Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav, planiram Kambodzu i Vijetnam krajem godine najverovatnije 30.12. i ostajem 3 nedelje i prijalo bi mi par informacija od ljudi koji su posetili obe zemlje.

Evo sta sam do sada iskopao po forumima:

Let je BKK-BKK, tu ostajem 2 dana i tu mi je sve vec organizovano imam par prijatelja tamo. 
Odatle sam planirao ka Siem Reap i tu ostajem da zujim dva dana po Angkor-u, spisak hramova ima i tu me u principu samo zanima kakav smestaj se moze dobiti i za koji novac? Da li da organizujem unapred ili se nalazi tamo bez ikakvih problema? Ne zanima me ni neki preterani luksuz, ali ni hostel, nesto sa sopstvenim prostorom i krevetom. Odatle planiram put ka Phnom Penh-u, to sam skontao da se moze preci brodom i da je iskustvo za sebe. U PP bih prespavao i ostao sledeci dan i najverovatnije bih hvatao neki nocni bus ka Sihaonukville-u. Ako neko ima predlog za tu noc gde prespavati bilo bi sasvim ok.

Sihaonukville ovde ostajem 4 dana 4 noci, da li da rezervisem smestaj preko neta ili da to resim kad stignem ramo? Video sam Mushroom point ili Elephant nesto i jos par mesta koja su na plazi? Da li uzeti to ili moze bolje da se prodje ako se tamo pojurim? Vidim da su bungalovi koji su na plazi oko 30ak dolara za noc i ta cena mi je ok, samo mi je bitno da ujutru kad ustanem zgazim na pesak :). Sto se tice rente motora, da li je istina da mora da se ima Kabodzanska vozacka? Kako jos moze da se ubije vreme tamo? Video sam da ima par ostrva koja se mogu posetiti, zanima me i da li moze da se renta kajt, skuter i sl. neke zajebancije na vodi i koje su cene?

Sad ide tricky part :) kako od Sihaonukvile do Sajgona? Video sam gomilu nekih predloga busom sa 132 presedanja, moze li to jednostavnije?

Sajgon sam dan do dva tako da isto bi dobro dosao neki predlog za smestaj.

Odatle idem Nha Trang, od sada koristim zeleznicu sve do Hanoia. U Nha Trang sam 3 dana i jednu noc, neki saveti za Nha Trang, cene smestaja, da li preko neta ili direkno tamo? Procitah negde da je raj za ronjenje pa bi i neki info o cenama dobro dosao.

Posle mi je sve manje vise jasno Hoi An, Hue, Hanoi. Takodje opet bi neke info o smestaju dobro dosle i sto se tice Halong Bay-a kakvu varijantu izabrati za krstarenje 2 ili 3 dana? Opet ako neko ima preporuku za agenciju bilo bi dobro posto vidim da im cene variraju od 50 do 600 USD i uglavnom citam da nikad u principu ne znas sta si uplatio i da im to uglavnom funkcionise kao prevara.

Odatle let ka BKK i onda BGD>

Hvala unapred :) !

Imas ovde na forumu coveka, nadimak mu je camalus, zivi u Kambodzi i moze ti dati informacije iz prve ruke. Ako  ne odgovori na ovoj temi posalji mu poruku.

Istina za Camalusa. Pravi car.

Evo ja sam u Kambodzi trenutno i mogu da ti dam neke moje hintove.

U Siem Reapu bukiraj Funky Flashpacker Hostel. Blizu je Pub streeta i super je hostel. Oko 20$ je sa a/c, gotivna atmosfera, gotivni strendzeri itd.

Vidi pub street obavezmo i bukiraj bus za PP bar 24h ranije jer je ceyto bukirano sve. Ne savetujem nocni bus jer ima puno saobracajki kazu (kad vidis put i kako voze po danu bice ti jasno).

Ankor tek treba da vidim u povratku pa ne mogu da pricam o tome.

Brod do PP sam cuo da je sranje od nekih argentinaca. CUO, ne i video taop da ne drzi me za rec.

Racunaj bar 7 sati jebavanja iz SR do PP.

Do Sihanoukvila treba 5 sati.

Mushroom point ti je super. Generalno najbolji bar i najlepsi deo Otres Beach-a.

Zurke i zene su ti svuda i to ces sam provaliti.Samo valja paziti vole da stave pilulice u pice , a i na sise :) pa se probudis bez love. Prica je jeziva ali poucna, sto bi rekao Diogen iz Efesa. Mislim da je iz Efesa.

Imas jos jedan dobar guesthouse Sunset Loumge i on ti je tacno izmedju otres beacha i serendepity beacha (plaze u centru. Tako da ti je to najbolja lokacija po meni.

Cena je oko 30.

U centru ti je dobar Monkey Republic i tu su ti svi bekpekeri sveta cini mi se. Super atmosgera. Klopa je dobra i dzabe u mankiju.

Motor iznajmi jer bez njega si u kurcu ili kora da placas tuk tuk 2-3 $ po voznji.

Pandur ce te zaustaviti i traziti dozvolu a ti ces mu dati dolar i pustice te.

Mene su zaustavili dva puta. Na ulicama su od 10am do oko 6-7 pm...jer su lenja goveda. Zato uasanes u 9 odes na plazu i vratis se po zalasku ili u zalasku Sunca.

U Sh imas da jedes pijes uzivas u plazi i upoznajes interesantne ljude. Zena svih nacionalnosti je na pretek.

Mozes da probas ture po ostrvima ali ti preporucujem da bukiras bungakov na ostrvu Koh Rong i budes par dana tamo. Obecavam ti dozivljaj iz filma Plaza sa Di Kapriom. Totalna divljina i raj na zemlji uz par uvrnutih bekpekerskih glava da upotpune pricu. Ujednp poseti i Kor Rong Samolem (ostrvce pored) PRELEPO i netaknuto.

Ture po ovim ostrvima iz Sihanoukvila ne preporucujem. Predugo putujes a zadrze te po pola sata na svakom ostrvu.

Predivna su ostrva i unikatna tako da vrede da budes par dana. Nemoj sam kroz dzunglu na ostrvu, nasli su nekog amera ubijenog pre par godina. U paru idi ili sa grupom (mislim na Koh Rong).

Probaj Amok njihov od klope.

Diving tour isto. Imas jos milion tura kohe ce ti nuditi pa vidi jbg.

Izlazak pocni u Monkey Republic pa idi u JJs posle 12.

Na ostrvu budi u glavnom selu (monkey island ili paradise bungalows bukiraj) zezanje uvece suri skroz. Dobar trip skroz.

Vijetnam - Ha Tien , blizu je Sikanoukvila i malo je selo ali ima super plazu ibhramove u pecinama. Par sati od Sh.

Eto to ti je sa lica mesta :)

Za ostalo pitaj Camalusa koji je ovde domaci :)

Sportski pozdrav

• 2 weeks later...
  • Author

Istina za Camalusa. Pravi car.

Evo ja sam u Kambodzi trenutno i mogu da ti dam neke moje hintove.

U Siem Reapu bukiraj Funky Flashpacker Hostel. Blizu je Pub streeta i super je hostel. Oko 20$ je sa a/c, gotivna atmosfera, gotivni strendzeri itd.

Vidi pub street obavezmo i bukiraj bus za PP bar 24h ranije jer je ceyto bukirano sve. Ne savetujem nocni bus jer ima puno saobracajki kazu (kad vidis put i kako voze po danu bice ti jasno).

Ankor tek treba da vidim u povratku pa ne mogu da pricam o tome.

Brod do PP sam cuo da je sranje od nekih argentinaca. CUO, ne i video taop da ne drzi me za rec.

Racunaj bar 7 sati jebavanja iz SR do PP.

Do Sihanoukvila treba 5 sati.

Mushroom point ti je super. Generalno najbolji bar i najlepsi deo Otres Beach-a.

Zurke i zene su ti svuda i to ces sam provaliti.Samo valja paziti vole da stave pilulice u pice , a i na sise :) pa se probudis bez love. Prica je jeziva ali poucna, sto bi rekao Diogen iz Efesa. Mislim da je iz Efesa.

Imas jos jedan dobar guesthouse Sunset Loumge i on ti je tacno izmedju otres beacha i serendepity beacha (plaze u centru. Tako da ti je to najbolja lokacija po meni.

Cena je oko 30.

U centru ti je dobar Monkey Republic i tu su ti svi bekpekeri sveta cini mi se. Super atmosgera. Klopa je dobra i dzabe u mankiju.

Motor iznajmi jer bez njega si u kurcu ili kora da placas tuk tuk 2-3 $ po voznji.

Pandur ce te zaustaviti i traziti dozvolu a ti ces mu dati dolar i pustice te.

Mene su zaustavili dva puta. Na ulicama su od 10am do oko 6-7 pm...jer su lenja goveda. Zato uasanes u 9 odes na plazu i vratis se po zalasku ili u zalasku Sunca.

U Sh imas da jedes pijes uzivas u plazi i upoznajes interesantne ljude. Zena svih nacionalnosti je na pretek.

Mozes da probas ture po ostrvima ali ti preporucujem da bukiras bungakov na ostrvu Koh Rong i budes par dana tamo. Obecavam ti dozivljaj iz filma Plaza sa Di Kapriom. Totalna divljina i raj na zemlji uz par uvrnutih bekpekerskih glava da upotpune pricu. Ujednp poseti i Kor Rong Samolem (ostrvce pored) PRELEPO i netaknuto.

Ture po ovim ostrvima iz Sihanoukvila ne preporucujem. Predugo putujes a zadrze te po pola sata na svakom ostrvu.

Predivna su ostrva i unikatna tako da vrede da budes par dana. Nemoj sam kroz dzunglu na ostrvu, nasli su nekog amera ubijenog pre par godina. U paru idi ili sa grupom (mislim na Koh Rong).

Probaj Amok njihov od klope.

Diving tour isto. Imas jos milion tura kohe ce ti nuditi pa vidi jbg.

Izlazak pocni u Monkey Republic pa idi u JJs posle 12.

Na ostrvu budi u glavnom selu (monkey island ili paradise bungalows bukiraj) zezanje uvece suri skroz. Dobar trip skroz.

Vijetnam - Ha Tien , blizu je Sikanoukvila i malo je selo ali ima super plazu ibhramove u pecinama. Par sati od Sh.

Eto to ti je sa lica mesta :)

Za ostalo pitaj Camalusa koji je ovde domaci :)

Sportski pozdrav

Odlicne info. bas kako sam zamisljao, ribe ti spipaju drogu u pice na plazi i mozes da teras bajk jbt raj :D

Oko tog dela sad sve jasno veliko hvala!

Jos jedna stvar kad stignes u Angkor, iskopao sam kako u principu posete hramovima funkcionisu:

Angkor veliki i mali prsten, Angor vat je u malom tako da kontam da cu preskociti veliki i odluciti se za jos nesto od ovoga:
Phnom Kulen je njihov valjda najsvetiji hram, a tu blizu su i oni jebeno kul vodopati koje gledamo na slikama, prasuma i iz nicega vodopat tako da kontam da je to kul posetiti.
Beng Mealea kazu da je najzanimljiviji hram, udaljen je poprilicno od SR i potpuno je obrastao dzunglom, nesto slicno kao onaj gde je sniman Thomb rider ali nije u glavnom kompleksu vec malo dalje pa kontam da ima i manje tursita.
Floating Forest & Village i ovo mi se ucinilo kao zanimljivo, dolazi se kanuom do sela kroz poplavljenu dzunglu kontam da vredi videti.

Ako budes nesto od toga isprobavao javi obavezno. E da, video sam da ima i voznja helihopterom iznad Angor vat-a za 90 USD, jebem li ga kontam da se tad il nikad necu provozati helihopterom :D, a verujem i da je pogled...

p.s. Ako neko zna kako bukirati voz u Vijetnamu bilo bi kul, pored toga sto sam skontao da imaju i kopije hostela i hotela pa ko se zajebe i Vietnam railways imaju jedno 10 sajtova, a ni jedan nije njihov zvanican :D vec agenicje. Od Hanoi-a do Sajgona treba za kartu oko 250 USD ukoliko kupujem karte od grada do grada Da Nang, Hue, Hoi An sto je potpuno suludo! 50 USD sam platio avion BKK - Hanoi. Negde sam pocitao da mogu da kupim kartu Hanoi Saigon i da izlazim gde hocu i kad hocu i to za neku prilicno malu lovu tipa 70ak USD.

• Author

Svojevremeno sam postovala i na ovaj Forum ali sad ne mogu da to nađem, pa prenosim link sa svog bloga: Kratki vodič kroz Angkor.

Odlicno kao i ostali tekstovi! Zahvaljujem.

p.s. ali sator na krevetu, umalo nisam pao sa stolice :D

Nazad u Šangaju, dočekali me kinezi koji se deru i pljuju svuda oko sebe...Back to reallity...

Evo da ti dam sveže info i što se Angkora tiče. Snežana je sve lepo opisala što se informacija o kompleksu samom tiče.

Trebaće ti tri dana, to je sigurno. Ja sam išao sada, a sada su prevelike vrućine, pa sam bukvalno ustajao oko 4am, sednem na biciklu i idem tamo, pa ostanem do negde 12, jer posle toga bukvalno ne može da se živi.

Preporučujem biciklom da ideš, jer će ti tuktuk uzeti i para , ali i magije, jer je jebeno vrhunski osećaj kada sam voziš biciklu po džungli i srećeš majmune, naletiš i na ruševine hramova gde uopšte nema turista. Nije stvar samo u ovim najpoznatijim hramovima, koji su fascinantni, već i u tim ruševinama obraslim u žbunje, pa i nekim malim hramovima gde bukvalno nema žive duše. Ja sam iskreno po takvim mestima imao mnogo lepši osećaj.

Ako te mrzi da voziš bajs od hotela do ankora, možeš i tuktuk da uzmeš, staviš bajs na njega, pa kad stigneš tamo voziš bajs po kompleksu samom. Ja sam to uraddio treći dan jer sam ustao kasno, bilo 40 stepeni i nije bilo života više u meni.

Tuktuk od centra Siem Reapa do Angkora nemoj da platiš više od 4 dolara u pravcu. Tražiće ti 3 - 4 puta više. Po samom gradu dolar do dva maksimum tuktuk, dolar maksimum motor, ako ne i manje negde. Kad uzimaš motor ne ugovaraj cifru, već sedi i reci gde da te vozi, pa mu sam daj koliko ti misliš, bez reči, onda će misliti da si već duže tu. Ako kreneš odmah da se cenkaš videće da si nov, a onda mora da ti ućare bar 1$ više :)

Uživaj! 

evo mog iskustva sa nekim hramovima u Angkoru. Ulaznica za kompleks Angkor ukljucuje i ulazak u Banteay Srei, predivan hram od crvenog kamena sa neverovatno finim reljefima, koji je steta propustiti!  Zapravo, ovaj hram je vrlo popularan, ali ako stignete tamo oko 6 ujutru, kada se otvara, gotovo da nema nikoga!

Mi smo iznajmili motor i krenuli pre 5am da bismo stigli na vreme i stvarno je vredelo svog smrzavanja na motoru (bio je januar). U Siam Reapu nije legalno iznajmiti motor, osim preko jedne jedine agencije koja iznajmljije motore strancima i tako pokusava da pokaze gradskim vlastima da je zabrana besmislena... Uglavnom, po samom centralnom kompleksu Angkora strancima nije dozvoljeno da voze motor, ali mi smo ipak na povratku iz Banteay Srei-a dosli do Angkora i obilazili hramove u sirem prstenu kompleksa bez ikakvih problema... Isti dan smo, pred samo zatvaranje opet dosli motorom do Ta Phom hrama, poznatog kao "Tomb rider hram", koji je preko dana prepun turista koji stoje u redu da se slikaju sa "Andjelininim drvetom", a tokom kasnog popodneva je bilo samo 3-4 osobe pored nas. 

Mozda smo malo rizikovali, ali nista se nije desilo, niti nas je ko zaustavio iako smo naisli vise puta na cuvare i turisticku policiju. Prethodnih dana smo kompleks obilazili biciklom i u tome uzivali maksimalno, ali vec od podne je stvarno prevruce... 

A čekaj, kada ti iznajme motor u toj agenciji, da li se dešava da te zaustavi murija i da li se rešava problem isto (daš 2000 r , ili dolar dva), ili ?

Ne znam da li mislimo na isti hram od crvenog kamena, ali taj na koji sam ja naleteo nije imao žive duše i gotovo da ljudi ne primećuju isti, a meni je lično upravo zbog toga bio i najdraži

Nas nije zaustavljala policija, mada su nam u agenciji rekli da neće biti problem iako nas zaustave jer smo imali potpisan ugovor sa njima i broj telefona agencije, samo da ne "izazivamo", u smislu da nosimo kacige i ne vozimo sa upaljenim svetlima preko dana. 

A u Banteay Srei hram su vec oko 7am pocele da pristižu grupe turista u autobusima i kolonama tuk-tukova, tako da ako si bio na tom mestu, verovatno si imamo mnogo srece :)

• 2 months later...

vrlo je povoljno iznajmiti tuk-tuk + vozača, ima i za 10-15 evra dnevno. mislim da je ovo bolja opcija iz sledećih razloga:

- vozač zna gde i kuda da ide, možete da se opustite i uživate u vožnji ne da razmišljate gde treba da skrenete i da se gubite, ovo posebno ako vam je vreme vrlo ograničeno (kao što je meni bilo - dva dana za angkor)

- ne morate da dajete mito policiji ako vas zaustavi na motoru (nelegalno je za strance)

- u neke hramove se ulazi sa jedne strane a izlazi sa suprotne - ako se sa vozačem dogovorite gde će vas tuk tuk čekati ne morate da se vraćate all the way

vrlo je povoljno iznajmiti tuk-tuk + vozača, ima i za 10-15 evra dnevno. mislim da je ovo bolja opcija iz sledećih razloga:

- vozač zna gde i kuda da ide, možete da se opustite i uživate u vožnji ne da razmišljate gde treba da skrenete i da se gubite, ovo posebno ako vam je vreme vrlo ograničeno (kao što je meni bilo - dva dana za angkor)

- ne morate da dajete mito policiji ako vas zaustavi na motoru (nelegalno je za strance)

- u neke hramove se ulazi sa jedne strane a izlazi sa suprotne - ako se sa vozačem dogovorite gde će vas tuk tuk čekati ne morate da se vraćate all the way

Ja sam jedan dan iznajmio tuk-tuk i iskreno bilo mi je sranje. Kao da me voda kontiki. 

Sledeći dan sam uzeo bajs i krenuo rano ujutro, bilo je totalno drugo iskustvo Baš zato što sam istražuješ i postoji mnogo zanimljivih stvari na koje naletiš usput, a sa tuk-tukom to nema šanse da vidiš. 

Za obilazak Ankora svakako preporučujem biciklu (ili motor ako neko uspe da ga se dokopa), ali NIPOŠTO tuk-tuk :) Sjebava doživljaj

Dobro je da ima mnogo opcija, pa svako radi kako i šta mu odgovara najviše :)

Imajte samo u vidu pri donošenju odluka da je površina Angkora 400 kvadratnih kilometara.

EDIT: Setih se da smo jedan dan imali ceo dan bicikle i obilazili ruševine po džungli i stvarno jeste fascinantno, to su najstariji hramovi, doduše, nisu očuvani i dosta su daleko od glavnog kompleksa.

Ja sam jedan dan iznajmio tuk-tuk i iskreno bilo mi je sranje. Kao da me voda kontiki. 

Sledeći dan sam uzeo bajs i krenuo rano ujutro, bilo je totalno drugo iskustvo Baš zato što sam istražuješ i postoji mnogo zanimljivih stvari na koje naletiš usput, a sa tuk-tukom to nema šanse da vidiš. 

Za obilazak Ankora svakako preporučujem biciklu (ili motor ako neko uspe da ga se dokopa), ali NIPOŠTO tuk-tuk :) Sjebava doživljaj

Edited by golosina

Imajte samo u vidu pri donošenju odluka da je površina Angkora 400 kvadratnih kilometara.

Ovo je takođe velika istina. Ogromno prostranstvo, tako da ako ste se veče pre toga prepili u pab stritu, ili tako nešto, onda zaboravite na bajs. Završićete tako što molite lokalne majmunčiće da vas povezu. 

• 8 months later...

Pozdrav, planiram u Kambodžu . Kad je najbolje godišnje doba za otići i je li išao ko skoro tamo? Koja je cijena karte? Pomotivne cijene?

Hvala unaprijed!