Jump to content

Featured Replies

Posted

caskajuci sa rayelom na msn-u, dok smo pretresali cime su nas sve opskrbili roditelji, dosli smo do nekih stvari bez kojih se nikako ne sme na put.

eto na primer, meni je mama danas kupila najlonsku ili od cega vec kabanicu za 50 dinara koja je ekstra, jako mala kad se spakuje i lagana, a ogromna kad se rasiri, uzela je dve za svaki slucaj. to sto idem u pustinju na mesec dana nema veze...

sta cu da radim sa apotekom koju su mi uvalili, nemam pojma. ne znam cemu sluzi sve ono, sem sto su mi dodali jedno 3kg "neophodnih" stvari u ranac, bojim se i da pogledam sta sve ima unutra. sestru sam jedva odbio da mi ne uvali te mleko za telo, te ovo za suncanje, te ovo za lice, te...

imate li vi slicnih problema? :) i kako se borite sa njima, uredno klimnete glavom kako vam to sve treba, a zatim na putu jednostavno sve pobacate ili? :)

mene je brizni roditelj snabdeo sprejem za umorne noge... a drugi brizni roditelj mi je kupio 20 (i slovima: dvadeset) kesica onog cuda sto se rastvori u litri vode i pijucka kad covek dehidrira  lol:: platio je to oko 700 dinara, a zena u apoteci je bila potpuno zgranuta... ali neka, da se nadje  ;D

a sta cu sa tim ne znam, evo, krecem ujutru, i stoji mi pored ranca  :D

Hej, i meni je mama kupila te kesice za kad se dehidrira... pošto rayuela i ja idemo zajedno, ostaje nam samo da se nadamo da ćemo što češće i što duže biti dehidrirani, da ne teglimo džabe te kesice preko pola sveta...

nemojte se shaliti, eto ja nisam imao te kesice pa sam zamalo dehidrirao u Tajlandu da mi moji brizni domacini nisu nabavili par komada, rastvorili i naterali da to popijem...

s tim u vezi jedan savet: nikada nemojte jesti previshe bajati Som Tam!

Ah da, obavezno farmerice da mi ne bude hladno iako sam ishla u pustinju, jaknu pride.  :?

Pa onda prirucna apoteka ... ali najteze mi padaju sto moram da teglim sve one prirucne savete kao sto su "kad ti se pishki a ti nadji neki wc..." i slicne stvari  :LOLLL:

Dajte meni par tih kesica, mozda mi zatreba, da ne teglite sve to!  ;D

Elem... ja to reshavam ovako... krecem na put suvishe rano, dok su svi u kuci suvishe sanjivi i ups... zaboravila sam to to to i to...  ;D

Ako i pokisnem u pustinji ... ma nema veze...  :dance:

Апропо савета родитеља...

Мој ћале је камповао пола свог живота, а ја такође пола свог живота. Разлика је што ја имам 27 а он 57 година и стално ми даје једне исте савете, па то је да човек полуди. :D

Hvala Bogu, ja sam malo stariji od vas, te me roditelji više ne opterećuju sličnim stvarima. Dakle, ostaje da sam odaberem šta mi je od tih apendiksa zaista potrebno, te to i nosim. A, kao što reče Franzee, te kesice za dehidraciju stvarno umeju da budu korisne. Meni je njih nekoliko zaista pomoglo u Jordanu, kada sam "klonuo" od jednog "higijenskog" falafela i skoro dva dana čučao nad onim "carskim pešačkim mestom". I, sigurno se ni ovog leta neću odvojiti od leka Flagyl, koji je za mene i moj stomak No.1! 

Ja sam 10 dana pre polaska u Maroko pila probiotic i nisam imala nikakvih problema sa stomakom... sto se tice dehidratacije... pila sam 7l vode dnevno ... i to lokalnu cesmushu  ;D

a moja baka se jutros pojavila sa kreativnim predlogom - kutija šećera u kockicama!!! zašto? pa, dobro dođu kad je čovek iscrpljen, ili padne šećer, a neće da se istope na suncu kao čokoladice... odajem joj priznanje, jednom su mi kockice šećera spasle život u zoru kraj nekog autoputa, ali ipak ih nisam ponela  :D

Ljudi,a hoce li neki iskusni putnik biti ljubazan da mi kaze konkretno,po stavkama, sta se nosi u "apoteci" kada se ide na backpacking, i naravno, sta za sta sluzi :stupid:

Iskustvo mi manjka.... shtrumpf

Naravno da neće :-). Bar ne u ovom tredu. Ovo je podforum trice i kučine i služi za zezanje, a ozbiljne savete u principu razmenjujemo u podforumu oprema  smartass. Tamo već ima po malo diskusije na ovu temu.

I neće ni konkretno, po stavkama, jer je priča malo složenija. Zavisi od više stvari – od predela kojim ćeš se kretati (divljina ili gradovi krcati apotekama, pitoma Panonija ili Amazonija puna straoraća...), od pola, godišnjeg doba...

Dakle, tvoje pitanje mi izgleda dosta dobro za otvaranje jednog zanimljivog topika u sekciji oprema.

Ja redovno nosim samo flastere (mada mi ni oni nisu nikad zatrebali, ali zgodni su za spakovati :-) ) i kremu protiv sunca, ali generalno, mnogo različitih stvari može dobro da dođe, naročito ženskim osobama.

Btw, a šta je to dehidracija, al ozbiljno ? Ja sam mislio da se to rešava vodom. Kakav je to prašak i kako funkcioniše ?

• Author

Btw, a šta je to dehidracija, al ozbiljno ? Ja sam mislio da se to rešava vodom. Kakav je to prašak i kako funkcioniše ?

ahahah, genıjalno pıtanje :) ja sam skontao da mı je bolje da kupım te dve kesıce, kad moze rayuela da ıh nosı do kıne, mogu ı ja u pustınju :) problem je sto nemam pojma kako je to kad covek dehıdrıra, kad bı to trebalo pıtı, alı sam pretpostavıo da cu dozıvetı naglo prosvetljenje ako me to snadje :) jedını problem je sto to treba sıpatı u prokuvanu vodu ı sacekatı da se ohladı na sobnu temperaturu, alı zar to nıje kao neka hıtna sıtuacıja, da treba sto pre da popıjes, a ne da se smaras gde dodjavola da prokuvas vodu? trı puta sam pıtao apotekarku, ı rekla je da je prokuvavanje obavezno

Posto je ovo sekcija trice i kucine ne mogu da odgovaram na tako ozbiljna pitanja :P

Dehidracija je stanje gde organizam izgubi prekomernu kolicinu vode i zbog toga se onemogucava dovodjenje minerala i hranljivih materija do vitalnih organa,misica itd.

Do dehidriranja dolazi obicno zbog vrucine, dijareje, fizickog napora, povracanja i razbijanja od alkohola sa drustvom pijjj

Simptomi mogu da budu slabost, povracanje, suva usta, glavobolja, taman urin itd.

E sad, sto se tice prevencije tu se preporucuje voda, a posto se pri znojenju gube i  elektroliti tj. soli(natrijum i kalijum), da bi se organizam pravilno rehidrirao potrebno je da se dodaju te soli u pijacu vodu....s tim pretpostavljam da su te kesice soli u prahu koje se razmute u obicnoj vodi,ali ne vidim vezu sa kuvanjem :?

A da,dehidracija moze i da se utvrdi i po kozi....kratko stipanje za kozu ruke,pri cemu se normalna koza odmah vrati u prvobitno stanje a kod dehidriranih organizama (ljudi,kucica,macica) zadrzava se na kratko u tom "zbrckanom" polozaju...

Eto...dobre informacije...moze admin da preseli ovo na neko "ozbiljnije" mesto. ;)

e NE MOZ DA SE SELI ...dok ja ne spomenem KUPACI KOSTIM KOJI MORA DA SE NOSI I NA SKIJANJE JER NIKAD NE ZNAS... kaze moj tata.  a ja dobro dete  :angel:

eto, korisno, a nije prasak al moz da stane u apoteku cisto da popuni gomilu vrlo potrebnih stvari

::crazy:

Znaci kupaci i u pustaru ;D A sta je ako nije prasak,a u kesici je? :o

e da, da ne zaboravim RAKIJU U PLJOSKI!!! moram da priznam tu je tata upravu... pomoglo nebrojeno puta, shto za stomak, shto za posekotine, shto za ostalo... :)

:P

To za rakiju je super stvar  ;D

ja je stalno nosim sa sobom a super je da se ugrejesh kad je hladno, leti gucnesh malo ljute i ne znojish se ko besan, tako mi je bar jedan dekica rekao. Ja probao pa se napio :bang:

Znaš kako paori kada izađu leti na njivu ponesu samo rakiju i slaninu.

Protiv gripe je dobar sendvič (od gore prema dole i nazad):

parče hleba

crni luk

beli luk

crni luk

parče hleba

Nego, kada sam išao na Fruškogorski maraton (Veliki) kada sam stao da se odmorim na Brankovcu krenuli su mi grčevi u nogama. Ima li nekog leka, mislim preventivno, da se oni smanje ili ne dođe do njih, jer mi nije bilo sve jedno. Kasnije mi je pomogla masaža i neki aspirini ili nešto slično.

• 3 weeks later...

problem je sto nemam pojma kako je to kad covek dehıdrıra, kad bı to trebalo pıtı, alı sam pretpostavıo da cu dozıvetı naglo prosvetljenje ako me to snadje :)

:hihi:  sad znas i kakvog je ukusa  zvizhd

• 2 years later...

Posto je pitanje starije od 2 godine, ne znam da li je odgovor jos uvek potreban, ali ja sam nov na forumu, pa mi oprostite ako pisem nepotrebne stvari... Naucicu. :102:  ;D

Grcevi se sprecavaju tako sto se unose soli i bikarbonati u organizam.

Prakticno, to bi bilo sledece:

U 3-5 dl vode razmutis kafenu kasicicu sode bikarbone i isto toliko kuhinjske soli (NaCl) i to popijes, naravno. :)

Ako imas sipas i jednu kasicicu kalijumove soli (KCl), a moze da posluzi i kombinovana varijanta.

Ovo je odlicna prevencija i grcevi izostaju garantovano, ali ko zaboravi ovo preventivno da uradi, moze da posluzi i kao lek.

Postupak nije lose ponoviti vise puta ako se uzima velika kolicina vode. Recimo na svake dve litre vode, pola litre utrosi na ovaj "osvezavajuci koktel sjajnog ukusa". :)

Bez obzira na grceve, soli i bikarbonati u organizmu se sporo obnavljaju sami u ekstremnim uslovima, tako da svejedno treba piti ovaj napitak, da ne bi doslo do nesvestice, mucnine ili slicnih problema. (meni se desilo na gorepomenutom Fruskogorskom maratonu, samo sam ja isao na "Ultra" :))

• 2 months later...

Ovo nisam procitao nigde na forumu. UROTROPIN je preparat koji smanjuje znojenje nogu. Samim tim i "miris" kako nogu tako i cipela, patika, mogucnost pravljenja zuljeva i gljivica. Nanosi se izmedju prstiju. Moze se kupiti u mnogim apotekama i prave ga sami farmaceuti. Vojnici su ga koristili u JNA.

• 2 months later...

Sto se mene tice, odgovor je bio potreban  :) Moram zapamtiti to za grceve....

Samo da malo dopunim, za one koji ne popiju nista u preventivi nego ih uhvati grc na samom dogadjaju...

Grc je reakcija misica na vasu akciju...potrebno je malo opustiti misic i nakon toga cak odraditi lagano istezanje (naglasak na lagano)...obavezno je izbegavanje duzih pauza zbog hladjenja misica, jer sam misic dok je aktivan "jede" nepotrebne materije ;) !

evo meni pade na um jedna spravica koju nosim stalno sa sobom, ne samo na putovanja :

vadicep, bas onako lepo kad u nekoj pustari, na planincini, ili nekoj zabiti otvorite pampur, elegantno skroz  :pivoooo:

mozda ga  i ne bih nosio na putovanaj ali moj "svajcarski" noz iz nekog razloga nema onu spiralu .  :shockkk: