Jump to content

Featured Replies

• 3 months later...

AirBNB se opametio i sada je za svaki novi nalog neophodno da se uploaduje identifikacioni dokument plus da im se posalje selfi na verifikaciju i uporedjivanje sa identifikacijom. 

Gotovo je sa stancovanjem naloga i dobijanjem neogranicenih kredita za putovanja... 

• 2 weeks later...

Ne znam da li je tačno ali prenosim:

WARNING!
Dear Friends who use Airbnb,

My account on Airbnb was hacked yesterday evening. The account was taken over by somebody who booked a fake accommodation with my credit card. $344,49 was stolen from my bank account that I am trying to get back desparately from my bank and Airbnb... So NEVER use it, it is unsafe! I did not know it because I had my Airbnb account since 2017 and I reserved accommodations there twice but as it seems, they have serious security issues... Probably, they saved the details about my bank account without even asking.
Please, DO NOT use Airbnb or if you must, then check if your credit card was automatically saved within your Airbnb account ('Account' -> 'Payment Methods') and if so, immediately DELETE it!!!! 
Take care and try to avoid the website!

Ti stvarno branis AirBNB i kada ima smisla i kada nema. AirBNB je ogromna kompanija u vrednosti od nekoliko milijardi dolara i kao takva treba da ima jako visok stepen sigurnosti koji bi sprecio odliv detalja korisnika. 

Evo jos jedan fin primjer.

Prijatelj je morao da otkaze rezervaciju 20 dana pred put posto mu supruga mora na hitnu operaciju. Naravno nije to planirao ni ocekivao pa su rezervisali stan sa "strict cancelation policy" odnosno trebalo je da izgube 50% rezervacije i Airbnb takse koje takodje nisu male zbog otkazivanja.  

Predlozio sam da prvo kontaktira vlasnika, objasni mu i zamoli ga da vrati sve pare (vlasnici imaju mogucnost da izdaju full refund za svaku rezervaciju). Vlasnik, govnar, je to odbio pravdajuci se da nema dovoljno vremena da nadje nove goste, sto je realno nebuloza.

Oni su se vec pomirili sa gubitkom para ali na moje insistiranje ipak smo kontaktirali Airbnb podrsku, objasnili sta se desava i evo manje od 24h kasnije stize mail:

We have refunded you in full for reservation xxx with Govnar. This refund to your MASTERCARD •••• xxx totals €xxx.xx and includes all Airbnb fees.

Da, ljudi uglavnom ne čitaju emailove i predpostavljaju previše stvari.

Ja sam skoro dobila email od AirBnB-a u kojem me obaveštavaju da nisu uspeli da rezervišu/naplate rezervaciju gosta. Sve je od početka smrdelo na prevaru, jer me je potencijalni gošća zatrpavala porukama. Pomerala je broj gostiju sa 1 na 4. Onda valjda shvatila da naplaćujemo dodatno po gostu, pa je vraćala na 3. I tražila da je refundiramo pare. S obzirom da tog momenta mi nismo ni prihvatili njen zahtev, njoj AirBnB još uvek nije ni uzeo ništa sa kartice. Tu se nama već pali crvena lampica, ali razmišljamo ako AirBnB rezerviše pare, ne može ona tu ništa da mulja. Pa kao, možda je samo cheap i pokušava da prošvercuje dodatnu osobu,

Na kraju kad smo konačno prihvatili zahtev od AirBnBa je stigao email da ne uspevaju da skinu pare s njenog računa i da mi imamo pravo da otkažemo sve, bez posledica. Zbog takvih stvari obično oduzimaju superhost status. U tom emailu inače piše da ukoliko mi ne otkažemo, rezervacija ostaje i ukoliko oni ne uspeju da naplate od nje rezervaciju, AirBnB nije dužan ništa da nam nadoknadi. E taj deo recimo ja sam predpostavljala da je drugačiji, tj. da će AirBnB automatski otkazati njenu rezervaciju. Tj. da ne može da dođe do toga da neko bude u mom stanu, a da AirBnB nije to već naplatio. Ali eto, čovek pročita email i shvati da je u krivu.

E sad, ukoliko je ona stvarno nedužna i banka bila nešto na kratko nedostupna, ili tako nešto. I zaista ta osoba broj 4 otkazala naprasno dolazak. I zaista se ona jadna zbunila, iako je uspela da promeni sa 1 na 4 gosta, a onda ne zna kako to da uradi ponovo da vrati na 3. I čak da je sve to bilo tako, iz perspektive hosta to je malo previše if-ova u algoritmu. I između toga da biram da li ću uništiti nekom odmor jer sam mu otkazala rezervaciju 2 dana pred dolazak (a inače od momenta njenog slanja zahteva, do našeg odbijanja je prošlo manje od 3 sata) ili ću zaštiti sebe, biram ovo drugo. Jer kao host očigleno, ni ja nemam nikakve garancije, sem da verujem ljudima. Što je malo naivno u ovom svetu i ovom vremenu.

Naravoučenije: čitajte mejlove i kao gosti i kao hostovi, da vas manje boli glava. I ne očekujte da neko, negde, ko vas nikad nije video veruje u vaša opravdanja, niti da će sve biti bajno kad stignete u neki stan. 

Iskreno, mene su hotelske sobe razočaravale mnogo više od AirBnB stanova. I sa AirBnB nikada nisam imala problem sa rezervacijama, dok se sa hotelima to dešavalo. Ne kažem da možda neće u budućnosti, ali ne bih očekivala od AirBnB više nego od hotela.

On 6/12/2019 at 7:05 AM, marica said:

Na kraju kad smo konačno prihvatili zahtev od AirBnBa je stigao email da ne uspevaju da skinu pare s njenog računa i da mi imamo pravo da otkažemo sve, bez posledica. Zbog takvih stvari obično oduzimaju superhost status. U tom emailu inače piše da ukoliko mi ne otkažemo, rezervacija ostaje i ukoliko oni ne uspeju da naplate od nje rezervaciju, AirBnB nije dužan ništa da nam nadoknadi.

Sta se desava ako ti ne otkazes ovakav zahtjev a osoba se pojavi? Od kojih para Airbnb uzima svoju proviziju?

Inace u posljednjih par sedmica imaju neki problem sa sistemom naplate, meni se nekoliko puta desilo da gost potvrdi rezervaciju i kaze da je platio a potvrda od Airbnb-a stigne tek 3-4 sata nakon toga.

On 6/12/2019 at 9:09 AM, ThirstyTraveler said:

Sta se desava ako ti ne otkazes ovakav zahtjev a osoba se pojavi? Od kojih para Airbnb uzima svoju proviziju?

Ne znam, time se u mejlu nisu bavili. Predpostavljam da se za te sitne pare ni ne tuže sa gostima, nego blokiraju profile. 

4 hours ago, ThirstyTraveler said:

Inace u posljednjih par sedmica imaju neki problem sa sistemom naplate, meni se nekoliko puta desilo da gost potvrdi rezervaciju i kaze da je platio a potvrda od Airbnb-a stigne tek 3-4 sata nakon toga.

Ja nisam imala tih iskustava do ovog poslednjeg slučaja. Ja bih verovatno sačekala 24h pre nego što otkažem, ali iskreno uspaničila sam se jer mi je cela konverzacija sa njom bila jako čudna. 

• 4 weeks later...
  On 7/10/2019 at 9:42 PM, sabandijilla123 said:

Pitanje za hostove, da li neko zna kako se legalno izdaje i placa porez? Kakva je situacija sa inspekcijama?

Lepo, izracunas koliko si zaradio tokom godine, oduzmes rashode koje si mozda imao, pa konacnu sumu prijavis kao prihod.

Kakvim inspekcijama? Mislis ako ne placas porez? To zavisi od zemlje do zemlje u kojoj hostujes. 

Izvinjavam se, nisam bila precizna. U Srbiji je nedavno uveden novi zakon vezan za kratkoročno izdavanje, pa sam mislila da li neko možda ima iskustva.

Bilo bi lako kada bi moglo samo tako da se oduzmu rashodi i prijave prihodi, ali nešto mi se čini da je procedura dosta komikovanija - kategorizacija smestaja, lekarska uverenja i svašta još nešto. Problem je što svi ljudi koje poznajem u Srbiji izdaju stanove na crno ili preko agencija, pa me zanimaju iskustva koji ljudi koji izdaju sami. Koliko je sve ovo komplikovano u praksi? Ono što me još dodatno brine je da i ako čovek prođe svu tu ogromnu proceduru i papirologiju da bi mogao da plaća porez, to i dalje znači da inspekcija može bilo kada da dolazi i da uznemirava goste koji iznajme stan? U suštini, cela prijava smeštaja može da ispadne pozivnica za inspekcije da dolaze svako malo i da maltretiraju za banalnosti. Ili to ne rade?

Edited by sabandijilla123

Koliko sam ja shvatila vesti iz Srbije, situacija se promenila u smislu da će kratkoročno rentiranje stanova biti na nivou seoskog turizma npr. Iz čega sam ja zaključila da ranije to nije bio slučaj. Da li jeste ili nije, pojma nemam. U tom smislu @sabandijilla123 situacija je baš kao što si navela, treba vršiti kategorizaciju, lekarska uverenja, itd. Kao svaka papirologija u Srbiji ja očekujem da će ovo biti bolno. Na ovom linku sam našla informacije o tome gde i kako se vršiti kategorizacija https://beoapartman.com/blog/sve-sto-ste-hteli-da-znate-o-kategorizaciji-apartmana-u-beogradu/

Takođe, samim tim što se tretira kako se tretira, plaćaće se paušalni porez. I ne bi trebao da bude više od 3500 din. Mada, na nekim izvorima sam nalazila u visini noćenja. I da cena ide po krevetu, ne po stanu. 

On 7/11/2019 at 7:00 AM, sabandijilla123 said:

Ono što me još dodatno brine je da i ako čovek prođe svu tu ogromnu proceduru i papirologiju da bi mogao da plaća porez, to i dalje znači da inspekcija može bilo kada da dolazi i da uznemirava goste koji iznajme stan? U suštini, cela prijava smeštaja može da ispadne pozivnica za inspekcije da dolaze svako malo i da maltretiraju za banalnosti. Ili to ne rade?

Ja se nadam da ne. Ne znam zašto bi inspekcija ikada dolazila? Ti plaćaš porez. Nije da možeš da ga plaćaš više/manje, jer ga ne plaćaš na ukupan prihod... Ali, ne znam.

Ja nameravam da se ovim pozabavim u septembru, kad budem u Srbiji. Pa mogu onda da ostavim update o celoj proceduri, ako se za istu odlučim...

On 7/11/2019 at 3:45 PM, ThirstyTraveler said:

Nije to jos krenulo al koliko sam cuo bice bas jednostavna procedura i placa se fiksno 3500 dinara po krevetu godisnje.

Oko pojednostavljivanja procedure; Ja mislim da se to odnosi samo na prijavljivanje turista, ne na proceduru kategorizacije. Čeka se valjda taj neki web portal gde će sve to biti objedinjeno....

Edited by marica

• 4 months later...

Pozdrav, naisla sam na ovaj forum istrazujuci o Airbnb-u, trazila sam neki smestak ali jos nisam registrovana. Vidim da postoji opcija da me neko pozove i da se dobije neki vaucer, pa bih zamolila nekog ? i naravno kada se upustim u rezervaciju bice jos pitanja, verovatno.

Edited by sanjica5

On 11/20/2019 at 9:50 AM, sanjica5 said:

Pozdrav, naisla sam na ovaj forum istrazujuci o Airbnb-u, trazila sam neki smestak ali jos nisam registrovana. Vidim da postoji opcija da me neko pozove i da se dobije neki vaucer, pa bih zamolila nekog ? i naravno kada se upustim u rezervaciju bice jos pitanja, verovatno.

https://www.airbnb.com/c/loncarskip?currency=EUR

• 2 months later...

Pozdrav svima! 

Htela bih savet u vezi bankovnog racuna gde i kako otvoriti jer ne zelim da placam porez ovde u Grckoj. Imam mali stan u Atini koji bih izdala preko airbnb....U Srbiji imam otvoren devizni racun ali nije mi isplativo da ga koristim jer neka medjubanka uzima veliku provizju (koristila u privatne svrhe-banka ovde uzela provizju, banka u Srbiji neku malu provizju plus jos neko 25 e!!!!) Neko je ovde spominjao Payoneer i PayPal.... 

Moze li neko da mi malo razjasni, molim vas. 

Pozdrav, 

Ja treba da izdajem neki manji stan u Atini a imam otvoren devuzni u Srbiji. Jednom sam koristila nevezano za brb pa mi je skinuto nesto sitno bankau Srbiji, neko jos 26 e plus 10e moja banka ovde u Grckoj za transkakciju. Tako da se meni uopste ne isplati Western union banka u Srbiji. Dali si nasao neko resenje za uplate preko brb - a? 

Edited by M A K I

• 3 months later...

Planirao sam izdavati preko airbnb stan. Ako može par odgovora od domaćina koji su u ovom sistemu.

Da li treba otvoriti poseban račun i koji, zbog provizija i kursnih razlika?

Da li cijena izdavanja koju postavim se prikaže potencijalnom gostu ili sistem dodaje još nešto?

Da li se još može preporučiti novi domaćin pa da se dobije neki bonus?

Hvala

On 5/28/2020 at 6:17 AM, berzas said:

Planirao sam izdavati preko airbnb stan. Ako može par odgovora od domaćina koji su u ovom sistemu.

Da li treba otvoriti poseban račun i koji, zbog provizija i kursnih razlika?

Kad budeš kreirao nalog, ponudiće ti različite opcije. To je drugačije od zemlje do zemlje.

Za BiH i Srbiju npr. sve opcije imaju proviziju. Za Singapur npr. ja imam opciju bez provizije. Dakle, zavisi u kojoj zemlji je taj račun i koju valutu izabereš.

Za Srbiju npr. možeš da primaš samo u USD preko International Wire Transfer ili Payoneer Prepaid Debit MC.

Za BiH: USD preko International Wire Transfer,  EUR preko Payoneer Prepaid Debit MC ili BAM preko Western Union. 

2 hours ago, berzas said:

Da li cijena izdavanja koju postavim se prikaže potencijalnom gostu ili sistem dodaje još nešto?

AirBnB na cenu noćenja, doda i cenu čišćenja i svoje provizije kao i lokalne takse. Tvoja cena noćenja takođe može varirati, ako izabereš opciju za setovanje cene na osnovu potražnje ili dodatnu cenu za preko 2 gosta npr.

2 hours ago, berzas said:

Da li se još može preporučiti novi domaćin pa da se dobije neki bonus?

Hvala

Ja ne vidim više tu opciju, nekad je bilo. :blink:

On 5/28/2020 at 9:24 AM, marica said:

AirBnB na cenu noćenja, doda i cenu čišćenja i svoje provizije kao i lokalne takse. Tvoja cena noćenja takođe može varirati, ako izabereš opciju za setovanje cene na osnovu potražnje ili dodatnu cenu za preko 2 gosta npr.

ahaaa znaci setovanje cene je kao za avio karte :).......pa zato kad pretrazujem i vise puta otvorim neku ponudu, posle mi skoci cena hahaha..i to skoci i u tim navodnim troskovima za ciscenje i neke fees, ane samo cena kreveta...

ali ovo sto si rekla, znaci da airbnb-u idu pare od ciscenja? pa kakve noi veze tu imaju, jel oni dolaze da ciste sobu? ili te pare idu stanodavcu?

Pare za ciscenja idu izdavacu. 
Ima tu zanimljivih fazona, npr neki se prave pametni pa stave cijenu nocenja 4e a ciscenje 44 i slicno. 
Cijene nisu fiksne niti tu ima nekih pravila, naravno da moze da skoci i padne kako izdavacu "dune" da ubaci neku promociju ili poskupi za vikend i sl.

Airbnb uzima proviziju 10% od citave rezervacije od gosta i 3% od izdavaca.  
Booking uzima sve od izdavaca, moze da se podesi (ne sjecam se tacno, mislim da je izmedju 10 i 20%) koji procenat zelite da placate.

Marica je odgovorila pa da ne ponavljam bezveze ostalo.

Edited by ThirstyTraveler