Jump to content

Featured Replies

Posted

Mnogi putnici se kad-tad susretnu sa problemom kako im ponestaje stranica u pasošu ... Kad se u pasošu popuni 2/3 stranica, obično počnemo da brojimo još koliko nam je praznih ostalo, da bi se pred sam kraj popunjavanja pasoša javila "frka" DA LI ĆU IMATI DOVOLjNO STRANICA ZA SLEDEĆU VIZU?
Onda, sa nestrpljenjem gledamo graničnog policajca da li će da udari pečat na praznoj strani ... Neki će pokušati da zamole da im se ne "kvari" prazna strana jednim jedinim pečatom, koji u praksi može da se uglavi i negde drugde.

Elem, ima iskusnih putnika na ovom forumu, koji možda znaju ovu foru ... ali svejedno, želim sa vama da je podelim.
Više puta, kada sam pokušao da objasnim da mi je potrebna prazna stranica za neku od viza, nailazio sam na razimevanje. Medjutim, nije uvek tako. Neke graničare nije briga ... a neki ne razumeju engleski (naročito ovde u Kini) ... a nekada vam samo pokupe pasoš (Vjetnam, Laos ...) i kasnije kada vidite pečat na novoj stranici, preostaje vam samo da prihvatite okrutnu realnost.

Ugostio sam prošle godine jednog belosvetskog putnika iz Hong Konga (koji iako nema mnogo problema sa vizama, s obzirom na pasoš koji poseduje) pokazao mi je kako on to radi...

WvLaZqX.jpg

Kupite u knjižari one blokčiće, koji su jednim delom samolepljivi ... (obično služe za hvatanje beleški, ili za ostavljanje poruka na frižideru :)  ) i na njih napišite da vam je ta stranica potrebna zbog vize.
Ja sam ispisao na engleskom i kineskom, te mi završava posao ovde po Aziji. Čak i ako onaj ko lupa pečat ne razume o čemu je reč, videće da je nešto prilepljeno na toj stranici, te neće lupiti pečat.

SJgLA3s.jpg

Ovu "foru" koristim već godinu dana. Nalepio sam ove papiriće na preostalih 6 blanko stranica u pasošu. Nikada niko nije pravio problem oko nalepnica, dok sam nekoliko puta izmamio osmehe kada na granici vide šta sam uradio. Svejedno, ove prilepljene "etikete" ne oštećuju pasoš i nakon skidanja ne ostaju tragovi od lepka. U praksi - sam sve stranice sačuvao. DO POSLEDNjE! I nije me bilo strah da ću ostati bez mesta za vizu. Na poslednjoj stranici, planski sam dobio pečat Izraela, a potom je bio i red da izvadim nov pasoš....

Pozdrav svim putnicima/ putnicama !
:spot:flowers:::mah:

Hahaha, ma zajeban si kao kratko ćebe! :D

Generalno nemam problema sa stranama u pasošu, imam još oko 12-13 komada što je dovoljno za još 2 godine. Nisam se potresao zbog pečata dok nisam početkom godine primetio tendenciju ''debilizma'' po ovom delu sveta (Čitaj: svako udara pečat gde mu se ćefne). Onda sam uzeo stvar u svoje ruke i krenuo u razračunavanje sa šalterskim likovima. Mogu reći da sam bio u nekih 5-6 zemalja ove godine i nigde niko nije ni zucnuo! :D Taktika je bila jednostavna: uzmem pasoš pre nego da ga pečatira, samo dignem buku, kao STOP, ovaj se preplaši i ja mu lepo objasnim šta da uradi. :) :) I ne da slušaju, nego ono, drago im je, prosto to rade sa osmehem na licu. :)

• Author

Znači, na tri različite teme kukaš ovde po forumu kako ti je ponestalo strana ... A ustvari imaš još 12-13 komada !!!
Baba Tales! :P :P :P

Gde nađe da kukam leba ti? Ja samo pitam unapred za mogućnosti uštede u stranama. Baš sam kao neki Piroćanac, a Nightwatcher-u? :D

Ovo je jedna od najboljih tema u poslednje vreme.

Bravo Nightwatcher-u. I ja imam ovih problema, stvarno deluje kao super rešenje!

Da li neko zna da li u Srbiji imamo pravo da tražimo da nam se izdradi pasoš od 55 strana? Kao što imaju naprimer Slovenci i ostali u EU?

Ja bih reka' da je ovo jedno od boljih pitanja koje sam čuo na ovom sajtu. :) Ima li neko odgovor? Lično mislim da sam od nekoga nekad čuo da to kod nas ne postoji (treba našim čobanima par decenija da implemenitiraju svetske ideje), ali ako ipak nije tačna informacija, bilo bi to dobro.

Ne, ne postoji obrazac pasosa sa vise od 32 strane. Kao sto i ne postoji [zakonska] mogucnost da se poseduje istovremeno dva pasosa [izuzetak sluzbenog i/ili diplomatskog].

Definitivno je prakticna i korisna stvar - ja sam uzeo UK od 48 strana [nekad je bio i od 64] koji je kostao nekih 10-ak% vise od obicnog od 32 strane. Posle 2 godine i 2 meseca, vec sam popunio trecinu [plus 8-9 strana u srpskom pasosu u istom periodu]. Srecom, nema EU pecata - onda bi verovatno bio do pola popunjen.

• Author

Da li neko zna da li u Srbiji imamo pravo da tražimo da nam se izdradi pasoš od 55 strana? Kao što imaju naprimer Slovenci i ostali u EU?

Drugar je ishao u MUP u Nishu i pisao je molbu.

Obrazlozio je da putuje i da mu treba pasos sa vise stranica.

Kaze da su se svi sluzbenici smejali do te mere da mu je na kraju prosto bilo neprijatno...

Potom su mu rekli da to kod nas ne postoji.

Ako vec neko putuje toliko cesto, sta je problem da se izvadi pasos pare nisu problem eventualno sto se saceka par dana... Gora situacija je kod ovih sto zive u pogranicnom delu sa Hrvatskom, bilo je na tvu da valjda dva puta prelaze granicu sa HRV u jednom smeru i popune pasos za bas kratko vreme, tipa mesec dana

Ako vec neko putuje toliko cesto, sta je problem da se izvadi pasos pare nisu problem eventualno sto se saceka par dana... Gora situacija je kod ovih sto zive u pogranicnom delu sa Hrvatskom, bilo je na tvu da valjda dva puta prelaze granicu sa HRV u jednom smeru i popune pasos za bas kratko vreme, tipa mesec dana

U pojedinim delovima sveta i dalje lupaju vize po celim slobodnim stranama, turistima nije problem mogu da se vrate kući a mi koji živimo tamo jako brzo ispunimo pasoš. Meni važi do 2022, a mislim da samo 6 stranica imam, to nije ni za dve godine.

Mreža konzulatnih odeljenja i ambasada je očajna. Na pasoš u inostranstvu se čeka da ti dođe minimum mesec dana..a kada kažeš da li može brže? Oni ti kažu, pa zakonski rok je 3 meseci....LOL 

To je zbog novih tehnologija izrade. I UK pasos se u inostranstvu sada ceka bar 6 nedelja, cesto i duze.

To je zbog novih tehnologija izrade. I UK pasos se u inostranstvu sada ceka bar 6 nedelja, cesto i duze.

Ne znam za nove tehnike, ali nije u pitanju knjigoveznica već se ispune podaci i mašina odradi posao. U Srbiji ukoliko se ima papir o hitnosti putovanja (A4 format sa molbom neke organizacije, firme) dobijate isti u nekom razmaku od 3 do 4 dana. Jedina lošija strana je cenovna, košta nešto preko 3k dinara. Ukoliko imate vezu može i sutradan.

Nisam imao prilike da vadim u inostranstvu, svakako ako se fino zamoli i odnese 200 grama kafe i šećera u kocki može brže. :)

Nije potreban nikakav papir o hitnosti, kad podneses zahtev u ponedeljak uglavnom u petak bude gotov bar kod mene na Cukarici

Druga bezvezna stvar, pored cekanja, kod vadjenja srpskog pasosa u inostranstvu je sto je 3-5 puta skuplji nego u Srbiji. A cisto sumnjam da koriste DHL, vec verovatno posalju taj pasos sa drugim stvarima sto redovno i onako salju.

Australijski moze da se izvadi sa nesto manje od duplo vise strana, ali je zato 50% skuplji. I obican je preskup 244 dolara, tako da moras biti sasvim siguran da ces jako mnogo putovati da bi ti se isplatilo, narocito nama sa dva pasosa.

Vec sam pisao o svojim pokusajima da sacuvam stranice uz upotrebu dva pasosa naizmenicno, ali hajde da ponovim opet - problem nastaje kada u neku zemlju mozes da udjes bez vize sa jednim pasosem, ali ne mozes sa drugim. Onda si prinudjen da koristis taj pasos sa kojim mozes bez vize, i onda ti traze da taj isti pasos koristis i kad ides u narednu zemlju ili vadis vizu za narednu zemlju. Objasnjenje je da moraju da vide kontinuitet puta u jednom pasosu. Uvek gledaju odakle si dosao kod njih, i ako trazis vizu u ambasadi da u pasosu imas pecat zemlje u kojoj je trazis. Nazalost tako mi je dosta stranica `propalo`.

Ne znam za nove tehnike, ali nije u pitanju knjigoveznica već se ispune podaci i mašina odradi posao. U Srbiji ukoliko se ima papir o hitnosti putovanja (A4 format sa molbom neke organizacije, firme) dobijate isti u nekom razmaku od 3 do 4 dana. Jedina lošija strana je cenovna, košta nešto preko 3k dinara. Ukoliko imate vezu može i sutradan.

Nisam imao prilike da vadim u inostranstvu, svakako ako se fino zamoli i odnese 200 grama kafe i šećera u kocki može brže. :)

Pa poenta je u tome da ta masina sto radi posao postoji samo u Srbiji. Prethodne verzije pasosa su pravile i ambasade / konzulati - sada vise ne.

Druga bezvezna stvar, pored cekanja, kod vadjenja srpskog pasosa u inostranstvu je sto je 3-5 puta skuplji nego u Srbiji. A cisto sumnjam da koriste DHL, vec verovatno posalju taj pasos sa drugim stvarima sto redovno i onako salju.

Australijski moze da se izvadi sa nesto manje od duplo vise strana, ali je zato 50% skuplji. I obican je preskup 244 dolara, tako da moras biti sasvim siguran da ces jako mnogo putovati da bi ti se isplatilo, narocito nama sa dva pasosa.

Vec sam pisao o svojim pokusajima da sacuvam stranice uz upotrebu dva pasosa naizmenicno, ali hajde da ponovim opet - problem nastaje kada u neku zemlju mozes da udjes bez vize sa jednim pasosem, ali ne mozes sa drugim. Onda si prinudjen da koristis taj pasos sa kojim mozes bez vize, i onda ti traze da taj isti pasos koristis i kad ides u narednu zemlju ili vadis vizu za narednu zemlju. Objasnjenje je da moraju da vide kontinuitet puta u jednom pasosu. Uvek gledaju odakle si dosao kod njih, i ako trazis vizu u ambasadi da u pasosu imas pecat zemlje u kojoj je trazis. Nazalost tako mi je dosta stranica `propalo`.

U vecini zemalja, izdavanje pasosa u inostranstvu je skuplje nego u maticnoj zemlji, nije tu Srbija neki (veliki) izuzetak.

Sto se tice tog kontinuiteta puta, je li to jedna, specificna, zemlja koja ti to trazi?

Ja isto pokusavam da koristim dva kad god mogu, i nisam se do sada susreo sa tim problemom.

U vecini zemalja, izdavanje pasosa u inostranstvu je skuplje nego u maticnoj zemlji, nije tu Srbija neki (veliki) izuzetak.

Sto se tice tog kontinuiteta puta, je li to jedna, specificna, zemlja koja ti to trazi?

Ja isto pokusavam da koristim dva kad god mogu, i nisam se do sada susreo sa tim problemom.

Izuzetak je u rasponu cena, pet puta veca cena u inostranstvu mislim da je preterano.

Vec sam napisao ali evo opet - usao u Maleziju pa Tajland sa australijskim pa su onda u mjanmarskoj ambasadi trazili taj pasos da zalepe vizu plus pecate, a zatim je Laos trazio isto - viza plus pecati. Tako da sam `izgubio` tri strane ni za sta... 

Izuzetak je u rasponu cena, pet puta veca cena u inostranstvu mislim da je preterano.

Mora da je povezano sa udaljenoscu od matice - u ambasadi u Londonu  je 'samo' dva puta skuplje.