Jump to content

Featured Replies

Stvarno mi je zao zbog tvoje situacije i do sad nisam hteo da komentarisem jer nisam imao nista pametno da ti kazem, ali ovo je sad jace od mene... Pa zar ti mislis da je u svetu drugacija situacija? Ko ti kaze da se u Juznoj Americi zivi opustenije nego u Srbiji? Sta ces tamo da radis? Jel poznajes jezik, zar ti zaista mislis da bilo koja drzava na svetu prima strane gradjane tek tako(da zive i rade,ne turisticki)?? U EU nas ne tretiraju kao gradjane treceg reda, nego nas tretiraju kao non-eu gradjane, isto kao i sto tretiraju Ruse,Kineze,Japance,Meksikance i druge... Kazes nigde ne mozemo da pobegnemo iz ove ludnice, a zasto bi nas neko primio? Zasto bi neko dao radno mesto strancu ako taj posao jednako dobro moze da obavlja i domaci radnik?! Zelim ti puno srece i sve najbolje, ali samo nemoj da se dovodis u zabludu da ces tamo biti prihvacen sirokih ruku i da je tamo situacija bolja nego u Srbiji...

Ako hoces sto dalje od EU i zapadnih vrednosti, za tebe je KINA!
Ovde ce te mnogi ljudi docekati otvorenih ruku ... drugi svet, drugacije zivotne vrednosti, drugacije sve!
Nije idealno, ali je bolje od mnogo toga... Ako pricas funkcionalan engleski - na konju si i za posao i za sve!

E Djareee,

ima ona stara da su svakome njegovi-njezini problemi najveći. Ove svoje koje si naveo možda uzrokuju istu frustracijum kao kod recimo djevojke kojoj pukne štrampla na prijemu u ambasadi. To je moje neko lično ubjeđenje. Nije dokazano.

Dobro je da si došao na forum. To znači da ipak tražiš neku povratnu informaciju, bila ona bodrenje ili ne. Vjerujem da i ovi ljudi i žene koji ti ne pružaju apsolutnu slijepu podršku,rade to sa dobrom namjerom. Tako i sam planiram.

Ne bih nikad sjeo na bicikl da pobjegnem od problema. Ako ima nešto što se može riješiti, makar milimetar, pokušao bih to raspetljati doma. Ako ne, nikome ništa. Mislim da je najvažnije da u svoje bisage ne utovariš neki vid krivice. Ako iskreno porazgovaraš sa sobom i ako zaista zaključiš da si dao sve od sebe u datim okolnostima - ne vidim razlog da ne kreneš.

Drugi pogrešan teret bi bila očekivanja. Mislim da je suludo da zbog intervjua u kojem urugvajski predsjednik na nekom selu bodri ljude da puše travu i žive slobodno, ti očekuješ nekakav vid finansijske ili lične slobode. Uvijek treba biti pozitivan, ali ne i zarobljen u očekivanjima - jer onaj ko na sebe nabaci takve uzde, ima veliku šansu da dočeka gorak doručak.

I treći teret koji ti ne treba je stalno promišljanje i savjetovanje. Super je to stvar, kao sad na forumu, ali ako se duževremenski zarobiš u sto ljudi i sto ćudi, teško da ćeš spoznati svoj put.

Taj tvoj, moj ili bilo čiji drugi put gledam ovako kako sam opisao - balans krivice kao prošlosti, promišljanja kao sadašnjosti i očekivanja kao budućnosti. To treba sve dobro metlom očistiti i krenuti na put, a ti ćeš već nekako intuitivno znati kad je to. I niko ti ne može dati konačan i definitivan odgovor. Na kraju krajeva, ovaj sajt sa milion tema, podtema, iskustava, članaka, savjeta, događaja, rasprava i šta svašta ne je upravo pokušaj odgovora na tvoju dilemu. 

I ona je ista za sve nas i za svakoga posebna.

Sretan put!

Јеси размишљао да одеш на село? Сад се имање може купити за багателу, људи су тамо опуштенији него по градовима, мање их је итд.. Још ако је теве сигнал слаб или га нема још боље. Уз кућу и мало земље узмеш две, три овце или козе, понеку кокошку, пса и полако градиш имање. Живиш у природнијем окружењу и на своме. А ако те ова фаза прође, лакше ћеш се вратити...

Brazil je uzasno skup, i srednje klase nema. Dakle, ako hoces da zivis normalno, tesko ces to postici u Brazilu. U Argentini su cene iste kao u Srbiji, ali im se kurs svaki dan menja, tako da sve ljude koje sam upoznala u Buenos Airesu se slazu da skoro niko nema ustedjevinu, jer sta god zarade danas, hoce do sutra da potrose, jer niko nije siguran koliko ce to novca biti prekosutra. Kinezi koji se sele imaju pocetni kapital- kad je neko video Kineza da radi za nekoga? Kinezi rade za sebe- dakle, imaju pocetni kapital da otvare radnju ili kakav god vec lokal. Cini mi se da je Panama odlicna ako hoces da probas u novoj zemlji, nije skupo, svi govore engleski, svi zive od turizma, a ako imas pecat u pasosu, automatski imas i zdravstveno osiguranje, tako da je to, po mom misljenju, prava win win situacija. 

Da dodam na moj prethodni post- mozes u Dansku- vec nekoliko godina za redom, danci smatraju sebe najsretnijima na svetu. Jeste da je hladno, ali su danci super, prijatan i zabavan narod. Takodje, do te mere je uredjena zemlja, da ako bas ostanes na ulici, mozes lepo da usetas u najblizi azilni centar i da tamo boravis, ili jos bolje, da nadjes Dance koji zive van grada u komunama, pa njima da se pridruzis (poznajem ljude koji su i jedno i drugo uradili, s tim sto u prvoj varijanti kad tad ce te vratiti). Treca varijanta, a ovo mi je pricao lik koji radi za dansku vladu, jeste da ti tamo kao stranac mozes da izvrsis bilo koje lakse krivicno delo, i da te posalju u zatvor. Zatvori su "opusteni" (u odnosu na druge zemlje), a ako trazis psihologa, kome ces da ispricas da se jako kajes za to sto si ucinio, i da su te psihicki maltretirali u Srbiji, da si zato u stvari dosao u Dansku, i da je tvoja namera bila od pocetka da ostanes, a ovo sto se desilo, jebi ga, nece se ponoviti, pomocice ti, na ovaj ili onaj nacin, da budes socijalizovan i da se uklopis u drustvo- pod uslovom da zaista imas nameru da nesto radis a ne da zickas. Po ovoj trecoj varijanti, 65% ljudi iz Somalije koji zive u Danskoj su tako ostali i poceli svoj zivot, pa mozda i da razmotris Dansku kao opciju. 

Brazil je uzasno skup, i srednje klase nema. Dakle, ako hoces da zivis normalno, tesko ces to postici u Brazilu. 

Evo, ja zivim "normalno" u Brazilu :) Jeste "uzasno skup" u vecim gradovima i na turistickim destinacijama i znatno skuplji nego okolne zemlje, ali u manjim sredinama se mnogo lakse dise sto se finansija tice i moze se pristojno ziveti i sa manje novca. 

Ne bih se bas slozio i da nema srednje klase, naprotiv, u Brazilu se u prethodnih nekoliko godina bas dobrano razvila srednja klasa i to su mahom svi oni Brazilci koje mozete sresti svuda po svetu danas. Jednostavno, rade, zaradjuju i imaju mogucnost da otputuju bilo gde na svetu. Ali, istina je da postoji jako veliki jaz izmedju ekstremno bogatih i ekstremno siromasnih.

Da ne obrazlazem suvise moje misljenje za i protiv ovog potencijalnog Djaretovog poduhvata, mogu samo da napomenem da je moguce boraviti legalno u Juznoj Americi, samo kao turista, bez ikakve vize, tako sto bi provodio po 3 meseca u Brazilu, npr, posle 3 u Argentini, pa 3 u Urugvaju itd. Zapravo, moze cak i 6 meseci, ali mora da se prijavi nakon 3 meseca u Federalnoj policiji(u slucaju Brazila) i trazi produzenje ostanka na jos 3 meseca.

I nemoj se zanositi da je svuda bolje i da svuda samo tebe cekaju. Bio sam i u Urugvaju, lepo je, ali, nije da je tamo sve sjajno. Kad ti budes dobar sa sobom, bice ti svuda dobro. Ali, podrzavam ideju da putujes, negde ces se vec pronaci i prosiriti svoje vidike. Samo, ako ides is ocaja i u nadi da je svuda bolje i da ces se usreciti samim tim sto si negde drugde, bojim se da se ne razocaras.

Edited by Dragance

Slazem se da se samim fizickim premestanjem na drugo mesto nece odmah drasticno promeniti tvoj dozivljaj sveta, medjutim povoljnije okruzenje ti na duze staze moze pomoci da sto Dragance kaze budes dobar sa sobom. Nije uopste nemoguce takav biti u Srbiji, ali u zavisnosti od licnih okolnosti negde drugde moze biti bolja sredina za tvoj razvoj.

Kako tome pristupiti, koliko ljudi toliko i cudi. Ja sam od onih koji detaljno planiraju i proveravaju informacije godinama pre odlaska negde. A imas ljude koji kao sto ti predlazes sednu na biciklu i krenu, pa gde stignu. Ne moras ni odmah da znas za cim tragas, mozda ce taj put biti sredstvo da do toga dodjes ili da bolje upoznas sebe i shvatis sta ti treba. Kad se izmestis iz uobicajnog okruzenja lakse ti je da se samoposmatras. 

I meni deluje da si olako doneo odluku o konacnoj destinaciji. Mislim da bi bilo bolje da se malo vise upoznas sa cinjenicama tipa viza, poslova, jezika...

Kada gledas kako covek putuje onda mozes donekle videti i kako zivi. Po tome da li i koliko planira, gde odlazi, sta obilazi... Licno mi je idealno imati neki osnovni plan koji pratis ako nemas ideju kako drugacije, ali ako se nesto novo izrodi pratis taj novi trag na putu.

Kako je došlo do toga da pomisliš da su Argentina i Urugvaj dobre zemlje za život?

Upoznala sam nekoliko ljudi iz tih krajeva koji su Srbiju tako videli kao obećanu zemlju, pa se razočarali...

slazem se sa noksichem, i sa gragancetom, da ti se nece drasticno promeniti svet, ali moze da ti pomogne da budes dobar sa samim sobom. spomenio si da hoces zbog besparice da odes u drugu zemlju, ali nisam sigurna koliko mozes od rada "bilo cega" postici bilo sta sto ne mozes u srbiji (ako je novac u pitanju). kada kazem "bilo sta" mislim na poslove poput pranja sudova ili fizikalisanja. pranje sudova u svakoj zemlji je ipak samo pranje sudova. dajem to samo kao primer jer nisam videla iz tvojih postova neki jasan cilj (mozda gresim).

jasno mi je da ako se tragas, da ti se cini da ces sve lakse uraditi u drugoj zemlji- to jeste donekle tako, a to govorim iz licnog iskustva jer imam 31 godinu i u zadnjih 15 sam zivela (i radila) u 4 zemlje, a 5 ako racunamo povratak u srbiju  na 2 godine izmedju. nisam bila u tvojoj situaciji konkretno, ali sam uvek smatrala kako cu se lakse pronaci negde van srbije, i tako je i bilo- valjda kad si ti stranac, u bilo kojoj drzavi, jos i kad si nov, sve ti lakse pada jer si motivisan, a u svojoj zemlji je mnogo teze naci tu motivaciju.

dakle, da me ne bi shvatio pogresno, ja podrzavam bilo ciju odluku da se jednostavno spakuje i ode, jer i ja sam to radila, i smatram da nema svako dovoljno hrabrosti, (valjda jer koliko je moguc uspeh, moguc je i neuspeh). ja cak ne volim preterano ni planirati- meni ako neko kaze "hajmo negde", ako u tom trenutku imam novca i nemam posla, ja cu uvek reci "hajde!", i sada jedno veliko ALI: ne volim da preterano planiram, ali ipak mora (meni bar) neki minimalni plan da postoji. ako sam negde samo putovala, ono, 15 dana, znam da se vracam, onda i ne mora, ali ako se ide negde da se zivi i radi, to je ipak onda vec malo druga prica.

moj savet ti je ako trazis negde gde ce finansijska situacija da ti bude bolja, a gde mozes relativno brzo da se uklopis u drustvo, idi u dansku. spomenuo si da neces u evropsku uniju jer ti je bivsa zena otisla u EU sa decom i udala se. izvini, ali pa sta? ne idete oboje, tako razvedeni u isto selo. a drugo nisi ni prvi ni poslednji koji si se razveo. mislim da su ti razlozi da odes "negde gde je toplo" iracionalni, i da tek tamo, ako ides bez konkretnog plana, vec da se vucaras po lukama i ne znam, da trazis posao kao fizikalac, to ce ti biti jos gore nego u srbiji. 

• Author

slazem se sa noksichem, i sa gragancetom, da ti se nece drasticno promeniti svet, ali moze da ti pomogne da budes dobar sa samim sobom. spomenio si da hoces zbog besparice da odes u drugu zemlju, ali nisam sigurna koliko mozes od rada "bilo cega" postici bilo sta sto ne mozes u srbiji (ako je novac u pitanju). kada kazem "bilo sta" mislim na poslove poput pranja sudova ili fizikalisanja. pranje sudova u svakoj zemlji je ipak samo pranje sudova. dajem to samo kao primer jer nisam videla iz tvojih postova neki jasan cilj (mozda gresim).

jasno mi je da ako se tragas, da ti se cini da ces sve lakse uraditi u drugoj zemlji- to jeste donekle tako, a to govorim iz licnog iskustva jer imam 31 godinu i u zadnjih 15 sam zivela (i radila) u 4 zemlje, a 5 ako racunamo povratak u srbiju  na 2 godine izmedju. nisam bila u tvojoj situaciji konkretno, ali sam uvek smatrala kako cu se lakse pronaci negde van srbije, i tako je i bilo- valjda kad si ti stranac, u bilo kojoj drzavi, jos i kad si nov, sve ti lakse pada jer si motivisan, a u svojoj zemlji je mnogo teze naci tu motivaciju.

dakle, da me ne bi shvatio pogresno, ja podrzavam bilo ciju odluku da se jednostavno spakuje i ode, jer i ja sam to radila, i smatram da nema svako dovoljno hrabrosti, (valjda jer koliko je moguc uspeh, moguc je i neuspeh). ja cak ne volim preterano ni planirati- meni ako neko kaze "hajmo negde", ako u tom trenutku imam novca i nemam posla, ja cu uvek reci "hajde!", i sada jedno veliko ALI: ne volim da preterano planiram, ali ipak mora (meni bar) neki minimalni plan da postoji. ako sam negde samo putovala, ono, 15 dana, znam da se vracam, onda i ne mora, ali ako se ide negde da se zivi i radi, to je ipak onda vec malo druga prica.

moj savet ti je ako trazis negde gde ce finansijska situacija da ti bude bolja, a gde mozes relativno brzo da se uklopis u drustvo, idi u dansku. spomenuo si da neces u evropsku uniju jer ti je bivsa zena otisla u EU sa decom i udala se. izvini, ali pa sta? ne idete oboje, tako razvedeni u isto selo. a drugo nisi ni prvi ni poslednji koji si se razveo. mislim da su ti razlozi da odes "negde gde je toplo" iracionalni, i da tek tamo, ako ides bez konkretnog plana, vec da se vucaras po lukama i ne znam, da trazis posao kao fizikalac, to ce ti biti jos gore nego u srbiji. 

Hej Miss J, pozdrav za tebe. Ne idem u potrazi za novcem, naravno ako nekad naidje, dobrodosao je. Idem zbog veeelike nepravde koja je uzela maha u ovom delu sveta. Zelim da budem nomad, koji bi radio par sati samo za hranu i ostatak uzivao u carima slobode... Mislim da mogu dobro da se organizujem ma gde god da sam, znam kako da napravim savrsen kamp gde bih se osecao kao kod kuce u svom dvoristu. Na nekim mestima, gde mi se bude svidelo, ostajao bih i po par meseci, naravno ako me ne oteraju, ali bio bih diskretan i polu-sakriven. Nikada ne pravim probleme, cuvam prirodu i skoro sam neprimetan... Pa eto, ako nesto "padne s^neba" , dobrodoslo je. Npr, ako mi u nekoj tamo bestragiji daju parce zemlje, znao bih sta sa time valja uraditi... Ovde u SRB kad sam ostao bez posla, proizvodio sam organsku hranu i zacinsko bilje. Sve je lepo krenulo na malo, posto za vecu proizvodnju nisam imao para a ni prostora. A "natkupaca" puno... Ucenjuju te za cenu, ismevaju tvoj rad, tuga jedna....Sto sam imao malo zemlje od roditelja i nadao sam se da ce mi je jednog dana dati da bih prosirio proizvodnju, sa malom kucicom okruzen biljkama i zivotinjama, oni su to prodali bez mog znanja, doduse nisu me ni pitali nesto, posto mene i niko nista i ne pita.... A tako sam mislio da cu da uzivam u svom miru i spokoju, bez interneta, tv-a i ostalih ispiranja mozga... Napravio bi mali raj tu, al ne vredi ne da mi se. Eto, ne trazim puno od zivota, zar ne? Srecniji sam u Yugu nego u Mercedesu... 

Ovde u SRB kad sam ostao bez posla, proizvodio sam organsku hranu i zacinsko bilje. 

ja sam pocela da gajim svoje povrce, i bilje, bilje mi bolje ide nego povrce, ali sta je tu je (samo sto ja to radim na terasi). samo su mi rotkvice, sargarepe i kale (ne znam na srpskom kako se to zove) uspeli...

ako te to interesuje, ne znam jel si cuo za WWOOF? evo ti link pa pogledaj. 

http://wwoofinternational.org 

http://www.wwoof.net/how-it-works/

cini mi se da je to odlicna varijanta, ne samo za tebe ako volis nomadski zivot, vec za bilo koga ko zeli takvo iskustvo: imas smestaj i hranu, i treba da radis nekoliko sati dnevno. 

spisak zemlja je ogroman, pa je mozda to resenje? 

Samo da dodam- da bi konkurisao, moras da platis membership preko PayPal-a, imas "pakete" za nekoliko zemalja, a imas i pojedinacne zemlje. mozda bi ti bilo najbolje da prostudiras (na netu ali van sajta) gde bi navise isao, pa da izaberes na osnovu istrazivanja recimo tri zemlje, pa onda samo to da juris? ili samo jednu?  

Vidim da ovaj kolektivni brainstroming na temu tvog ostavljanja i napuštanja doma (zauvijek il ne,pitanje je sad.) poprima formu psihoterapije. Iskreno,sviđa mi se čitanje postova i motivira da se i dalje uživljavam/o u tvoju kožu,ono što prolaziš.

Čak sam i zamišljala,čisto zbog pozitivne energije koja vibrira ovim tako egzistencijalnim, sartrovskim topicom i misli,savjeta koji se dijele, ono kao svi se nađemo negdje i održimo neki 2dnevni workshop  čijem je fokusu tvoj problem..i svi se nakon toga bolje osjećamo, a ti barem sagledaš taj svoj odlazak malo realnije i predoziran svim mogućim i nemogućim savjetima kako,šta i gdje spavati, jesti, raditi barem budeš pripremljeniji. 

Jer upravo to smatram ključnim kad je u pitanju bilo kakvo,a kamoli takvo putovanje - biti PRIPRELJEN! 

Ako si dovoljno pripremljen, znaš i očekuješ uvijek i najcrnji scenarij,ali si spreman ga izbjeći jer si pripremljen.Znači već predviđaš da neće sve teći glatko što ti donosi opuštenost koju ljudi vole puno više nego nervozu i napetost. Ako si već u frci,nemaš love, nemaš gdje spavati,što jesti, ajde barem budi opušten, cool tip,ako i nemaš baš ništa osim tih bisaga, tri litre znoja na majici i hrpe upitnika u glavi, uvijek imaš OSOBNOST. Imaš samog sebe, (hm,ako se i imaš to je pitanje) to je najveće bogatstvo ovog svijeta.Na tu foru imaš brda,doline i sve planine ovog svijeta. I uvijek će ti uletit neko. Čak ne i "neko",možda baš zgodna riba s kojom i neće biti baš bezveze. Osjetit ćeš život punim puncatim plućima,sve krvne stanice i sve žile će ti se napeti od adrenalina. Koristi šarm, uvijek,svugdje,i vjeruj nema obične i bezvezne situacije. Sve je bitno, od neke tete na WC-u željezn.kolodvora u nekoj pripizdini do elitnog restorana koji možda baš traži tebe kao konobara! Ta teta na wc-u možda ima susjedu koja iznajmljuje sobe,zeta koji radi na plantaži jagoda ili paradajza,..i koje trebaju radnike, ili nešto, ma mislim svašta,da ne trabunjam,al sve je moguće! 

Drugim riječima,želim ti reći da si sam režiser svog filma, moraš imati "scenarij",znati šta od kojeg grada,sela,ili ceste očekuješ - znači sad si ti na potezu da manevriraš, da ne kažem manipuliraš svim tim situacijama u svoju korist! 

Osobno mislim da je sad najbolje vr.za putovanje, u većini EU je prekrasno vrijeme, turistička sezona s obiljem nekih honorarnih poslova - osim vječnog konobarenja tu je, ovisno o tome kojim jezicima barataš:

- održavanje plaža,skupljanje ležaljki, itd.

- svi ti hotelski poslovi 

- rent a car i tur.agencije

- izletnički turizam ,tj.prodaja karata diljem Švicarske,Franc.i zemalja s ogromnim priljevom turista gdje možda možeš raditi na proviziju (npr.raspitaj se kako je s tim jezerima u Švic.,znam da imaju krstarenja i dnevne izlete na brodovima, pa možda možeš prodavat direktno tamo negdje turistima te izlete,znam da mi to u HR na moru imamo..) 

A što se tiče tog PREKOOCEANSKOG TRANSFERA  na teretnjaku na tvom put.ka Urugvaju ,ako očekuješ da će te neko tek tako ukrcati na brod, iz mog iskustva,tj.informacija kojima raspolažem,to apsolutno nije nimalo nevažna stvar koja se tek tako može organizirati. Baš nedavno sam frenda koji godinama radi na tim prekooc.teretnjacima kao električar pitala bi li mogla recimo,onako,s njima malo putovat jedno 2-3 tjedna? Mislim,čisto, kao,ako već voze toliko teret,što ne bi i ja mogla kao njegova frendica na brod..On mi veli da to apsolutno nije moguće besplatno i da se takvo putovanje naplaćuje. Neznam sad koliko,ali eto vidiš,nema džabe. Što ne znači da ne trebaš probat,samo budi spreman na to da je to ogromna i vrlo ozbiljna procedura s mnogim pravilima u kojima nema mjesta nekoj spontanosti.

Eto..iscrpila sam zasad sve savjete,mislim da mi je rukav prazan! 

slazem se sa on lajn, koliko ja znam ukrcati se na teretni brod nije moguce. rodica mi radi za firmu koja se bavi prekookeanskim teretom, a ja sam u septembru prenela kontejner sa licnom robom iz amerike, gde je bio problem da li ce primiti madrac koji mi nije bio upisan na prvobitnoj listi robe. dakle, ako ne moze madrac koji nije na spisku, cisto sumnjam da moze ljudsko bice.

Čak sam i zamišljala,čisto zbog pozitivne energije koja vibrira ovim tako egzistencijalnim, sartrovskim topicom i misli,savjeta koji se dijele, ono kao svi se nađemo negdje i održimo neki 2dnevni workshop  čijem je fokusu tvoj problem..i svi se nakon toga bolje osjećamo.

sto se tice dvodnevnog workshopa, da se kolektivno bavimo tudjim (a mozemo i svojim licnim) prolemima, ja sam za, jos narocito ako je mesto radionice u Albaniji- mozemo u gradu, a mozemo i na moru! 

mogu te razumjeti jednim djelom,imam i sam loše iskustvo zbog kojeg mi je došlo da odem od doma i te atmosfere.ne znam kako si sa iskustvom u putovanjima,ja sam dosta iskusan,živio u kini pa mi je i lakše bilo napraviti taj potez.prije svega napravio sam neki okvirni plan.novca sam imao al ne previše pa sam se odlučio zadržati jedno vrijeme u eu dok ne sakupim nešto više love pa da krenem preko atlantika.ono što tebe vidim zanima i neko je spomenuo woofing,ja bi ti preporučao workaway. Woofing je skup,mislim da plačaš svaku zemlju posebno,preskupo vjeruj mi.na workawayu imaš sve vrste poslova i jako puno farmi i radova u vrtu.baš sad ja pomažem u irskoj jednoj obitelji u vrtu.članarina je oko 23e za dvije godine-cijeli svijet.ako krečeš na takav put volontiranje če ti trebati.topli krevet i besplatna hrana za posao koji voliš.moj plan je bio muvat se po volontiranjima i tražiti posao.i evo za 2tjedna počinjem sa branjem voća u irskoj.

Prelazak brodom uj.ameriku stvarno kao što su ljudi napisali nije moguč.to su ozbiljne firme i nema slijepih putnika...ono što ti preostaje su kanari.tamo se okupljaju razni brodovi,jedrilice ili slično tome :-) i oni ti idu u j.ameriku ili karibe.ne znam kada,bio prošli mjesec na kanarima,čuo o tome,znao i prije,al nisam se puno raspitivao.uglavnom dosta ljudi obilazi luke,pokušavaju se utrpati na brod,nije nemoguče ko za teretne ali je teško.trebao bi imati nekog iskustva u jedrenju,ili neku posebnu vještinu pa da te samo tak uzmu.al možeš pokušati.nadam se da sam pomogao i želim ti svu sreću,trebat če ti. Dobro promisli u glavi,teško je,prošel sam nešto slično,ali možda bi trebao prvo krenuti sa eu,pokušati zaraditi neke novce,ne žuriti.vjeruj mi ima u eu lijepih mjesta za život gdje su ljudi nasmijani iako je teško.putuj polako,uživaj,izbaci probleme iz glave,druži se sa ljudima,ne muči se sa prošlošću,misli na sebe,radi ovo zbog sebe a ne da dokažeš nekome nešto...i za par mjeseci bit češ novi čovjek.vjeruj mi

Djaree, sad sam proverbial, 15 funti ji je opsta clanarina, za valjda godinu dana, i imas pristup 45 zemalja. Urugvaj trenutno nema farmi u ponudi. Ima Argentine, ali pogledaj, mozda ti jos nesto bude interesantno. 

Што се не окупите на овогодишњем планинарењу Клуба путника, упознате се боље, попричате уживо? Боравак у природи је лековит, а успут можда наиђете и на опуштеније људе који тамо живе, домаћине, па се уверите да нигде није лепо као међу својима. Ево једне лепе поруке Грофа без круне на ту тему: https://www.klubputnika.org/forum/topic/8155-godišnje-planinarenje-2015/page-2#entry161380

Nude 658 evra mesečno da se doselite i nađete partnera

IZVOR: DNEVNIK

Lokalne vlasti su u prefekturi Kagošima, u želji da povećaju populaciju i pokrenu novi životni ciklus na ostrvima Takešima, Ioujima i Kurošima, objavile na službenim stranicama šta sve nude ukoliko spakujete kofere i doselite se ovde.

Ovo su prava koja možete da ostvarite:

- dobićete jednokratno 760 evra za putne troškove

- davaće vam tri godine novac za iznajmljivanje kuće; 658 evra ukoliko ćete u kući živeti sami, 760 ako ćete se doseliti sa partnerom, plus 145 evra za svako dete u porodici

- tele na poklon koje možete da zamenite za 3.950 evra

- 760 evra za prvo dete, 1.448 evra za drugo, 2.238 evra za treće, 3.028 za četvrto...

- finansijska pomoć za školovanje deteta

- finansijska pomoća za pokretanje posla, a nudi se: poljoprivreda, gajenje goveda, šumarstvo i ribarstvo

- deo plaćenih troškova za izlaske ukoliko ste samac i tražite srodnu dušu

Takođe vredi spomenuti i kako su vlasti maksimalno spustile cene za iznajmljivanje kuća na otprilike 132 evra, a morate da ispunjavate dva uslova kako bi vam izašli u susret.

Prvi uslov je da ne smete biti stariji od 55 godina, a drugi da ostrvo ne smete da koristite kao odmaralište i da morate da se prihvatite posla.

Zvuči dobro, zar ne? Zvuči sjajno ukoliko nemate problema s vulkanima, a upravo se provinciji Kjuši nalazi nalazi Aso (1.592 m), najaktivniji u Japanu.

Doduše, treba onda istaknuti i to, na Kjušu su do smrti živeli Kamato Hongo i Jukiči Čuganji, donedavno najdugovečnije osobe na svetu.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2015&mm=04&dd=30&nav_id=986882

Балканске новине и портали обожавају овакве ствари да скину са нета, као и наслове "Немачкој требају радници, само вас чека", "Норвешка плаче за конобарима", "У Уругвају мед и млеко потекоше"... 

Додуше, нико да напише где и кад да се јавиш за свој део.

Ово вероватно важи само за Јапанце наравно. Што је одлична спрдња, јер толико сиротиње има у свету да би очас посла могли да напуне та острва, и то вредним пољопривредницима вероватно, ал јепга, нису наши...