Jump to content

Featured Replies

Posted

Čitate li časopise? Nekada su se mnogo čitali, ali su se, sa pojavom interneta, skoro sasvim izgubili. Ne mislim na one koji se čitaju dok čekamo kod frizera, nego na one druge, koji su kao mali udžbenici, male enciklopedije. U časopisu Saudi Aramco World nabasao sam na jedan tekst koji mi se posebno dopao. Radi se o detalju jedne zemlje u kojoj nikada nisam bio: U Saudijskoj Arabiji, madžlis je naziv prostorije u kojoj se primaju gosti. U svakoj kući postoje dva madžlisa; jedna za muškarce i druga, samo za žene. U regiji Asir, zidove madžlisa žene su tradicionalno ukrašavale šarama, floralnim elementima, razgranatim oblicima, trouglovima i pravougaonicima. Ove apstraktne forme protezale su se po zidovima cele prostorije. Ta umetnost se na arapskom zove nagaš. Predstavljala je ponos doma svake žene, pošto su one same ukrašavale madžlise u svojim domovima. Apstraktni elementi imaju svoja značenja. Veliki trouglovi predstavljaju planine tog regiona, cik-cak linije vodu i gromove. Mali trouglovi,...

Pročitajte Nagaš: veština na samrti