problema i dodatnih placanja. Check out je uglavnom oko 10, 11 ali ti niko nece zameriti ako zakasnis koji minut. Klopa se i cuga svuda, izbor hrane je poprilican ali ne ocekuj niske cene narocito na turistickim mestima. Ako poznajes grad mozes naci i jeftinija mesta ali ako ides prvi put ne ocekuj cuda. Ne znam koje su cene taksija, nisam se vozio ali moj savet ti je da koristis javni prevoz. Saobracaj je jeziv, pa se metroom, tramvajem, trajektom i slicno stize mnogo brze nego kolima. U starom delu grada koristices tramvaj mada se i peske relativno brzo stize. Za autobusku stanicu, aerodrom i moderni deo grada severno od Zlatnog roga imas metro, za azijski deo hvatas trajekt. Za sve ostale relacije imas autobuse i dolmuse kojima su polazne stanice najcesce na ulazu u trajekt, dakle Eminoni, Kadikoj, Uskudar...Ako ti to nije dosta imas i zicare na Ejupu i Besiktasu. Cena karte za prevoz je 1,5 lira za sve osim za bus koji kosta 1,75 lira. Odnos evro lira je 1:2 i za razliku od prethodnih godina sada ima mnogo menjacnica ali uglavnom tamo gde su turisti. Kurs koji dobijas je 1,95 lira za evro sto je OK, mada ce ti negde nuditi 1,9 sto je malo pa trazi dalje. Probaj da placas u evrima gde god mozes jer ce ti u prodavnicama i hotelima cesto dati i dve lire za jedan evro, no ipak prvo proveri koliko daju.

Obrati paznju na dzeparose, ja nisam imao problema niti sam cuo da je neko drugi imao ali nijedan veliki grad na njih nije imun pa tako ni Istanbul. Prebaci ruku preko torbice na bazarima, cisto koliko ti nalaze zdrav razum ali nemoj preterano da se opterecujes. Istanbul je jako bezbedan grad i mozes se setati gde god hoces koliko god hoces bez ikakvih problema. Nocu budi malo oprezniji ali tu ti nisam najbolji sagovornik jer sam zbog umora najcesce bio u krevetu oko 9. Za bezbednost uvece najbolje pitaj lokalce, oni ce to najbolje znati. Delovi i ulicice oko Taksima su na losem glasu kao i donekle Aksaraj zbog prodavacica ljubavi, ali meni je Aksaraj delovao poprilicno bezbedno. Sto se tice fore da te uvece sretnu na ulici pa malo hoce da vezbaju engleski i odvedu na pice od 100 evra, toga verovatno ima ali ne verujem da je dobilo epidemijske razmere. Ako si ti obazriv zdrav razum ce ti reci sa kim mozes da se druzis a koga da izbegavas. Ja imam obicaj da gde god da sednem prvo gledam cene i ne placam ni manje ni vise od onoga sto pise a 100 evra za koktel ti garantujem da ne stoji ni u jednom meniju. Elem, policija. Policija u Istanbulu je narocito osetljive na sve nezakonite stvari :). Ako ne planiras da pravis gluposti ne vidim zasto bi imao problema sa policijom. Kao turista si jako zasticen, postoji i turisticka policija a na bazarima i ostalim turistickim mestima ih ima puno u civilu sto je izmedju ostalog i razlog zasto je grad vrlo bezbedan. Ako imas bilo kakav problem (u smislu da ne mozes da nadjes hotel/apoteku/autobusku stanicu) slobodno pitaj prvog policajca koga vidis, rado ce ti pomoci tj. najcesce ce krenuti sa tobom do mesta koje trazis. Jedino tzv. negativno iskustvo koje imam je sto mi policajac nije dao da dremnem na klupi ispred dzamije, mada je i to bilo u toku molitve podalje od centra. Ako se i tebi prispava slobodno udji u dzamiju, tepih je mekan, temperatura idealna a i lokalci cesto dremaju, nece se niko buniti.

Sto se stadiona tice, do stadiona Galatasaraja se najlakse stizemetroom. Otvori mapu i sve ce ti biti jasno. Stadio Besiktasa je pored palate Dolmabahce i njega ces tesko da mimoidjes. Ako ides U Aziju, na Kadikoj, mozes videti i Fenerov stadion, imas nekih 20-ak minuta peske. Ataturkov stadion se vidi sa autoputa, samo obrati paznju na levu stranu kad pocnes da ulazis u grad. Takodje, ako ides busom u azijski deo Turske, opet sa leve strane autoputa malo pre severnog mosta na Bosforu je i novi stadion Galatasaraja cija se gradnja privodi kraju.

Na granici zavisi od toga kako ides. Ako ides kolima ukoliko te uhvati talas gastarbajtera koji se vracaju u Tursku zna da bude poprilicna guzva. Ako ides busom ceka se otprilike pola sata. Turci su brzi i profesionalni, samo je cikica koji prodaje viza malo neraspolozen :). Vize se prodaju samo na jednom salteru pa da ne bi lutao pitaj nekog granicara gde je.

@ Amon.Ra

Cena nocenja mozda jeste 10 evra, ali ako koristis HC ili couchsurfing onda je 0 evra. Znajuci koliko su Turci gostoljubivi uz besplatno spavanje ces sigurno dobiti i par besplatnih obroka. Ako to iskombinujes sa autostopom onda ti i ne treba mnogo para. Ovo je naravno individualno i ne zeli svako da ide stopom ili da spava u tudjoj kuci ali pokazuje da je moguce otici i biti tamo sa smesnom sumom. Sto se flasirane vode tice, voda je znacajan trosak ako je kupujes ispred Aja Sofije gde kosta pola ili celu liru. U supermarketu na Bebeku koji je olicenje luksuza sam nasao flasicu od pola litra za o,1 liru odnosno 5 dinara. Ista flasica u supermarketu na Aksaraju me je kostala 10 dinara. Ako neces da gubis vreme na trazenje supermarketa, ponesi iz Srbije 3-4 flasice od pola litra a tamo kupi balonce od 5 litara pa presipaj u sobi pre nego sto krenes napolje. To sam i ja radio i opet me je cena izlazila na 5 do 10 dinara po flasici sto je zanemarljivo. Osim toga u mnogim dzamija imas balone sa vodom i nikome nece smetati da napunis flasicu ili dve. Slazem se da neke stvari treba videti, ali ako krenes redom da sabiras cene ulaska u Dolmabahce (gde za svaki deo naplacuju posebnu ulaznicu plus cena za aparat pa cena za kameru) pa zatim Topkapi (ista prica), Aja Sofija, muzej ovaj ili onaj, cena boravka munjevito skace za 100 ili 200 evra. Na svim tim mestima ces se gurati sa gomilom turista koji verovatno vise ni sami vise ne znaju sta slikaju i snimaju niti kog vodica slusaju i tu od Istanbula i njegovog duha nema nista. Sultanahmet je poodavno postao zabavni park za odrasle. Sa druge strane strane, bazari su dzabe, u dzamije je slobodan ulaz, sedenje na stepenicama na Eminoniju se ne naplacuje a videces pravi grad i osetices njegove ljude. Krstarenje Bosforom za koje se slazem da je sjajno, moze da kosta 25 evra, ali isto tako moze i da se uzme trajekt Eminoni-Kadikoj pa Kadikoj-Besiktas i da te to kosta evro i po. Kad smo kod hrane, na Kadikoju (koji pritom nije nimalo jeftin) moze da se nadje riba u lepinji za dve lire, pita na Kumkapiju za pola lire, i kad se zadje po raznoraznim coskovima moze se prilicno ustedeti...

Dakle na kraju, Istanbul nudi mnogo i za velike i za male pare pa kako kome odgovara.

Have fun :)

vuce, hvala na ovim vise nego iscrpnim odgovorima i savetima,  teg  klanj::    sasvim sigurno ce nam koristiti.....

ok, najpre, idemo nas 4-ica, kolima do Stambola, tako da nam ne treba autostop, a nismo ni za opciju CS, mada cemo sresti neke lokalce, biti na njihovom sastanku i nekom "iventu"....

slazem se da ovaj sajt sluzi za neka ne tipicna putovanja gde ne idu BAS SVI turisti, ali - neke stvari jednostavno moraju da se VIDE/URADE..... to je po meni isto kao kad se u Parizu ne bi popeo na Ajfelovu kulu, jer to rade svi turisti, a brojni Parizani i Francuzi nikad u zivotu......

nadam se da me razumes......

naravno, ovo za balon od 5l vode je normalna stvar, to smo vec provalili.... sto se klope tice, sigurno necemo ostati gladni, i sasvim sigurno necemo ici tamo gde je skupo....

a i ova fora za trajekte umesto brodica je kul, to cemo sigurno probati, i to - 2 kruga!!!! kad je bal nek je maskembal....  ::arabia:

jel je na ovim stepenicama taj vidikovac koji ljudi pominju ???  vidi li se ceo Stambol?

jos jednom hvala, javicu ti utiske, i nove cene cim se vratimo.....

cok selamlar....

jel je na ovim stepenicama taj vidikovac koji ljudi pominju ???   vidi li se ceo Stambol?

Ovaj kvart (Eminoni) je na pocetku Zlatnog roga, odmah pored vode tako da mu nadmorska visina ne dozvoljava da bude vidikovac :). Te stepenice su iza Nove dzamije, i interesantne su zato sto prolazi milion ljudi i ima da se vidi a i kupi svasta. Ako ti zatreba naci ces i pijavice na komad :).

Sto se vidikovaca tice na sajtu je pominjan vidikovac Camlidza. Do njega se malo teze stize ali kolima nije problem. Ako budete isli na Kadikoj onda svratite i do vidikovca, prelepo je sredjen a i pogled je sjajan. Sto se ostalih tice, na Ejupu (kraj Zlatnog roga, sa juzne strane) postoji zicara koja vodi da kafea Pjer Loti. Pored kafea je odlican vidikovac i ne kosta nista, a moze se i kafa da se popije mada je sam kafe bio ispod mojih ocekivanja. Umesto zicare moze se i peske kroz groblje, ali je poprilicno strmo pa se bolje spustite peske :). Ipak, najbolji vidikovac je dvoriste Bajazitove dzamije koja je na Feneru, to nikako ne propustajte. Lep pogled na Zlatni rog je i iz dvorista Sulejmanije (Sulejmanova dzamija) ali se sad renovira pa se ne moze u dvoriste.

Ceo Stambol se danas tesko moze sagledati sa nekog vidikovca, ali bicete zadovoljni gde god da odete...