Jump to content

Featured Replies

Posted

Otvaram temu o kafi iz Juzne i Centralne Amerike.

Koja vam se najvise dopada? Filter, instant ili espresso ?

I naravno ime proizvodjaca i iz koje zemlje?

Pozdrav svima!

Edited by travelino

Slaba vajda od mene, jer kafu skoro pa da ne pijem. Ono sto znam o brazilskoj kafi je da tvrde da je kafa koju prave za izvoz neuporedivo kvalitetnija od one koju prodaju u samom Brazilu. Ali, kome god da sam odneo na poklon kafu odavde, svi su je hvalili, sad, da li zato sto je zaista dobra ili samo zato sto im je u glavi da je bas i kupljena u Brazilu ;) A brendova ima mali milion!

Inace, kao i za sve drugo, uvek bih se odlucio za male proizvodjace, koji imaju svoje plantazice kafe i prave je za svoje potrebe i u malim kolicinama. Sto bi se reklo, domace :) Zivim na 30km od granice sa Minas Geraisom, pa sam imao prilike da vidim i te plantaze i takvu kafu, ali, nisam je nesto veliko testirao. Doduse, sad za vikend sam bio u iskusenju, kad je zamirisala sveze mlevena kafa u jednoj radnjici u koju sam usao :) Ko zna, mozda i postanem zavisnik jednog dana.

• Author

Eeeejjj ti u Brazilu i ne pijes kafu :-) nemoj mi to reci :-) veruj mi sto puta je kvalitetnija od one u Srbiji. U Srbiji mnogo surogata ubaciju u kafu :-( zao mi je zbog toga. A na vecini pakovanja se i ne pominju surogati. Ili ih napisu toliko sitnim slovima da mislis da je barkod. Ne znam da li smem ovde da postavim sliku jednog srpskog brenda gde pise u sastavu pored kafe i zemlja ? Oni hrabro napisali ali niko to ne cita, gleda se cena :-( stvarno je tako. Ubacuju i cikoriju, grasak i soju. Samo kafa 1 % i taj 1 % sigurno nije arabika iz Juzne Amerike vec neka C klasa robuste iz azije. A onda obavezno stave neko spansko ime uz poruku da je iz Brazila a cena 60 din 100 g. Pa nece da bude. Eto zasto su svi kojima si odneo kafu iz Brazila hvalili tu kafu i svidjala im se jako. Prava Brazilska !

Edited by travelino

Moze biti, kao sto rekoh, nisam ekspert :)

Za te price da se kod nas ubacuje sve i svasta u kafu sam cuo, ne sumnjam uopste, a i bilo je opstepoznato tamo negde 90-tih, kad su bile popularne przionice kafe. Ali, ljudi se nekad naviknu na takvu, pa kad im dodje neka dobra, prava kafa, kazu, ta ne valja nista :D Brazilci uglavnom piju, po meni, odvratnu kafu, ja bih to zapravo nazvao, secer sa kafom. Inace krkaju secer i zasladjivace u sve moguce. I prave filter kafu, a ne tursku, kao kod nas. Retko ko, ko je bas veliki ljubitelj, kupi neku malo bolju i skuplju kafu i aparat i pije je onako kako bih rekao da valja, bez secera.  

• Author

U pravu ste najvise koriste filter kafu. Meni se licno ne dopada mnogo. Tesko je naci espresso bas na svakom mestu. Na mnogim mestima koriste one kartonske ili plasticne case, za poneti. Naravno ne pije se kafa po ceo dan kao u Srbiji u bastama :music: Cini mi se da se tamo u vecini slucajeva ljudi na kraju odluce za starbucks, oni koji vole da sede i uzivaju u kafi ili jednostavno zbog selfija :dance: hahahaha. Bar je tako u Majamiju gde ima dosta latino populacije.

Edited by travelino

U Brazilu je uobicajeno da se kafa pije posle rucka. U svakom restoranu na izlazu obicno imate aparat ili termos za kafu i kafa je gratis. Nema nekog posebnog uzivanja, caskanja i ritualnog ispijanja kafe kao kod nas, uspe se u plasticnu casicu, skoro pa eksira u prolazu i ide se dalje.

• Author

Jel probao neko Geisha kafu? Ja nisam ali me jako zanima.

Nisam probao, ima je na Floridi. Mislim da je uvoze iz Paname. Mesavina ukusa. Jedna od kvalitetnijih i skupljih kafa. Visoka ocena za kvalitet!
  • Author

Evo ti procene za Geisha kafu:

Blind Assessment:

Opulent, huge, sweet, juicy. Honey, flowers (lavender, lilac), mango, blood orange, roasted cacao nib in aroma and cup. Balanced, juicy acidity; syrupy mouthfeel. Rich, long, deeply flavor-saturated finish.

Who Should Drink It: Extraordinary coffee, intense yet balanced, supporting a giddy avalanche of aromatic complexity.

Edited by travelino

Kad sam bila na Panami, nisam stigla da odem na tu platazu gde je ima, a u Panama Cityu sam nasla jedan kafe gde se sluzi, ali smo dosli nesto popodne, i nije je vise bilo tog dana--- htela  sam da cujem od nekoga ko ju je probao jer sam citala na netu sve naj naj ali mi je nekako drugacije da mi neko "kaze". :)