Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav ljudi.

Hteo bih da vas pitam ako znate, da li moze da se dobije novi pasos ako stari nije izgubljen.

Naime, ja sam se prijavio za vizu za JAR u Sofiji, i poslao sam nasom postom pasos da se vizira, ali su ovi iz nase poste umesto u Sofiju, moj pasos poslali u Frankfurt. Poslao sam pasos pre 10 dana, i izgubili su ga vec prvi dan kad su ga poslali za Frankfurt. U posti su mi rekli da ce ljudi iz Nemacke poste poslati moj pasos ili za Sofiju, ili ga vratiti za Beograd. E sad, ja to vreme nemam.
Vec imam kartu za JAR, i samo mi je ta viza trebala, ali su ovi idioti iz poste poslali moj pasos na drugu stranu kontinenta. Da li postoji mogucnost da ja dobijem novi pasos u sto kracem vremenskom intervalu, iako se stari pasos ne vodi kao izgubljen?

I jos jednog pitanje ne vezano za putovanja. Da li mogu da tuzim postu za to sto su mi izgubili pasos, i sto su mi verovatno unistili odmor?

Edited by An1

Ne mozes da ih tuzis, jedino ako si poslao kao vrednosno pismo mogu da ti garantuju za to. Ako si poslao preporuceno, vrate ti 10 puta uvecanu postarinu kada pokrenes traznju za tom posiljkom, mada ne znam posle koliko moze da se proglasi da je posiljka izgubljena. Mozes da odes u policiju oglasis pasos nevazecim, to se placa ne znam koliko, i onda jos 3000 za nov pasoos. Zasto nisi slao dhl-om ili fedex-om?

• Author

Ne mozes da ih tuzis, jedino ako si poslao kao vrednosno pismo mogu da ti garantuju za to. Ako si poslao preporuceno, vrate ti 10 puta uvecanu postarinu kada pokrenes traznju za tom posiljkom, mada ne znam posle koliko moze da se proglasi da je posiljka izgubljena. Mozes da odes u policiju oglasis pasos nevazecim, to se placa ne znam koliko, i onda jos 3000 za nov pasoos. Zasto nisi slao dhl-om ili fedex-om?

Poslao sam kao preporuceno pismo. Ali ceo proces dobijanja novog pasosa bi trajao barem 10 dana od danasnjeg dana.. Tako da mi to ne vredi. Avion polece sledece nedelje, a oni i dalje ne znaju gde je pasos.

adnica u posti mi je rekla da je najbolje poslati kao preporuceno pismo, tako da sam nju poslusao... Ali sad tek idim sta oni znaju, kad su umesto Sofija procitali Frankfurt.

Mozes hitno da izvadis pasos i za 48 sati, ja sam svoj u ponedeljak predao u petak dosao po njega. Desavaju se greske ali jako jako retko, eto tebi zapalo. Ja sam poslao do sad preko 1000 preporucenih posiljki jer sam prodavao na limundu i kupindu ni jednu nisam izgubio.

• Author

Moracu da probam da izvadim novi pasos hitno, ali mi nista ne znaci ako moram da cekam za novu vizu, posto je ova koju su mi vec izdali, na stari broj pasosa.. A u vezi poste bas nemam vise komentara. Moracu da nadjem neki nacin da ih tuzim.

Hteo bih da vas pitam ako znate, da li moze da se dobije U posti su mi rekli da ce ljudi iz Nemacke poste poslati moj pasos ili za Sofiju, ili ga vratiti za Beograd.

Ne znam ko su "ljudi" iz Nemacke, ali treba da trazis da ti se odande posalje pasos za Beograd [ne Sofiju] DHL/UPS/FEDex-om - moze da stigne za 1 dan u BG.

• Author

Ne znam ko su "ljudi" iz Nemacke, ali treba da trazis da ti se odande posalje pasos za Beograd [ne Sofiju] DHL/UPS/FEDex-om - moze da stigne za 1 dan u BG.

Problem je u tome sto Nemci ne vode evidenciju izgubljene poste.

Vec sam ih kontaktirao ( cak i pre nase poste koja ih uopste nije zvala da vide sta se desilo sa posiljkom ), i rekli su da su ili vec prosledili za Sofiju, ili su poslali za Beograd. E sad, ako salju za Beograd, treba da prodje neko vreme dok ne nakupe malo vise izgubljene poste koja je zavrsila tamo, pa to onda sve zajedno vrate posiljaocima. Sve u svemu: niko ne zna gde je taj pasos sada. Moze se i uzeti u obzir da je ukraden.

Nema mogucnosti da ih tuzis, tako je kako je. Niko odande iz Nemacke ne moze da salje ovde dhl-om, nasa posta je poslala greskom za Nemacku, oni kada prime vracaju nazad, tesko da ce da proslede o svom trosku za Sofiju. Aj okaci printskrin broja za pracenje.

• Author

Ovo na danasnjem datumu nisam video. Ali izgleda da su tek sada saznali da se posiljka nalazi u Nemackoj? Ako ne gresim

34pie5y.jpg

• Author

Danas su dobili potvrdu da je stigla u Nemacku, kako si ti znao ranije?

Radnici iz izmenicne poste su mi rekli da su je poslali za Frankfurt i da je tamo sitgla ( kad sam zvao oko cetvrtog aprila. mozda petog ). Onda su mi rekli da moraju da se cuju sa kolegama iz Nemacke, pa da vide sta ce oni uraditi. Posto ja nisam mogao da cekam, majka moje devojke zna nemacki, pa je zvala Nemacku postu da pita sta se desilo. Nemci su rekli da ne zavode podatke za izgubljenu postu, nego je samo proslede gde treba ili vrate posiljaocu.

A verovatno su znali da je vec dospela u Frankfurt sa ostalom postom. Verovatno im je javljeno da je ostala posta pristigla, pa su pretpostavili da je i moj pasos zajedno sa tom postom vec prispeo u Frankfurt. 

Edited by An1

A ti si se bas raspitivao, reko odakle ti info pre njih. Jbg, ne znam sta da ti kazem, sad je jos problem praznici, nadam se da ces uspeti nekako da sredis sve to na brzinu.

• Author

Morao sam da jurim na sve strane, samo da saznam sta se desava. Majka od devojke ih je vec zvala Nemacku postu, i rekli su joj da pasos tek prelazi carinu, i da ce ga odatle proslediti za Bugarsku...
10 dana od Srbije do Nemacke, 10 od Nemacke do Bugarske, i jos 10 od Bugarske do Srbije. Plus vikendi i praznici, sve izadje na 30 dana.. A mogao sam to odraditi sam u jednom danu da sam otisao u Sofiju kao sav normalan svet.. 

Moracu da probam da izvadim novi pasos hitno, ali mi nista ne znaci ako moram da cekam za novu vizu, posto je ova koju su mi vec izdali, na stari broj pasosa.. 

Važeća viza može da se 'prenese' u novi pasoš. To mogu da ti urade samo u ambasadi zemlje za koju si izvadio vizu ali prethodno treba da imaš novi pasoš. Čisto kao informacija ako se još nekome desi takav maler.

Važeća viza može da se 'prenese' u novi pasoš. To mogu da ti urade samo u ambasadi zemlje za koju si izvadio vizu ali prethodno treba da imaš novi pasoš. Čisto kao informacija ako se još nekome desi takav maler.

To zavisi od zemlje do zemlje.

Za neke mora da se aplicira za skroz novu vizu.

To zavisi od zemlje do zemlje.

Za neke mora da se aplicira za skroz novu vizu.

Jeste, tačno tako. Kao i od dobre volje onih u ambasadi/konzulatu. I od trenutnih pravila. Kad pogledaš -- a takvo je i moje iskustvo i verujem ne samo moje -- jedino pravilo sa tom viznom papirologijom je da nema pravila :/

Edited by Snezana011

• Author

Poslao sam email u ambasadu JAR juce, sa pitanjem da li mogu da dobijem vizu na novi pasos. Pa moram da sacekam do ponedeljka ili utorka da mi odgovore.

• Author

Smesno mi samo sto ljudi iz ambasade imaju slobodne dane za oba uskrsa :D i za njihov katolicki ( u JAR ) i pravoslavni ( bugarski ) oni  dobijaju slobodne dane.