Jump to content

Featured Replies

Pozdrav drugari,

Juče sam popeo Povlen i uživao u prelepim padinama ove planine.

Na uspon sam otisao sam ali sam takodje sreo oko stotinak ljudi tamo iz dva društva koji su došli.

Svi smo krenuli iz sela Mravinjci (Gornji Taor) , odatle skoro sva drustva vrse uspon ako je uspon sa Valjevske strane.

Selo se nalazi nekih 19 km od Valjeva, put prolazi pored prelepih manastira Lelic i Celije.

Što se samog uspona tiče meni je poprilično lak ali dosta ljudi iz ovih drustsv se zalilo da su pocrkalu, nisu svi u kondiciji.

Uspon iz sela ako se ide laganim tempom traje oko 2,5 sata, po mralu mozda malo duze.

U selu su vecinom stari ljudi, mladi su otisli, veoma su gostoljubivi. Ponudili su mi da ostanem dan, dva u gostima kod njih, takodje su mi ponudili da mi naprave drvenu vikendicu gratis na padinama. U selu nema prodavnice, nsjbliza je nekih 8 km u selu pre, veliki market.

Padine Povlena su prelepe, takodje ima puno koliba od drveta prelepih u koje dolaze turisti vikendom, kolibe su bez struje. Prelepo mesto je "Povlenske kolebe" , nesto poput vikend naselja na padinama ispod vrha.

Ono sto je takodje zanimljivo je da u blizini sela nalaze se čuvene Povlenske kugle. Kažu da su one pale sa neba, postoje i neki simboli na njima koje je neko čak i uspeo da prevede kako kazu. Iste su kao kamen mudrosti a da li tako i rade najbolje da proverite sami :)

Do sela video sam da ide Lastin bus iz Valjeva, cena je mislim oko 100 dinara ( ne znam tačno).

Što se markacija tiče tu vec postoji problem, dosta su izbledele, negde ih nema uopste, tesko su uočljive na pojedinim mestima. Neke su totalno bezveze odradjene da se prosto i ne vide, tako da i nisu bas od neke pomoci. Neki delovi su skroz bez markacije.

Obavezno morate nositi duboke cipele kao sto Che rece, juce su dve zene povredile zglobove bas zbog obuce.

Edited by Grof bez krune

Nas dvoje smo iz Novog Sada i bez kola. Ako neko ima mesta u kolima, nek se javi :) Ili da se organizujemo da zajedno idemo busom/vozom :)

Videh u novosadskom Merkatoru, u onoj velikoj samousluzi, šatore za 2.000 dinara. Jednoslojni, nisu bog zna šta, ali mislim da je sasvim dovoljno za jednu-dve noći krajem maja.

Iskustveno mislim da je to bacanje para - izdržaće 10 dana tokom kojih će dolaziti do kondezacije i biće vam hladnjikavo dok biste u slučaju kiše garantovano bili mokri. Za 6000 dinara se može kupiti dvoslojni šator za tri osobe koji će trajati godinama (u mom slučaju ulazi u drugu deceniju ove godine, a rabio sam ga svake godine :dance: ).

Uzgredno, pomenuh prevoz iz Novog Sada, ali nažalost nešto mi se ispričilo baš taj vikend, te ništa od mog uspona ove godine :sad:

Ima dvoslojni u Dechatlonu, za dve osobe, 20 evra. Sad samo otići do najbližeg Dechatlona. :)

Slazem se naravno da jednoslojni los alu takodje nemaju svi da izdvoje 6000 dinara, a sto se tice ovih jednoslijnih imate na Kupujemprodajem za 2000. I postarina oko 200 znaci 20 eura :) Ako neko nikako ne moze da se snadje mogu pogledati ja da uznem u klubu za njih.

Kome treba vreća za spavaje, video sam u Intersportu da imaju na sniženju Mckinley extreme light 600 za 3000din (sa 7000din). Odlična vreća, sa svaku preporuku! To je ovaj model.

Kome treba vreća za spavaje, video sam u Intersportu da imaju na sniženju Mckinley extreme light 600 za 3000din (sa 7000din). Odlična vreća, sa svaku preporuku! To je ovaj model.

Vreca je losa zato sto su sve temperaturne karakteristike u plusu!

Mozda je imas i mozda si je probao, voleo bih da znam u kom perioddu?

TReba dodati jos par hiljada i kupiti kvalitet  cetvorosezonsku vrecu a ako nemate novac kpite vojnu.

Edited by Che

• Author

Ja imam McKinley extreme light već jedanaest godina, i to je jedina vreća koju sam ikad imao i jedna od najboljih investicija u mom životu. Meni je jako zgodna zato što putujem sa rancem od 35 l čak i na tromesečna putovanja, pa nemam mesta da teglim nešto veće. Kada je jako hladno, obučem na sebe svu svoju odeću i tako se zavučem u vreću. Nekad se malo smrznem ali nije strašno. Tri hiljade dinara je fantastična cena za tu vreću. Praktično je neuništiva. 

Mislim da planinari treba malo da iskuliraju. Razumem da koristite kvalitetne stvari, ja planiram da kupim vrecu i sator za planinarenje nesto najjeftinije jer cu ici mozda dva puta godisnje negde. I dosta ljudi koji ce doci mozda vrecu nece 3 puta jos upotrebiti.

Mislim da planinari treba malo da iskuliraju. Razumem da koristite kvalitetne stvari, ja planiram da kupim vrecu i sator za planinarenje nesto najjeftinije jer cu ici mozda dva puta godisnje negde. I dosta ljudi koji ce doci mozda vrecu nece 3 puta jos upotrebiti.

Mislim da necu iksulirati, dajem svoje misljenje a sto se tice sta ce neko kupiti,  o tome odlucuju ljudi sami ali ne i ja, samo predstavljam opciju.

Jeftinije  i polovno kao i novo imas na "kupujem prodajem"!

@Lazar

Ok, ti si je probao pa znas, moj izbor licno nije, prosto smatram da bih se zimi smrzo u njoj, jesen  pa i prolece...Ovo je letnja vreca ali cena joj je prihvatljiva,

Edited by Che

Šta je spavaje? :ll:

Alo bre uredništvo, nemoj da se brukate pred ovaj narod! :bag::LOLLL:

Spavaje je kada krmeljiv ustaneš i prvo što uradiš uključiš računar i podeliš informaciju na forumu.  ::crazy:

Duyo, ne može ništa da ti promakne.  :spot:

Odlično, baš htedoh da pitam u kojim je vremenskim uslovima (u praksi) vreća korisna... Znači pravac Intersport :)