Jump to content

Featured Replies

Posted

Пре више од годину дана, са објавом промене имена, ширења на "тржишта" република екс Ју и редизајна сајта, најављено је и објављивање пресека стања након годину дана, података о напретку, броју посетилаца сајта, форума, раста или пада... Од тада је прошло више од 365 дана, а резултати су и даље непознати.

Какво је стање? Јесу ли се обистинила предвиђања и очекивања руководства?

Да ли се промена имена исплатила?

Да ли је инфлација текстова донела значајнији раст посетилаца?

И где су нове мајице овог новог клуба које ће "с поносом носити сви чланови ове природне зајднице"? (хинт-> https://www.klubputnika.org/forum/topic/6741-promena-imena-udru%C5%BEenja/#entry141696)

Dok je bio KPS -Klub Putnika Srbije bila je bolja on-line komunikacija na samom forumu.

Dosta aktivnih clanova,kvalitetna razmena informacija,super teme za postovanje,zivost,dinamika,

i uvek puno zanimljivosti i prepoznatljive vedrine.

Bilo je vise kvaliteta  i uzivanja  u svemu!

Jedva sam cekala da se ulogujem na KPS,bas mi je bio gust flowers:: bilo je ispunjeno vreme skroooz

Najveci gubitak/bedak je to sto su  sa promenom naziva,a samim tim i koncepta,pa vizuelnog obelezja mnogi stari clanovi zauvek napustili ovaj forum !

Sve se razvodnjilo i slosilo nekako na zalost.

Edited by slatkis

Hajde sada da napisem nesto otvoreno... Ekonomsko stanje u svim balkanskim zemljama je nikakvo. Jako je lose i po pitanju sadasnjosti i po pitanju buducnosti. Iako se ovde govori o putovanjima sa malo novca, vecini koja ucestvuju na ovom forumu je ipak potrebno vise od toga. Svi oni koji sada ulaze na trziste rada (ili pokusavaju da udju na njega poslednih godina) znaju o cemu pisem. Osecaju. Zakljucak, novca za putovanja ima mnogo manje ako zivis u ovom delu sveta. Ako ne putujes, a kako ces o tome da pises?

Sto se tice starije ekipe. Neki su se zasitili, nekima su se desile promene u zivotu, neki su napustili zemlju. Iz nekog razloga nemaju zelju vise ovde da doprinose svojiim pisanjem. Istina je, takodje, da je odredjeni deo otisao zbog neslaganja. Sto se tice mladjih... Da li igraju fudbal ili basket ispred zgrade kao sto je bio slucaj nekada? Ili provode sate ispred kompa, tableta, TV-a ili u nekom trznom centru? Tesko da ce se neko ko se malo bavio sportom ili boravio u prirodi odjednom promeniti i poceti da sa rancem na ledjima spava u satoru, hostelu, na podu, da stopira, da se snalazi. Ne ide to preko noci. Sa druge strane, i svet se promenio. Nekada je veliki broj novih poruka bio vezan za Bliski istok. Sada kada je cela ta regija jedna velika buktinja malo ko tamo ide. I Turska je postala skuplja. Pored toga, vise nije dovoljno napisati nesto o, na primer, Istanbulu, vec o tome postoji vec mnogo toga. Da bi neko obratio paznju na to mora da bude novo i drugacije.

Ako se ne varam, broj poruka vezan za Kinu (Aziju uopste) i odlazak u inostranstvo (madjarsko drzavljanstvo) se znatno povecao. Mislim da cak prevazilazi broj onih u delu za Evropu. I to govori u prilog onome sto sam napisao. Mogu da primetim da u tom delu se najvise raspituju oni ljudi iz Srbije i Bosne jer u EU uglavnom ne mogu. Sto se tice posetilaca na sajtu iz Hrvatske, na primer, imajte na umu da neki hrvatski bekpekeri imaju status malih zvezda. Oni zive od pisanja knjiga, putopisa po novinama itd. i kao svake druge "zvezde" (ovde se naravno glupiram) misle da su veci i bolji od drugih. Da, pisem o egu. Oni nikada nece doci i pisati na jednom ovakvom sajtu vec ce imati svoj. I naravno, postoje hrvatski sajtovi.

Ko zeli moze da se prikljuci timu Kluba putnika. Ko zeli moze da pruzi podrsku (to je moj slucaj u vidu donacija). Ko ne zeli, ne mora da ucestvuje u svemu ovome. Postoji i Drustvo putnika Srbije.

Zaboravio sam... Pitanje za Chija, Lazara... Ovu temu su pokrenuli putnici koji su bliski (bar po razmisljanju) Drustvu putnika Srbije. To je istina. Da se ne foliramo. Da li Klub putnika ili da li bi Klub putnika dao podrsku ili mogucnost za promociju drugim organizacijama? Na primer, pri novoj Putospektivi, Livadarenju ili ako bi neko organizovao svoju Putnicku kucu.

Da li bi oni koji su sada deo Drustva putnika Srbije dali podrsku objavljivanju Bantustana i nove Putnicke kuce?

I jednima i drugima je cilj da se ideja samostalnih putovanja unapredi. Ne morate mnogo da se volite, ali mozete da saradjujete zbog tog cilja. Ili vam je draze da budete obicna konkurencija jedni drugima? I to moze da donese boljitak u nekim slucajevima.

Voleo bih da mi date odgovor. Znam da i druge interesuje.

Edited by bee beep

Pa mi i sada podržavamo Putospektivu, svaki put je najavimo na fejsbuku, često i na forumu. Lično mislim da Tamara radi odličnu stvar i svaka joj čast na istrajnosti. Možda bi saradnja mogla biti intenzivnija, ne znam, meni je sve okej.

Što se tiče napretka Kluba, Čivitli će uskoro okačiti podatke. Podaci su stvarno ohrabrujući, ali kolko smo radili nije nikakvo čudo da je posećenost porasla.

Edited by Uroš Krčadinac

Hvala postavljaču teme (ko god da je) što nas je podsetio da objavimo podatke, zaboravili smo na to :)

Evo statistike za periode 1. feb - 3. mart 2015, 1. feb - 3. mart 2014 i 1. nov - 1. dec 2013. Novembar 2013 jer je to poslednji mesec sa starim imenom, ali kako nije pošteno porediti dva različita meseca, ubacujem i isti period tokom 2014. kada je bilo novo ime, a stari sajt. Kao što se vidi iz priloženog, u odnosu na novembar 2013. posete su porasle 60%, a u odnosu na februar 2014. 35%. Procentualno, u odnosu na ukupan broj poseta, udeo poseta iz Hrvatske je dva i po puta veći (a relativno po broju poseta 4 puta veći).

U protekloj godini je urađeno puno stvari - objavljeno je preko 200 članaka (naspram 23 prethodne godine), napravljen je sistem za prijem novih volontera od koji su neki u međuvremenu postali i deo uredništva, održana su regionalna predavanja, registrovana je organizacija i u Zagrebu, dovršen Bantustan, realizovana PK, napravljen komplet novi sajt... zapravo radi se toliko stvari da često ni sam nemam pregled šta je sve u toku :)

Slatkiš je pomenula kako je forum zamro, i kako se to desilo odlaskom starih članova. Tačno je da forum nije aktivan kao nekad - ali to nekad se ne odnosi na period od promene imena, već na mnogo raniji period. Većina onih koji su otišli sa foruma i napravili Društvo putnika Srbije je bila pasivna na forumu već neko vreme pre toga. I ja sam bio pasivan u poređenju sa par godina ranije. Drugi su, kao što je bee beep primetio, promenili prioritete u životu, ostarili, poženili se... Mlađe generacije su slabije orijentisane ka forumima. Razgovor o tome kako da reaktiviramo forum smo više puta vodili još od 2012, možda i 2011. Internet evolvira, sadržaji se sele sa platforme na platformu, način komunikacije doživljava drastične promene... Prilagođavamo se koliko možemo, ali neke stvari su opšti trend. Bee beep je napravio dobru analizu.

Putospektivu redovno reklamiramo na našoj fejsbuk stranici (koja ima preko 35.000 lajkova, i to je drastično uvećano i to organic, ne kupljenih). Ima i tema na forumu o Putospektivi, objavi se najava i tamo ponekad, ako se neko seti (mada to sigurno može i organizator(ka) sam(a) ;)). Želimo da napravimo i intervju sa Tajom koja je organizuje, ali kako je bila zauzeta poslednja dva puta kad sam pitao, odložili smo. Što me podseti da je pitam ponovo, mada znam da smaram :)

Ovo što sledi dalje pričam u svoje ime. Ljudima se nije svidela promena i kuda smo krenuli, i to je okej, napravili su novu organizaciju da bi bolje sledili svoje ciljeve. Meni je bilo žao, ali ako tako mora, podržavam ih da naprave i rade kako misle da treba. Ne doživljavam to kao konkurenciju, a ne znam ni u čemu bismo bili konkurencija. Da smo firma i imamo profit, pa hajde, ali mislim da su nam svima na umu neke druge vrednosti. U tom smislu, ne postoji konflikt interesa, pa ni razlog da se međusobno ne podržimo. Postoji i ono "ali nažalost", a to je da neutralan, formalan odnos u ovom slučaju ne postoji, jer se uvek svodi na lično, koje je narušeno. Između koga, zašto, i do kad, pitanje je za one koji se u tom prepoznaju. Za mene je ta tema ad acta.

24w83lj.png

Iskreno, osim Putospektive, kojoj smo odali priznanje, ne vidim da iko išta ozbiljno radi na temu samostalnih putovanja i putopisa. Kako razvijati saradnju ili konkurenciju s nečim bezmalo nevidljivim? Da me niste podsetili, ne bih se ni setio da postoji to Društvo putnika Srbije.

Edited by Uroš Krčadinac

Evo statistike za periode 1. feb - 3. mart 2015, 1. feb - 3. mart 2014 i 1. nov - 1. dec 2013. Novembar 2013 jer je to poslednji mesec sa starim imenom, ali kako nije pošteno porediti dva različita meseca, ubacujem i isti period tokom 2014. kada je bilo novo ime, a stari sajt. Kao što se vidi iz priloženog, u odnosu na novembar 2013. posete su porasle 60%, a u odnosu na februar 2014. 35%. Procentualno, u odnosu na ukupan broj poseta, udeo poseta iz Hrvatske je dva i po puta veći (a relativno po broju poseta 4 puta veći).

А новембар 2014.? Фебруар 2012.? Је л' може мало опширније, нпр. табела с бројем посета по месецима?

U protekloj godini je urađeno puno stvari - objavljeno je preko 200 članaka (naspram 23 prethodne godine)

Зар није била донесена одлука да се не објављују нови текстови током 2013. године до завршетка редизајна сајта? Тако је део већ спремних текстова пребачен у 2014. зар не? Колико је текстова објављено 2012. и каква је посета била тада?

Како изгледа крива раста 2013. године, када је обустављена објава нових текстова у односу на претходну годину?

Ukoliko Čivitlija ne mrzi neka izvadi podatke iz baze, ali odmah ti mogu reći da smo svuda u svakom pogledu napredovali. U poslednjih godinu dana nekoliko puta smo probili rekorde posećenosti za 10 godina postojanja organizacije, a poslednjih mesec dana držimo se iznad 100.000 unikatnih poseta (mislim da je juče bilo oko 108.000), što zaista nikad nije bio slučaj. Pojedini članci probili su 1000 lajkova, neki i 2000. To je zaista retko za nekomercijalni internet medij na prostoru bivše Jugoslavije. Neka me Čivitli ispravi, ali gledano istorijski (dakle pre promene identiteta) najviši nivo poseta vrteo se oko 80.000 i nešto, nikada nije prelazio 90.000.

No kažem opet, stvarno smo se svojsku trudili, baš kako smo obećali, mnogo više nego ikada ranije, i nije posebno čudno i neočekivano to što smo ostvarili rezultat. Ne mogu reći da nisam zadovoljan, ali jedva čekam da izađe knjiga, da napravimo promotivne turnejice, da se inšalah ove godine uspešno ostvare dve crowdfunding kampanje (za knjigu i za PK), i onda će mi srce biti puno.

Mene zanima nešto drugo: hoće li iko od onih koji su otišli imati dovoljno srca i hrabrosti da priznaju da su pogrešili?

Edited by Uroš Krčadinac

Okačio sam screenshot, ne znam jel se vidi? Direktan link ka screenshotu ako se negde ne vidi: http://i59.tinypic.com/24w83lj.png

Februar 2012 je imao 72.000 unikata, a novembar 2012 78.000 (stavka Users, ne Sessions). Koliko je tekstova bilo objavljeno, iskreno nemam pojma. Slobodno izvuci zaključak kakav želiš, ja se neću nadmudrivati, mislim da je ovo dovoljno :)

На скриншоту су фебруар 2015., фебруар 2014. и новембар 2013.. Нисам хтео да се надмудрујем. Ако је тајна, небитно.

Pojedini članci probili su 1000 lajkova, neki i 2000.

Да ли може да се постави бројач посета уз сваки чланак и да то буде свима видљиво?

Mene zanima nešto drugo: hoće li iko od onih koji su otišli imati dovoljno srca i hrabrosti da priznaju da su pogrešili?

Ако јесу погрешили, зашто да не. А ако нису? Шта мислиш, да ли су отишли због очекиваног пада посете или због других размимоилажења?

Može da se postavi broj pregleda članaka. Neko je na uredničkoj listi nedavno zatražio da to ubacimo, ozvezdao sam mejl u fazonu "pogledaću kasnije" :D Videću da ubacim ovih dana...

Valjda nam je svima jasno zbog čega su ljudi otišli, sumnjam da moramo ponovo pretresati tu temu. Ne znam ko se krije pod tvojim nickom, ali svejedno, dobrodošao nazad ako planiraš da ostaneš ;)

Na staroj verziji sajta je bilo moguće pogledati statistiku a u vezi foruma. Da li je to i sada moguće i kako?

Stari forum (SMF) je imao baš lepo preglednu statistiku, ali na ovom (IPB) toga nema :/ Mislim da smo pričali o tome kad smo promenili forum. Kad je došlo vreme da se pravi novi sajt, birali smo forumski softver po nekim drugim kriterijumima. Nisam ni skontao da te statistike nema na IPB-u dok se nismo prebacili... Doduše, meni više od te statistike nedostaje "view 10 most recent posts".

Itekako treba postaviti broj pregleda članaka! To nam još više ide u prilog od broja lajkova. Treba više da se hvalimo, previše smo skromni.  :king:

Ако јесу погрешили, зашто да не. А ако нису?

Ajde, ajde, nemojmo se praviti ludi, potpuno je očigledno da jesu. Voleo bih da vidim makar jedno pošteno priznanje.

urose priznaj da su to sve linkovi sa facebooka.napaljene selfie klinke koje klikcu na svaki link na facebooku.kvalitet foruma je drasticno opao ali se povecala poseta.svaka cast ako su ti merilo ljudi koji kace slike sa letovanja u grckoj,turskoj i crnoj gori, slike svoje dece i evo mene ispred Tower of Pisa italy.sedi jedan.

previse se vezete za lajkove na facebooku i facebook.to ce vam doci glave.facebook nije svet i nije internet.

Edited by milanjak

Čekaj, jel to znači da treba da obustavimo naš tajni master plan da preselimo sav sadržaj na fejs i ugasimo sajt? I kako to misliš da fejsbuk nije internet?

Tužno je kako se preskoči većina napisanog, uhvati za jedan detalj koji odgovara, i onda oko toga isplete i iskonstruiše ostatak. Mislim da sam previše mator da raspravljam o nečemu što mi je učitano, više mi te stvari "ne pristiskaju dugmiće" ;)

Ako ima neko zainteresovan da smisleno kritikuje, bilo bi super da prodiskutujemo na temu aktivnosti foruma i šta uraditi. Samo treba promisliti prvo, kao što je bee beep uradio.

Ne mogu da komentarisem ceo forum jer ga me prstim redovno, ali znam da bolje informacije na jednom mestu o Gruziji i Jermeniji neces naci. Znam zato sto i ja sudelovao u tome. Isto vazi i za odlazak u Kinu. Na tom delu su se Tales i drugi polomili pisuci.

Kvalitet jeste nesto opao. Razloge sam opisao gore. To ne sprecava bilo koga da i dalje doprinosi.

Za kraj Fb. Kritika nije na mestu, ako zelis da napravis nesto moras da ga koristis. Nisam ni ja odusevljen Kaucsurfingom i sta sad.

Umesto prepucavanja hajde da zajedno dižemo kvalitet i sajta i foruma.

Za forum je teško jer novi internet nije internet foruma (primera radi, današnji srednjoškolci uopšte ne koriste imejl, samo fejsbuk, većina uopšte nije ni čula za internet-forume). Naš se forum još dobro i drži u poređenju s drugim nekad velikim forumima. Ali mi volimo forum i treba ga razvijajti. Postavljajte nove teme, predlažite sekcije, o svemu tome možemo se zajedno dogovarati i jačati zajednicu.

Na kraju krajeva, nebitno je koja platforma okuplja zajednicu (forum, fejsbuk, šta već), bitan je kvalitet zajednice. A ova naša uspešno je izgurala tri crowdfundinga, a uskoro će, daćebog, i četvrti (za knjigu) i peti (za ovogodišnju PK). Što se mene tiče, smatraću da obavljamo uspešan posao dokle god budemo uspevali da očuvamo i razvijamo zajednicu koja će podržavati takve projekte, i produkcijske i organizacione.

Razvoj neke vrste alternativne mini-institucije, alternativnog javnog dobra, u društvima gde su truba i države i tržišta, e to je naš dugoročni cilj.

A informacije o putovanjima i druženje na forumu, božemoj, to je tek kolateralna korist. ;)

Edited by Uroš Krčadinac

Раст је добар, али то није једини ни најзначајнији показатељ да ли сте на добром путу да реализујете замишљено. Зашто не бисте постављали периодично анкете на сајту? Тако бисте остварили много бољу комуникацију са публиком. Имали бисте јаснији увид како путници и пратиоци који нису део руководства размишљају. Ако вас резултати плаше, можете онемогућити њихову јавну доступност.

Затим, кад поставите бројач посета на сваком чланку, путници дописници ће видети да су њихови текстови читани, што ће их охрабрити за убудуће. Самим тим аргумент руководства о укидању коментарисања, од прошле године, да недостатак коментара на неком путопису депримира путописца пада у воду. Омогућавањем коментарисања учинићете сајт динамичнијим и значајно побољшати комуникацију са следбеницима.

Nismo onemogućili komentare, već ih više ne prikazujemo ispod članaka, obrazložili smo zašto. Ali ispod svakog članka ima tekst "Pozivamo vas da podelite utiske i pridružite se diskusijama na našem forumu" čiji link vodi direktno ka temi u kojoj se taj članak može komentarisati u sekciji Naslovnica, sa svakim novim člankom automatski se otvori tema za komentare. Inače nemam razloga da verujem da bi sada bilo išta drugačije ranije, te ni ne razmišljam o tome da budu vidljivi ispod članka uvek. Kad u nešto treba da uložiš dosta vremena da napraviš, dobro razmisliš prethodno ima li to ikakvog smisla.

Za ankete, na kakve ankete misliš, imaš predlog nekih konkretnih? Nemam pojma čemu potenciranje da se nešto skriva, da se plašimo vox populija i otkud znam šta. Uostalom, na forumu je uvek bila dobrodošla diskusija o radu Kluba, samo strateške stvari izgleda ne interesuju mnoge. Meni je uvek drago kad vidim da se postavljaju pitanja o radu organizacije.

Ако је ово секундарно:

A informacije o putovanjima i druženje na forumu, božemoj, to je tek kolateralna korist. ;)

а ово циљ:

Razvoj neke vrste alternativne mini-institucije, alternativnog javnog dobra, u društvima gde su truba i države i tržišta, e to je naš dugoročni cilj.

Можеш ли сажето објаснити суштину, вероватно многе интересује?

Za forum je teško jer novi internet nije internet foruma (primera radi, današnji srednjoškolci uopšte ne koriste imejl, samo fejsbuk, većina uopšte nije ni čula za internet-forume). Naš se forum još dobro i drži u poređenju s drugim nekad velikim forumima. Ali mi volimo forum i treba ga razvijajti.

Тачно. И чврст аргумент да се ништа не предузме.

А с друге стране, форум садржи више информација него сви остали делови сајта заједно и путнику који креће на путовање може бити знатно кориснији.

Који удео од броја посета отпада на форум?

Nismo onemogućili komentare, već ih više ne prikazujemo ispod članaka, obrazložili smo zašto. Ali ispod svakog članka ima tekst "Pozivamo vas da podelite utiske i pridružite se diskusijama na našem forumu" čiji link vodi direktno ka temi u kojoj se taj članak može komentarisati u sekciji Naslovnica, sa svakim novim člankom automatski se otvori tema za komentare. Inače nemam razloga da verujem da bi sada bilo išta drugačije ranije, te ni ne razmišljam o tome da budu vidljivi ispod članka uvek. Kad u nešto treba da uložiš dosta vremena da napraviš, dobro razmisliš prethodno ima li to ikakvog smisla.

Ефектније је ако је одмах испод коментара. Већина неће одвојити време да дође на форум због тога, а да не говоримо о нерегистрованима. На вашем блогу из Африке било је пуно добрих коментара, исто и на многим другим блоговима. То је тек касније утихнуло.

Могућност коментарисања чланака је данас тренд на многим сајтовима. И могу бити врло корисни. Нпр. међу коментарима на неку вест могуће је пронаћи потпунију информацију него у самом тексту и тсл..

Коментарима добијате повратну информацију од публике. Сајт постаје динамичнији и то генерише више посета.

Неки сајтови користе онај "Disqus", колико је то компликовано поставити? (пример: http://filehippo.com/download_adobe_reader/comments/)

Је л' могуће улоговати се на форум преко налога са друштвених мрежа?

Za ankete, na kakve ankete misliš, imaš predlog nekih konkretnih?

Анкете о садржајима на сајту. Нпр. "Публико, која рубрика на нашем сајту вам се највише допада?" или "Публико, да ли вам се свиђа како се развија КП?" итд.. Упитнике. Нпр. "Како бисте побољшали рад форума?", "Где бисте волели да буде следећа ПК?"...

Nemam pojma čemu potenciranje da se nešto skriva, da se plašimo vox populija i otkud znam šta.

Само утисак...