Jump to content

Featured Replies

Posted

Informacije za sve koji planiraju da koriste Aerodrom Bari, ili kako se on zvanično zove, Aeroporto internazionale di Bari - Karol Wojtyla. Upravo se vratih, delim iskustva dok ne zaboravim.

Od aerodroma do Barija postoji nekoliko vrsta prevoza. Svi polaze direktno sa aerodroma i idu do centra grada, do glavne železničke stanice. Svi idu negde od pet ujutru pa do oko 11 uveče. Otprilike, pola sata manje-više.

1. Voz (metro). Nov, čist, blistav, uglancan, košta 5 evra. S obzirom da je udaljenost 8 kilometara ovo je jezivo skupo. Ulaz u voz je odmah ispred aerodroma.

2. Shuttle bus "Tempesta". Iz grada polazi tačno ispred glavnog ulaza u ž. stanicu, kod plavog znaka "Tempesta". Košta 4,2 evra.

3. Gradski bus broj 16, polazi sa gradske autobuske, odmah ispred železničke. Otprilike 5 metara od stanice za shuttle bus. Košta 1 evro.

Ja sam u odlasku bio lenj da iskopam informacije, pa sam dao 5 evra za voz. U povratku sam platio 1 evro za gradski bus. Kad izađeš iz aerodroma, ulaz u voz je odmah ispred. Tamo se nalazi pult sa dve nasmejane devojke koje ti pomognu da kupiš kartu na onom aparatu. Osmeh od pet evra  :bang:

U povratku, od Barija ka aerodromu, sve karte se kupuju u kafiću u sklopu ž. stanice. Tamo sam pitao za gradski bus, uputili su me na gradsku stanicu (odmah preko puta) i rekli da njih pitam. Tamo sam pitao neke vozače autobusa koji su stajali ispred, rekli su mi da u to vreme nema autobusa za aerodrom ("no a questa ora") i uputili me na shuttle bus. Međutim, tamo je pisalo da je poslednji već otišao (bilo je oko 22.40). Onda sam slučajno ugledao bus 16 kako staje na gradsku stanicu i otrčao do njega, i vozač mi je rekao da kreće za desetak minuta. To je bio poslednji bus za aerodrom. Treba se naoružati verom i strpljenjem i sve pitati više puta, na više mesta, jer niko ništa ne zna i svi trepću okicama i sležu ramenima.

Aerodrom Bari je posle 23.00 bio pust, izuzev dvoje Indijaca koji su spavali umotani u svu odeću koju su imali. Čekaonica je na donjem spratu (arrivals) i bilo je jezivo ladno jer je duvalo hlađenje i pravilo ledenu promaju. Na gornjem spratu (departures, takođe sasvim pusto) je bilo toplo ali nema ni jedne jedine stolice niti bilo čega na šta bi se moglo sesti. Tamo su bila samo dva majstora koji su menjali napukle pločice, ali oni su otišli sat vremena kasnije.

Onda je došao lik iz obezbeđenja i zaključao aerodrom, sa nas par duša unutra. Više se nije pojavljivao. Aerodrom je zaključan negde od 12-1 pa do 5 ujutru i potpuno prazan. 

S obzirom na udaljenost od 8 km, od aerodroma do grada može se stići i peške, za oko sat i po. Noću to ne bih preporučio jer deo puta vodi kroz neke ledine, nadvožnjake i prigradsku pustoš, kroz mrkli mrak.

U ponedeljak u 22.30 na ulicama Barija nije bilo skoro nikoga, a manje-više sve je bilo zatvoreno i zamandaljeno. Možda postoji i neki življi deo grada koji ja nisam video.

PS

Leteo sam Temišvar-Bari-Temišvar, 18 evra povratna  :smile:

I mi smo bili na tom letu  :spot:  :dance:  :ang:  :banana:  ::crazy:

samo sto smo u dolasku preuzeli rent a car, istrazivali Pulju i u povratku razduzili auto na aerodromu. Bilo nas je petoro i super se isplatilo.

A evo linka za gradski bus 16.

http://www.amtab.it/index.php?option=com_content&view=article&id=729:linea-16-potenziamento-orari&catid=57:variazioni-di-percorso-o-orario&Itemid=75 

Edited by du-ki

Dajte neke detalje o Pulji, upravo ovih dana razmatram slicnu akciju ;)

I cenu za rentakar

Ne razmišljaj mnogo, naša iskustva su odlična. Bazu baza nam je bila Martina Franka, masserija iz 16 veka, i to je bilo fantastično iskustvo. Obišli smo Polignano di mare, Alberobelo, Lokorotondo, Taranto i Materu. Svaki opis koji bih vam dao je bled u odnosu na doživljaj koji imate kada ste na licu mesta. Izguglajte malo Alberobelo i Materu posebno, i odluku ste doneli :dance:

Bari je simpatičan ali naši glavni utisci su Alberobelo i Matera. I do jednog i drugog mesta se može privatnom železnicom iz Barija.

Lazare mogao si nas videti bilo gde u avionu jer nas je bilo desetoro :gossip:

• Author

Imamo na sajtu jedan stari tekst iz Matere, možda ima korisnih informacija. Imamo i još nešto iz okoline Barija, tačnije iz mesta Alberobelo. A i ceo blog o Italiji

Barijem smo prošetali u 7 ujutru i kasnije, u povratku, uveče. Deluje kao lep gradić ali ne preterano interesantan. Mi smo odmah seli na bus za Napulj, tamo proveli tri dana i vratili se u Bari trećeg dana uveče. Bus za Napulj je 10 evra u jednom pravcu ako kupiš kartu dosta unapred (dakle preko interneta) i 22 evra (!) ako ne kupiš unapred. Mi to naravno nismo znali, videli smo na netu da su karte 10 evra i očekivali da ćemo toliko platiti  :bang:

samo sto smo u dolasku preuzeli rent a car, istrazivali Pulju i u povratku razduzili auto na aerodromu. Bilo nas je petoro i super se isplatilo.

Koliko vas je kostao rent a car?

Kakav je Bari, ima ceo april karata otisao bih na par dana mozda?

Зар не беше неки Максимовићев текст о Барију на насловници? :)

• 2 weeks later...

Поздрав. Занима ме нај јефтинији смјештај у Барију за 5 особа, да ли неко има искуство. Хвала.

Edited by Duya
Uklonjen citat

Mi smo spavali u vrlo skromnom b&b ali u strogom centru za 30E dvoktrvetna sa sopstvenim kupatilom. Ako ti to nije skupo, pronaći ću kontakt?