Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima,nov sam na forumu...Hteo bi da odem u Ameriku,NewYork da zivim i radim...citao sam ovde na forumu teme koje su vec pisane ali mi jos uvek nije jasno kako da ostanem tamo i radim,da se uopste ne vracam  Srbiju????  :D

• Author

Kako onda to ide tacno, izvadim ovde turisticku pa onda tamo nadjem na crno posao, nisam shvatio sve ovde pa zato pitam??  Sta biva ako mi recimo daju dozvolu da boravim 6 meseci,i to istekne.koliko je dovoljno dana ili meseci da budem van amerike da b se ponovo mogao vratiti nazad??

• 4 weeks later...

Postoji mogucnost odlaska preko neke medjunarodne razmene. Mogucnost da se zaposlis u New York-u preko neta je mala i ne znam koliko pouzdana? Zato, za pocetak prvo nadji nacin na odes. Nakon par meseci 3-6 u USA probaj da nadjes posao. Oseti prvo zivot tamo, pa onda donesi odluku mozes li ili ne ostati tamo zauvek. Pozdrav i Svako dobro!

koliko je dovoljno dana ili meseci da budem van amerike da b se ponovo mogao vratiti nazad??

Dragi Djole, Amerika ti nije fazon kao kad stranac dodje u Srbiju, pa mu istekne boravak, pa se odveze do Skoplja ili Zagreba da popije kafu i vrati se istog dana, pa onda opet ima boravak, na 3 ili 6 meseci, koliko je sada vec. 

Ako uspes dobiti vizu i odes, u teoriji mozes da ostanes "na crno", ali ti to podrazumeva da, kao prvo, ne smes prekrisiti zakon, a u Americi "krsenje zakona" ti se na neki nacin smatra i prekoracenje brzine. Ulaskom u Ameriku, na aerodromu ce ti uzeti otiske prstiju, ako vozis i prekoracis brzinu, vec si u sistemu- dajem ti samo banalan primer, i razlaz onda. Kao drugo, cak iako "pazis" pa nemas nikakve prekrsaje, kao jedan moj prijatelj koji je tamo otisao pre deset godina, i jednostavno ostao, sa zenom i detetom, ali za tih deset godina nije nigde putovao (jer ako ode, ne bi mogao da se vrati).

Ne znam kakav je to zivot ako nemas slobodu kretanja, to je onda jos gore nego da si u Srbiji, bar u svojoj zemlji, i bez para, mozes bar tu u okolini nekako da putujes. A ako planiras da odes u Ameriku da bi radio "bilo sta", ne funkcionise ti to vise bas tako- narocito ako pod "bilo sta" podrazumevas da peres sudove ili da radis na farmi voca, na primer da beres pomorandze u Kaliforniji. Kao konobar se neces sigurno zaposliti na crno u nekom pristojnom restoranu gde se moze dosta zaraditi od baksisa, jer je posao konobara dosta trazen, i tu bi morao da budes vrh- (pricam o prvoklasnim restoranima gde moze STVARNO da se zaradi). Pranje sudova u Americi je posao koji je "rezervisan" za hispanic community, pretezno meksikance. Nemoj se zavaravati, u New Yorku, ako hoces normalno da zivis, neces moci od "rada bilo cega". Evo ti jos nekoliko primera- jedna od mojih najboljih prijateljica i njen suprug, oboje iz Amerike, zive u New Yorku, u West Village-u. Ne placaju kiriju, imaju dva stana, pa jedan iznajmljuju (dobro, i placaju porez na dva stana, koji je malo vise nego u Parizu na istu kvadraturu)- imaju oko $6,000 mesecno za njih dvoje, i ovo su stariji ljudi, dakle, nemaju neke preterane zahteve- i oni stalno kukaju da spajaju kraj sa krajem. Ako peres sudove, ili raznozis pice, plata ce da ti bude $8.75 na sat, i ako radis puno radno vreme, to ti je 40h nedeljno, to je $350 nedeljno, odnosno $1400 mesecno. Prijatelje koje sam spomenula, studentici iz Turske iznajmljuju garsonjeru za $1200 pa ti vidi od cega ces da zivis- bulvano da prezivis, ne govorim ti o izlascima- prosecna cena koktela u New Yorku ti je $15, moze da se nadje za 9, 10 tokom happy hour-a, ali ti neces, jer ces tad raditi. 

• 7 months later...

Pozdrav svima,nov sam na forumu...Hteo bi da odem u Ameriku,NewYork da zivim i radim...citao sam ovde na forumu teme koje su vec pisane ali mi jos uvek nije jasno kako da ostanem tamo i radim,da se uopste ne vracam  Srbiju? ???  :Dza

zdravo

prvi put sam ovde i potreban mi je pomoc nekoga koji je vec putovao u Ameriku. Naime putujem u Michigen za 10 dana prvi put ulazim u Ameriku i zanima me procedura na samom aerodromu . Cula sam da dajemo otiske prstiju i da nas slikaju. Da li nam slikaju glavu ili samo jedno oko (snimanje zenica) ? Kako to izgleda ? Da li prvo prelazimo pasosku kontrolu pa uzimamo na kraju kofere ? Hvala vam puno na odgovorima

zdravo

prvi put sam ovde i potreban mi je pomoc nekoga koji je vec putovao u Ameriku. Naime putujem u Michigen za 10 dana prvi put ulazim u Ameriku i zanima me procedura na samom aerodromu . Cula sam da dajemo otiske prstiju i da nas slikaju. Da li nam slikaju glavu ili samo jedno oko (snimanje zenica) ? Kako to izgleda ? Da li prvo prelazimo pasosku kontrolu pa uzimamo na kraju kofere ? Hvala vam puno na odgovorima

Ja sam ušao preko JFK-a, a procedura  je bila ista kao i svuda skoro. Nisam primetio bitnu razliku, osim sto su postavili par pitanja tipa - zasto dolazis, da li putujes sam bla bla. 

Upoznam decka iz Smedereva u Porto Montenegru letos,radi kao kelner u kaficu.Kaze skuplja pare,bili su on i zena u New Yorku godinu dana,zavrsili su kurs za menadzment u ugostiteljstvu i svidelo im se i resili su da ostanu.Al ne lezi vraze Kombinacija koja su nasli preko albanca advokata kosta 30000 dolara.Za te pare on ce im zakupiti lokal kafic,otvoriti firmu i mogu da borave dokle god opstanu sa firmom.

Edited by Goranxxl

• 2 months later...

Ako pri ulasku dobijes boravak na 6 meseci, nemoj da te zaludjuju pricama da trebas izaci na 3-4 dana u meksiko ili vec negde drugde...ima u tome istine ali to ti nije potrebno jer po zakonu imas pravo da produzis svoj boravak na jos 6 meseci a to moras uraditi preko sajta imigracione sluzbe mesec dana pre isteka prvih 6 meseci...moras samo napisati da zelis produziti boravak jer zelis jos da putujes po americi i oni ce ti to odobriti! velika je verovatnoca da ce ti produzetak stici nakon isteka prvih 6 meseci ali nema razloga za paniku jer oni imaju to u vidu tako da ako ti stigne 1 mesec nakon isteka svakako ce ti vaziti od isteka prvog boravka...pozdrav i srecno!

• 1 month later...

Cao, zanima me koliko se ceka dana za razgovor za vizu? Planiram da idem u Miami kod prijatelja. On tamo radi i postanar je. Da li ja da spominjem da idem kod njega ili da kazem da cu ici u neki smestaj?! Da li on treba nesto da mi salje? Imam 32.god,imovinu na svom imenu,radim vec 14.godina,kod svog oca u firmi,imam devizni racun...i ne zelim da ostajem tamo! ;)

Hvala

• 3 weeks later...

Iskreno mislim da nećeš imati problema sa vizom, pored svega navedenog. Ja sam naveo i prijatelja u jednom gradu, odnosno privatni smeštaj preko airbnba u drugom. Nisam imao problema takođe,,

Zdravo svima,ovog leta bih trebala da sa roditeljima otputujem u Ameriku kao turista ,imam 18 god i treba ove godine da upišem fakultet,roditelji imaju stalo zaposlenje.Tata ima devizni račun i već dva puta je bio kao turista u Americi.Kakve su i šanse da dobiem vizu?