Jump to content

Featured Replies

Posted

Vidim da se pise o mnogim zemljama i o radu i zivotu, ali za Portugal nikako da nadjem :)

Elem, ponudjen mi je posao u jednoj asocijaciji u Portugalu koja radi sa programom Erasmus+ i sl. i trebaju im ljudi koji govore vise jezika. Ja sam zavrsila ruski, ucila sam i portugalski, koji veoma dobro govorim, i ukrajinski na faxu, i engleski odlicno. Buduci sef je zvao njihov SEF koji je rekao da ja mogu da dodjem u Portugal i odatle sredim papire. Otisla sam, radila 2 meseca na crno, dok smo pokusali da sredimo papire, da bi nam na kraju rekli da moram da se vratim i predam papire u ambasadi. Ajde, i to sam uradila, kao brzo ce to. Aha, prvo su posle 5 dana trazili dopunu u vidu pisma mog sefa da obrazlozi zasto njima trebam bas ja. Covek lepo napisao da  asocijacija radi sa strancima, ima dosta iz Istocne Evrope, ja govorim to to i to.. da bi posle 10 dana opet trazili diplome svih tih jezika kao prevodioca. Ja sam u ambasadi rekla da ja nikako ne mogu da imam 4 diplome prevodioca, to bi znacilo 4 FAKULTETA o.O I posle 10 dana su me odbili jer im diploma ruskog nije bila dovoljna. Sef hoce da me saceka da apliciram i u januaru, samo da preformulisemo to pismo, da govorim tipa samo ruski i portugalski, iz koga mogu da dostavim B1 diplomu i to je to. U ambasadi kazu da su sanse da me opet odbiju jedno 85%, da treba da imas bas fensi fensi posao da bi ti dali vizu, i da su cak odbijali i mnogo bolje i uticajnije banke, kompanije, firme kojima su trebali nasi ljudi. Mada, isto tako su mi rekli da je kvota viza koje Pt daje za prevodioce za Srbiju za 2014 ispunjen, jer sam aplicirala u oktobru, pa od januara krece novi krug. Naravno, uz to su mi svi rekli da je lakse da se udam, pitam nekog druga da me ozeni za tu boravisnu vizu i sl. Ne znam, ali, iskreno,  ja fakultet nisam zavrsila da bih se udavala za papire, i to jos portugalske. Zemlju sam stvarno zavolela, ljude, kulturu, ali sta je mnogo, mnogo je. Tako da ne znam sta da radim> da puknem novih 100e za vizu ili jednostavno dignem ruke..

Zato me interesuje da li je neko vec imao iskustva sa dobijanjem portugalske vize? Bila bih veoma zahvalna na bilo kakvom savetu i iskustvu :))

Ove godine sam bila deo tima Boom festivala u Portugalu i imala sam dosta problema. Nisam nikako mogla da sredim papire, sve sam pokusala... Nije bilo sanse cak ni da mi potpisu neki formular da ne bih morala da platim porez... Udaj se :)

Edited by Duya
-citat

• Author

Poslala sam i njoj poruku juce, ali nije jos odgovorila. Nije hitno, ali se ponasaju kao da ceo svet zeli da ide bas u njihovu zemlju, uzas. E, vala, ako je udaja resenje, nije vredno truda :)

• Author

Ove godine sam bila deo tima Boom festivala u Portugalu i imala sam dosta problema. Nisam nikako mogla da sredim papire, sve sam pokusala... Nije bilo sanse cak ni da mi potpisu neki formular da ne bih morala da platim porez... Udaj se :)

i sta si onda uradila?| Isla kao turista?

i sta si onda uradila?| Isla kao turista?

Radila sam tamo samo privremeno, 2 nedelje i za to su mi platili, ali sam morala da platim porez 125 eura...

• Author

ti se ne odricu poreza nikako xD Dobro, i ja bih placala porez i moja firma na mene, sve regularno, ali eto...istripovani su kao da su u rangu nemacke, Svedske i sl. Pokusacu ja opet u januaru, pa sta bude :)

• Author

Pricam o nekom ekonomskom pokazatelju - u te zemlje ljudi hrle, a iz Portugala ljudi odlaze, ali opet se ponasaju kao da su najpopularnija zemlja na svetu. Mada bih opet pre izabrala njih, nego Svedsku, Nemacku za zivot, mentalitet, klima, kultura.

• 3 years later...
  • 3 years later...

U uslovima za produzenje boravisne dozvole D7, kaze da mora da sam u prethodnih godinu dana bio najmanje 6 meseci u kontinuitetu u Portugalu ili 8 meseci nekontinualno.
Da li oni imaju nacina da utvrde/znaju da li sam ja proveo to vreme u Portugalu ili recimo u Estoniji ili bilo gde u Schengen-u tokom prethodne godine?

Naravno (npr. mesecni izvod iz banke sa trosenjem novca u estonskim prodavnicama i restoranima, umesto portugalskim)

Bravo! ali verujem da ti podaci sa kartice / bankovnog racuna ne bi bili pouzdan nacin utvrdjivanja da li sam 8 mesece nekontinualno proveo u Portugalu, a narocito za one koji koriste uglovanom cash.

Da li znate ili imate jos neke ideje koje su ostali nacini za proveru da ste proveli trazeni period bas u Potugalu, a ne nekoj drugoj zemlji Schengen-a?

Jesi li sve vreme dok si bio van zemlje placao i kiriju i komunalije/racune u Portugaliji?

Sent from my iPad using Tapatalk

On 9/5/2021 at 4:30 PM, Dule said:

Da li oni imaju nacina da utvrde/znaju da li sam ja proveo to vreme u Portugalu ili recimo u Estoniji ili bilo gde u Schengen-u tokom prethodne godine?

Ja nekako mislim da dokle god imas neku zvanicnu adresu tamo i ugovor o smestaju, da placas racune i sve po redu, jedino kako bi vlasti eventualno proveravale gde si je da te povremeno pozovu na neki broj telefona ili pokucaju na vrata. Sumnjam da bi se bavili nekim poslom tipa Herkul Poaro da ti ulaze u trag putem izvoda racuna i slicno. Njima je u interesu da takve kao ti privuku i da ostanes i trosis svoj novac tamo, makar samo za kiriju?

Pre svega, trebalo bi proveriti kojom zvanicno dokumentacijom ti treba da pokazes i dokazes svoj boravak tamo, ako ista takvo i postoji. Mogu eventualno da pripomognem u tumacenju zakona na portugalskom, ukoliko ima potrebe?

Za svaki slucaj, placaj u kesu i gledaj da putujes inkognito, nekim autom, barem kad napustas Portugal. U teoriji i svaka kupovina aviokarte ostavlja trag i direktan je dokaz da nisi u Portugalu. Ali, kao sto rekoh, sumnjam da bas toliko to pretresaju i da uopste i mogu, osim ako bas ne odletis TAP-om iz Portugala? 

Edited by Dragance

56 minutes ago, Dragance said:

Za svaki slucaj, placaj u kesu i gledaj da putujes inkognito, nekim autom, barem kad napustas Portugal. U teoriji i svaka kupovina aviokarte ostavlja trag i direktan je dokaz da nisi u Portugalu. Ali, kao sto rekoh, sumnjam da bas toliko to pretresaju i da uopste i mogu, osim ako bas ne odletis TAP-om iz Portugala? 

Puno avio kompanija dostavlja APIS raznim drzavnim sluzbama (pogotovo granicnim).

Poznajem par osoba koje su "boravile" u Portugalu gde su im se brojale godine za državljanstvo, dok su zapravo radile u npr. Nemačkoj. Nisam međutim ulazila u detalje oko provera i to, znam samo da su na kraju svi dobili državljanstvo. 

Hvala vam na podeljenim misljenjima, iskustvima i pomoci ❤️

On 9/7/2021 at 11:10 PM, jms_uk said:

Puno avio kompanija dostavlja APIS raznim drzavnim sluzbama (pogotovo granicnim).

ako kupis avio kartu, ne znaci i da si otputovao..

sem ukoliko ne dostavljaju i departure manifest...a to bi bas bilo previse informacija

Edited by bam-bam

APIS se uglavnom popunjava (ili od strane putnika ili agenta) prilikom chekiranja.

Sent from my iPhone using Tapatalk

8 hours ago, jms_uk said:

APIS se uglavnom popunjava (ili od strane putnika ili agenta) prilikom chekiranja.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ok, chekiras se online i ne otputujes...radio sam to nekoliko puta, verovatno nije toliko retka pojava...a kod nekih kompanija, kad kupujes kartu moras da ostavis sve podatke, i br. pasosa i expiry date i sve ostalo....a kad se chekiras bukvalno samo kliknes za odabir sedista, i ne pitaju te nista drugo...kapiram da kod njih salju podatke  odma cim kupis kartu

Edited by bam-bam

To što se kod mnogih avio kompanija čekiraš sa 2 klika ne znači da brdo tvojih podataka nije “otišlo” u sistem prilikom čekiranja. Ako im se bilo šta u njegovom slučaju učini iole sumnjivim što se tiče broja dana provedenih u Portugalu, itekako mogu da doznaju prilično precizno gde je bio, čak i ako je bio van Šengena/EU.