Jump to content

Featured Replies

@Snežana

Mene tu najviše brine teškoća stizanja, jer ogromna većina ljudi jednostavno nema vremena da putuje transsibirskom desetak dana, i onda još nedelju dana bude u Japanu i onda se nekako i vrati. Za to su potrebne vrlo specifične životne okolnosti :( Da bi ljudi uopšte poželeli da doniraju za kuću - ne svi ali mnogi - ona mora biti negde gde se može kako-tako domašiti (sa Balkana) u okviru desetak dana odmora i sa 100-200 evra. 

Šta misliš o tome da ti budeš organizator kuće negde u tom regionu, ali da to bude (recimo) na jesen ili zimu, tako da se ne preklope termini? Evo gledam šta su uradili ruski putnici, oni sada imaju nekoliko kuća istovremeno, koje sve drže različiti ljudi, od kojih mnogi nisu članovi njihovog udruženja. Nešto kao franšiza :) Krotov, njihov "predvodnik", zapravo više i ne živi u Moskvi, nego preko cele godine pravi svoje "Domove za sve"; kako završi jedan, tako otvori sledeći. Međutim, on ne uspe svaki put da se pokrije od donacija (jer pravi domove na nekim jako bizarnim lokacijama na kojima ga za dva meseca poseti 50 ljudi) pa često dobar deo plati iz vlastitog džepa (živi od prodaje svojih putopisnih knjiga, kojih je dosad napisao ako se ne varam četrdesetak - a to je isplativo uglavnom zbog veličine ruskog jezika).

Mislim da ti imaš sasvim dovoljnu gravitaciju da tako nešto pokreneš, a mi bismo svakako podržali na svaki način. Razmisli o tome. Inače, Istanbul je finansijski izvuklo to što su 50% gostiju bili našijenci, a oni odavno znaju za Klub i osećaju ga kao nešto svoje, pa su zato bili raspoloženi da podrže projekat dobrim donacijama. U Granadi su nas spasli - erazmus studenti. Prvi mesec je delovalo da ćemo završiti sa dubokim minusom, ali su u drugom mesecu počeli da pristižu studenti koji nisu imali gde da spavaju dok traže stan, i oni su izvukli projekat (sa blagim minusom). Što se Tbilisija tiče, nisam bio pa nemam tačan uvid, ali mislim da su tamo Rusi bili odlučujući faktor, jer se njihov Dom u Jerevanu završio dan pred otvaranje Putničke kuće, pa su se samo prelili u ogromnom broju.

Čak i da je stan sasvim besplatan, da ga recimo obezbedi japanska vlada, mislim da bi mnogo ljudi i dalje bilo u fazonu "šta nam vredi kad mi ne možemo da stignemo tamo". Možda i grešim, ne znam, samo razmišljam naglas. 

Dragi Lazare,

Ja se ne bih mogao složiti sa tobom. Mislim da je Snežanina ideja genijalna.

Zašto tako mislim dozvoli mi da ti dokažem sa nekoliko činjenica.

1) Istočna azija i jugoistočna azija su najposečenije destinacije u celom svetu;

2) Najmanji broj ljudi koji nude da hostaju putnike ( couchsufere ) je baš tom delu sveta, to je disproporcijalno broju ljudi koji dolazi (putnika) 

3) Ovaj deo sveta je najbezbedniji a neki delovi su i najjeftiniji ( Mislim da je Japan na nivou Granade...naravno ne Tokio )

4) Avionske karte su najjeftinije

Sve u svemu, mogu da ti prenesem moja iskustva, svakodnevno ( u toku turističke sezone ) dobijem po dva request-a.

U Japanu je još manje ljudi koji nude da hostaju, tako sam dobio informaciju od Srba koji su koristili CS u Japanu i koji žive tamo.

Ako vam je Japan preskup, ja vam predlažem Tajland, Čang Maj..enorman broj posetilaca a niske cene najemnina.

Broj jedan prema nomadlist.io je za život freelencera...puno je mladih internet nomada, svi su željni druženja i pomoči i verujem da bi bilo veliko interesovanje.

Mogli biste da se povežete i sa COUCHSURFING companijom... jer da se ne lažemo, vi na ovakav način promovišete njihovu kompaniju tj web-site............

Edited by StefanDylan

(I gadan baš ružno zvuči... Jel moralo?)

Izvinjavam se ako je reč "gadan" ikoga povredila. :(

Nisam mislio ni na državu, ni na zemlju, niti na nedajbože građane Izraela i Palestine, Jevreje, Arape, areligiozne, anacionalne i ostale, šta već sve postoji tamo.

Mislio sam na praktične probleme dolaska do države i prelaska granica. Izrael je prosto jedna od -- u najpraktičnijem smislu -- nezgodnijih lokacija za PK, to je sve.

(Ali priznajem da bi bila fora: prva Putnička kuća bila je u dominantno islamskoj državi, druga u dominantno katoličkoj, treća u dominantno pravoslavnoj, te po istoj logici -- koje se nećemo držati, ali priznajem da je zabavna -- slede hebrejski Izrael, budistička Indokina, protestantska Skandinavija, možda Japan, možda Indija. :D)

Već smo pokušavali da se povežemo sa CS-om, nisu nam nikad odgovorili ni na jedan mejl  :bag:

Verovatno niste na pravi način pitali  a i ponuda da se u Evropi promoviše CS je neisplatljiva njima samima. Svakako je menadžment promenjen i novi su upravnici pa bi ukoliko imate adekvatan plan, dobro razgrađen koncept pitajte ih još jednom, sada imate više iskustva a i rezulatata iza sebe. 

U svakom slučaju, sve je do osoba koje će preuzeti organizaciju.

Stefane, možda bi ti voleo da im pišeš? Ili da predložiš tekst pisma ili makar nacrt plana i strategije o kojima govoriš? Možda bi to uradio bolje od nas. Mi smo, kao što znaš, otvoreni za saradnju i uvek voljni da uključimo nove članove u rad udruženja.

Stefane, možda bi ti voleo da im pišeš? Ili da predložiš tekst pisma ili makar nacrt plana i strategije o kojima govoriš? Možda bi to uradio bolje od nas. Mi smo, kao što znaš, otvoreni za saradnju i uvek voljni da uključimo nove članove u rad udruženja.

Vrlo rado, neka me kontaktiraju osobe kojima poverite organizaciju kuće. Pomoći ću im oko obračanja CSu i mogu im pomoći isto tako da se obrate turističkoj organizaciji određene zemlje u koju budu hteli organizovali kuću. Naravno sve zavisi od njih ako budu želeli moju pomoč.

• 2 months later...

Реално је најбоље да кућа буде на Балтику, ем у том делу Европе  до сада није била ем је близу мајка Русија ем близу Скандинавија ем опет није толико далеко да не може стопом да се дође... Какав црни Јапан какви бакрачи  ко ће тамо ићи десет дана да се ломата возовима трајектима... Наравно да је то лепо видети и све то али будимо реални.

Израел исто тако, како доћи нпр стопом, осим авионом а политичку ситуацију да не помињем ...

Iako mi je Izrael bio super, malo mi je suluda ideja da se tamo pokreće PK. Prvo, treba imati na umu da je susjedna država u ratu i da, iako je sada jako sigurno u Izraelu, uvijek može da eskalira + bliže se izbori a do sada smo vidjeli da se kampanja često lomi na Gazi. Drugo, Izrael je skup, pogotovo Tel Aviv. Treće, državljanima BiH a čini mi se i Crne Gore trebaju vize, iako je PK međunarodni projekat, ipak je uvijek ta tendencija da življe ovog područja dobije veću šansu za putovanje-istraživanje. Četvrto, kretanje van Izraela je ograničeno, za Egipat trebaju vize, nije više ni siguran kao nekada, plaćaju se ulazno-izlazne takse, Jordan je okej ali ne može se nikuda dalje - vrlo ograničeno kretanje kopnom kad se sve sabere. Na ovo bih nadovezao da sve manje imamo para a do Izraela se mora avionom i košta sve to.

Neko je pomenuo Baltik opet, dao bih i ja opet podršku toj lokaciji:)

Словачка? У сред Европе, лако доступно мноштво околних земаља, смештај, цене приступачније...

S tim da u Slovackoj samoj nema sta da se vidi. Barem koliko ja znam. Bratislava simpaticno izgleda, ali je dovoljno jedan dan. Jedino sto su blizu Bec i Prag.

Jeste da čavrljamo bez ikakvog uticaja, ali bih se pridružio Foxu za neku severnu Evropu, možda najbolje Švedsku.

Karte su do Malmea ili Skavste povoljne Wizzairom, lako se stiže i ima štošta da se vidi. Iz Stokholma se može na mnogo mesta (Helsinki, Oland, Estonija) trajektom, ili ostati i istražiti Arhipelag. Cela okolina je fenomenalna.

Švedska jeste skupa, hoteli i hosteli pogotovo, ali upravo zato bi PK mogla privući dosta bekpekera plićeg džepa, jer je smeštaj najveća stavka. Istina, verovatno je i najam stana skup, ali mislim da je lakše izvući skup stan za mnogo ljudi nego da mnogo ljudi sebi plaća skup hostel.

Bio sam prijatno iznenađen Helsinkijem prošlog leta, nije ni blizu onako dosadan kao što ga većina zamišlja, štaviše prilično je blesav. I bilo je 38 stepeni cele nedelje,

Hoteli nisu bili toliko papreno skupi kao u Švedskoj i Norveškoj ali i dalje nisu naivni, tako da bi i tu bila velika potražnja za alternativnim vidovima smeštaja...

Ponavljam: organizatori, organizujte slobodno gde hoćete, samo hipotetički laprdamo... :)

S tim da u Slovackoj samoj nema sta da se vidi. Barem koliko ja znam. Bratislava simpaticno izgleda, ali je dovoljno jedan dan. Jedino sto su blizu Bec i Prag.

Ovo je jako daleko od istine....

Spiš (najveci zamak srednje Evrope, najočuvaniji srednjevekovni Slovenski zamak), Bojnice sa neverovatnim i smesno jeftinim spa centrom u podnozju), Dobšinska pećina (cuvena ledena pecina), Sundberg (paleolitsko nalaziste), silni srednjevekovni zamkovi - Trenčin, Devin... i to sve po neverovatno niskim cenama, sa odlicnim vezama za bilo gde, jako jeftinim letovima iz Bratislave, perfektno uradjenim zeleznickim/autobuskim sajtovima.

Odlicna pocetna/prolazna tacka i za putnike pocetnike i za iskusnije. 

I uz to vrlo realna za realizaciju.

Edited by Hermesa

Ако би био Малме или нешто слично и ако би се датум уклапао, ако вам треба онај роб куће, рад сам понудити своје услуге :)

Čini mi se da značajan dio zajednice "vuče" ka sjeveru, što me osobno uveseljava jer gurah Baltik još u startu.

Iako nikad nisam bio, zaista mislim da je savršeno mjesto za istraživanje a pogodno i džepu. Čini mi se da bi, uz Rigu, Talin bio dobra opcija - dobra lookacija za produžetak u Rusiju, povezan povoljnim busevima sa Varšavom, Minskom, čini mi se da i trajekt prema Helsinkiju nije skup. Koliko sje sjećam, javni prevoz u Talinu je besplatan.

Koliko sje sjećam, javni prevoz u Talinu je besplatan.

Da za stanovnike Talina. Mada je grad tako organizovan da su najvaznije atrakcije grupisane u centru pa je prevoz retko potreban. I ja mislim da je Talin dobra opcija jer nije mnogo skup a od pribaltickih zemalja ima najbolju konekciju sa Rusijom , Belorusijom , Finskom i  Svedskom.

Како коме, ипак је ово Клуб путника, а Словачка држава са преко 5 милиона становника и површином од скоро 50,000 квадратних километара.

Остало је већ Хермеса добро објаснила.

Не разумем, у чему је одступање мог коментара од теме о ПК? Зар форум не служи за расправљање/дискутовање?

http://sr.wikipedia.org/wiki/Форум_(интернет)

• 2 weeks later...

Ja mislim da su te daleke destinacije za mnoge koji bi zeleli da posete putnicku kucu ne izvodive.Druzenje je ipak najbitnije zato mislim da bi se trebali drzati evrope