Jump to content

Featured Replies

Posted

Pisem svoje iskustvo iz septembra prosle godine a tice se viza za zemlje koje sam obisao.

Ne garantujem da je i danas ista situacija posto je ipak Afrika u pitanju.

Putovao sam sa pasosem BIH, za najmanje 2 od ove 3 zemlje vaze ista pravila i za drzavljane Srbije, za ostale ne bih znao.

Zambija - viza se dobija na granici, jedan ulazak kosta 50$. Ne znam za multi, nisam pitao.

Ovo je 'najlaksa' od tri vize, procedura je sasvim jednostavna, samo su pitali koliko ulazaka mi treba i koliko dana ostajem. Problem je nastao kad nisu mogli da nadju BIH na spisku drzava u kojoj im valjda pise koliko kostaju vize za koju drzavu i koja izgleda kao da je stara bar 50 godina. Pokusao sam da objasnim da je to bivsa Jugoslavija za koju je ljubazni sluzbenik cuo ali je svejedno morao da konsultuje kolege i ta istraga je trajala oko sat vremena  clap

Zimbabve - ambasada u Becu je nadlezna za nas ([email protected]) i poslali su mi sledece:

The requirements are as follows:

-          Filled-in application form (attached)

-          Valid passport

-          1 photo

-          Visa fee (EUR 55 single entry visa). The visa fee can be paid in cash or transferred into our bank account. Details of our bank account are attached. Please make sure that you pay bank transfer charges separately so that we get the exact visa fee.

-          Supporting documents (depending on the purpose of your trip). 1. Invitation letter from the host company in Zimbabwe (for business travelers), 2. Itinerary or hotel bookings (for tourism), 2. For family/friends visit: copy of the host’s ID, copy of the invitation letter from the host, copy of the host’s utility bill.

The procedure takes around 10 working days.

Ne mora da se aplicira licno, moze DHL, Fedex i sl.

Postoji i sajt http://www.evisa.gov.zw za koji nisu bili sigurni da li radi, na kraju se ispostavilo da je u funkciji i da moze i tako da se aplicira sto je mnogo bolja opcija. Sto se tice dokumentacije potrebno je sledece:
- rezervacija hotela (poslao mail hotelu, zamolio da mi posalju rezervaciju da bih mogao da apliciram za vizu)

- skeniran pasos

- potvrda prebivalista

- popunjen formular (na sajtu direktno popunjavate)

Obrada dokumentacije navodno traje 7-10 radnih dana ali u mom slucaju je negdje zapelo i nisu mi se javili 20-ak dana pa sam opet kontaktirao ambasadu u Becu i nakon njihove intervencije dobio visa letter.

Viza se placa na granici, jedan ulazak kosta 30$. Za dva nisam siguran da li je 50 ili 55$.

Ovde je najduze trajalo to dopisivanje i raspitivanje da li je sajt uopste u funkciji i cekanje da mi posalju visa letter, sama procedura je bila dosta brza i jednostavna. U beckoj ambasadi su ljubazni i voljni da pomognu i sto je najbitnije odmah odgovaraju na mailove.

Napisacu sutra za Bocvanu, oni su najludji.

• Author

Bocvana - na sajtu pise da se viza moze vaditi u ambasadi Velike Britanije u Beogradu. Ja mislim da to nije tacno.
U Bocvani zivi i radi dosta nasih ljudi i sve koje ja znam vade vizu na nacin koji cu da opisem.

Dakle vizu je najlakse dobiti tako sto vas pozove neko ko zivi u Bocvani, skupi potrebnu dokumentaciju i aplicira u Bocvani u vase ime. Kad/ako dobijete vizu doticna osoba skenira tzv visa letter i salje vam mailom, vi stampate i pokazujete. Mene su na Surcinu cimali (uz obavezno konsultovanje sa knjigom poput one u Zambiji, opisane gore) i nisu imali pojma o citavoj proceduri. Na aerodromu dobijate vizu u pasos. Valja naglasiti da je multi posto sluzbenici ne vole da citaju sta pise na papiru.

Od dokumentacije je potrebno sledece:

- popunjen formular (skenira se i salje 'domacinu')

- ovjerena kopija pasosa

- 2 skorasnje slike velicine za pasos (takodje moze da se skenira, ja sam imao na racunaru slike za americku vizu pa sam samo izmjenio velicinu)

- rezervacija avio karte

- pozivno pismo

- ovjerena kopija pasosa i boravisne dozvole domacina

- 500 pula sto je oko 50 evra (ja sam uzeo multi vizu, mislim da sve isto kostaju)

Postoje 2 vrste vize, tourist i visitor. Za ovu prvu dodatno treba rezervacija hotela i plan obilaska Bocvane, dobija se na 2-4 sedmice.

Za 'visitor' vizu dodatno treba adresa domacina i jos neko garantno pismo valjda, nisam siguran za to posljednje. Ta viza se teze dobija i vazi 3-6 mjeseci.

Navodno im treba 2 sedmice da izdaju vizu ali treba racunati najmanje duplo. Ja sam cekao bar mjesec dana posto je gospodin koji se jedini u drzavi time bavi bio na godisnjem  :bag:

• Author

Sta da ti kazem, nije tako bilo poslednji put kad sam gledao :)

Za ovu godinu me interesuje Namibija. 
Znam da su neki forumasi putovali tamo pa se nadam da cu dobiti info iz prve ruke. 

Imam par pitanja vezanih za ovo sto pise na sajtu:

- kopija povratne karte ili plan puta sa datumom ulaska i izlaska iz Namibije
- potvrda rezervacije smeštaja
- pozivno pismo iz Namibije
- ukoliko je potrebno potvrdu da će vas lice kod kog boravite izdržavati

Povratnu kartu nemam posto planiram da putujem autobusom iz Bocvane. Da li je dovoljno da samo napisem datume ulaska i izlaska?
Da li je dovoljna samo rezervacija smjestaja ili treba i pozivno pismo uz to?

Edited by Duya
Diskusija o vizama prebačena

• 9 years later...
On 3/19/2015 at 9:43 PM, ThirstyTraveler said:

Sta da ti kazem, nije tako bilo poslednji put kad sam gledao :)

Za ovu godinu me interesuje Namibija. 
Znam da su neki forumasi putovali tamo pa se nadam da cu dobiti info iz prve ruke. 

Imam par pitanja vezanih za ovo sto pise na sajtu:

Povratnu kartu nemam posto planiram da putujem autobusom iz Bocvane. Da li je dovoljno da samo napisem datume ulaska i izlaska?
Da li je dovoljna samo rezervacija smjestaja ili treba i pozivno pismo uz to?

Poštovani članovi foruma, da li neko ima skorašnje iskustvo sa vadjenjem viza za Namibiju? Hvala unapred :)

• 5 months later...
  • Author

Apdejt za Bocvanu i Zimbabve:

Bocvana je konacno uvela e-vize.
Aplicira se preko https://evisa.gov.bw i kosta 20-ak evra za jedan ulazak ili oko 35e za vise.
Za turisticku vizu je potrebno sledece:

Tour plan or copy of travel schedule
Flight bookings
Confirmation of bookings at hotel/lodges
RETURN TICKET
300 Botswana Pula for single entry for a period up to 1 months
500 Botswana Pula for multiple entry for a period up to 3 months

Izuzetno je vazno da aplicirate bar 2 mjeseca prije puta. Ovo sto pise na sajtu da im treba 21 radni dan okacite macku o rep, nevidjeno su spori i redovno kasne.

Zimbabve ima visa on arrival za Srbiju i BIH, kosta 30 USD i od dokumentacije se samo popunjava formular na granici, citava procedura traje nekih sat vremena ako je guzva. Moze da se plati i karticom.