Jump to content

Featured Replies

Takodje posto znam da autoput ne prolazi kroz Zagreb zanima me kako od naplatne Ivanja Reka(ili kako se vec zove) doci do centra Zagreba???

Sto se tice prevoza od Ivanja Reke do centra Zagreba, nemoj izlaziti na naplatnoj rampi, ako ustopiras vozilo koje ide dalje, vec kod iskljucenja za Zagreb-Centar nekoliko kilometara od naplatnih kucica. Od iskljucenja hodas 10 minuta i imas vec stanice za gradske autobuse koji voze do Glavnog kolodvora..Vrlo prosto...A mozes i kod naplatnih kucica stopirati do centra Zagreba, napisi na papiru, vrlo lako ces naci nekog. Sto se tice povratka iz Zagreba, nakon sto sam isprobao nekoliko varijanti, ubedljivo najbolje je autobusom 278 ici do mesta Dumbovec. Taj autobus krece sa Kvaternikovog trga, doduse retko, ali imas na internetu tacan red voznje. Ides do poslednje stanice i videces vec autoput i na nekih kilometar i po naplatne kucice. Hodaj usput i pri kraju preskoci zicu, sto je vrlo jednostavno i tu mozes stopirati za povratak u Srbiju..

u vezi za povratak, mozda je jednostavnije da se uhvati tramvaj broj 2,3,13 u smeru ka Zitnjaku (idu na svaki minut iz centra, najnormalnije gradske linije) i da se sidje na tramvajskim stanicama Zitnjak ili Elka. Odatle lepo pesice 50 metara do starog autoputa koji sada sece grad i zove se Slavonska avenija. Nije ogradjen zicom vec samo betonskim barijerama visine do kolena, mozes da stopiras po njemu gde god hoces, nije cak ni zabranjeno jer nema zasto. Cak ako ides malo nanize (smer istok) nakon mozda 300 i kusur metara ima okretnica gradske linije Kozari Bok sa mini kruznim tokom i raskrsnicom gde se vozila ukljucuju na Slavonsku aveniju za pravac na istoku (ima zvonik neke crkve tu pored pa cisto da ti sluzi ko orijentir). Ja sam uvek tu stopirao i najduze sto sam cekao bilo je nekih 15ak minuta. Nanize niz Slavonsku aveniju ima i autobuskih stajalista, itd, a Slavonska direktno izlazi na Ivanja Reku. Naravno da ne znaci da ces da ustopiras nekog ko ide direktno ka Srbiji, ali sanse su ti ipak velike. Ako nista, bar stizes lagano do Ivanja Reke, tj. do semaforizovane raskrsnice kod Ivanja Reke odakle krece autoput i gde je super da se stopira.

• 5 weeks later...

Trebao bi mi jedan brzi savet onih koji su prošli tuda.

Sutra ujutru planiram da iz Rijeke krenem put Zadra, pa onda dan posle put Splita, pa Dubrovnika, pa Mostara i Sarajeva.

Vaša iskustva sa tim deonicama, rade li znakovi na papiru ili samo palci,da se držim autoputeva ili je i Jadranska riva (magistrala) okej itd...???

Koliko sam primetio (malo sam stopirao do sada pa nisam verodostojan još) po HR, ljudi nešto nisu preterano voljni da staju... ili je to bio samo loš trenutak...

Čuo sam da su po Bosni ljudi extra, tako da se tog dela ne plašim.

Ri-Zd najbolje je da se držiš magistrale i prsta a ne table s natpisom. Bitno je izaći iz Ri, možeš s nekim gradskim busem sa Delte a neloše je i vlakom (putničkim) do 2. ili 3. stanice u smjeru Zagreba. Vlak ide dosta rijetko, mi pokušali ali nas čika kondukter izbacio iz vlaka već na 1. stanici pa smo morali na bus. Busnu kartu moraš kupit. Imaju po zonama. Uzmi 1. zonu i vozi se dalje, što dalje. Jednom kada uđeš u bus i eliminiraš dosadnog vozača koji kontrolira karte male su šanse da će ti naić kontrola a ako baš i naiđe pravi se lud. Ionako ne šalju kazne u inozemstvo  zvizhd

Mi smo busem izašli i iz Ri, prošli Bakar i negdje u ravnini (iznad) Kraljevice smo stopirali na busnom stajalištu a nismo znali da malo dalje ima  benzinska. Stop je trajao 45min bez table. Neradni dan. Dalje od Zadra ne znam. Mislim da je autoput bolje riješenje ali nisam bio pa ne znam.

Sretno  :stop:

Orko, druže i poznaniče stari, bio si u pravu, ne ide toliko loše stopiranje po magistrali i obali, dobro je. Nije najsjanije, tipa da neko staje posle 5min (mada ima i toga), ali je sasvim pristojno. Znači, držati se magistrale! :)

Hoho, gle njega...

ajde sretno ti bilo druže, napiši iskustva i mjesta gdje je bilo gusto! :potty:

:mah:

• 2 weeks later...

Neka moja iskustva sa stopom po CRO, posle ''preveslanih'' 800 ili tako nešto kilometara.

Stopiranje od pumpe na autoputu se čini dobitna kombinacija (kao i svuda  :) ).

Jadranska magistrala - solidna, niti fantastična, niti užasna, solidna je prava reč.

Od Zadra do Šibenika i Splita sam stigao za jedan dan lagano, bez mnogo čekanja.

Od Splita preko Ploča do Dubrovnika sam načisto zakasao, 10 sati za 200 kilometara, užas, zaglavio u Splitu najpre, pa u Omišu, na kraju kod odvajanja za Metković i u Neumu 2 sata, užas Božji.

Sutradan sam od Dubrovnika do Mostara stigao lagano za 3-4 sata... Znači, nema nekih pravila.

Generalni utisak je da se Hrvati plaše ili im je smorno da voze stopere, pošto sam pretežno dobijao vožnje od stranaca po CRO. Dosta bolje nego u Zapadnoj Evropi, ali najslabije poredeći sa svim SFRJ republikama, čak je i u Sloveniji bolje.

Još kad bi nam rekao odakle krećeš...

Iz Beograda. Kako najlakse do Ruma naplatne rampe?

Neka moja iskustva sa stopom po CRO, posle ''preveslanih'' 800 ili tako nešto kilometara.

Stopiranje od pumpe na autoputu se čini dobitna kombinacija (kao i svuda  :) ).

Jadranska magistrala - solidna, niti fantastična, niti užasna, solidna je prava reč.

Od Zadra do Šibenika i Splita sam stigao za jedan dan lagano, bez mnogo čekanja.

Od Splita preko Ploča do Dubrovnika sam načisto zakasao, 10 sati za 200 kilometara, užas, zaglavio u Splitu najpre, pa u Omišu, na kraju kod odvajanja za Metković i u Neumu 2 sata, užas Božji.

Sutradan sam od Dubrovnika do Mostara stigao lagano za 3-4 sata... Znači, nema nekih pravila.

Generalni utisak je da se Hrvati plaše ili im je smorno da voze stopere, pošto sam pretežno dobijao vožnje od stranaca po CRO. Dosta bolje nego u Zapadnoj Evropi, ali najslabije poredeći sa svim SFRJ republikama, čak je i u Sloveniji bolje.

To sam i ja čuo da je južnije od splita prema dubrovniku malo gusto, a i prometa je dosta manje od splita prema jugu, vožnje su rascjepkane na manje kilometraže pa je sve skupa teže...ali izvodivo. Pogotovo ako si mlad i pun strpljenja kao i većina stopera  zvizhd

Di si stopirao u Splitu? na magistrali ili na autoputu?

Ja bih tipovao sledeći put na autoput između Splita i Dubrovnika (tj. Ploča), mnogo bi pretpostavljam išlo brže nego magistralom koju sam sada koristio.

Split - izašao iz grada ulicom kojoj sam zaboravio ime i tu na uključenju na magistralu (gde predlaže hitchwiki), a posle sam menjao lokacije prema pumpi. Sve skupa - mnogo zeznuto je bilo.

I mi smo svojevremeno mnogo kilavo prošli od Stona do Mostara preko Opuzena. Skoro ceo (doduše jesenji) dan nam je trebao.

Dosta je bolje bilo po Pelješcu i po ostrvima. Hint za ostrva : drži se reda vožnje trajekta  smartass.

• 2 years later...

Kratka verzija:

Kako najpametnije doci do Kistanja u Dalmaciji tj. Zadra ili Knina?

Detaljna verzija:

Planiram u petak da se zaputim iz Srema u Dalmaciju i treba mi pomoc oko planiranje rute. Po planu bih dosao ujutru u Krnjesevce i odatle bih peske otisao do Simanovacke naplatne rampe. Po google mapsu od centra Krnjesevaca do tamo ima 2km, ali cisto sumnjam da autobus stoji samo u centru, tako da bi ta razdaljina trebala biti i manja. Odatle stopiram ka HR, do Šida, prelazak granice pa dalje ka Zagrebu do Ivanje reke, odakle nekako cimam opet stop do Lučka i odatle ka Dalmaciji tj. Splitu.

E sada, problem je u tome što je moje krajnje odredište na mestu na kome i nema nešto saobracaja i taj zadnji deo bi mi bio najkritičniji. Kistanje su povezane vozom sa Zadrom i Kninom (a Knin sa Splitom) i ta pruga prolazi i kroz Benkovac. Meni bi bilo odlično kada bih mogao da se dovučem do bilo kog od ovih mesta, odakle bih se već nekako snašao (u Kninu ima ko da me sačeka sa kolima, ako bih npr došao vozom iz Splita ili slično).

Ako bih ja stopirao autocestom, gde bi ustvari meni bilo najpametnije da "izadjem" tj. do gde da se cimam?

U glavi su mi sledeće varijante:

1. Ciljati na Zadar, pa odatle mogu stopom (ako bude vremena) ili vozom do Kistanja

2. Ciljati na Knin, pa odatle mogu stopom, vozom ili kolima

3. Ciljati na Split, pa odatle vozom do Knina

4. Ako ustopiram nekog ko ide npr. do Splita ili Šibenika, izaći negde oko Benkovca i odatle peške do grada, pa opet voz (po Google mapsu od autoputa do grada ima oko 4.5km što je za finiš podnošljivo) ili nastaviti jednostavno stopom ka Kninu tj. Kistanju.

Šta mislite?  :mah:

Ako nekog zanima, uspeo sam izvesti moj plan. Išao sam stopom Šimanovci - Okučani - Ivanja Reka - Bregana (nesporazum sa vozačem oko pravca kretanja) - Lučko - Karlovac - Zadar. Krenuo sam u pola 8 i tamo sam bio oko 16h. Ako se gledaju samo vožnje, bez čekanja na stop i sl. Šimanovci - Zadar mi je trebalo 5 sati i 28 minuta. Svi voze brzo tako da se stiže bez problema, neki momci koje sam npr ustopirao od Karlovca do Zadra nisu spuštali ispod 160. Mogao sam i posle nastaviti stopom, ali sam odlučio da odem na plažu i da onih zadnjih 70km predjem zadnjim večernjim vozom tj. da iskoristim malo vreme u Zadru. :)

Inače, osim toga što su me svi nudili sa hranom, voćem, grickalicama i slično i što si mi ovi momci iz Karlovca kupili i kafu na pumpi, dogodio mi se jedan, pa skoro neverovatan dogadjaj. Od Bregane do Lučka sam ustopirao neke "specifične momke". Kakva su kola vozili, mislim da ne treba ni objašnjavati. Oni su iz Mostara mladići i imaju stan kod Lučka, pa hajde da me povezu i skontali se mi i kad su čuli kako putujem svugde po okolini za neku siću (Beograd - Bar - Požega sam npr. izveo za 7.8€ xD) i kako sam odlučio da se upustim da stopiram 800km sa samo 20€ (tačnije 160 kuna i 250 dinara) u džepu, oni se oduševili i kada su stali da ja izadjem, kaže lik:

"Kažeš da imaš 20€ i da ideš, eto ti sada da imaš 120 kada takav ludi provod imaš."

I u tom trenutku lik vadi novčanicu i daje mi 100€!. Ja ne verujem šta se dešava, kažem, momci, pa ja ne mogu ovo da uzmem, tek ti on odgovori "Uživaj"  ;D.

Ja u šoku, izašao napolje, oni otišli i tek posle par minuta shvatam šta mi se upravo desilo i odlazim da proverim novčanicu i ispostavilo se da je prava.

Em što sam stigao brže nego što bi stigao bilo kojim autobusem ili vozom, em što sam imao super društvo, em stigao bogatiji nego što sam krenuo, da ne veruješ, eto šta ti je stop  ;D

Ljudi, pošto hitchwiki ne radi, a nisam našao neke mnogo korisne informacije na HR forumima, zanima me da li neko ima ideju ili savet kako stići iz pravca Zagreba  u Slatinu ili Našice? Krenucu autocestom ka BG-u, pa negde se odvojiti na magistralni put gde postoji neka normalna frekvencija saobracaja, ali gde? :102:

• 2 weeks later...

Samo jedno obavjestenje - ako idete iz Zagreba u pravcu Beograda, naplatne kucice u mjestu Ivanja Reka vise nisu tamo, izmjestili su ih 12km istocno, blizu mjesta koje se zove Donja Greda, tako da ona uputstva na hitchwiki.org i opcija za bus #276 vise nisu u igri.

Najbolje bi bilo da navatate neki bus koji ide na relaciji  Zg - Bg i pitate sofera da vas ostavi na rampi ili da uzmete voz do Dugog Sela i otamo imate 4km do rampe. Jos jedna opcija je da pocnete da stopirate na Slavonskoj aveniji vec u gradu.  :stop:

E, ovako, možda nekom zatreba:

Za stop iz Zadra autocestom:

Ako se ide ka Zagrebu, ide se na Naplatnu postaju tj. na izlaz Zadar 1 ili Zadar Zapad.

1) Do tamo možete jednostavnijom i u većini slučajeva jeftinijom varijantom doći tako što ćete zamoliti na autobuskoj stanici nekog vozača autobusa koji ide ka Zagrebu da vas odveze do naplatne. Takvih autobusa ima vrlo često, bukvalno svakih 30-45-60 minuta, zavisi kako kada. Meni nisu vozači ništa naplaćivali do sada, ali ako se i desi da vam naplate, verujem da će to biti neka sića.

2) Druga varijanta je prigradski autobus za mesta kao što su Islam Latinski, Posedarje i slično, tj. bilo koje mesto do kojeg se dolazi cestom koja prolazi pored naplatne i zamoliti vozača da vam tamo negde stane. Uzeti mapu u šake i videti koja su to prigradska mesta, nije komplikovano. Sve linije prigradskog autobusa, kao i gradskih i međugradskih, u šta spadaju i ovi gornji autobusi za Zagreb u ovoj mnogo boljoj prvoj varijanti, kao i njihove redove vožnje možete videti na sajtu Liburnije Zadar - http://www.liburnija-zadar.hr/

Ako se ide ka jugu tj. Splitu i ostalim mestima ide se na izlaz Zadar 2 tj Zadar Istok:

1)Varijanta bus kao i za Zagreb, ako neki autobus ide u neki grad na jugu autocestom, ne znam koliko je ovo učestalo, proveriti.

2)Varijanta gradski, isto mapu u šake, red vožnje i vrlo brzo se nadje varijanta.

3)Varijanta ne tako učestalim vozom Zadar - Knin, tako što ćete otići do stanice Škabrnja tj. sada Škabrnje (promenjeno ime izgleda, ne mogu na internetu naci zasto) i od železničke do naplatne ima tačno 5km. Takodje, u ovom mestu bih obratio pažnju da bi trebali biti malo oprezni zbog mogućih negativnih reakcija stanovništva na vas ako ste iz Srbije. Nije mi se to lično desilo, niti neka druga nelagodnost, ne znam da li se nekom dešavalo, ali ovo područje je dosta toga pretrpelo (pogledati na googlu: masakr u Škabrnji) i mnogi su me upozorili da ne bih trebao da se krećem u takvim "ekstremističkim sredinama", pa moram ovo i drugim putnicima da prenesem.

4)Možda i najjednostavnija varijanta, ali ja je nisam probao, stopirati negde iz grada ka tom izlazu. Npr. Benkovačkom cestom, prema Zemuniku tj. aerodromu, samo nekako se izvući iz grada. Uglavnom, konsultovati mapu i Hitchwiki i verujem da bi se i tako to moglo izvesti. Možda neko kome je ovo bliže i jednog dana ovo pročita, bi mogao da dopuni informacije.

Za Osijek i okolinu iz pravca autoceste ZG-BG:

1) Ustopirati nekog direktno do Osijeka na nekoj od naplatnih, to je već standardna varijanta.

2) Ako ustopirate iz pravca Zagreba nekog ko ide npr dalje, prema Srbiji ili za Posavinu, Brčko, Županju, Orašje ili slično, prema Bosni da tako kažemo, neka vas ostavi kod izlaza za Županju. Ako npr. tu izlazi, može vas ostaviti kod naplatnih kućica (tu baš i nema prometa koji se isključuje sa autoceste, većina ljudi ide na autocestu) i odatle se može bez problema odšetati dole do glavne ceste (nekih 5 minuta hoda). To je glavna cesta Tuzla - Orašje - Županja - Vinkovci i tu ima prometa i ne bi trebalo biti problema za stop. To je ona famozna "njihova" "verikalna" cesta koja se na koridoru spaja sa "našom" "horizontalnom" od Bijeljine prema zapadnom delu Republike Srpske da tako kažemo. Odatle se ide lako stopom za Vinkovce ili Vukovar.

Isto ovo bi se moglo izvesti i ako bi se stopiralo iz pravca Srbije, ali to još nisam probao.

U Vukovar ako dolazite iz pravca Vinkovaca, neka vas ostave na kružnom toku u Borovu naselju, odakle se odšetate par stotinak metara u pravcu Osijeka (lako je se snaći po znakovima) do prvog semafora i stanete tačno iza njega i to je jako dobro mesto za stop, jer svi moraju da stanu i svi imaju vremena da vas procene i odluče da li će stati.

3)U Osijeku se držati obilaznice. Osijek ima obilaznicu oko celog grada i većina ljudi tu prolazi. Meni najjednostavnija varijanta je bila od "centra" da tako kažemo a ponekad i kolodvora ići peške ulicom Kneza Trpimira ka Stadionskom naselju. (pitati samo za Stadionsko naselje ili stadion, svi će znati gde je, glavna ulica tu vodi). To je već izlaz iz grada, prolazi se pored Metro-a i ostalih velikih prodavnica. Put preko nadvožnjaka vodi ka Vinkovcima a ispod nadvožnjaka prolazi obilaznica. U zavisnosti u kojem se pravcu krećete, ako stanete dole kod priključenja sa tog istog nadvožnjaka na obilaznicu ka istoku, tu vam je super mesto za stop ka Vukovaru ili ka zapadu, tu se može stopirati za Osiječki izlaz na autoput, za Beli Manastir ili Našice. To su sve proširenja na tim priključenjima i ljudi imaju vremena da vas primete i mesta gde da stanu. Ako se ide ka zapadu, pošto je ovo da kažem sredina obilaznice, bilo bi poželjno napisati znak Našice, Beli Manastir ili pak autoput, da bi ljudi znali gde idete jer se te putanje tek malo dalje razdvajaju. Možda bi kao i obično bilo bolje kada bi izašli direktno na te puteve, ali i ovako mi je uvek išao dobro stop, pa nisam imao razloga za time.

Još neke informacije:

U Vukovaru vrlo dobro mesto za stop prema Iloku, ako vas ne mrzi da se prošetate do izlaza iz grada, je kod Memorijalnog groblja žrtvama domovinskog rata. To je bukvalno da kažem tek malo izvan mesta i to je jedno ogromno groblje tako da postoje pristupni putevi i slično, tj. ono što je za nas bitno, proširenja. To je isto glavna cesta prema Iloku, druge nema, tako da stop ne bi trebao biti problem. Mooožda neko odatle ide i u Tovarnik, ali u tom slučaju ili možete prihvatiti vožnju ako vam odgovara Srem, prošetati se preko granice do Šida i odatle nastaviti po želji, ili izaći u mestu Sotin na raskrsnici puteva za Ilok i Tovarnik, i prošetati se u pravcu Iloka nekih možda stotinjak metara i tu je autobusko stajalište koje je kao idealno za stop, ne možete omašiti. Odavde ćete možda još lakše uhvatiti stop za Ilok. Takođe, primetio sam da tabla ovde dosta pomaže, tako da bi na izlazu iz Vukovara mogli probati i sa tablom Ilok, koja iako je nama možda stoperima ponekad besmislena jer se krećemo na duže relacije, ljudi verovatno misle da stopiraš do okolnog sela, pa redje ti stanu.

Ako se setim još nekih "bitnijih" stvari, napisaću. :stop:

• 3 weeks later...

Da li može neko da posavetuje kako autostopom do Pule? Iz Sombora ili Subotice.

Prvi put stopiram, i to zbog odlaska na aerodrom krajem Oktobra.

- Koliko ranije treba da krenem da bi stigla na vreme na aerodrom u Puli (1 ili 2 ili 3 dana ranije?)?

- Koje gradove da uzmem kao orijenir-'stajalista'?

- Kako na granici ? (koji granični prelaz? da li silazim iz kola na granici ili mogu da ostanem ukoliko vozač prihvati? koje dokumente pokazujem? ako silazim kako i gde nastavljam dalje?)

- autoput ili benzinske pumpe?

- Neki orijentir ili mapa otprilike..

- pošto sam žensko, da li će biti nekih problema?

- bilo koji saveti ili preporuke..

Unapred, Zahvaljujem svima na savetima ! :)

U koje vreme je avion?

Najbolja opcija autoput i to onda ides lagano, direktno - Zagreb, pa Pula (eventualno Rijeka)...

Ostajes u kolima naravno, spremi table i good mood...

na aerodromu moram biti u 8h ili bar 8:30 (jer mi je prvi put i putovanje avionom, pa su rekli obavezno bar 2h pre polaska da budem na aerodromu), u 10 je let.

I ja sam uzela u obzir kao najbolju opciju autoput, ali cula sam da na autoputu naplacuju kazne.. da li je to bas tako cesto?

a posto sam gledala karte, autoput je dosta daleko do Sombora i Subotice, sto znaci da bi morala stopirati i do autoputa..

da li je mozda bolja opcija od Sombora za Osijek, pa od Osijeka do Slavonskog broda i odatle do Zagreba pa do Pule?

a prilikom prelaska granice, posto onda ostajem u kolima, pokazujem samo pasos ili i papire za let? ako pita na granici sta cu u Hrvatskoj, da kazem kao sto jeste da idem na aerodrom u Puli i imam odatle let?

imam kreditnu karticu, da li je potrebno i imati oderdjenu sumu u evrima (posto su Hrvati usli u EU sada..)? Da li je potrebno da placam neko zdravstveno osiguranje?

e bas sam htela da cujem odgovor da li da koristim table ili ne x) znaci ok je ako ponesem table ? i kao odrediste da li da napisem Pula ili neke od gradova koje su usput na putanji?

(izvinjavam se ako su pitanja banalna, ali stvarno pojma nemam o stopiranju totalni sam novice sto bi rekli *o*)

• 2 weeks later...

Na autoputu ne naplaćuju kazne, bar nisu naplaćivali kad sam ja stopirao. Eventualno ako stopiraš baš na samoj rampi, mogu ti reći da se pomeriš. Naravno kad kažem stopiranje na autoputu, mislim na stopiranje na rampama i pumpama, a ne da stojiš na autoputu gde niko ne ide manje od 100 na sat i gde ti možda i mogu naplatiti kaznu.

Stopirao sam do Pule, ali od Novog Sada. Napravio sam par grešaka tako da sam u Zagreb stigao tek kasno poslepodne taman kad je krenuo neki veliki pljusak, pa sam tu prespavao i ujutru krenuo za Pulu, tamo sam stigao takođe  u poslepodnevnim časovima. Svejedno za stopiranje do Pule ti treba najmanje dva dana, a ako ideš na avion trebala bi krenuti najmanje 3 dana ranije. U principu ne bih ti preporučio da ideš stopom zbog aviona, al' jbg...

Od Sombora imaš dve opcije, jedna je preko Osijeka, tj da granicu pređeš na prelazu BAtina, i onda posle nekoliko sela stižeš do Osijeka odakle se odmah priključiš na autoput. To nije loša opcija zato što oni koji iz Osijeka kreću na autoput sigurno idu negde dalje (inače ne bi plaćali putarine) npr za Zagreb.

To bi išlo otprilike ovako:

Sombor-Bezdan-(granica)-Batina-Zmajevac-Kneževi vinogradi-raskrsnica sa E73-Darda-Osijek-tu se uključuješ na autoput...

Druga opcije je da ideš preko prelaza Bogojevo i onda preko Vukovara, Vinkovaca da se uključiš na autoput kod Županje. Dobra strana je što se na istom mestu na taj autoput uključuju i vozači koji idu iz Brčkog.

Sombor-Srpski Miletić-Bogojevo-(granica)-Erdut-Dalj-Vukovar-Vinkovci-i uključuješ se na autoput kod Županje.

Nisam nikad stopirao ni jednom od ove dve trase, uvek sam išao preko Rume, ali mi ipak zvuči bolje ova prva, preko Bezdana i Osijeka.

• 1 month later...

Druga opcije je da ideš preko prelaza Bogojevo i onda preko Vukovara, Vinkovaca da se uključiš na autoput kod Županje. Dobra strana je što se na istom mestu na taj autoput uključuju i vozači koji idu iz Brčkog.

Sombor-Srpski Miletić-Bogojevo-(granica)-Erdut-Dalj-Vukovar-Vinkovci-i uključuješ se na autoput kod Županje.

Nisam nikad stopirao ni jednom od ove dve trase, uvek sam išao preko Rume, ali mi ipak zvuči bolje ova prva, preko Bezdana i Osijeka.

Slazem se da je preko Bezdana i Osijeka verovatno bolja opcija (mada licno nikad nisam isao tuda),od ove preko Vinkovaca.Iz jednog drugog razloga.

Ja sam isao preko trase Vukovar-Vinkovci (predhodno taksijem od Novog Sada do Vukovara),i ono sto mogu da kazem je to da mi je taj taksista rekao da ce me odvesti do jednog (srpskog?) mesta posle Vukovara,a dalje on ne vozi i ne bi isao,a ja ako idem "neka mi je bog u pomoci".Drugim recima,ako vec ides preko,tj. u Vinkovce,nije na odmet da budes obazriv(a) da ne privlacis paznju da si iz Srbije.

Mozda i taj taksista malo preteruje,al opet...

• 6 months later...

Pozdrav svima!

Ja treba sad krajem juna da idem za Zadar iz Beograda, razmišljam o stopu kao mogućoj opciji pošto bi želeo da imam više para za alkohol i ostale potrebnije stvari. Dosad sam išao stopom do Sofije i nazad i relativno je lako išlo, nisam nigde čekao duže od 10 minuta.

Ima li nekih saveta za stopiranje do Zadra? Treba li da se pazim zato što sam iz Srbije, otkud znam, većina ljudi su normalni ali ima svakakvih?

Hvala unapred na savetima..