Jump to content

Featured Replies

Posted

ta Malezija stvarno voli da bude svima kost u grlu. Putovanje nije putovanje ako treba da vadiš 15 viza i 63 dozvole zarad ''uživanja'' nekih 15 dana.

Kost je u grlu Izraelu, Srbiji i Crnoj Gori. Ostalima slabije, a najslabije `zapadnim` pasosima. Sa zapadnim pasosem ostajes bez vize do tri meseca...

Eto, ja progledah kad dobih australijski pasos jer mi vise ne treba viza za Maleziju. Air Asia uredno uvek najjeftinija, i najbolja za tu cenu. Isto mi je vazno sto mi ne treba ni za Tajland. Za sve ostalo mi je isto kao srpski pasos posto ne idem u Severnu Ameriku.

Edited by noskich

A nee, nemoj tako, pa tu su moćna Albanija, Bosna, ima i Hrvatske, Slovenije, čak i Obale Slonovače! Njima ništa u grlu ne zastane... Neverovatno za šta nam trebaju vize. Doduše, verovatno i oni plaču nad činjenicom da nama ne trebaju za npr. Rusiju, Mongoliju, Kazahstan... :D

• Author

A nee, nemoj tako, pa tu su moćna Albanija, Bosna, ima i Hrvatske, Slovenije, čak i Obale Slonovače! Njima ništa u grlu ne zastane... Neverovatno za šta nam trebaju vize. Doduše, verovatno i oni plaču nad činjenicom da nama ne trebaju za npr. Rusiju, Mongoliju, Kazahstan... :D

Srpski pasos danas je sasvim solidan za putovanja. Kada se poredi sa godinom 2004-tom kada je bio verovatno jedan od najgorih u Evropi u konkurenciji sa Belorusijom neverovatno je koliko je danas bolji. Medjutim zbog Air Asia malezanska viza je stvarno nezgodna. Vredi imati drugi pasos samo zbog toga ko putuje dosta po Aziji i Okeaniji.

Sta ces, posledica politike tog vremena. 

Edited by noskich

Ne znam da li je nekome poznato, ali naš pasoš je, čini mi se, najjači u Evropi recimo! Tj. kada poredimo u koliko evro-zemalja možemo ući bez viza. Nama ne trebaju vize za Belorusiju i Rusiju, a to svima po Evropi treba, jedino nas zeza velesila Moldavija i UK. Kada nam oni ukinu vize, onda ćemo definitivno biti no.1. Ovako prvu poziciju delimo sa zapadnjacima. ;) Pasoš nam je loš za centralnu i severnu Ameriku, Afriku, kao i za jugoistočnu Aziju, upravo ovo o čemu pričamo. Ali za Evropu, Južnu Ameriku, Bliski Istok (so-so), centralno-istočnu Aziju je odličan.

• Author

Ne znam da li je nekome poznato, ali naš pasoš je, čini mi se, najjači u Evropi recimo! Tj. kada poredimo u koliko evro-zemalja možemo ući bez viza. Nama ne trebaju vize za Belorusiju i Rusiju, a to svima po Evropi treba, jedino nas zeza velesila Moldavija i UK. Kada nam oni ukinu vize, onda ćemo definitivno biti no.1. Ovako prvu poziciju delimo sa zapadnjacima. ;) Pasoš nam je loš za centralnu i severnu Ameriku, Afriku, kao i za jugoistočnu Aziju, upravo ovo o čemu pričamo. Ali za Evropu, Južnu Ameriku, Bliski Istok (so-so), centralno-istočnu Aziju je odličan.

E pa nije bas toliko dobar, pre je u nekoj visoj sredini, evo ovde liste: https://www.henleyglobal.com/files/download/hvri/HP%20Visa%20Restrictions%20Index%20141101.pdf

Najbolja je Finska, Srbija je 35-ta na listi.

Tu se racunaju sve zvanicno priznate zemlje na svetu. E sad zavisi u kom regionu neko najvise putuje. Tako da od toga zavisi koliko ce se usreciti. Kao sto si vec napisao imati srpski pasos u Severnoj Americi bas i nije zgodno, ali u Rusiji jeste.

Edited by noskich

Nisi čitao pažljivo, kriterijum je: kada poredimo u koliko evro-zemalja možemo ući bez viza. ;) Ne svetskih zemalja. Ali da, prilično je cool danas u odnosu na period kada smo živeli u pećini pre 10 godina.

• Author

Nisi čitao pažljivo, kriterijum je: kada poredimo u koliko evro-zemalja možemo ući bez viza. ;) Ne svetskih zemalja. Ali da, prilično je cool danas u odnosu na period kada smo živeli u pećini pre 10 godina.

Pa dobro, treba viza za Irsku, UK i Moldaviju. To je sad sitna stvar, jedna zemlja manje ili vise.

Ima tu nekoliko zemalja koje idu u korist srpskog pasosa: Kuba, Rusija, Belorusija, Mongolija, Kazahstan, mada opet kazem to sve zavisi od licnih preferenci. Neces negde putovati samo zbog toga sto ti ne treba viza, vec sto te zanima ili imas neki bolji razlog...

Edited by noskich

Sada sam na wikipediji upoređivao na slikama neke zemlje koje su u vrhu (tipa USA, CRO, SLO, BUL, ROM) sa našim pasošem. Kad vidite brojke tipa 140-170 na njihovoj strani prema 107, čini se kao da su im pasoši kudikamo bolji od našeg. Ali, ne laži vraže! Vade ih ona silna beznačajna ostrvca sa dve kuće i tri stanovnika tipa Belize, Bermuda, Helanke, Trenerke :D (a takvih je minimum 50 i jače) gde njima ne trebaju vize jer su članice EU. Za, ajde da kažemo, ozbiljne države gde ima šta da se poseti, njihovi pasoši nisu ništa bolji od našeg. ;)

PS Smešno mi bilo kada sam otvorio za američki pasoš, vidiš skoro ceo svet siv, jedino zelene one tačkice (ostrvca). :D

Edited by Tales

• Author

A mozda neko bas hoce da putuje po karipskim ostrvima?

Razlicita su interesovanja. Eto na primer tebi i meni je Malezija bitna, nekome nije uopste.

Tako da sve zavisi od licnih preferenci.

Singapurski pasos je odlican jer ti ne trebaju vize ni za Indiju, ni za Kinu ni za US ko se bavi nekim biznisom. A drugome to nista ne znaci.

Da li neko zna da mi objasni zasto se  za Pakistan Srbija nalazi u grupi sa Indijom i dr. velikim pakistanskim neprijateljima kojima je neophodna policijska registracija pri dolasku? 

Nije samo prednost za putovanje bez viza, nekad je i cena vize bitna ;)

Ja sam se skoro vratio iz Indije, treba viza za SRB i za UK pasos, za prvi kosta £42, za drugi skoro £100.

Treba kineska viza za oba pasosa - Engleze kosta oko £100, a znate i sami koliko je za srpski pasos.

Bilo bi interesantno videti koje su zemlje promenile vizni rezim - pre 6 meseci lista je bila malo drugacija [top 3 npr]:

FBwS9XI.png

generalno mislim da sad srpski pasos dosta 'vredi', jeste da ima tu i nekih tvrddih oraha od drzava ali kad bismo imali sposobnije Ministarstvo spoljnih poslova da nekim ugovorima to malo uredi, bar bi bila neka briga manje za nas sto volimo da putujemo  smartass  

Da li neko zna da mi objasni zasto se  za Pakistan Srbija nalazi u grupi sa Indijom i dr. velikim pakistanskim neprijateljima kojima je neophodna policijska registracija pri dolasku? 

Вероватно рат у Босни, Срби су угрозили неки битан пакистански интерес у Босни.

Влада Пакистана је помагала у том рату и оружјем и новцем, а рецимо у амасади Пакистана у Сарајеву су јако непријатни кад тражиш визу са босанским пасошем издатим у РС.

Srbija nema bezvizni režim ni za jednu anglo-saksonsku zemlju i valjda ni za jednu zemlju Komonvelta, makar onih zemalja koje su još uvek pod britanskom krunom. UK, Irska, Australija, Novi Zeland, Kanada kao i SAD - za sve treba viza a isto je i sa većinom njihovih bivših i sadašnjih kolonija. To je 30ak država sigurno. Evropljanima uglavnom ne trebaju vize za ove zemlje. E sad neko bi možda menjao te zemlje za Rusiju i Kinu, a neko obrnuto, to je individualno. Mada iskreno mislim da bolje imati bezvizni režim sa tim državama kod kojih dobijanje vize predstavlja napor i neizvesnost nego sa onima koje samo traže pare i formular.

Edited by Lilienthal

evo najnovija vest da nam malezani izdaju multi vise za 1 dan , je stvarno super vest...

sada ce biti mnogo lakse putovati po aziji..

takodje, ne slazem se da je jugoistocna azija za nas problem...pa vize za vecinu zemalja dobijamo na granicnom prelazu, a i za one koje moramo da vadimo u konzulatu, porcedura je brza ( isti dan ili 1 dan), i uz minimalnu papirologiju...

centralna amerika je veci problem , ali samo ukoliko nemate americku vizu...za nju nam ne treba viza samo za kosta riku, honduras moze na granici...ne znam sta bi za panamu na kraju, prvo ukinila, pa nesto kao vratili, pa ne znam u kom su sad fazonu?

afrika je ipak najveci problem...sto mi je bas cudno, da nismo uspeli da zadrzimo bezvizni rezim u zemljama gde za jugoslaviju nisu trebale vize....to mislim da nije bilo tesko, samo da su se nase diplomate sastali sa njima i rekli im da smo promenili ime i boju pasosa iz plavog u crveno, sve bi bilo u redu :LOLLL::maddd:

Srbija nema bezvizni režim ni za jednu anglo-saksonsku zemlju i valjda ni za jednu zemlju Komonvelta, makar onih zemalja koje su još uvek pod britanskom krunom. UK, Irska, Australija, Novi Zeland, Kanada kao i SAD - za sve treba viza a isto je i sa većinom njihovih bivših i sadašnjih kolonija. To je 30ak država sigurno. Evropljanima uglavnom ne trebaju vize za ove zemlje. E sad neko bi možda menjao te zemlje za Rusiju i Kinu, a neko obrnuto, to je individualno. Mada iskreno mislim da bolje imati bezvizni režim sa tim državama kod kojih dobijanje vize predstavlja napor i neizvesnost nego sa onima koje samo traže pare i formular.

to nije bas tacno...ne treba nam viza za dosta zemalja komonvelta, ili se dobija na granici : zambija, tanzanija, kenija, bocvana ( do skora je moglo na granici, sad ne znam), jamajka, sri lanka, singapur, mozambik, sejseli, mauricijus, malta, kipar, maldivi, fidzi, ruanda, uganda, svazilend, samoa, dominika, nauru, trinidad i tobago...a neki su mi ortaci rekli i da su u namibiju ulazili bez vize sa nasim pasosem, i to na kopnenom granicnom prelazu sa j. afrikom..

Mislio sam prvenstveno na krunske zemlje komonvelta, ne znam kako se prevodi tačno. Antigva i Barbuda, Australija, Bahami, Barbados, Belize, Kanada, Grenada, Jamajka, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Sveti Kristofer i Nevis, Sveta Lucija, Sveti Vinsent i Grenadini, Solomonska Ostrva, Tuvalu, Ujedinjeno Kraljevstvo - za 70% treba viza. A dodao sam i one tipično anglo-saksonske poput SAD i Irske za koje treba viza i koja nije formalnost svakako. I onda plus za sve britanske kolonije koje se smatraju za polu-države, to su gore spomenuta Bermuda i sl. ima ih jedno 10ak.

Što se tog šireg Komonvelt spiska tiče, ja sam mislio na ove države koje čine razliku zašto sa srpskim pasošem 100 a sa engleskim 170 može bez viza a neke od tih nabojranih poput Kenije i Ugande oduvek i svima daju vizu na granici, znam da se i pre 15ak godina tamo tako dobijala viza, nije kao da su nas izdvojili kao dobre đake :D

Jedno je sigurno ako bi isposlovali bezvizni režim sa UK taj retjing bi nam se popravio drastično.

Što se tiče Tita i Afrike nisam baš siguran da je tu bilo tako puno bezviznih režima. Znam da je na sajtu MSP do relativno skoro bilo da je Niger bezvizni, to je bilo onako unikatno. Mada dobar deo tih podsaharskih "država" i nema neki striktni režim, može da se uđe uz mali mito.

Edited by Lilienthal

Jedno je sigurno ako bi isposlovali bezvizni režim sa UK taj retjing bi nam se popravio drastično.

Ili baaaarem tranzitne za aerodrom, dusa me zaboli kad vidim jeftinu kartu preko UK (a da nije za USA/Kanadu), a treba dati 50ak evra samo da bi se s jednog gejta preslo na drugi na njihovim cenjenim aerodromima  :maddd:

Edited by LadyJelena89

Ili baaaarem tranzitne za aerodrom, dusa me zaboli kad vidim jeftinu kartu preko UK (a da nije za USA/Kanadu), a treba dati 50ak evra samo da bi se s jednog gejta preslo na drugi na njihovim cenjenim aerodromima  :maddd:

Zato sto, kao i USA, UK nema airside tranzit - pa se proveravaju pasosi.

ETA: za US, mislio sam na medjunarodne letove, ne domace.

Edited by jms_uk

Mislio sam prvenstveno na krunske zemlje komonvelta, ne znam kako se prevodi tačno. Antigva i Barbuda, Australija, Bahami, Barbados, Belize, Kanada, Grenada, Jamajka, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Sveti Kristofer i Nevis, Sveta Lucija, Sveti Vinsent i Grenadini, Solomonska Ostrva, Tuvalu, Ujedinjeno Kraljevstvo - za 70% treba viza. A dodao sam i one tipično anglo-saksonske poput SAD i Irske za koje treba viza i koja nije formalnost svakako. I onda plus za sve britanske kolonije koje se smatraju za polu-države, to su gore spomenuta Bermuda i sl. ima ih jedno 10ak.

Što se tog šireg Komonvelt spiska tiče, ja sam mislio na ove države koje čine razliku zašto sa srpskim pasošem 100 a sa engleskim 170 može bez viza a neke od tih nabojranih poput Kenije i Ugande oduvek i svima daju vizu na granici, znam da se i pre 15ak godina tamo tako dobijala viza, nije kao da su nas izdvojili kao dobre đake :D

Što se tiče Tita i Afrike nisam baš siguran da je tu bilo tako puno bezviznih režima. Znam da je na sajtu MSP do relativno skoro bilo da je Niger bezvizni, to je bilo onako unikatno. Mada dobar deo tih podsaharskih "država" i nema neki striktni režim, može da se uđe uz mali mito.

da, u pravu si za zemlje gde je kraljica i dalje vrhovni poglavar :LOLLL: ...mada, vidis i tu ima izuzetaka..za jamajku nam ne treba uopste, sto je i najvaznije hehehe..

dobro, ipak ne povlaci to 30-ak zemalja, malo manje..ali afrika je , bar veci deo, imala uvek prilicno strog vizni rezim, da ne ulazimo sad u razloge, ali zbog opstepoznatih cinjenica ( tita nesvrstanih , sto smo im dosta pomagali u osnivanju sopstvenih drzava), mi smo bili u dosta povoljnijem polozaju, i sto se viza tice...samo konstatujem da je trebalo da odrzimo to..

a engleze ne bih komentarisao..jedino sam na njihovoj granici imao problema da udjem u zemlju...i to nisam odlazio tamo dobrovoljno, nego nazalost sam morao...inace, ne bih nikad..na svu srecu, promenio sam firmu, pa nemam vise veze s njima heheh

Zato sto, kao i USA, UK nema airside tranzit - pa se proveravaju pasosi.

ETA: za US, mislio sam na medjunarodne letove, ne domace.

koliko znam ne trebaju svim drzavljanima te tranzitne vize (DATV - Direct Airside Transit Visa), postoji dosta zemalja cijim drzavljanima je potrebna viza za UK ali ne i za tranzit, na primer za Crnu Goru su pre par dana ukinuli obavezu posedovanja tranzitne vize za aerodrom. prema Wikipediji cak i Severna Koreja spada u "Direct Airside transit visa exempt nationalities"

Doduse ne traze nama ako idemo u SAD ili Kanadu, ali ako idemo na recimo Island (gde nam viza ni ne treba) onda traze   ::crazy:

Edited by LadyJelena89

koliko znam ne trebaju svim drzavljanima te tranzitne vize (DATV - Direct Airside Transit Visa), postoji dosta zemalja cijim drzavljanima je potrebna viza za UK ali ne i za tranzit, na primer za Crnu Goru su pre par dana ukinuli obavezu posedovanja tranzitne vize za aerodrom

doduse ne traze nama ako idemo u SAD ili Kanadu, ali ako idemo na recimo Island (gde nam viza ni ne treba) onda traze   ::crazy:

Kapiram, nego samo kazem kakav im je koncept aerodroma. Npr, u Amsterdam mozes da odes da tranzitiras bez vize [non-Schengen to non-Schengen], i u slucaju kad ti viza treba.

Pa mora da ima tranzitna zona, inače bi svi oni kojima ne treba tranzitna viza mogli da produže u grad. Ja sam tranzitirao jednom tuda i ne sećam se više svih detalja ali pasoške kontrole nije bilo samo sam pratio one znake za tranzit/transfer gde sam dospeo u onaj hol terminala gde su izlazi za gejtove i prodavnice i tu obavio check-in na nekom transfer šalteru (to ima i kod nas između A i C)  za dalje (torbu nisam podizao), sećam se da mi nije ni bila jasna ta tranzitna viza za aerodrom, da mi je trebala (npr. da sam išao na Island) ko bi znao da je nemam kad mi niko nije gledao pasoš?

Edited by Lilienthal

Pa mora da ima tranzitna zona, inače bi svi oni kojima ne treba tranzitna viza mogli da produže u grad. Ja sam tranzitirao jednom tuda i ne sećam se više svih detalja ali pasoške kontrole nije bilo samo sam pratio one znake za tranzit/transfer gde sam dospeo u onaj hol terminala gde su izlazi za gejtove i prodavnice i tu obavio check-in na nekom transfer šalteru (to ima i kod nas između A i C)  za dalje (torbu nisam podizao), sećam se da mi nije ni bila jasna ta tranzitna viza za aerodrom, da mi je trebala (npr. da sam išao na Island) ko bi znao da je nemam kad mi niko nije gledao pasoš?

gledali su ti na salteru kad si se cekirao za avion za london..inace te ne bi pustili u njega :)

gledali su ti na salteru kad si se cekirao za avion za london..inace te ne bi pustili u njega :)

Da ali je malo neobično da to povere radnicima avio kompanija na šalterima u stranim zemljama. S obzirom da u Londonu to niko ne gleda ne preti im nikakva kazna i ako puste nekoga bez te tranzitne vize.