Jump to content

Featured Replies

Posted

Dobar dan svima. Ovdje novi član, ali još bez članske karte u džepu:)

Putujem za Bratislavu iz Beograda 07.04. i koliko vidim ( a neka me neko ispravi ako griješim ), najjeftinija opcija je da idem od od Beograda do Budimpešte Keleti (povratna karta 26 evra) a zatim da uzmem autobus Budimpešta Nyugati - Bratislava (povratna karta  sa Student agencijom je 17 evra + za prtljag ne znam koliko se plaća).

Koliko je meni poznato, postoje dnevno dva voza za Budimpeštu, jedan u 11:15 i drugi 21:48 i za njih sajt Železnica Srbije, u dijelu red vožnje, daje informaciju da u oba voza postoje ležajevi. Da li jeto tačno i ako je odgovor afirmativan, da li neko zna kolika je cijena ležaja i da li se on dodatno plaća?

Interesuje me cijena karta+ ležaj i za jedan pravac i za povratno putovanje.

Takodje, pošto ću najvjerovatnije uzeti večernji voz, koji po redu vožnje stiže u Budimpeštu  Keleti u 5:46, a moj autobus polazi sa trga preko puta Nyugati stanice u 6:30 (moram da uzmem baš taj autobus, tj. u to vrijeme), da li je to dovoljno vremena da stignem iz Keletija u Nyugati i uhvatim autobus za Bratislavu?

Smijem li da rizikujem sa vozom, tj. da li voz obično stiže na vrijeme u Budimpeštu?

Gdje mogu da se kupe karte za metro tako rano ujutro, da li treba da platim kartu u forintama i da li je komplikovano sa prtljagom u metrou (imam jedan veći kofer)?

Ako moram da promijenim novac, da li ima mjesto na Keletiju gdje to da uradim tako rano (prije 6h ujutro)?

Hvala i pozdrav. 

• Author

Hvala Pedja, ali nisam te baš razumio.

Sad vidim da sam pogriješio...umjesto Nyugati stanica treba da stoji Nepliget, ali za ostalo...mislim da nisam uočio greške.

Koje su to greške?

Informacije  sam dobio sa sajta Železnica Srbije

http://w3.srbrail.rs/ZSRedVoznje//direktni/BEOGRAD/16050/BUDAPEST%20KELETI%20PU/04930/13.04.2015/0000/sr

Vidim da u navedenom postu ima dosta priče, ali ne znam da li ima odgovor na moja pitanja koja se odnose na to da li mogu da stignem od Keleti stanice do Nepliget stanice za oko 40 minuta, a da uz put negdje i kupim kartu za metro i zamijenim novac prije 6h ujutro?

Pozdrav.

Edited by Maximus

Za 40 minuta stižeš sigurno, bez frke, samo da ne kasni voz. Sa Keletija hvataš crvenu liniju metroa M2 do stanice Deák Ferenc tér (pravac Déli pályaudvar). Tu presedaš na plavu M3 liniju do stanice Nepliget (pravac Kőbánya-Kispest). Stanica Student Agency-ja je u blizini Nepligeta. Zamoli nekoga da ti zameni forinte, jer tako rano menjačnice ne rade. Karta za metro se kupuje na automatu na ulazu u stanicu. Srećno  :mah:

Tako šturo sam ti odgovorio jer trenutno nemam vremena za potpun odgovor. 

Budi malo strpljiv ili iščitaj forum.

• Author

Hvala, posebno onima koji su bili strpljivi da odvoje dio svog vremena i daju odgovor na pitanje, iako možda postoji odgovor na moje pitanje u okviru pomenutog posta.

Uredniče, samo još jedno pitanje, da li ovaj voz obično stiže na vrijeme u Budimpeštu, tj. da li mogu da se uzdam u to da ću stići prije 6h ujutro u Budimpeštu?

Pozdrav.

Niko ti to ne može reći sa sigurnošću. Ako nisi hazard, rezerviši lepo hostel u Budimpešti i mirna Bačka. Ionako je verovatno da doplata za kušet izađe kao i noć u hostelu.

Druze,nocni voz je uglavnom tacan...Sidjes na stanici Ferencvaros i odmah si tu kod Nepligeta samo ides desno...Nemas potrebe da ides na Keleti...

E da, i to je dobra opcija. Voz staje desetak minuta pre Keletija. Ako ti nije problem sa koferom, odatle možeš i peške do Nepligeta, da ne plaćaš prevoz. Evo šta kaže mapa.

Hvala Pedja, ali nisam te baš razumio.

Covek ti kaze,izmedju ostalog,da vec postoji tema o tome sto pitas,tako da je nepotrebno da otvaras jos jednu.

• Author

Covek ti kaze,izmedju ostalog,da vec postoji tema o tome sto pitas,tako da je nepotrebno da otvaras jos jednu.

Cijenim to što je napisao i znam da na tom postu postoje odgovori na mnoga pitanja, ali možda ipak ne na sva.

Dakle, evo i ja sam nešto istraživao.

Noćni voz po redu vožnje stiže u 05:36 u Ferencvaroš i iako c.c. 1.5 km do Nepligeta nije puno, ali činjenica da nosim kofer kao i da su u pitanju rani jutarnji časovi (ne znam koliko je sigurno šetati u ranim jutarnjim časovima kroz grad) ukazuju da je pametnije kupiti kartu za prevoz, s obzirom da nekoliko stotina metara od stanice ima tramvaj br. 1 koji ide do Nepligeta. Ne znam samo od koliko sati ujutro ujutro počinje prevoz i koliko često nailaze tramvaji, Da li neko to zna?

Kako se karta može kupiti od vozača (malo je skuplja, 450 HUF), ostaje pitanje zamjene evra za forinte, pošto sumnjam da će neko od prolaznika u 5 ujutro biti toliko ljubazan da to uradi u Budimpešti. Da li se mogu evri zamijeniti za forinte u banci u Beogradu ( ili na nekom drugom mjestu)?

Uredniče i Che Guevara, gracias.

Dakle, možeš naći forinte negdje u Beogradu, teško ćeš uspjeti pronaći iste tako rano ujutro u Budimpešti. Znači, ne idi bez forinti. Meni voz za Budimpeštu nije kasnio nikada značajno, išao sam više puta, mada se nikad ne zna. Nisam koristio tramvaje u Budimpešti, ne znam kako ide sa kupovinom karte, vidi ima li neka metro stanica u blizini, tamo bi trebao moći kupiti karte za sve vidove javnog prevoza jer se stanice otvaraju čini mi se oko 4 ujutro.Informacije o javnom prevpozu budimpešte imaš na webu, imaju englesku verziju sajta, kucaj budapest transportation ili slično. Sretan put.

A zašto jednostavno ne ideš vozom Budimpešta - Bratislava? Povratna je 17,50 EUR i nemaš šetanje, već krećeš sa stanice Keleti do koje i stižeš. Karta u Budimpešti može da se kupi u EUR (kusur vraćaju u HUF). Vozovi iz Budimpešte za Bratislavu idu na svaka 2 sata, u 7.25, 9.25 itd. Kušet ima samo noćni voz za Budimpeštu i doplata je 8 EUR.

Edited by RaxCherrych

• Author

Da, mislim da je najbolje da nastavim sa vozom. Mislio sam da je karta vozom od Bratislave do Budimpešte skuplja, a nastaviti sa vozom je svakako manje maltretiranje nego ići dalje sa autobusom. Mislim da ću da idem noćnim vozom za Budimpeštu, a uzeću i kušet, jer iako sam čuo da se može desiti i da je cijela kabina prazna, pa da se može i u običnom kupeu odspavati sasvim pristojno, no, ipak, bolje je ne rizikovati:)

Za slučaj da mi zatreba, ima li negdje blizu Keletija neka mjenjačnica sa povoljnim kursom? Čini mi se da je kurs 1 evro = 300 forinti.

Hvala svima.

Noću ne rade menjačnice.

Moguće je kupiti kartu za prevoz na automatima bankovnom karticom.

Postoje  (sada) tri voza  Bgd-Bud, ali ne dolaze svi do Keleti stanice.

...

Maximus, ako ti trebaju forinte za metro/trolejbus, sad sam pretresao buđelar, našlo se nekih 500 forinti. Ako ti znači, javi, pa da šaljem :biggrin:.

• Author

Maximus, ako ti trebaju forinte za metro/trolejbus, sad sam pretresao buđelar, našlo se nekih 500 forinti. Ako ti znači, javi, pa da šaljem :biggrin:.

Hvala Uredniče, znam ja da kad je Čačak blizu, onda dobrih ljudi ne fali:)

Predlažem razmjenu, ako si u Beogradu u nedjelju. Forinte za pivo:) Može?

Ako nisi, pokušaću da se snadjem, pa ako ne uspijem, šaljem ti poruku za transfer. 

Još jednom hvala za iskazani saputnički altruizam:)

Srdačan pozdrav.

• Author

Imam još jedno pitanje.

Namjeravam da idem večernjim vozom za Budimpeštu (Keleti) iz Beograda, koji ima rang B (brzi voz), ali se vraćam iz Budimpešte (Kelenfold) za Beograd sa vozom koji ima rang IC (Inter City).

Da li i za taj voz (IC) važi povratna karta na relaciji Beograd Budimpešta (koja košta 26 evra) ili se mora nešto dodatno doplatiti?

Nema nikakve doplate, ista je cena za sve vozove do/od Budimpešte.

Za forinte ćemo na PP  :comp:

Pre svega, nikako nemam nameru da vam pokvarim druženje  ^_^  ja problem sa valutama koji nisu evro obično rešavam debitnom karticom koja je uvezana sa deviznim računom (u evrima). Kurs po kojem banka obračunava konverziju je neretko i povoljniji od menjačnica (posebno onih u turističkim delovima gde je po prirodi stvari kupovni kurs evra niži). Takođe, zgodna je za upotrebu na automatima (nema čekanja na šalteru) kao što i reče pedjalon.

I lepo druženje  :pivoooo:

citam da Blizanci kaze da treba mjenjat dva metroa od keletija da dodem do Kobanya kispet?jel ne ide m3 sa Keletija?