Jump to content

Featured Replies

Posted

Cao svima  flowers::

Interesuje me koliko unaprijed planirate putovanje, kada kupujete karte i ostalo?

Takodje, bila bih zahvalna kada bi neko predlozio gdje da idem u maju / junu. Tek tada cu biti slobodna mjesec dana i imam 500e u tu svrhu :) Ne bih voljela da idem negdje na 5 dana, dakle malo duze.

Ta cifra mi zvuci skromno, ali opet se nadam da mogu uraditi nesto sa tim. Da li je moguce otici na Siciliju sa tim? 

Hvala  ;)

Osobno planiram onoliko koliko mi je potrebno da nađen partnera :D I obično volim putovati u proljeće...ali ako misliš kupovati avio karte čim čim prije tim tim bolje...na Siciliji osobno nisam bila stoga ne znam da li bi ti bilo dosta za kartu, smještaj i ostalo 500 € :/ Ovako mi na pamet padaju u okviru toga budžeta Maroko, Tunis, Turska, Bugarska, Grčka ili neki EU grad na sedan dana. Ovisno koje afinitete imaš :) 

• Author

Kontam da bih trazila smjestaj preko cs ili u hostelima.. Ugl. sve najjeftinija varijanta :) ne ocekujem i ne trazim nista posebno, samo eto da se izgubim negdje.

Npr. radije bih lutala Marokom sa minimalnim budzetom nego sto bih bila u nekom glavnom gradu na par dana :) cak sam i razmisljala bas o Maroku i to mi je jedna od želja, ali plasim se ebole :(:)

Teško će ti iko reći da li je 500€ dosta, jer zavisi kakve su ti potrebe i navike. Mislim da bi se mogla provući, samo je pitanje kakav ćeš prevoz naći. Nažalost, ostajemo bez easyJet-a do Milana od 27. 3. pa se i opcije za jeftin prevoz sužavaju.

Italija je generalno dosta skupa, mada je Sicilija od jeftinijih njenih delova. Računaj da ti treba, okvirno, jedno 50% više novca nego što bi potrošila u npr. Grčkoj. S druge strane, ona je turistička destinacija, i pitanje je koliko se nudi CS i hostela. Opet, maj-juni je predsezona pa su i cene povoljnije.

U principu, kad planiram putovanje nemam neku određenu destinaciju na umu, više generalni smer (sever, jug, istok). Uvek prvo krenem od avionskih karata, jer su one najveća nepoznanica i što se tiče cene i što se tiče konekcije, i okvirno vidim kolike su cene smeštaja tamo gde nađem karte. Kad nađem odgovarajuće karte, obično ih odmah i pazarim, pa posle gledam smeštaj.

Recimo, relativno povoljno je otići na Maltu preko Wizzaira (9-20 maj iz Budimpešte, 178€ sa prtljagom i Wizz Club članstvom, plus 26€ povratna BEG-BUD vozom). Imamo o Malti dosta detaljnu temu, pa iščitaj uklapa li se u budžet.

Takođe, što kaže Lazar, predsezona i postsezona su odlične prilike da se ulovi skoro džabe aranžman u Grčkoj preko domaćih agencija, tipa prevoz i smeštaj 10 dana za stotinak evra. Nije baš avanturistički, ali lepo uštediš parice pa tamo možeš malo da se bahatiš :)

I ja bih rekao da je najteži deo planiranja pronalaženje saputnika. Sve ostalo možeš isplanirati za par nedelja, posebno ako ideš negde po Evropi. Opusti se, imaš vremena :)

Ako sačekaš jul, tu je i Putnička kuća kao još jedna mogućnost. Zasad još nismo sigurni gde će biti, ali javićemo čim budemo znali.

• Author

Hvala na odgovorima :)

Poslednje dvije godine sam cekala saputnika i ostajala kuci, tako da sada ne planiram da ga trazim.

Moram u junu, posle radim.

Ima dosta vremena do tada, ali eto, posto ne znam ni gdje bih Isla, nije na odmet istraziti mogucnosti :)

Procitacu teme o Malti, vi pisite ako vam jos nesto padne na pamet.

Ne zelim da idem preko agencije :)

Ako nađeš društvo za stopiranje, dosta ti je i 200€ za put. Prošlo ljeto sam prošla Pirenejski poluotok za 30-ak dana na budžetu 150 €. Stopiranje, CouchSurfanje, random ljudi koji ti ponude smještaj kad ih ustopiraš... Dvije noći su bile provedene spavajući u vreći za spavanje iza benzinske pumpe, ali što se mora nije teško. :) Vidim da misliš ići u toplije doba godine tako da bi trebalo biti ok prenoćiti vani.

Imaš na CouchSurfingu grupu Hitchhikers gdje ljudi često traže partnere za stop, a i na fejsbuku ima dosta autostop grupa gdje ljudi traže partnere za stop. Naravno, u tzv. sigurnim zemljama možeš i sama stopirati. Španjolska i Portugal su sigurni. :) Većina Europe je, u biti, sigurna, a i ono što mislimo da možda nije sigurno vrlo lako mogu biti tek naše predrasude.

10891446_10153024843739776_5691076432518

• Author

Ajrmmm, hvala puno!

Nasla sam grupu :)

Tvoje iskustvo zvuci divno, mene ne interesuje ljetovanje kao ljetovanje, more i ostalo (zivim na moru), vise da to bude prva samostalno organizovana avantura. :) Isto tako, volim ekstremne sportove, outdoor aktivnosti. :)

Ako bih ipak isla sama, od ovih jeftinih, blizih destinacija mi se dopada Grcka, kopneni dio :)

Ako voliš outdoor, onda idi biciklom. Poneseš šator i kuvalo - i dnevno ti treba samo koliko za hranu. Društvo možeš da nađeš ovde: Crazy Guy On A Bike (eno, baš na prvoj stranici imaš oglas nekog Grka za vožnju od Venecije preko Dalmacije do Grčke), mada pozdravljam odluku da ne zavisiš od toga hoćeš li imati nekoga ili ne za putovanje. Ne znam za autostopiranje, ali cikloputovanje je čak lakše za samu devojku / ženu jer svi hoće da joj pomognu i da je ugoste kako bi je zašititili da ne spava pod otvorenim nebom  :kamper:

Ja sam za tri nedelje na Siciliji, u predsezoni, uključujući i avio-kartu za mene i doplatak za bicikl (računali ga kao sportsku opremu) potrošila manje od tih 500 evra. Doduše, to je bilo pre četiri godine. 

Edited by Snezana011

Ja sam bio sa devojkom na Siciliji 2009., proveo nekih 4-5 dana, od ukupno 10-11 koliko smo ukupno bili u Italiji. Citav budzet je svakako bio manji od 500 evra. Ako uspes da nadjes dosta jeftine aviokarte i ustedis na smestaju koristeci Couchsurfing, potrosices jako malo para, prakticno, samo za hranu, neki lokalni prevoz, ulaznice i slicno. Koliko se secam, mi smo za aviokarte placali sledece: Temisvar-Venecija 20-30 evra, voz Venecija-Bolonja-Firenca 15-20 evra, voz Firenca-Piza 5 evra, avion Piza-Trapani 1 cent, avion Trapani-Rim 20-30 evra i na kraju se castili, avio Rim-Beograd, oko 100 evra.

Meni je Italija ostala u jako lepom secanju, ali, imaj u vidu da je jako tesko naci smestaj na CSu, narocito u turistickim mestima. Mislim da sam slao bar 100 zahteva, da bi se na kraju nesto i u hodu resavalo. 3 nocenja u Veneciji smo sredili preko drugovog druga prijatelja koji zive tamo. U Firenci nas je na jednu noc udomila jedna sjajna familija, preko CSa. Na Siciliji smo u Trapaniju jedino placali hostel, 2 noci, jer nikako nismo uspeli da nadjemo nista na CSu. Jos neke 3 noci smo proveli kod nekog sumnjivog, cudnog lika u selu Marineo pored Palerma, ali je bilo ludo i nezaboravno. Usput smo opet preko nekog lika na CSu nasli neke "nase"(ex-YU) ljude, porodicu sa malom bebom, koji su nas opet divno ugostili u Rimu. Sve u svemu, moze se dobro proci :)

Edited by Dragance

• Author

Sada osjecam grizu savjest jer ste pisali o Siciliji (hvala!), a ja sam se u medjuvremenu ipak odlucila za Maroko.

Mislim da je za mene najbolje ici Podgorica - London (karta je dvadesetak eura u jednom pravcu), a onda naci neki jeftini let iz Londona.. osim ako slucajno ne naidjem na neki mnogo bolji nacin.

Ugl. definitivno je pala odluka, i to za 15.-30.jun. Sada cu ovaj semestar prezivjeti uz slatko iscekivanje :)

• Author

Bukirala sam kartu Brisel - Fez za 15.jun,

na mail sam dobila potvrdu, broj rezervacije i detalje o uplati, ali ne mogu da se cekiram sada. Kaze: Online check-in opens between 30 days and 2 hours before each booked flight. Online check-in is not available for the flights in your reservation at this time. Dakle, sada cekam do maja da isprintam to:)?

Sada osjecam grizu savjest jer ste pisali o Siciliji (hvala!), a ja sam se u medjuvremenu ipak odlucila za Maroko.

Mislim da je za mene najbolje ici Podgorica - London (karta je dvadesetak eura u jednom pravcu), a onda naci neki jeftini let iz Londona.. osim ako slucajno ne naidjem na neki mnogo bolji nacin.

Ugl. definitivno je pala odluka, i to za 15.-30.jun. Sada cu ovaj semestar prezivjeti uz slatko iscekivanje :)

• Author

Htjela sam da idem iz Londona, ali je karta bila jeftinija iz Brisela, tako da idem odatle. Napisala sam to u zadnjem postu :) 

0k nisi napisala i da se vraćaš preko Brisela.

Napisah u najboljoj nameri.:)

I za čekiranje povratka treba 30 dana pre leta.

• Author

Razumijem, samo sam se zbunila u trenutku. :)

Nisam uzela povratnu, razmisljam da li da se vratim preko Brisela ili nekako drugacije. 

Tebi hvala. :D

Inace, ova karta je ispala 34e.

Edited by mali_sherpas