Jump to content

Featured Replies

to nije bas tacno...ne treba nam viza za dosta zemalja komonvelta, ili se dobija na granici : zambija, tanzanija, kenija, bocvana ( do skora je moglo na granici, sad ne znam), jamajka, sri lanka, singapur, mozambik, sejseli, mauricijus, malta, kipar, maldivi, fidzi, ruanda, uganda, svazilend, samoa, dominika, nauru, trinidad i tobago...a neki su mi ortaci rekli i da su u namibiju ulazili bez vize sa nasim pasosem, i to na kopnenom granicnom prelazu sa j. afrikom..

Bocvana ne moze na granici i uzasno je komplikovana procedura za dobijanje vize.

takodje, ne slazem se da je jugoistocna azija za nas problem...pa vize za vecinu zemalja dobijamo na granicnom prelazu, a i za one koje moramo da vadimo u konzulatu, porcedura je brza ( isti dan ili 1 dan), i uz minimalnu papirologiju...

Nije baš za većinu, pola-pola možda.

Što se tiče lakoće dobijanja viza, slažem se sa dzejmsom. Nije isto pucati silne pare i ''nepucati'', a i nije isto podnositi tone papira i ''nepodnositi''. :) Ono što sam zaključio na primeru Jugoistočne Azije za sada (doduše, bio sam skoro u svim zemljama gde ili nema viza ili se preko neta dobije e-viza) je da ako hoćete da aplicirate u konzulatima (po Kini :), procedura je obično lagana što se tiče papira. Ne nosiš ništa posebno sem kopije pasoša, slike i pare. Jedino je drndavo to što moraš da odeš LIČNO tamo... oduzima opako vreme i kintu.

Ne kapiram koji je problem sa Afrikom. Ima brat-bratu preko 50 zemalja i to koja god da si zemlja, trebaju ti vize (jedino su čini mi se ne toliko striktini prema ostalim zemljama Afrike). E sad, ja sam bio samo u Tunisu gde ne trebaju, Alžiru i Maroku, nešto nisam ni video da neko zalazi dublje dole, ali i to što sam video, nije se ubilo od jednostavnosti i jeftinoće dobiti neke vize.

Da li je zbog straha od kidnapovanja, SIDE, ludih diktatora, čega već, ne razumem...

Вероватно има свега.

То су тако стабилне земље да је свако упуштање странаца безбедносни ризик. Недавно су неки ликови из ВБ и ЈАР хтели да украду Екваторијалну Гвинеју :)

Bocvana ne moze na granici i uzasno je komplikovana procedura za dobijanje vize.

jel imas neke blize informacije?

zato sam i napisao da nisam siguran kako je u ovom trenutku, znam da do pre nekoliko godina nije trebala viza, ali i da se to mozda promenilo...

Nije baš za većinu, pola-pola možda.

Što se tiče lakoće dobijanja viza, slažem se sa dzejmsom. Nije isto pucati silne pare i ''nepucati'', a i nije isto podnositi tone papira i ''nepodnositi''. :) Ono što sam zaključio na primeru Jugoistočne Azije za sada (doduše, bio sam skoro u svim zemljama gde ili nema viza ili se preko neta dobije e-viza) je da ako hoćete da aplicirate u konzulatima (po Kini :), procedura je obično lagana što se tiče papira. Ne nosiš ništa posebno sem kopije pasoša, slike i pare. Jedino je drndavo to što moraš da odeš LIČNO tamo... oduzima opako vreme i kintu.

Ne kapiram koji je problem sa Afrikom. Ima brat-bratu preko 50 zemalja i to koja god da si zemlja, trebaju ti vize (jedino su čini mi se ne toliko striktini prema ostalim zemljama Afrike). E sad, ja sam bio samo u Tunisu gde ne trebaju, Alžiru i Maroku, nešto nisam ni video da neko zalazi dublje dole, ali i to što sam video, nije se ubilo od jednostavnosti i jeftinoće dobiti neke vize.

Da li je zbog straha od kidnapovanja, SIDE, ludih diktatora, čega već, ne razumem...

al si picajzla :bag: ...u svakom slucaju je lako dobijanje viza, bez neke posebne papirologije...kad bi se to merilo nekim parametrima, mislim da bi procedura ulaska srpskih drzavljana u zemlje jugoistocne azije spadala u laku kategoriju hahah...za razliku od npr. ulaska u vecinu zemalja afrike ili USA/UK/AU  koja bi spadala u tesku kategoriju :LOLLL:

Pa mora da ima tranzitna zona, inače bi svi oni kojima ne treba tranzitna viza mogli da produže u grad. Ja sam tranzitirao jednom tuda i ne sećam se više svih detalja ali pasoške kontrole nije bilo samo sam pratio one znake za tranzit/transfer gde sam dospeo u onaj hol terminala gde su izlazi za gejtove i prodavnice i tu obavio check-in na nekom transfer šalteru (to ima i kod nas između A i C)  za dalje (torbu nisam podizao), sećam se da mi nije ni bila jasna ta tranzitna viza za aerodrom, da mi je trebala (npr. da sam išao na Island) ko bi znao da je nemam kad mi niko nije gledao pasoš?

Koji aerodrom je u pitanju?

jel imas neke blize informacije?

zato sam i napisao da nisam siguran kako je u ovom trenutku, znam da do pre nekoliko godina nije trebala viza, ali i da se to mozda promenilo...

Promenilo se kada je uveden srpski pasos - sa jugoslovenskim se moglo bez vize, sa srpskim ne.

• Author

Postoji i drugi aspekt pored viza - koliko te pasos markira kao osobu kojoj se otezava prelaz granice, pretresa i slicno.

U tom smislu srpski pasos bas i ne prolazi preterano dobro u Evropi, van Evrope je dobar jer uglavnom i ne znaju nesto mnogo o zemlji niti imaju misljenje o njoj sa izuzetkom cuvene Malezije.

Secam se 2004-te, trebale su nam i dalje vize, ali ono sto mi je ostalo upecatljivo na voznom granicnom prelazu izmedju Spanije i Francuske masa bekpekera iz celog sveta prolazi bez problema, Latinosi, Azijati, bilo ih je sa svih strana, jedino sam ja sa srpskim pasosem bio zaustavljen i pretresan.

Ili te moze kostati zivaca zbrka sa imenom - YU, SCG, SER... na letu iz Juzne Koreje ka Australiji sam u poslednjem momentu uleteo u avion jer nisu znali koju zemlju da stave (tad je bio onaj stari plavi pasos). Sada je sa crvenim manja verovatnoca, ali ko zna, mozda negde na nekom pacifickom ostrvu jos nisu ubacili Srbiju u sistem i i dalje pise YU ili SCG ili imaju sva tri izlistana pa im je sve to sumnjicavo...

Edited by noskich

Heathrow

Pre dve nedelje sam isao T1 >> T5 i morao sam da pokazem pasos.

Idem u subotu T3 >> T3, pa cu da vidim opet.

Malo sam guglao i našao na nekom forumu rečenicu "Terminal 5 at Heathrow when it opened a couple of years ago introduced some new security measures including showing your passport" mada odmah ispod neko piše da je putovao kroz T5 i da je imao samo security i proveru pasa na gejtu. To je sve iz 2012. Možda povremeno vraćaju, ne znam.

Međutim na drugom sajtu sam našao link da na sajtu aerodroma zapravo ima vodič za sve moguće kombinacije tranzita

http://www.heathrowairport.com/heathrow-airport-guide/flight-connections/connection-guides

ne znam kome si pokazivao pasoš jer i za T1>>T5 http://www.heathrowairport.com/heathrow-airport-guide/flight-connections/terminal-1-international-connecting-to-terminal-5-international nije predviđeno. Ovo što je opisano je ono kako se i ja sećam samo što je bilo valjda T3-T4.

Da nisi možda išao u Irsku? Tu postoji peti korak pasoška kontrola http://www.heathrowairport.com/heathrow-airport-guide/flight-connections/terminal-1-international-connecting-to-terminal-5-republic-of-ireland

Ne, Luxemburg-London-Delhi. Ne mogu sad da se setim gde konkretno - leteo sam 3 leta tog dana sa/na Heathrow :D

Bas cu da obratim paznju u subotu...

Ili te moze kostati zivaca zbrka sa imenom - YU, SCG, SER... na letu iz Juzne Koreje ka Australiji sam u poslednjem momentu uleteo u avion jer nisu znali koju zemlju da stave (tad je bio onaj stari plavi pasos). Sada je sa crvenim manja verovatnoca, ali ko zna, mozda negde na nekom pacifickom ostrvu jos nisu ubacili Srbiju u sistem i i dalje pise YU ili SCG ili imaju sva tri izlistana pa im je sve to sumnjicavo...

E, ovo! Taj problem je mnogo očit po zemljama jugoistočne Azije! U Kini takođe kad ideš po bankama, levo-desno, ma gde god... Jel verujete da za 8 godina retko ko je promenio da se zovemo Srbija? Kod nekih još stoji Jugoslavija!?! Mislim, to je strašno, vrhunac neprofesionalizma! Ej, 8 godina!

Edited by Tales

• Author

E, ovo! Taj problem je mnogo očit po zemljama jugoistočne Azije! U Kini takođe kad ideš po bankama, levo-desno, ma gde god... Jel verujete da za 8 godina retko ko je promenio da se zovemo Srbija? Kod nekih još stoji Jugoslavija!?! Mislim, to je strašno, vrhunac neprofesionalizma! Ej, 8 godina!

Nije bas samo do njih, ne znam koja je druga zemlja promenila ime tri puta za desetak godina.

Nije bas samo do njih, ne znam koja je druga zemlja promenila ime tri puta za desetak godina.

:spot: :spot: :spot:

ma najjaci smo...jedini bar nekako uspevamo da zametnemo tragove hahah

Jeste da to nije normalno, to menjanje imena...

Ali brate, 21. vek, šta koj moj rade toliki službenici po tim zemljama, mislim, da se promeni ime zemlje za 8 godina teška filozofija... :)

Jeste da to nije normalno, to menjanje imena...

Ali brate, 21. vek, šta koj moj rade toliki službenici po tim zemljama, mislim, da se promeni ime zemlje za 8 godina teška filozofija... :)

mozda nisu obavesteni hahahahah

Ja sam u oktobru cekao oko sat vremena na ulazu u Zambiju dok je troje sluzbenika istrazivalo koja je to zemlja Bosnia and Herzegovina i zasto se ne nalazi u njihovoj knjizi o vizama (Yugoslavia je tu naravno).

Mislim da je problem u tome sto ex-Yu zemlje nemaju nikakve odnose sa mnogim africkim drzama pa se nisu ni cimali da im jave kako se sad zovu.

Znam da za Bocvanu recimo gradjanima SCG nije trebala viza, ne bi trebala ni sad da se gospodin ambasador u Juznoaafrickoj Republici iscimao da ode do Bocvane, obavi par sastanaka i ispotpisuje sta treba al' zabole njega.

Ja sam u oktobru cekao oko sat vremena na ulazu u Zambiju dok je troje sluzbenika istrazivalo koja je to zemlja Bosnia and Herzegovina i zasto se ne nalazi u njihovoj knjizi o vizama (Yugoslavia je tu naravno).

Mislim da je problem u tome sto ex-Yu zemlje nemaju nikakve odnose sa mnogim africkim drzama pa se nisu ni cimali da im jave kako se sad zovu.

Znam da za Bocvanu recimo gradjanima SCG nije trebala viza, ne bi trebala ni sad da se gospodin ambasador u Juznoaafrickoj Republici iscimao da ode do Bocvane, obavi par sastanaka i ispotpisuje sta treba al' zabole njega.

https://www.klubputnika.org/forum/topic/7786-mip-srbije-dopisivanje/

:)

Ajmo mejlovi! :)

Edited by Relja

ne znam sta bi za panamu na kraju, prvo ukinila, pa nesto kao vratili, pa ne znam u kom su sad fazonu?

Panama je za četiri godine promenila isto toliko viznih režima... Prvo su do kraja 2009. godine tražili tzv. "autorizovanu vizu", morali ste da šaljete dokumenta u Beč, onda su oni tražili autorizaciju iz Paname i to je sve trajalo i koštalo. Onda su paralelno s tim uveli neku turističku kartu koju ste mogli da kupite za $5, ali samo ako ste imali važeću US/EU vizu koja je "aktivirana", odnosno mora da ima makar jedan ulazni pečat za te zemlje. Konačno, pre nekih godinu dana su ukinuli skroz i od tada se ništa nije menjalo koliko sam uspeo da ispratim. Definitivno momentalno ne treba viza i to za celih 6 meseci. Pokušavaju da privuku ljude da provode zimu tamo u najmanju ruku...

Njima inače već jako dugo ne treba schengen viza, ali Srbija ih i dalje drži na viznom režimu bez obzira na ovo njihovo ukidanje. Doduše, pošto praktično svi Panamci koji bilo gde putuju posete i SAD, praktično svi imaju USA vize, što znači da sada i u Srbiju mogu bez viza.

Ne, Luxemburg-London-Delhi. Ne mogu sad da se setim gde konkretno - leteo sam 3 leta tog dana sa/na Heathrow :D

Bas cu da obratim paznju u subotu...

Nije bilo pasoske kontrole, samo provera boarding pass-a i posle toga security kontrola [isto kao pri odlascima] - I stand corrected :)

Bio je dodatni korak gde jesam pokazivao pasos, ali to je zato sto sam leteo za US.

Питање је могу ли овакве ствари да утичу на визну "проходност":

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/1773302/AP%3A+Srpski+reper+protiv+Kastra.html

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) poslala je početkom 2009. godine srpskog muzičkog promotera Rajka Božića na Kubu, sa tajnim zadatkom da se udruži sa jednim od najozloglašenijih repera u Havani i nahuška omladinu protiv kubanske vlade, tvrdi AP.

Додуше, по том основу Америма и Британцима би требале визе за цео свет...