Jump to content

Featured Replies

Posted

Требало би да нађете начина како да учините доступнијим већем броју путника неке од извештаја и путописа са форума. Пример:

https://www.klubputnika.org/forum/topic/7939-azorska-ostrva/

Форум је права ризница оваквих и сличних порука, а тако бисте и заједницу могли мотивисати да се више активира, наспрам садашње пасивизације...

Što se tiče lakoće nalaženja informacija, takođe mislim da uvek može bolje, mada nije ni lako naći/realizovati način da se to odradi. Ali padaju mi na pamet duge teme (30+strana) o Budimpešti, Balkan flexyju, avionima, bezbroj tema (sa bezbroj stvari koje se ponavljaju) u podforumima Naši krajevi i Stari kontinent koje sam sve pročitao, ali opet mi je izuzetno teško da nađem neku informaciju kada mi stvarno treba.

Možda ne bi bilo loš neki summary najbitnijih informacija, kao ovde što je bio (vidim da ima novog sadržaja, super), ili da se edituje prvi post teme da sadrži često postavljana pitanja...

Želimo da najbolje i najkorisnije informacije i priče iz foruma objavimo i u formi članka u magazinskom delu sajta. Ali trenutno nema osoba koja bi to želela da radi. :(

Ima li dobrovoljaca?  flowers::

Ali padaju mi na pamet duge teme (30+strana) o Budimpešti, Balkan flexyju, avionima, bezbroj tema (sa bezbroj stvari koje se ponavljaju) u podforumima Naši krajevi i Stari kontinent koje sam sve pročitao, ali opet mi je izuzetno teško da nađem neku informaciju kada mi stvarno treba.

Možda ne bi bilo loš neki summary najbitnijih informacija, kao ovde što je bio (vidim da ima novog sadržaja, super), ili da se edituje prvi post teme da sadrži često postavljana pitanja...

Слично овом предлогу, на неким форумима модератори извуку одговоре на најчешћа/најзначајнија питања у виду линка до одговарајуће поруке. Захтева труд, али се углавном покаже као корисно.

Мада, преглед најбитнијих информација у главном делу, као на том примеру, звучи боље.

Било би добро да се што више чланова укључи у дискусију...

Sta znaci "u formi clanka"?

Evo, ja imam nesto slobodnog vremena, koje bi mogla iskoristiti za neko sredjivanje i pisanje sadrzaja, nekoliko sati nedeljno. Samo da mi lepo objasnite sta :) 

Želimo da najbolje i najkorisnije informacije i priče iz foruma objavimo i u formi članka u magazinskom delu sajta. Ali trenutno nema osoba koja bi to želela da radi. :(

Ima li dobrovoljaca?  flowers::

Шта се очекује од добровољаца?

Evo jednog predloga kome bih i sam rado doprineo: dug i temeljan članak za Iskustvenik o Transsibirskkoj železnici. Nešto kao Transsibirac za neupućene. Kostur članka bio bi iskustvenički, pun praktičnih, dobro struktuiranih informacija, poput onog velikog Leinog priručnika o jeftinim putovanjima ili Smirninog vodiča kroz skvotove, ali u to bi mogla da stanu i lična iskustva i kratki putopisi.

Mislim da bi takav članak mogao da bude viralni hit.

Eto, meni je prvom za jeftina i samostalna putovanja otvorio oči upravo Transsibrac.  :smile:

Могли бисте да отворите још једну рубрику, нпр. на дну главне стране и ту објављујете извештаје, сугестије, путописе у неформалном облику, као кратке црте са форума, а делимично ослобођене уређивачке политике, као што неки часописи имају део за писма читалаца исл.. Када се на форуму појави занимљив извештај, савет, пренесете га ту. Нешто што не би било предугачко (ако јесте, може да се подели), а више би активирало чланство, притом им не намећући превише обавеза.

Evo jednog predloga kome bih i sam rado doprineo: dug i temeljan članak za Iskustvenik o Transsibirskkoj železnici. Nešto kao Transsibirac za neupućene. Kostur članka bio bi iskustvenički, pun praktičnih, dobro struktuiranih informacija, poput onog velikog Leinog priručnika o jeftinim putovanjima ili Smirninog vodiča kroz skvotove, ali u to bi mogla da stanu i lična iskustva i kratki putopisi.

Mislim da bi takav članak mogao da bude viralni hit.

Eto, meni je prvom za jeftina i samostalna putovanja otvorio oči upravo Transsibrac.  :smile:

Ово је добра идеја и пракса, али захтева доста ангажовања...

O ovom smo već pričali, pa nekako ništa nije ispalo...

Ovde (pa nadalje)

Читам Ноелов и Бранкомов извештај из Грузије, и размишљам баш о нечем сличном, неки део на сајту, нешто као цртице или "са телекса" :P, где би се објављивали овакви текстови, који ваљда нису "комплетни" путописи али су опет занимљиви, некако ми штета да остану "само" на форуму... мислим, шта је више клубпутничкије него кратки извештаји путника... :) Нпр, оне цртице МајеНС о Грузији и Азербејџану... некако не би било лоше да неко ко не посећује форум већ дође на сајт први пут има неки линк ка таквим стварима. Или можда само формирати посебан пдф где би се копирали такви текстови а држати на насловној страници сталан линк за тај пдф, где би излазио сваки нови пост, с насловима типа "НоелБГ доес Ђурђистан", "МајаНС у Азербејџану... " ...

Наслов подфорума рецмо "Путописолики уписи" :P

Mislim da sam i dalje dobrovoljac za ovo, mada nisam nešto pri vremenu u poslednje vreme.

Да, то је то. Мислим да би позитивно утицало и на активирање заједнице...

• 2 weeks later...

Ono sto meni npr fali na glavnoj strani je bar neki deo o akcijama u raznim vidovima "transporta".

Ne postoji niti jedna informacija o avio/bus/stagod akcijama u regionu, kao da svi putuju kolima i stopom i da ih drugi vidovi transporta tj putovanja ne zanimaju.

Sto je najlepse, kroz referral linkove i placene promocije tu se cak moze i nesto sitno zaraditi. Naravno, opet zahteva necije angazovanje, ali kako vec dosta ljudi "pejstuje" razne akcije raznih avio kompanija u delu foruma predvidjenom za to, mogao bi neko iz moderacije to samo sklopiti u neku dopadljiviju formu i kao takvo objavljivati na glavnoj strani.

Npr ako Alitalia ima akciju iz Rima do NYC, pored cene karte i datuma kada putovati, da se u toj formi clanka nadje u kratkim crtama i kako stici do Rima, gde prespavati, sta posetiti itsl. Ista stvar i za NYC. Mozda deluje puno posla, ali kada se izvrti par gradova koji su stalno na akcijama, to onda ide samo kopi/pejst.

Одличан предлог. Остаје да се надамо да ће нешто од овога и усвојити када заврше посао око књиге...

Je l' hoće neko od vas da preuzme posao vezan za prevozne akcije? Evo, Ranoranilac bi mogao, prosto osećam da ima vremena ;):P

Uzgred, premijerno objavlujemo (stigla pošta iz Banjaluke) da će uskoro izaći veliki članak o svim važnim aerodromima na postjugoslovenskom prostoru.

:D

Вараш се, али ако усвојите план на колегијуму, изложите га овде, као и шта се очекује од добровољаца, можда се укључим, а верујем и други... Пример- неко одабере град у који путује, и тако претражује форум тражећи информације за себе, сакупи шта треба да би задовољило форму за објаву и ево "вин-вин" ситуације. :)

Uzgred, premijerno objavlujemo (stigla pošta iz Banjaluke) da će uskoro izaći veliki članak o svim važnim aerodromima na postjugoslovenskom prostoru.

Капа доле! Може ли се очекивати верзија 2.0 са освртом на остале земље региона, конкретно Грчку, Бугарску, Румунију и Мађарску?

Da, da, baš smo pričali da li čekati na ostale zemlje i tek onda objaviti, ili ići ovako. Stevan iz Banjaluke kaže da nema vremena za ostale zemlje, te ćemo verovatno ići ovako. Ali se onda po tom modelu mogu rešiiti i ostali aerodromi za okolne zemlje.

• 2 weeks later...

Да би неко одлучио да се озбиљније добровољно и бесплатно посвети раду Клуба, притом га не користећи за самопромоцију, потребно је да се осећа чланом, да осећа припадност дружини и разуме о чему се ради. За то нису довољна само звучна пи-ар саопштења, јер ако нису у сагласју са дешавањима биће кратког даха. Неупућени ће понешто допринети, затим се разочарати. Овај Клуб је као нека зграда од некаквог значаја, са обновљеном фасадом у којој је све труло, кров прокишњава, а кроз под се пропада на спрат ниже. Неки пролазник, туриста, путник ће можда ући да погледа, најчешће не пуно даље од улаза, али ретко ко ће се задржати. Цензура ту само одмаже.

Да би неко одлучио да се озбиљније добровољно и бесплатно посвети раду Клуба, притом га не користећи за самопромоцију, потребно је да се осећа чланом, да осећа припадност дружини и разуме о чему се ради. За то нису довољна само звучна пи-ар саопштења, јер ако нису у сагласју са дешавањима биће кратког даха. Неупућени ће понешто допринети, затим се разочарати. Овај Клуб је као нека зграда од некаквог значаја, са обновљеном фасадом у којој је све труло, кров прокишњава, а кроз под се пропада на спрат ниже. Неки пролазник, туриста, путник ће можда ући да погледа, најчешће не пуно даље од улаза, али ретко ко ће се задржати. Цензура ту само одмаже.

Baš mi je bzv što ne postoji opcija "like"...Ali nemoj dirati upravu, imaju obaveze, rade na udžbeniku...

p.s. Imam ideje za bolji rad Kluba, vidim i drugi imaju možda i više...a gospodo upravnici šta vi činite!? Ignorišete...a ne, ne...vi se borite za zajednicu, da učinite nešto što treba zajednici...to je lepo, izvinjavam se na smetnji... ;)

Obojica: lepo je što tako ispoljavate brigu za ovo mesto. No, kao i na većini drugih mesta, virtuelnih ili stvarnih, i ovde vlada neka vrsta meritokratije: najpre se identifikujete s nekom pričom, pridonesete joj na ovaj ili onaj način, date joj neki deo sebe, i onda će vaše kritike biti ozbiljnije shvaćene. U nekoj meri već jesu, ali ako se sav vaš doprinos nekoj stvari sastoji od njenog kritikovanja, vrlo brzo ćete biti zamoljeni da više ne pomažete na taj način. A posle molbe uskoro sledi i zahtev.

Kako ovde, tako i drugde, da biste nešto kritikovali morate imati bar nekakvu zaleđinu: stručnu ili zaslužnu, da biste bili ozbiljno shvaćeni. Ja do sada ne videh nijednu.

Ajde i da razumem da tretiraš moj sarkazam kao nešto čemu nije mestu u ovoj konverzaciji, ali sve što je ranoranilac napisao je kao u Njegoša, što bi danas mnogi rekli.  

Obojica: lepo je što tako ispoljavate brigu za ovo mesto. No, kao i na većini drugih mesta, virtuelnih ili stvarnih, i ovde vlada neka vrsta meritokratije: najpre se identifikujete s nekom pričom, pridonesete joj na ovaj ili onaj način, date joj neki deo sebe, i onda će vaše kritike biti ozbiljnije shvaćene. U nekoj meri već jesu, ali ako se sav vaš doprinos nekoj stvari sastoji od njenog kritikovanja, vrlo brzo ćete biti zamoljeni da više ne pomažete na taj način. A posle molbe uskoro sledi i zahtev.

Kako ovde, tako i drugde, da biste nešto kritikovali morate imati bar nekakvu zaleđinu: stručnu ili zaslužnu, da biste bili ozbiljno shvaćeni. Ja do sada ne videh nijednu.

Исправно схватање критика и предлога често може помоћи позитивном развоју. Добри примери су неки од најпознатијих комерцијалних интернет сервиса Џи-мејл, Твитер, Јутјуб, Реедит, Трип Адвајзор итд.. Ако мислите да нека критика није одговарајућа, али јесте у границама пристојног, одговорите пристојно или игноришите, не морате одмах скакати и претити избацивањем, макар вам било досадно. Тако само шаљете лошу поруку целој заједници, а ви се на заједницу веома ослањате. Сујета одмаже. Релаксиран однос између руководилаца и следбеника КП може бити мотивишући и обрнуто, натегнут- демотивишући. Пре свега требало би да мотивишете заједницу да се уопште одважи да да неки фидбек.

Замисли да Гугл на фидбек одговори кориснику- где ти је залеђина? Знам, нисте Гугл, али ваљда је смисао јасан.

И како се уопште доказује стручност у учешћу на форуму? Подношењем потврде о стажу на неком форуму? Извод из књиге модератора? Два сведока?

Јесте ли размишљали да са пасивног приступа у ангажовању аутора за сајт пређете на мало активнији? Кад видите на форуму да је неко део идеје или чак испред вас, а не пише за сајт, зашто га/је не бисте контактирали и дали сугестије како да прилагоди форумски путопис за чланак?

На пример, Хермеса је поставила на форум сјајан извештај са Кипра који бисте комотно могли објављивати у наставцима. Раније сте објављивали сличне садржаје. Ако се неким случајем не уклапа у вашу расплинуту новополитику омашеног циља, можете јој сугерисати како да га прилагоди. Она вам је на овој теми већ понудила да се ангажује. Такође, све њене поруке на форуму су врло аргументоване, садржајне, интересантне и лепо написане, ангажовање би свакако било велики добитак за Клуб. А таквих примера има још.

Нисам сигуран да ли је ово требало предлагати јавно, некако се надам да ће имати више ефекта...