Jump to content

Featured Replies

Posted

Posto bih uskoro trebalo da idem na Bliski Istok uskoro, voleo bih da saznam nesto o vestini i nacinu cenkanja. :fool: Kako bi to trebalo da izgleda u praksi?

U kojim zemljama B.I. je primenjivo i  tako neke sitnice,rituali i ostalo.

Da li bi na nesto trebala da se obrati posebna paznja,oprez i slicno?

Ima li neko iskustva sa tim?

Od Bugarske nadalje cenjkanje je moguce... cak se u zemljama Levanta ljute ako se ne cenjkash...

Koju cenu ti kazu... ti je spusti na 30% od te cene ( ako kazu 100 ti kazesh 30) i nacicete se negde na sredini... a ono "ja bedni student serpski" pali...

Sta je meni spustalo cenu svuda po Magrebiji ... to sto sam volontirala, sto sam besplatno pomagala njihovoj deci... pa ako vam nije teshko da lazete kazite da ste tu na nekom volonterskom kampu i da pomazete deci... gledaju vas kao Boga!  ;D

Cenjkaj se svuda i u svakoj prilici... pa cak i kad ti je potpuno cudno... jedino se za cenu vode nisam cenjkala!

;D

Meni se cini da u Siriji cenkanje ne funkcionise, ne zato sto hoce nesto da ti podvale i opljackaju te, nego ti odmah kazu realnu cenu... ili su bar nama govorili, meni je delovalo da su zbunjeni kada bismo pokusali da se cenjamo, kao, sta sad hocemo kad su nam vec rekli kolko koshta...

Cenjkanje je rasprostranjenije u zemljama koje su posecenije od strane zapadnih turista, Turska - Istanbul, Egipat itd.

• 2 weeks later...

mi se iscenjkasmo u siriji kao bele lale!  ::arabia: ubismo nekog decka u damasku u suku, mislim da nas je psovao posle.  :) svuda se cenjka na bazarima, u sukovima i slicno, ali ne i u regularnim prodavnicama.

• 3 weeks later...

Pretpostavljam da su nama u Siriji odmah govorili prave cene jer smo pitali na arapskom, a i delovali smo prilichno odrpano ;) Sem toga, u dosta sluchajeva (hrana, sokovi, a i ostalo) su cene jasno napisane - na arapskom.

Ovde u Kini, recimo, gde ne znamo nijedan od lokalnih jezika, sve nam zacene desetostruko... od 'leba do charapa, hotela, ma shta god da ih pitash... naravno, ako misle da ce od nas pare da izvuku, malko su se prerachunali, hehe :)

Pamtim to kao da je bilo danas...  zvizhd

Lepo se cenkaj do milje volje, ali ni slucajno ne odustaj na kraju kad si se lepo i "posteno" iscenkao, jer se to smatra krajnjim nepostovanjem tragovca koji se toliko trudio da ti pare iskamci.

U Istambulu ni slucajno ne gledaj u robu duze od 3 sek. ako je ne mislis pazariti, jer ce ti je odmah utrapiti i ispratiti te sa "lepim" recima ako je ne pazaris.

I tako...koristan je to sport  teg

Кад год се негде помене ценкање увек се сетим сцене из филма Житије Брајаново, када Брајан бежи од Римљана и хоће да купи браду да се маскира. Ко је гледао филм, верујем да ће се сетити сцене. :hihi:

Što se tiče pomenutog cenkanja u Siriji, čini mi se da nema tog pregovarača koji u suku (ili nekom drugom mestu gde ima turista) može da izvuče onako dobru cenu kakvu će naći ako provede 10-15 minuta lutajući po uličicima u nekom "običnom" delu grada.

Naravno, treba znati brojeve na arapskom.  ;D