Jump to content

Featured Replies

Posted

Ima li neko iskustvo sa autostopiranjem po Hrvatskoj?

Treba da odem u Rijeku sledeceg meseca

Da li neko zna koliko su udaljene  naplatne rampe od Rume na autoputu Bg-Zg!

Ima li neko dobro autokartu Hrvatske na zajam ili ako neko zna gde mogu da kupim autokartu?

Pozdrav

M

• 2 weeks later...

O Slavoniji i Gorskom Kotaru nemam predstavu, a kroz Dalmaciju mo?e sasvim pristojno da se prođe autostopom. Bezbednost je po mom iskustvu besprekorna. Ka?u da treba da pripazi? na naglasak jedino u dru?tvu mu?karaca rođenih oko 1970e godine. I, da, stepen isfrustriranosti prosečnog Hrvata je obrnuto srazmeran udaljenosti njegovog zavičaja od najbli?eg rati?ta, mo?e? i tako da razmi?lja?.

Rumska raskrsnica je udaljena oko 6 kilometara od Rume i nema potrebe da ih pe?ači?. Prvi i poslednji put sam stopirao iz Rume za ?abac jedne noći u leto 96e godine i sećam se nekog skretanja za Buđanovce blizu ?elezničke stanice. Međutim, u međuvremenu je ozidana obilaznica oko Rume i ako se nje dr?i? verujem da ti stop do auto puta neće biti problem. Na rampi stop prema zapadu ne bi trebao da bude problematičan (prema Beogradu je savr?en), ali gro ljudi koji voze prema zapadu idu u Bosnu (čitaj Republiku Srpsku), i to preko Rače i Bijeljine, jer im Hrvatska ne prija. Ja na tom autoputu često visim (iz Bogatića sam, a ?ivim u Beogradu) i stvarno se mnogo retko de?ava da ustopiram nekog ko ide u Hrvatsku. Trend na ovu temu bi trebao da bude pozitivan ali je bolno spor. Zato razmisli i o varijanti preko Bosne, naročito ako naleti? na nekog ko ide bar do Brčkog.

Ako bi i do Brčkog putovala na parče, treba da zna? da je stop : autoput - ?abac savr?en; ?abac - Bogatić - Bijeljina dobar; Sremska Mitrovica - Bogatić sasvim pristojan; Bijeljina - Brčko je bio dobar dok se putovalo kroz grad, a u poslednje vreme postoji obilaznica oko Bijeljine koju nisam isprobao i ne znam da li vredi stopirati u gradu ili treba da se dr?i? druma.

Od Brčkog bi trebalo da bude lako (nisam probao, ali mesto izgleda zgodno za stop, a Brčko je distrikt pa bi trebalo da nije gadljivo na kontakt sa Hrvatskom) na graničnom prelazu uhvatiti prevoz za ?upanju, a dalje ti ostaje vo?nja autoputem kroz jednu dr?avu ?to bi trebalo već da bude lak?e nego stići do Slavonije. Hm, da, jedared sam stopirao od Vrpolja do Slavonskog ?amca i nisam se ba? proslavio, ali nemoj da te to obeshrabri.

Ako prevoz za Brčko bude i?ao i do Lončara, idi i ti jer je put od Lončara za ?upanju jo? prometniji.

Imam autokartu Hrvatske, Slovenije i BiH 1 : 750 000, delo Intersistem kartografije (skenirani deo te karte sam atačovao uz putopis na sajtu) i za nedelju dana ?etnje po Dalmaciji nisam joj na?ao manu. Mogu da ti je poklonim, a ako re?im u septembru da otrčim na Velebit i slapove Krke, snaći ćemo se već :-). Imam i deo Velebita topografski 1 : 50 000, za slučaj da re?i? da se pentra?.

pozdrav

Jova

• 1 month later...

Na svakoj naplatnoj rampi na auto putu u hrvatskoj mozes da dobijes besplatno aurokartu Hrvatske ituristicku kartu

hey bluegirl

jesi li otisla u Rijeku autostopom?

Sta bi? kakvi su utisci?

ja bi u julu do Istre stopom pa salji par informacija da znam sta me ceka :roll:

• Author

Ishla sam samo do Zagreba stopom i krenuli smo u 7 ujtru i bili u centru Zagreba u 4 popodne. Svi koje sam videla, upoznala, srela kazu da je vrlo lako stopirati za obalu i da mnogo ljudi ide dole i staju svi. Od kad je napravljen autoput Zg-Split nema nikakvih problema... Samo uhvatish stop do neke naplatne rampe u Zagrebu i dalje je lagano!

:-D

• 4 months later...

ma da odlichno je

mi smo stopirali od Splita/Zg/Bg...

sve najbojle...

iz Splita nas je drugarica odvezla do puta gde se u daljini vidi A1 a tu je i skretanje za stari put do Zga...jedino taj kamiondjija koji nam je stao sa 25t cementa u kamionu i stali smo negde u lici da on spava pa smo nas dve visile na onom malom pomocnom krevetu u kabini pola noci....i kad smo se kretali isli smo 25km/h pa sam ja prsla ujutru i ostavio/izbazio nas je negde kod Karlovca....odatle smo stigle do Zg za 2sata....

a  iz Zga sam ostavila trek u autostop vodichu kroz Srbiju..mada je trbalo..ka Srbiji...al dobro..

svi su se odusevili/iznenadili kad cuju odakle smo...hranili nas..vodili na kafu..opusteno...

• 1 year later...

Pozdrav svima! Vec odavno imam zelju da postavim auto-stop kao glavni nacin prevoza i konacno mi se ukazala prilika da se oprobam na nekoj malo duzoj deonici. Za par dana treba da se nadjem sa drugaricom u Istri. Iskustva (tacnije iskustvo) sa stop mi je bilo pre par godina kada sam iz beograda isao na exit. Sve je proslo super ali ipak bg-ns je kratka deonica. Vec par dana detaljno citam sve sto je napisano na ovom forumu vezano za stopiranje (pogledao sam i sve linkove koje ste dali) . Medjutim ima par stvari koje bih hteo da pitam.

Prvo ako bi neko mogao orijentaciono da mi kaze koliko vremena treba da se dodje od bg-a do Rijeke ? @Cruela DeVil  je napisala da je stigla u Zagreb u 4 popodne a koliko otprilike treba od Zagreba do Rijeke ?

Da li ima smisla krenuti iz Beograda pre 6? Tj. da li ima smisla vec biti na putu stopirati rano ujutru? Jer kako kaze ona nasa: "Ko rano rani ima podocnjake."

Za pravac Beograd-Hrvatska je prilicno detaljno pisano ali me zanima kako u Zagrebu nadji izlaz na put A1 cini mi se.Na http://www.liftershalte.info/ u Zagrebu postoje oznacena neka mesta za auto-stop da li da idem na ta mesta da li su ona dobra?

Isto tako me zanima za slucaj da nenadjem hospitality smestaj da li je moguce prenociti u Zagrebu na autobuskoj,zeleznickoj stanici ili aerodromu + koliko je to bezbedno za nas istocno od Drine?

Da li ima nekih problema prilikom prelaska granice peske? Tj. sta ako mi nedaju da stopiram iza rampe ?

I mozda ako je neko stopirao iz Rijeke do Rovinja ili Poreca pomoc ne bi bila na odmet...

Unapred hvala!

od beograda do rijeke ti je potrebno izmedju 7 i 9 sati, nikada vise od toga. moj rekord je 8 sati od pule do BG. od zagreba do rijeke ti je potrebno, sada kako su uveli one presretace, oko 2,3 sata, mada se moze desiti da stignes i za manje.

sto se tice kretanja rano ujutru, ne vidim razlog da polazis pre 10, kada  se vec lepo naspavas, s obzirom da stop ide dosta dobro, ali ako bas imas zelju, mozes. ima automobila i kamiona i tada.

ako ides do rijeke, ne znam sta ces u zagrebu. drzi se naplatnih kucica pre i posle zagreba (za autoput do rijeke treba ti naplatna koja se zove Luchko, na izlazu iz zagreba). nemoj da ulazis u automobile koji idu do karlovca, nikakvu ti uslugu ne cine jer ces ostati na brzoj cesti na kojoj mozes da se slikas. :) drzi se naplatnih i pumpi, to ti je najsigurnije, jer tesko da ce ti neko stati na sred auto puta.

prilikom prelaska granice peske nema problema. ja se uvek sita ispricam sa ovlastenim licima, mada se moze nekada desiti (meni je samo jednom) da ti ne daju da stopiras odmah iza rampe, nego te posalju malo dalje. ali, nema panike, samo osmeh i nemoj da se svadjas.  flowers::

sto se tice rovinja i poreca, imas jedan semafor na izlazu iz rijeke, odmah kod nekakvog nadvoznjaka na obilaznici, svi znaju koji je. pitaj nekog, objasnice ti kako da dodjes do tamo. odatle hvatas, veoma lako i brzo, prevoz dokle god ti treba u unutrasnjosti. opet, ja vise volim put uz more, u slucaju da te ne odvezu direktno, nego novu poluautocestu ipsilon na kojoj je, takodje, tesko da ce ti neko stati, sem na pumpama kojih i nema mnogo.

eto... ako ima jos nesto, pisi.  :mah:

bg" post="18923" timestamp="1221055217"]

Isto tako me zanima za slucaj da nenadjem hospitality smestaj da li je moguce prenociti u Zagrebu na autobuskoj,zeleznickoj stanici ili aerodromu + koliko je to bezbedno za nas istocno od Drine?

Na autobuskoj stanici su udobnije stolice, ali na zeleznickoj imas klupe... pa ti vidi sta te manje zulja. ;) Na zeleznickoj stanici sam bio vise puta u sitnim satima i deluje mi podjednako bezbedno kao i bilo koja druga veca zeleznicka stanica: ima nekoliko pijanih klosara i zalutalih putnika... Nije nista opasnije za nas nego za druge. Da me je nevolja naterala, komotno bih legao da spavam. 

Hvala vam puno na odgovorima!!

Samo jos vreme da me posluzi pa da vam posle ispricam kako je bilo!

• 1 year later...

Trebao bih otici do Splita za nekih 10-tak dana i isao bih stopom...e sad, izlistao sam stare teme, ali imam par nejasnoca i zamolio bih one koji su iz Novog Sada stopirali ka Zagrebu i dalje ka jugu za par saveta:

NAPOMENA: kako planiram da stignem u jednom danu, svakih pola sata mi je vazno, pa zato pitam za neke detalje ;)

1. Sam izlazak iz Novog Sada: da li je bolje (brze) kod Mosta Slobode ili da odem do kraja Miseluka? Mozda nesto trece?

2. Ako me neko poveze do Rume: da li da nastavim sa stopom kod Rume ili da probam bilo kako da dodjem do autoputa tj naplatne?

3. Kada dodjem do Zagreba (ne bih naravno ulazio u grad): da li da stopiram kod naplatne (te pre iskljucenja za grad) ili da probam da se dokopam Lucko naplatne rampe (cini mi se da je tu velika razdaljina!?

4. Za kraj: da li od Zagreba ici sa tablom Zadar, jer je dosta blizi i tamo iskoristiti verovatno veci promet automobila ka Splitu ili odmah tabla Split!?

Hvala !

3. Neko će ti detaljnije pomoći, a ono što ja mogu da ti kažem je da jeste daleko od isključenja do Lučkog. U Zagreb se sa autoputa ulazi sa istoka, kod Sesveta (sela, naselja, šta god), a na drugoj strani je ono što ti treba, dakle, jugozapad. Uđi ti u grad, i imaš tramvaj skoro do Save, pa od Save imaš nekih 6,7 km do Lučkog. Slabo staju tu posle mosta, ali nedaleko* je neka pumpa benzinska, posle Arene, možeš peške do nje, pa tu da uhvatiš nekoga. Na samom Lučku je super, tj, staneš malo pre naplatne kućice, gledaš registracije, gestikuliraš.. Naravno, sigurno postoji pametniji način, ovako sam ja radila jer uvek ulazim u Zagreb kad sam u blizini.

*nije baš nedaleko, ima barem kilometar i kusur, tj, ne znam šta je tebi nedaleko po suncu i betonu

Mislim da ti je najbolje da napises Lucko na tabli i da stopiras posle rampe Ivanja Reka,trebalo bi neko brzo da te poveze,a posle u Luckom ne bi trebalo da bude problema,meni su u Luckom stajali automobili koji idu za Dalmaciju zamalo da se predomislim i da odem u Split :P

E sad ako se predomislis i udjes u Zagreb na autobuskoj stanici kod Savskog mosta ti staju autobusi koji staju na nekih 300m od naplatne rampe,samo pazi ako uzmes bus za Lucko moraces dosta da pesacis,pitaj tamo vozace i lokalce koji bus ti staje najblize naplatnim kucicama,meni je jedan stariji(oko 45god) lik sam prisao i rekao mi za to,a ja sve mislio da ce da me zajebe kad ono pitao ja posle jos neke ljude i ispade da je tacno.U Hrv me niko nikad nije zeznuo,ali u Goriziji,Italija me jedan zajebao i zavrsio sam u slepoj ulici...

Srecno

Vako:

Što se tiće ivanje reke tu završava aftoput iz smjera istoka. tamo niko ne živi tj svi afti odlaze u tri moguća pravca od kojih vama pašu dva: jedan prema centru zagreba a drugi južno od zagreba - tzv zaobilaznicom. Jedini pravac koji vam ne paše je prema sjeveru tj varaždinu i mađarskoj granici.

srećom večina afta ide u ta dva pravca koja vama pašu.

Od ta dva pravca bolje je ići ovim zadnjim ako vaš vozač ide do naplate lučko, ako ne radije se kipajte negdje na bilo kojem izlazu gdje vidite zgrade i grad u blizini i hvatajte neki bus prema centru...a to ćete već pitati lokalce.

ne predlažem žicanje prevoza od ir do lučkog kao ni žicanje na benzinskoj kod arene do lučkog.

na većim relacijama hvatajte samo veće igrače. svi ostali hvala lijepa doviđenja.

žicanje na naplatnoj moglo bi dugo potrajati a ovo drugo na benzinskoj inaće ne prakticiram za tu relaciju jer je maksimalno nepotrebno i glupo uz sve ove druge opcije

vidim da je bilo sugestija da idete do savskog mosta (tako se zove stajalište autobusa odakle idu svi autobusi prema lučkom) mislim da vama pašu dva ili tri busa, to gledaš na zet-ovoj stranici zet.hr

problem s tim busevima, što je mene uvjek znalo iznervirati jest što voze jako rijetko svakih 45min - 1h a dok još zbrojim klackanje do naplate lučko od cca nekih 20-25min stvarno otjera vraga u jazbinu i počešlja mu dlake na bradici. Ja često idem na stop na lučko i do tamo umjesto busom - putujem vlakom (na hž-ovoj veb stranici treba gledati putničke vlakove prema karlovcu, koji nisu tako česti ali ih ima dovoljno, svakih satipo - dva) i izači na trećoj stanici (12min vožnje) hrvacki leskovac se zove stanica...tu imate još 10 min pješice do naplatnih

kada izađete iz stanice hrvacki leskovac viditi ćete aftoput i samo tom glavnom cesticom kroz selo (jedna jedina je glavna tako da se nećete sigurno izgubiti), preći most preko aftoputa i eto vas na naplatnoj.

ako ste u gradu to vam je zajamčeno najbrža opcija.

manjak ove opcije je da će možda doći kondukter a možda i neće no vvjerojatnost je ipak veća nego u busu/tramvaju.

savjet: kada ulazite u vlak gledajte na kojoj strani vlaka je kondukter i uđite na onu suprotnu od njega

za 12 min ga sigurno nema  :yok:

drugi manjak je što morate stići na vlak na vrijeme ako ne  :mah: ali to vrijedi i za bus tako da u biti svejedno

ja nebi nikako ovu opciju zadar pa split. odma tabla split, st, ili neka druga oznaka. častim pivom u zagrebu ako prođe više od 10 min a da ti niko ne stane------:D

a možda uhvatiš baš nekoga s istoka tko ide prema dole, ali teško vjerojatno jer je njima bliže preko beiha

:fool: živjo

Za nazad se prvo moraš dočepati Dugopolja i tamo stopirati. Imaš neke lokalne buseve koji voze tamo. Po Splitu nema švercanja u busevima kao u Zagrebu pa računaj na kartu+ako budeš imao tablu zg neka ti nebude čudno ako ti ljudi iz auta dobacuju parole poput purgerska pičko mamicu ti j... i sl. To je za njih na žalost normalno ali ne obaziri se previše. Ja sam u Rovinju još mjesec, dva pa možemo na Favorit  :pivoooo: bez obzira na ishod  ;)

• 6 months later...

Orko, hocu da istrcim iz busa kod Zagreba, koji se vraca iz Italije...bus ide redovnu, autoput liniju Ljubljana-Srbija, gde mi je najbolje izaci i kako najbrze do centra - gradski ili pominjao si neke vozove, da li to pali za ovakvu egzibiciju?

Vidim na google-u da imam od ove Zagrebacke ceste do samog centra oko 7.5km, sto mi je realno malo i mogao bih sve pesaka...kako da prepoznam bas to iskljucenje i da li je normalno osvetljeno?

Ako autobus ide redovnim putem bez da ulazi u grad onda nebi trebao ići Zagrebačkom avenijom (ex Lujbljanskom) nego nastavlja zagrebačkom obilaznicom tj. autoputom prema Slavonskom brodu. U tom slučaju biti ćeš najkomotniji ako siđeš na izlazu za Veliku goricu/Sisak i odmah si u zoni ZET-ovih autobusa od kojih mislim da svaki vozi na Glavni kolodvor koji je u centru grada. Karte za bus ne trebaš kupovati osim ako vozač ima loš dan i odluči gnjaviti a kontrolu prepoznaš jer su službenije obučeni :D Ali pošto si iz Srbije pretpostavljam onda te ne mogu kazniti jer kazne ne šalju u druge zemlje.  :king:

A to za voz pali ako bi bio na naplatnoj postaji Lučko koju vi sada nećete proči. Generalno ova metoda s vozom je dobra samo za odlazak iz zg-a prema moru ali ne i obrnuto jer obično svi stoperi, busevi ... kada se vračaju s mora ulaze u zg pa onda ni nema potrebe loviti taj voz  :mah:

Ps i ne brkaj zagrebačku cestu i zagrebačku ulicu i zagrebačku aveniju. Svega ima kod nas :bag:

Veliko hvala (na isti smo izlaz mislili)!

P.S. Sto se ovog tice, Google (na velicinama 500m i manjim) pokazuje da je to: Zagrebacka cesta (i onda u nastavku Velikogoricka i zatim samo Zagrebacka)...

Imam naravno vece razloge da verujem tebi ;)

Moze sutra (tj danas  :D) ... negde oko 15-16 bi trebao biti free...

Poslacu ti PM sa brojem telefona, pa mi pusti poruku ako odgovara i da onda dogovorimo mesto susreta...  ;)

• 1 month later...

Citao sam dosta po forumu ali nisam nasao konkretne odgovore. Stopirao bih do Zagreba pa me zanima sa koje je naplatne najbolje od nas? Ako je to Ruma zanima me kako konkretno doci do te naplatne, i ako je odgovor stopom gde stopirati do naplatne?

Takodje posto znam da autoput ne prolazi kroz Zagreb zanima me kako od naplatne Ivanja Reka(ili kako se vec zove) doci do centra Zagreba???

Unapred hvala na odgovorima, bili bi mi od velike pomoci.

hvala