Jump to content

Featured Replies

Ovo za  "PRESS" i mene zanima :)

A zanima me jos, da li neko zna kako se u Parizu proslavlja 14jul, Dan pada Bastilje. Bicu tada u Parizu,a nikako da izguglam da li ima nesto zaimljivo..Vidim da je obavezna vojna parada. U Nemackoj se zadesih na proslavi/protestima za 1. maj i bilo je mnogo dobro. Ne znam sta da ocekujem od Francuza.

taj dan u celoj Francuskoj ništa ne radi. Na Šanzelizeu ti je ta vojna parada , verovatno će ti tamo biti celi državni vrh i Sarkozi. Biće ti lepo u to ne sumnjam , uveče možeš da očekuješ vatromet , otiđi do Marsovih polja i uživaj . :spot:

I ja sam u Parizu u isto vreme, bas za Dan Bastilje i ljudi koji su bili kazu da je spektakularno! Uvece je fantastican vatromet, ceo dan su parade, koncerti, slavlje jednom recju. Nadam se lepom provodu.

• 1 month later...

Pozdrav svima, evo svezih informacija. Bio sam nedelju dana u Parizu i usao u sledece muzeje besplatno, sa press karticom: Rodenov muzej, Tornjevi Notre Dame, Katedrala Saint Chapelle, Dom invalida. Za smestaj svima preporucujem iznajmljivanje stana preko www.airbnb.com, ima vrlo povoljnih na sjajnim lokacijama  :)

• 5 weeks later...

Јуче сам нешто гледао нет, и нашао сам из Загреба почетком октобра преко easy jet-a 51е повратну карту до Париза. И сад сам се заинтересовао да идем, на 3 дана мини излет. Да ли је неко скоро био и да ли може неки јефтин смештај да препоручи и где све ићи са ценама. Чита сам тему али контам да се мења нон стоп све, па нека свежа искуства :)

Mislim da od sredine oktobra (neka me neko ispravi) zvanično važi prestanak "sezone" pa hoteli obaraju cene za pola. Prošle godine mi to rekao lik koji radi na recepciji.

Airbnb - vidi kako tu stoji stanje sa iznajmljivanjem soba

• 4 months later...

Zdravo svima,

Imam nekoliko pitanja, nadam se da mi možete pomoći:

- Ima li neko da preporuči neki povoljan i dobar hostel u Parizu?

- Treba mi i savet koji je najpovoljniji način da se stigne do Pariza?

- Šta je zanimljivo i geografski jednostavno da se obiđe osim Pariza, ako smo već tamo? Neko je u ovoj temi pominjao Amsterdam, mada on zapravo i nije blizu?

Hvala unapred!

Wizz Air ima jeftine letovre na relaciji Timisoara - Paris Bercy, pogledaj na njihovom sajtu.

Sto se tice Amsterdama, imas brze vozove Eurostar i Thalys, ali on pravo zna biti skup i prebukiran, tako da je preporuka da ih bukiras unaprijed. Ne znam za autobuse i avione.

eurostar vozi redovno pariz-brisel, pariz-amsterdam. ako se kupi unapred nije skupo. dok od blizih destinacija, versaj ili diznilend je zanimljiv. do versaja ide lokalni voz. karta se kupi na metro stanici.

Hvala na odgovorima!

Meni je jednom drugarica pomenula da postoje jeftini letovi iz Beograda za Brisel, tako da, ako bih pronašla tako nešto, uspela bih da spojim i jeftin put do Pariza i obilazak Brisela (ukoliko je on turistički zanimljiv?).

Koliko dugo traje putovanje vozom između Pariza i Brisela, odnosno Pariza i Amsterdama?

Znate li možda gde se mogu unapred kupiti te karte za voz? Preko interneta? Ako da, koji je sajt u pitanju i kakve kartice se prihvataju? (Kada sam pre dve godine pokušavala da kupim karte između ruskih gradova iz Srbije, to nije bilo moguće, jer sajt ruske železnice uopšte ne prihvata naše kartice, tako da sam morala da tražim nekoga ko je u Rusiji, da izvrši kupovinu svojom karticom. Ne znam da li je ovde procedura jednostavnija?)

Šta mislite, da li je previše ambiciozno za nekoga ko nikad nije bio ni u Parizu da 8-10 dana spoji obilazak i Pariza i Amsterdama?

Da li neko zna neki dobar hostel u Parizu (eventualno i u Amsterdamu)?

mađarski wizer ti leti od Beograda do Brisela tačnije do Šarlroe.  Može da se nađe povratna karta za manje od 4000 dinara. Idi na njihov sajt i tamo sve možeš videti , rezervisati , platiti. Od Brisela do Amsterdama i od Amsterdama do Pariza voze ti Thalys vozovi , dosta su skupi pa bi morala kartu da kupiš mnogo ranije. Put Pariz - Brisel traje oko 1:20 minuta , Brisel-Amsterdam oko 2 h , znači Pariz - Amsterdam put traje oko 3:20 min sa Thalysom. Imaš i jeftinije varijante vozom , Inter City Brussel vozi do Amsterdama za 2:48 min , vidim ovde neku cenu od 38e. U Parizu imaj u vidu da nećeš moći da nađeš krevet u hostelu jeftinije od 20 evra. Recimo evo ti hostel Woodstock , u 9 arandismanu , ispod Monmartra i bazilike Sakre Ker , u blizini žel. stanice Gare du Nord. Upravo ti sa ove stanice polaze vozovi na sever Thalys za Belgiju , Holandiju i Eurostar za London. Brisel ti je svakako zanimljiv , ukucaj na pretraživaču pa pogledaj šta je već pisano o njemu. Ako planiraš da ostaneš 10 dana , 6 ili 7 potroši u Parizu , 2 u Amsterdamu i 1 eventualno 2 u Briselu. U Amsterdamu su ti hosteli jeftiniji , pa se mogu naći od 10 e po krevetu. Što se tiče sajtova gde možeš kupiti te vozne karte tu ti ne mogu pomoći. pozzz

za hostel u amsterdamu, mislim da je flying pig hostel.

za transfer brisel pariz ili amsterdam pariz vozom ide talis voz, koji ide na svakih sat vremena svaki dan. od brisela do pariza voz putuje sat i dvadeset minuta koliko se secam. kada sam ja isao imao sam studentski popust i platio sam 70 eura povratnu brisel pariz nedelju dve dana pre puta na brisel midi stanici. sigurno da se karta moze i mnogo ranije kupiti preko interneta.

za autobuski prevoz koji je jeftiniji mislim da je najbolje koristiti eurolines ili neku slicnu agenciju. karte su dosta jeftinije ali je i putovanje duze. postoji sajt za belgiju i holandiju eurolines pa pogledaj za datume koji ti odgovaraju koja je cena. za putovanje od brisela do amsterdama vozom treba malo vise nego brisel pariz, sve ti pise na sajtu talisa. klik na google.com pa trazi

• 1 month later...

Posle provedenih tacno dva meseca u Parizu, sredina decembra do sredine februara ima se dosta napisati. Veliki grad, gomila raznih nacija, preko zime nije hladan kao Beograd, dosta cist vazduh, ima svoje pozitivne strane ali i negativne strane. Sto kaze jedna pijanica iz neke price "Nemojte da mislite da je Pariz jedna ravna ploca na kojoj stoji Ajfelov toranj i to je to". Ukoliko ste samo malo snalazljivi, mozete se lepo provesti i zapamtite jedno, ukoliko nemate mnogo vremena : ne trosite vreme na muzeje, muzeji nisu Pariz i obrnuto (iz mojeg i iskustva ljudi koji tamo zive decenijama). Vidite Luvr i Versaj, to je dovoljno. Mnogi izgube na muzeje dragoceno vreme, a propuste pravi Pariz, ulicice, kuloare, setnje obalama Sene, prevarantskim kvartovima Sakr-Kera i Place D'Italie itd. Naravno, vase je vreme ali realno za 70% Pariza da se vidi skoro svaka ulica, sa jednostavnim planiranjem i mapom grada je potrebno oko tri nedelje po 5-6h dnevno setnje. PS, budite pazljivi na dzeparose i prevarante, gomila ih je, zene nikako same u metro uvece, a ako moraju, uvek u neku guzvu, nikad same. Nadam se da cu skupiti vremena da ispisem detaljniji putopis sa slikama i veoma detaljnim objasnjenjima sta i kako. Ko ide kolima, cene goriva su trenutno oko 1.42EUR za dizel i oko 1.55EUR za benzin. Karnet karata za metro, autobus i tramvaj (ukupno 10 karata) je 12.70EUR. Ulaz na Ajfel oko 9EUR, Trijumfalna 9.5EUR, Luvr 10EUR osnovna ulaznica, Versaj besplatni vrtovi, dvorac oko 15EUR, zavisi sta....do Versaja je povratna karta 7EUR lokalnim vozom. Pozdrav i lep provod!

• 2 weeks later...

Wizz Air ima jeftine letovre na relaciji Timisoara - Paris Bercy

mislis, pariz beauvais?

Versaj besplatni vrtovi, dvorac oko 15EUR, zavisi sta....do Versaja je povratna karta 7EUR lokalnim vozom. Pozdrav i lep provod!

Besplatni versajski vrtovi?

Ne mogu da se setim koliko, ali ja sam platila ulaznicu za versajske vrtove 2006, a isla sam samo u vrtove, bez dvorca.

Tako je, bili su besplatni. Pitali smo zenu na prodaji karata koliko su karte za vrt, a ona kaze besplatno na sta sam dobio ozaren izraz lica :) E sad, koliko sam razumeo, najbolje je ici vikendima kada ukljucuju fontane pa su vrtovi u punom sjaju. I da, kada sam bio tokom nedelje, sve skulpture su bile prekrivene zastitnim plastovima. Moguce da se placa vikendima kada ukljucuju fontane ili kada je puna sezona. Sada nije bilo mnogo ljudi, vrlo malo iako je bio suncan dan (mada hladan). Za one koji ne znaju, u Versaju postoje besplatni WC-i koji su upisani u planu vrtova koji se dobija besplatno na biletarnici. Celokupan prostor je ogroman  i tesko je da se skroz ceo obidje za ceo dan, detaljno, mada je moguce uz dobru organizaciju i ako je toplo vreme.

koliko se secam postoji ili je postojala mogucnost da se iznajmi bicikli ili camac za jezero sto je pretpostavljam fantastican provod.

Tako je, bili su besplatni. Pitali smo zenu na prodaji karata koliko su karte za vrt, a ona kaze besplatno na sta sam dobio ozaren izraz lica :) E sad, koliko sam razumeo, najbolje je ici vikendima kada ukljucuju fontane pa su vrtovi u punom sjaju. I da, kada sam bio tokom nedelje, sve skulpture su bile prekrivene zastitnim plastovima. Moguce da se placa vikendima kada ukljucuju fontane ili kada je puna sezona. Sada nije bilo mnogo ljudi, vrlo malo iako je bio suncan dan (mada hladan). Za one koji ne znaju, u Versaju postoje besplatni WC-i koji su upisani u planu vrtova koji se dobija besplatno na biletarnici. Celokupan prostor je ogroman  i tesko je da se skroz ceo obidje za ceo dan, detaljno, mada je moguce uz dobru organizaciju i ako je toplo vreme.

Da, moguce da je to u pitanju. Kad sam ja platila ulaz bio je vikend i radile su fontane.

• 2 weeks later...

Planiram da idem u Pariz u maju mesecu, pa hocu preko venere ili booking da rezervisem neki hotel, posto ne znam uopste delove Pariza interesuje me da li zna neko da mi kaze koji kvart da gledam, zelela bih hotel u strogom centru tj. najdalje da bude druga zona, pa ako bi neko mogao da mi pomogne bila bih beskrajno zadovoljna.

Da probam da pomognem, mada sam u Parizu bio još oktobra 2006. Tada sam tražio hotel koji će moći da mi dâ bar osnovne informacije na engleskom i to je bio ogroman problem (većinom bi mi zalupili slušalicu bez reči!). Završio sam sa hotelom neobičnog naziva - Britannia. ;D Hotel je na 20 m od metro stanice Saint Lazare, par minuta pešačenja iznad Opere i solidno blizu bulevara Osman. Ni Trg Konkord i Jelisejska polja nisu daleko, ja sam sve obilazio pešaka (od Ajfela, do Sakre kera, a i mnogo dalje, od Luvra do Trijumfalne kapije i okolo naokolo). Veoma su blizu i Galerije Lafajet, za šoping.

Hotel je bio sa 2 zvezdice, nije izgledao impresivno, neki zidovi su delovali malo nakrivo :hihi:, ali su sobe bile stvarno ogromne, sa sve prostranim kupatilima. Pogled na ulicu, ali nimalo bučno. Imali su i lift, a osoblje je bilo predusretljivo, ljubazno i znali su engleski. :dance: Doručak je bio skroman, ali korektan (trpezarija mi je delovala manja od soba). Čak je u sobu ulazilo lepo jutarnje sunce, ali pod uglom, da ne bije u oči. Cena mislim da je bila 89e za dvokrevetnu sobu, ali ja sam je uzeo kao singl, pa ne znam da li se i koliko doplaćivalo za dve osobe.

Samo imaj u vidu da centar Pariza nije isto što i centar BG-a Ne znam šta očekuješ, ali tamo je centar prvenstveno za firme i van tog Osmanovog bulevara i još nekoliko tačaka, uveče nije bilo žive duše i često sam šetao potpuno praznim i prilično mračnim ulicama (Beograd je tada bio osvetljeniji od Pariza). Takođe, nigde nije mogla da se nađe neka prodavnica ili, ne daje bože, javna česma, nego je piće moralo da se kupuje u kafićima i restoranima, što nije dobro za duševno stanje. Npr, jedna mala koka-kola u piceriji Pino na bulevaru Osman bila je 3,5e (fantastična pica sa pršutom je bila oko 13e). :bang:

Nisi rekla zašto želiš centar, pa ne znam šta bih ti još pomenuo. Ako te nešto konkretnije zanima...

zelim da mi hotel bude na takvoj lokaciji da ne moram puno da se mlatim prevozom, da sve sto zelim da vidim (glavne znamenitosti grada Pariza) za par dana boravka tamo mogu da obidjem, upravo kako sto si rekao pesaka, da mogu da lunjam po ulicicama njihovim, pa me ustvari zanima koju lokaciju da gledam za hotel. ili neku preporuku za hotel