Jump to content

Featured Replies

Posted

Užasno ubojstvo urednika, karikaturista i ostalog osoblja neučtivog satiričkog tjednika Charlie Hebdo, uz dva policajca, od strane terorista u Parizu je, po mom gledištu, bio strateški udar, s ciljem da polarizira francusku i europsku javnost.Problem za terorističku grupu poput Al-Kaide jest da bi trebali nove članove regrutirati među muslimanima, ali većina muslimana nije zainteresirana za terorizam. Većina muslimana čak nije ni zainteresirana za politiku, a još manje za politički islam. Francuska je država sa 66 milijuna ljudi, od kojih je otprilike 5 milijuna muslimanskog naslijeđa. Ali u anketama, samo je trećina, manje od 2 milijuna, izjavila da je zainteresirana za religiju. Francuski muslimani bi mogli biti najsekularnija populacija muslimanskog naslijeđa u svijetu (etnički muslimani iz bivšeg Sovjetskog saveza često imaju niske stope vjerovanja i održavanja). Mnogi muslimanski imigranti su nakon 2. svjetskog rata došli u Francusku kao radnici i nisu bili pismeni, te su njihovi unuci poprilično...

Pročitajte Pooštravanje kontradikcija: satira i satara

Mislim da je ovaj tekst važan jer događaj izmešta iz sfere kulturoloških osetljivosti i smešta ga tamo gde mu je mesto: u sferu banalnog političkog kriminala. Ukratko, ma kakve da su Šarlijeve karikature bile i ma kako vrednovali zapadne i orijentalne senzibilnosti, karikaturisti nisu ubijeni zato što su bilo koga uvredili.

Ubijeni su da bi se neko od toga ovajdio.

Ja ne bih tvrdio da su ubijeni iz bilo kog razloga.

A da su, i da vređaju to je istina.

Naravno ništa nije vrednije od života, tako da nema opravdanja za taj kriminalni čin. 

Nijedan dobar čovek islamske vere ne bi ubio zbog uvrede.

Dakle, nisu ubijenu jer su vređali muslimane. Ubijeni su iz nekog drugog razloga.

Meni ova analiza zvuči razumno, da su ubijeni iz oportunih razloga različitih fašista bilo koje vere, jer kad god su veliki događaji u pitanju držim se pravila da pratim pare, resurse i materijalne interese centara moći. Tu boga nema.

Ali naravno, mi to ne možemo znati, možemo samo pretpostavljati.