Jump to content

Featured Replies

Posted

Pokušaću da sumiram stanje stvari u okolini stare ciglane u Subotici.Broj raste i opada, ali u svakom trenutku tamo je između stotinak i dvestotinak ljudi. 22. decembra je, po mojoj proceni, tu boravilo njih 150. Bilo je bar petnaestoro dece između 3 i 10 godina starosti, dosta tinejdžera, ali i starih ljudi, među njima nekoliko starijih žena.Prostor je podeljen tako da unutar ciglane spavaju porodice: deca, žene i njihovi muževi, očevi ili braća. Muškarci koji putuju sami ili u grupama ostaju napolju. Ovo je spontano organizovano zbog zaštite najugroženijih. Ispod svoda uz spoljašnji zid ciglane se ljudi okupljaju oko vatri; samo jedan od ovih prostora je bio zaštićen velikim najlonom, a ostali su otvoreni. Još nekih 30-50 ljudi spava u improvizovanim skloništima u okolnoj šumi.Najčešće se zadržavaju između 2 i 4 dana, ali neki ostaju i po 10-15 dana, čekajući dobru priliku za prelazak granice u Mađarsku. Oni kojima je policija već uzela otiske prstiju u Bugarskoj ili u nekom prethodnom pokušaju...

Pročitajte Sistem koji ilegalizuje ljude

e ovo su PRAVI putnici! a ne neki tamo...

(PS. neko vreme sam radio na pomoći takvim ljudima (u oviru jedne ngo firme)... u engleskoj... toga tada, u jugi nije bilo (osim čileanaca - politički begunc)i... strava šta se sve vidi... ovaj txt samo je blaga opomena, ali poznavajući srbe & njihov humanizam... bolje da ćutim - opet će me banovati.) 

• Author

Autor se potpisao inicijalima. Ne zato što se plaši, nego da ne bi upadao u polemike (valjda). To je bila njegova volja i mi smo to prihvatili.

• 3 months later...

Невероватно је какво смеће од новина, а морам рећи и новинара битише у Србији.

Мислим, одавно је јасно да немају никаквих професионалних стандарда и да служе као измећари онога ко највише плати, био то тајкун била то страна амбасада, али писање "Блица" у вези овог последњег дављења избеглица је дно дна. 

Наиме, они су свој чланак насловили: "ЕУ немоћна пред ужасом у својим водама"

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/552098/EU-nemocna-pred-uzasom-u-svojim-vodama

Као ето, шта ће јадна ЕУ, не може сирота... а онда на сајту Дојче Велеа, дакле немачког ДРЖАВНОГ медија прочитам праву истину, Блиц више штити ЕУ од јако битне српске јавности него Дојче Веле! И ту лепо пише да су укинулу акцију спашавања јер им се јебе да троше новце на то. Да не помињем критику срања које је направљено у Либији па се сад праве мутави.

http://www.dw.de/evropi-potrebna-nova-izbegli%C4%8Dka-politika/a-18393402?maca=ser-Blic%20Online_v2-9895-xml-mrss

I pod tri: dugoročno gledano, Evropska unija mora ozbiljnije da uzme u razmatranje razloge za beksto i iseljavanje. Onaj ko u vojnoj operaciji uništi državne strukture u Libiji, ne sme nakon toga da se povuče i nemo posmatra kako zemlja tone u bezvlašće i haos. Evropska unija mora energičnije i konsekventnije da insistira na poštovanju ljudskih prava. To se na primer odnosi na Eritreju, zemlju iz koje dolazi veliki deo izbeglica. Već dugo vremena EU i njene članice, a među njima i Nemačka, skreću pogled sa te zemlje, a u početku su, čak u vidu razvojne pomoći, podržavali njen diktatorski režim i režime sličnih zemalja. Vreme je da se nešto preduzme. Vreme za žaljenje i priče je isteklo.

Тек после кад су видели да се по Европи критикује политика ЕУ која гласи "Нек се удаве само нек не дођу", и они су пренели нека оштрија реаговања, типа овог заштитника ратних злочинаца, Кушнера:

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/552182/Kusner-Evropa-je-kolektivno-kriva-za-smrt-migranata

Kušner: Evropa je kolektivno kriva za smrt migranata

Edited by Relja

• 3 weeks later...
Petoro ljudi mi je nezavisno jedno od drugog pričalo o tome kako im je policija uzimala novac, po 50, 100 ili 150 evra...Traže dokumenta, a kada ovi kažu da nemaju, traže novac. Ako kažu da nemaju ni to, pretraže ih i uzmu sami šta nađu, novac ili telefon.

Ista situacija koju mi je drugar ispricao za Rusiju.

Posto je bio tamo da sljaka (gradjevina,sta drugo),video je bezbroj opisanih situacija:Tadzik ili Uzbek na ulici (kaze,po izgledu ih "ne moz' promasiti"),ide nekud.Cim,ali cim ga policija spazi,odmah mu prilaze.Kad mu pridju,prvo mu zatraze dokumenta,a posto ovaj u 99% slucajeva nema nikakva dokumenta,onda ga ovi "istresu iz gaca" (koje inace ni nema) i uzmu mu sve sto nadju.Zatim ga eventualno jos prebiju,i tek onda ga ostavljaju "na miru"...

• 1 month later...

Занимљив текст и снимак, морам да признам да нисам сигуран шта да мислим о њему :)

Мало ми личи на "видела жаба да на западу мрзе азиланте... "

http://www.vaseljenska.com/vesti/bogovadja-azilanti-pljackaju-manastire-lome-vikendice-kradu-stoku-napadaju-stanovnistvo-video/

Боговађа: Азиланти пљачкају манастире, ломе викендице, краду стоку, нападају становништво (Видео)

Ne znam zasto pisu o Bogovadji. U Beogradu je trenutno toliko azilanata/migranata da se vec moze govoriti o krizi. I koliko znam niko nema problema oko toga. Cak oni i pomazu ovoj nasoj posrnuloj zemlji troseci svoj novac.

Васељенска је један опскуран сајт, један од оних назови десничарских, они имају чланке у којима пишу како ће ЕУ у Србију да насели милион Рома који имају сва права у односу на Србе и слично. 

Занимљив ми је овај снимак, овог изгледа обичног шумадијског домаћина (који по мени тако изгледа, плав и буцмаст :) ) који се потрудио да објасни проблем имиграната са многих аспеката :)

То је та нека grasroots ксенофобија, која чак није толико повезана са државним/националним шовинизмом. Ако гледамо дешавања деведесетих са аспекта српског национализма, Пијемонт би чинили косовски и босански Срби, који су поднели највећи терет, храбро се борили... на сајту Васељенске и на фејсбук страницама њихових звезда често се могу наћи коментари којима се шири нетрпељивост и према "Босанцима и Косоварима" :) 

То је једноставно онај тип људи који мрзи - све редом :D Пре подне себе а поподне цео свет. Не морају никад да виде имигранта/азиланта, чим прочитају у новинама да постоји они морају да га мрзе, да пишу против њега на фејсбуку, на интернету... :D

I onda takvima daju prostor u medijima :)

Inace,izgleda da si u pravu Relja za dijagnozu tog lika.Jedan od komentara ispod tog teksta:

"Ovaj Radovan je najvece djubre u Lajkovackoj opstini… Ne zovu ga dzabe Radovan Dileja…"

Данас ти више не требају медији, свако има свој сајт :)

Хахаха, нисам читао коментаре испод снимка, али јест ми било мало сумњиво кад је почео да рачуна да сваки од њих мора 6 сати да чека у реду за вц, а то нико немож да издржи... 

У бре Лазо, боље да нисам читао коментаре, тек на нету кад је свако анониман видиш каквих све патологија има. А лик који је окачио снимак на јутуб се потписује са 18/88, што је ваљда АХ/ХХ, знамо већ који АХ... 

Као ето, ми имамо низак наталитет, па нам дошли азиланти у пропала села... па јел ти крив Нигеријац што ти низак наталитет бем те блесава :)

Edited by Relja

Ja obrnuto - nisam odgledao snimak,al sam procitao komentare :)

A u komentarima,sto kazes,patologije sve u 16.

Nego,vezano za ove imigrante po Srbiji,kaze mi drug da su se znacajno povecali u BG-u ove godine.Znam da ih je bilo i ranije,ali sad su nekako postali "vidljivi" - vise tu oko zeleznicke stanice i slicnim lokacijama.

ceo taj deo oko basa, laste i zeleznicke je prepun njih. Taj deo je i pre bio prljav, ali sad je uzasan, sinoc sam prolazio pored, namonitali su ladno 3-4 satora desno od ulaza u zeleznicku, ima ih bar 200 koji spavaju i vrecama. Odvratan prizor, pre mi je bilo zao njih iz Sirije i Iraka zbog rata, sada ih vise ima iz Afrike, svi imaju pare i dobre telefone, nisu klasicne izbeglice.

Мислиш да су то нека буржујска ђубрад која шкртаре на превозу?

Prvo upadnu u neciju zemlju, razore sve i odu pa se posle pitaju odakle sve te izbeglice. 

Rasulo u Iraku, Siriji i Libiji je prevashodni uzrok povecanja naleta izbeglica. Nekada je Libija bila zemlja u koju su izbeglice iz okruzenja mogle da se sklone. Gde danas da idu? Juzna Afrika je predaleko, a i ona je prenatrpana izbeglicama iz Zimbabvea.

Druga stvar je da se danas uopsteno ljudi lakse odlucuju na emigraciju, moze sve da se proveri online. Nekada se islo u potpunu nepoznanicu. Tako da i ekonomskih emigranata ima vise. I ta granica izmedju izbeglice i ekonomskog imigranta nije uvek sasvim jasna. Ako neko nema pristupa vodi i hrani gde se nalazi da li je on ekonomska izbeglica i u cemu se on razlikuje od izbeglice? Ako mu niko ne preti oruzjem, ceka ga glad.