Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav, putnici!

Imam problem sa odloženim letom i nisam sigurna koje bi poteze trebalo da povučem.

Trebalo je da AlItalijom letim iz Sofije za Barselonu u ponedeljak, 25-05-2015 (19:05). Sinoć sam - tri dana pred let - vrlo šturim mailom obaveštena da je došlo do promene termina leta i da će me kontaktirati povodom toga. Na sajtu kompanije sam uspela proverom svog bookinga da saznam da je let pomeren za utorak, 26-05-2015 (19:15). Pomeranje je dakle veće od 24h, a o tome sam nepotpuno obaveštena 72h pred prvobitni termin leta, mail ne navodi ni novi termin leta, niti razlog za otkazivanje.

Šta dalje?

Kancelarija u Beogradu je već zatvorena i ne radi do ponedeljka. Na AlItalijin telefon na Nikoli Tesli se niko ne javlja. Želim da izbegnem poziv ka Italiji, a mailom im se još uvek nisam obratila, jer još uvek istražujem kakva su mi prava u ovom slučaju.

Glavni deo aktivnosti u Barseloni mi počinje od srede, tako da bi mi i taj let u utorak završio posao, osim što bih naravno provela dan manje tamo i imala gubitke za jedan dan već plaćenog smeštaja.

Let je trebalo da se održi sa presedanjem u Rimu, SOF-ROM / ROM-BCN, ista ruta je i u povratku, ista kompanija za sve letove.

Internets kaže da mogu da tražim kompenzaciju i da su velike šanse da je dobijem: distanca je preko 1500 km i do odlaganja je došlo samo 72h pred let. Savet je da se pozovem na EU Denied Boarding Regulations 261/2004. Postoji i neka Compensation table on delayed flights po kojoj navodno mogu da tražim 400 EUR nadoknade.

1. Da li je neko od vas tražio nadoknadu u ovakvim situacijama?

2. Da li mogu da iskoristim rescheduled flight u utorak i da svejedno tražim nadoknadu?

3. Da li je nadoknada moguća samo u slučaju da sam se već našla na aerodromu?

4. Da li je ovo situacija odloženog ili otkazanog leta? Oba leta nose oznaku AZ 521 / economy class / razlika je 24h 10min.

5. Ja sam u Nišu, a vidim da postoji odgovarajući let iz BG-a u ponedeljak, takođe AlItalijin preko Rima. Da li mogu da tražim da me prebace na taj let i plate troškove prevoza do BG-a i kako da to uradim?

Stvar komplikuje što je nas troje kupilo karte direktno preko AlItalije, a još dvoje prijatelja preko različitih online resellera.

Ne znam da odgoovorim bas na tvoja pitanja, ali mogu ti reci da smo u rasponu od pre tri do pre jednu godinu imali (u firimi) vise situacija kasnjenja leta sa njima, i da su svaki put refundirali troskove za obrok/hotel, bez ikakvog problema. Naknadu su uplacivali naknadno - znaci kad se osoba vec vrati sa puta i posalje racune.

• Author

Hvala, Hermesa.

U mom slučaju je ipak reč o 24+h delayu o kome sam obaveštena 3 dana ranije, tako da je problem nešto drugačiji, jer se svakako nećemo naći na aerodromu u prvobitnom terminu.

moj prijatelj je imao slican problem sa alitalijom, odlagali su im 3 dana let za lisabon, na kraju su odleteli, vratili se i dobili nadoknadu od po 400e za povratnu kartu, treba malo da ih stisnes, inace kupili su preko orbitza

komunikacija je bila preko skaypa

Edited by milanvuk

1. Da li je neko od vas tražio nadoknadu u ovakvim situacijama?

2. Da li mogu da iskoristim rescheduled flight u utorak i da svejedno tražim nadoknadu?

3. Da li je nadoknada moguća samo u slučaju da sam se već našla na aerodromu?

4. Da li je ovo situacija odloženog ili otkazanog leta? Oba leta nose oznaku AZ 521 / economy class / razlika je 24h 10min.

5. Ja sam u Nišu, a vidim da postoji odgovarajući let iz BG-a u ponedeljak, takođe AlItalijin preko Rima. Da li mogu da tražim da me prebace na taj let i plate troškove prevoza do BG-a i kako da to uradim?

Stvar komplikuje što je nas troje kupilo karte direktno preko AlItalije, a još dvoje prijatelja preko različitih online resellera.

1. Da. Više puta.

2. Da. To su dve odvojene stvari. Naknada ti pripada u svakom slučaju, a šta ćeš sa letom je druga priča - možeš da tražiš da te prebace na drugi let (po tvom izboru) ili da ti vrate novac u potpunosti.

3. Ne. Naknada ti pripada u svakom slučaju.

4. To je otkazani let jer očigledno neće biti rotacije tog dana pod tim brojem leta. To što je isti broj leta sutradan nije važno.

5. U principu da, ako kompanija pristane; to su "comparable conditions", ne vidim razloga da odbiju ako imaju slobodna mesta. Za takve stvari najbolje je nazvati njhov call centar.

Nije važno kako ste kupili kartu, sve ovo se odnosi na sve putnike.

Što se tiče naknade, nju možete formalno zatražiti i putem maila kada se vratite sa putovanja, to potraživanje ne zastareva. Sada se koncentriši na rebooking.

Edit: ako vas let iz BEG u ponedeljak dovede u BCN u predviđenom terminu za let iz SOF (jer verujem da stižete na isti let FCO-BCN), nemate pravo na naknadu, tako da imaj to u vidu - možda im učiniš uslugu na taj način. Ipak je 400 evra više od tih troškova koje snosite zbog jednog dana kašnjenja :)

Opet edit: Sad vidim da AZ leti oko podneva iz BEG što znači da biste ipak imali pravo na kompenzaciju (jer let polazi više od jednog sata pre predviđenog vremena poletanja u originalnom rutingu); mada rizik je što JU ima let u 18:05 i AZ ima codeshare, pa mogu da vas stave tamo i bez obzira što ih to malo više košta jer je JU metal, isplativije je od 400 evra... Da sam ja na vašem mestu, ne bih rizikovao :)

Edited by meelosh

• Author

moj prijatelj je imao slican problem sa alitalijom, odlagali su im 3 dana let za lisabon, na kraju su odleteli, vratili se i dobili nadoknadu od po 400e za povratnu kartu, treba malo da ih stisnes, inace kupili su preko orbitza

komunikacija je bila preko skaypa

Hvala najlepše!

Da li znaš na koji način su uložili žalbu i zahtev za kompenzaciju?

Da li su možda koristili ovaj obrazac ili su to zahtevali u e-mail komunikaciji?

1. Da. Više puta.

2. Da. To su dve odvojene stvari. Naknada ti pripada u svakom slučaju, a šta ćeš sa letom je druga priča - možeš da tražiš da te prebace na drugi let (po tvom izboru) ili da ti vrate novac u potpunosti.

3. Ne. Naknada ti pripada u svakom slučaju.

4. To je otkazani let jer očigledno neće biti rotacije tog dana pod tim brojem leta. To što je isti broj leta sutradan nije važno.

5. U principu da, ako kompanija pristane; to su "comparable conditions", ne vidim razloga da odbiju ako imaju slobodna mesta. Za takve stvari najbolje je nazvati njhov call centar.

Nije važno kako ste kupili kartu, sve ovo se odnosi na sve putnike.

Što se tiče naknade, nju možete formalno zatražiti i putem maila kada se vratite sa putovanja, to potraživanje ne zastareva. Sada se koncentriši na rebooking.

Edit: ako vas let iz BEG u ponedeljak dovede u BCN u predviđenom terminu za let iz SOF (jer verujem da stižete na isti let FCO-BCN), nemate pravo na naknadu, tako da imaj to u vidu - možda im učiniš uslugu na taj način. Ipak je 400 evra više od tih troškova koje snosite zbog jednog dana kašnjenja :)

Opet edit: Sad vidim da AZ leti oko podneva iz BEG što znači da biste ipak imali pravo na kompenzaciju (jer let polazi više od jednog sata pre predviđenog vremena poletanja u originalnom rutingu); mada rizik je što JU ima let u 18:05 i AZ ima codeshare, pa mogu da vas stave tamo i bez obzira što ih to malo više košta jer je JU metal, isplativije je od 400 evra... Da sam ja na vašem mestu, ne bih rizikovao :)

Hvala, meeloshe! Jako cenim vreme koje si odvojio za odgovor.

Lagano smo odustali od borbe za bilo kakvu opciju odlaska u ponedeljak. Peti put idem u Barselonu i preživeću taj jedan dan ukoliko uspemo da dođemo do kompenzacije.

Na koji način si ti tražio i ostvarivao kompenzacije?

Na koji način si ti tražio i ostvarivao kompenzacije?

Uvek mail ili pošta, da ostane pisani trag. Pošta doduše samo kada su me jednom ignorisali :)

Jednostavna pretraga kaže [email protected], to je adresa na koju šalješ claim. Nekada aviokompanije imaju online formulare koje popunjavaš, ovde to nije slučaj, pa možeš da koristiš ili ovo ili da napišeš detaljno šta se dogodilo. Ili prosto pozoveš njihov office u BG (011/3037969) i pitaš koju email adresu koriste za te stvari.

Ne očekuj brz odgovor, niko nije naročito ekspeditivan, a posebno ne Alitalia. Sigurno par nedelja... Ne znam kako AZ plaća u Srbiji, da li devizni transfer iz inostranstva, ili lokalna kancelarija u dinarima. Ako je ovo prvo, biće svakom putniku posebno potreban devizni račun u evrima i instrukcije za plaćanje (ime banke, SWIFT kod, IBAN); u drugom slučaju samo dinarski tekući račun.

• 1 month later...
  • Author

Update u nastavku.

Poslao sam prigovor i zahtev za kompenzaciju 15. juna. Evo kako je to izgledalo, možda nekome bude trebalo u budućnosti:

SUBJECT: Complaint File and Compensation Claim - ____(ime i prezime)____, Dossier Number: __________

Dear Sir/Madam,

I am writing to you in connection with the flight which I was booked onto on February 28th 2015:

Passenger: ____(ime i prezime)____
Ticket Number: ____(broj karte)____
Flight Details: AZ 521 25 May 2015 19:05 Sofia - 20:00 Rome Fiumicino /// AZ 078 25 May 2015 21:25 Rome Fiumicino - 23:15 Barcelona
Booking number: ____(booking number)____
Dossier Number: ____(dossier number)____

The flight was supposed to depart from Sofia Airport on May 25th 2015 at 19h05min, but was cancelled.

I was informed on May 22nd 2015, Friday evening, just 72 hours (and over the weekend) before the flight that the schedule of the flight had been changed and was wrongfully told that the assistance will be provided. I was not offered an alternative for the same route with a similar schedule to the original one. Without my knowledge and acceptance, the company transferred me to another flight operating 24 hours after the original schedule.

Due to the cancellation of the original flight, I experienced serious inconvenience, stress, change and cancellations of planned activities and meetings, as well as significant financial loss. No explanation of the incident was given at the AlItalia branch at the Sofia airport, by the Serbian office of AlItalia, nor by e-mail or phone communication.

Based on the distance of the flight, the cancellation of the original flight and the arrival that was delayed by more than 24 hours, under the EU Denied Boarding Regulation 261/2004 I am entitled to the compensation sum of 400 EUR.

I demand your urgent response regarding this complaint and I hope that you will take this matter very seriously. I want to remind you that in the event of cancellation and prolonged flight delays, you are obliged to act in full compliance with current EU regulations. If you refuse to respond, deny the circumstances of the incident or offer an unsustainable excuse to this complaint (referring especially to the European Court case of Wallentin-Hermann v Alitalia), I will be forced to report the case and ask for assistance from the national enforcement body or any other instance necessary.

Please find attached:

* AlItalia Complaint Form - ____(ime i prezime)____, Dossier Number: __________ (PDF)

* Compensation Claim - ____(ime i prezime)____, Dossier Number: __________ (PDF and WORD)
* AlItalia Payment, Flights AZ521-AZ078 - ____(ime i prezime)____, Dossier Number: __________ (PDF)
* Instruction for Customer Transfers in EUR - ____(ime i prezime)____, Dossier Number: __________ (PDF)

Yours sincerely,

____(ime i prezime)____

____(adresa / e-mail / telefon / skype)____

____(attachements)____

Dobio sam odgovor 24. juna:

Dear Mr. ______,

We confirm receipt of your email of 23 May 2015, regarding flight AZ78 on 25 May 2015 and we wish to apologize for the inconvenience you experienced on this occasion.

After investigation, our records show that flight AZ78 on 25 May 2015 was cancelled due to a national industrial action to which the following workforce participated:

• Airport assistance staff ( of the Fiumicino airport )

• Flight assistance staff

• Company’s staff

Please note that no compensation is due on this occasion as outlined in Regulation EC 261/2004 which stipulates (under Article 5.3 and Recital/Item 14) that the liability of the Airline is exonerated when the cancellation of a flight is due to “extraordinary circumstances” which could not have been avoided even if all reasonable measures had been taken.

In this circumstance, our staff organized a new departure on flight AZ521 and AZ78 on 26 May 2015 to allow you to reach their final destination as soon as possible.

We hope to be given an early opportunity to restore your full confidence in our services. Please do not hesitate to contact our Customer Care Office for any further information, if necessary.

Yours Sincerely,

Alitalia - Società Aerea Italiana S.p.A.š

Dakle, idu na štrajk kao razlog za otkazivanje leta, računajući da je to siva regulatorna zona i da neće morati da isplate kompenzaciju.

Saznao sam u međuvremenu da su 25. maja štrajkovali piloti AlItalije i flight attendants i dobio savet da insistiram na tome da taj štrajk nije bio nepredvidiva okolnost obzirom da je uredno najavljen mesec dana pre nego što je let zakazan, i najavljen je baš za taj dan, što se može videti na kalendaru štrajkova sa sajta Ministarstva saobraćaja: http://scioperi.mit.gov.it/mit2/public/scioperi/ricerca

Za airport assistance stuff su, izgleda slagali, jer je osoblje na aerodromu Fiumicino štrajkovalo dva dana kasnije i to čistačice.

Upravo te dve stvari ću im i napisati, sačekati (negativan) odgovor i onda probati sa national enforcement body, što bi trebalo da bude bugarski direktorijat za letove, pa šta bude...

• 4 months later...
  • Author

Evo i razrešenja priče, nakon skoro 6 meseci.

Juče mi je konačno na račun legla nadoknada za koju sam se izborio. Iznos je 80 EUR i pokriva taj jedan (prvi) dan za koji smo imali AirBNB rezervaciju i koji smo mogli da "opravdamo" izdatim AirBNB računom.

Nije prošlo potraživanje od 400 EUR po osobi na osnovu EU Denied Boarding Regulations 261/2004 i Compensation table on delayed flights.

Regulatorno telo i medijator u sporu je bila DG CAA of Bulgaria od kojih sam tražio tumačenje odluke AlItalije da mi ponudi / isplati nadoknadu za samo jedan dan pomeranja leta. Citirali su mi sledeći član Regulacije:

In accordance with recital 14 of the preamble of the Regulation 261/2004 this may be define as extraordinary circumstances:

“As under the Montreal Convention, obligations on operating air carriers should be limited or excluded in cases where an event has been caused by extraordinary circumstances which could not have been avoided even if all reasonable measures had been taken. Such circumstances may, in particular, occur in cases of political instability, meteorological conditions incompatible with the operation of the flight concerned, security risks, unexpected flight safety shortcomings and strikes that affect the operation of an operating air carrier.”

The air carrier is not obliged to pay compensation referring to article 5 (3) from the Regulation 261/2004. You are entitled to received reimbursement of costs for the hotel accommodation and meals made during  the time of waiting for your flight (26 May 2015) after presenting bills or invoices for them.

Najkraće rečeno, štrajk - čak i najavljen mesec dana unapred i održan od strane radnika te iste avio-kompanije, a ne aerodromskog osoblja - spada u nepredviđene okolnosti na koje kompanija ne može da utiče i za koje nije dužna da isplati kompenzaciju u punom iznosu.

Nama je lufthansa posle 8 meseci odgovorila za strajk iz aprila prosle godine, bulvalno samo zao nam je sto vam se to desilo i to je to. A saznali smo slucajno iz kurira da imaju strajk, nisu nas obavestili. Strajk je kao nepredvidjena okolnost.

Edited by mveruovic

UF... Molim pomoć. Beograd-London preko Frankfurta. U Frankfurtu je otkazan let za London i deo putnika je preusmeren na let British airwaysa. E tu nastaje zavrzlama, let se pomerao, pa su shvatili da Putnici i prtljag ne slažu, fali putnik čija je torba u cargu, pa traži kofer od tog putnika, pa se izgubio slot, pa čekaj na pisti još 2 sata.... i na kraju šlag izgubljena torba i plaćen taxi zbog kasnog sletanja. Poslala sam reklamaciju Lufthansi koja me je lagano otresla da su oni putnika usmerili na British airways i da nemaju više ništa sa daljim ne pravilnostima ?!

Moja pitanja su :

1. Ko je odgovoran i od koga tražiti nadoknadu?

2. Da li stvarno Lufthansa može da prenese odgovornost na treće lice, i da ne snosi nikakve sankcije bez obzira što je kupljena karta preko njih kao direktna?

3. U pitanju je maloletno lice koje nje znalo da treba uzeti račune za sve i svašta jer joj to nije niko rekao (nažalost nisam ni ja znala). Da li može da se traži refundacija i za to nešto jer je kofer dopremljen posle 6 dana?

Da li može da se traži refundacija i za to nešto jer je kofer dopremljen posle 6 dana?

Ako je osoba imala osiguranje koje pokriva gubitak prtljaga, prijavila gubitak prtljaga na aerodromu, kontaktirala osiguranje, imala odredjeni trosak oko kupovine garderobe i osnovnih potrepstina, sacuvala fiskalne racune, moze da podnese osiguranje zahtev za naknadu stete. Mozda eventualno da se zalis aviokompaniji, uz odredjenu dokumentaciju, ali, nemoj se previse nadati. 

Takodje, nemoj se nadati da ce oni platiti naknadne troskove, poput taksija, pogotovo ako nemas nikakav racun.

Ako je osoba imala osiguranje koje pokriva gubitak prtljaga, prijavila gubitak prtljaga na aerodromu, kontaktirala osiguranje, imala odredjeni trosak oko kupovine garderobe i osnovnih potrepstina, sacuvala fiskalne racune, moze da podnese osiguranje zahtev za naknadu stete. Mozda eventualno da se zalis aviokompaniji, uz odredjenu dokumentaciju, ali, nemoj se previse nadati. 

Takodje, nemoj se nadati da ce oni platiti naknadne troskove, poput taksija, pogotovo ako nemas nikakav racun.

Račun za taxi ima, sticajem okolnosti. Račune za gardarobu i ostalo nema. Maloletnik je u pitanju pa nije imala blage veze šta i kako treba, napravljeno je mnogo propusta, i sada se loptaju ko je kriv, Lufthansa ili British.... Nema nikakvo osiguranje od gubitka prtljaga osim onog što sadrži avio karta. Izludeše me

Na takve neke okolnosti treba biti spreman, u svakom pogledu. Dakle, prvo imati neko osiguranje koje pokriva to, raspitati se dobro o svojim pravima i znati sta treba raditi u slucaju gubitka(ili ostecenja) prtljaga i drugih nepredvidjenih okolnosti. Narocito u slucaju ako saljete maloletno lice. A dete nikako ne treba kriviti sto nije sacuvalo racune, pitanje je i da li bi oni bili od koristi. Verujem da trosak nije bio bas toliko veliki, pa neka vam ovo bude za nauk za neki sledeci put i nepredvidjene okolnosti. 

Sto se prtljaga tice, uvek je pravilo da se u rucnom prtljagu ponese nesto osnovne garderobe i donjeg vesa, za neko prezivljavanje od par dana, bas zbog mogucnosti gubitka cekiranog prtljaga. Svako ko malo vise leti, zna da se to desava i prosao je takve situacije.

Na takve neke okolnosti treba biti spreman, u svakom pogledu. Dakle, prvo imati neko osiguranje koje pokriva to, raspitati se dobro o svojim pravima i znati sta treba raditi u slucaju gubitka(ili ostecenja) prtljaga i drugih nepredvidjenih okolnosti. Narocito u slucaju ako saljete maloletno lice. A dete nikako ne treba kriviti sto nije sacuvalo racune, pitanje je i da li bi oni bili od koristi. Verujem da trosak nije bio bas toliko veliki, pa neka vam ovo bude za nauk za neki sledeci put i nepredvidjene okolnosti. 

Sto se prtljaga tice, uvek je pravilo da se u rucnom prtljagu ponese nesto osnovne garderobe i donjeg vesa, za neko prezivljavanje od par dana, bas zbog mogucnosti gubitka cekiranog prtljaga. Svako ko malo vise leti, zna da se to desava i prosao je takve situacije.

HA !! Trošak jeste bio velik jer je stigla u London u pola noći pa umesto metroom morala je taksijem koji je koštao skoro 230 gbp. Ne znam za osiguranje, da li mislite preko neke osiguravajuće kuće?  Problem je što je njoj let kasnio skoro 6 sati , a pola od tog vremena su ih držali na pisti. Taksi + nešto stvari koje je morala da kupi , trošak jeste veliki. Mene samo zanima ko snosi odgovornost ,Lufthansa preko koje sam kupila karte ili British airways koji je preuzeo putnike i zabrljao sve do karaja?

Ne mogu reci da poznajem sve detalje ko bi tu trebalo da je kriv, ali, ako su bile nepredvidjene okolnosti, kao sto jesu, mislim da se ne mozes nadati bilo kakvoj nadoknadi. Eventualno, ako postoji neka regulativa, da, ako je kasnjenje vece od, npr, 4h, ima pravo na neke troskove za obrok ili slicno, ali, sigurno vam nece nadoknaditi naknadne troskove za taksi.

Ali 230 GBP, pa otkud detetu uopste idaja da uzme taksi  :shockkk:  Ne mogu sad da se setim detalja, ali, prosto mi je nezamislivo da tokom noci nema bas nikakvog transfera sa Heathrowa do grada? U krajnoj liniji, mogla je sacekati koji sat na aerodromu, pa prvim jutarnjim do grada. No, sad je gotovo. Za sledeci put cete znati, a nadoknadi troskova se ne nadajte.

Ja bih se bogme malo isterivao za tih 230gbp.

Ja sam imao pozitivno iskustvo s LOT-om, doduše u drugačijim okolnostima: otkazali su sve letove iz BG za Varšavu još u junu, samo su zaboravili da obaveste putnike (uključujući i mene), te sam proplivao na aerodromu. Kada sam se žalio, priložio sam mejl sa Booking.com o naplati jedne noći usled kasnog otkazivanja, te izjavu da je taksi koštao 35€. Vratili su mi svih 70€ plus cenu karata.

Ovde konkretno:
http://www.airpassengerrights.eu/en/flight-cancellation.html

(iii) they are informed of the cancellation less than seven days before the scheduled time of departure and are offered re-routing, allowing them to depart no more than one hour before the scheduled time of departure and to reach their final destination less than two hours after the scheduled time of arrival.
[...]
1. Where reference is made to this Article, passengers shall receive compensation amounting to:
(a) EUR 250 for all flights of 1500 kilometers or less;
(b ) EUR 400 for all intra-Community flights of more than 1500 kilometers, and for all other flights between 1500 and 3500 kilometres;

Detaljnije i ovde:
http://www.citizensinformation.ie/en/travel_and_recreation/air_travel/compensation_for_overbooked_and_delayed_flights.html

Nažalost, ako je uzrok bio štrajk, to smatraju "višom silom". U svakom slučaju, odgovorna je Lufthanza, jer ste s njom "sklopili ugovor", tj. kupili kartu.

Ja bih se bogme malo isterivao za tih 230gbp.

Ja sam imao pozitivno iskustvo s LOT-om, doduše u drugačijim okolnostima: otkazali su sve letove iz BG za Varšavu još u junu, samo su zaboravili da obaveste putnike (uključujući i mene), te sam proplivao na aerodromu. Kada sam se žalio, priložio sam mejl sa Booking.com o naplati jedne noći usled kasnog otkazivanja, te izjavu da je taksi koštao 35€. Vratili su mi svih 70€ plus cenu karata.

Ovde konkretno:

http://www.airpassengerrights.eu/en/flight-cancellation.html

Detaljnije i ovde:

http://www.citizensinformation.ie/en/travel_and_recreation/air_travel/compensation_for_overbooked_and_delayed_flights.html

Nažalost, ako je uzrok bio štrajk, to smatraju "višom silom". U svakom slučaju, odgovorna je Lufthanza, jer ste s njom "sklopili ugovor", tj. kupili kartu.

evo da detaljnije opišem. Dete je stipendista britanske vlade i iz škole su joj rekli da dodje taxijem (naravno to mi plaćamo). Karta je kupljena za let Lufthanse Beograd-London, preko Frankfurta. Po sletanju na Frankfurt dobila je informaciju da je otkazan let, bez objašnjenja (sada tvrde da je zbog magle) pa je posle dva sata dobila mesto na British airwaysu, kada je stigla do gejta, pomeren je let za još sat vremena, pa su ih ukrcali, ponudili obrok, pa povukli ponudu, pa se nije složio broj putnika, bording pass i ukrcani prtljag, pa dok su to sabrali i oduzeli, pa su vadili prtljag putnika koji se nisu ukrcali, pa su izgubili slot... i posle sto čuda stiže dete na Heathrow, i kao tačka na i, nema prtljaga. Poslala sam reklamaciju Lufthansi,lepo su me otkačili i uputili na British airways. Meni sada više nije jasno da li ja ganjam onog od koga sam kupila kartu, pa se oni prebijaju u svojim kombinacijama ili je ipak Lufthanas u pravu pa moram da ganjam British airways. Nikakva obaveštenja niti objašnjenja nije dobila. 

hvala na ovim linkovima, moram ih proučiti.

Edited by mtin

evo odgovor koji sam dobila :

Zahvaljujemo Vam se takođe na izuzetno prijatnom telefonskom razgovoru kao i pokazanom razumevanju.

Naš putnik, gospođica ........ imala je rezervaciju na relaciji Beograd – London preko Frankfurta, dana 01.11.2015. godine za sledeće letove: LH1407 BEG-FRA i LH916 FRA-LHR.

Na našu veliku žalost, usled vremenskih nepogoda, bili smo prinuđeni da otkažemo let LH916. Iako se kao ozbiljna kompanija trudimo da predvidimo i sprečimo bilo kakvu potencijalnu nepriliku ili neprijatnost za svakog od naših putnika, na vremenske uslove, na našu veliku žalost, nismo u mogućnosti da utičemo. Samim tim, pozivajući se na EU Regulativu 261/2004, ne možemo se smatrati odgovornim za nastale okolnosti, kao i eventualne nastale posledice. Pozivajući se na pomenuti zakonski okvir, Lufthansa nije dužna da izvrši uplatu na ime obeštećenja.

Drago nam je da su kolege u Frankfurtu u kratkom vremenskom periodu, u cilju smanjivanja nanete štete, uspeli da gospođicu ...... preknjiže i preusmere. U ovom slučaju, alternativni let jeste bio sa kompanijom British Airways, let BA909, dana 01.11.2015. godine. Sa velikim žaljenjem smo od Vas saznali, da je na tom letu bilo nepravilnosti. Želeli bismo da Vas obavestimo, da se Lufthansa, pozivajući se na EU Regulativu 261/2004, ne može smatrati odgovornom za nepravilnosti nastale na letu druge kompanije, u ovom slučaju British Airways. Zamolili bismo Vas da se njima direktno obratite, pošto mi nemamo pristup njihovom sistemu, te nismo u prilici da Vam ponudimo tačne informacije o dešavanjima na letu BA909.

Što se tiče Vašeg zahteva za povraćajem troškova prevoza nakon sletanja na odredištu, na žalost nismo u prilici i obavezi da Vam izađemo u susret i refundiramo trošak. Ovim putem odbijamo Vaš zahtev za povraćajem sredstava, usled činjenice da je trošak nastao kao direktna posledica nepravilnosti na letu BA909.

Što se neprilika nastalih usled kašnjenja prtljaga tiče, iako smo mi iz Lufthanse bili uključeni u transport prtljaga gospođice Ive, zamolili bismo Vas da se i o ovoj neprilici obratite direktno kompaniji British Airways, pozivajući se na Izveštaj o nepravilnosti prtljaga (PIR). Razlog zbog kojeg nismo u prilici da Vam izađemo u susret jeste upravo nemanje pristupa pomenutom izveštaju, koji je Vaša ćerka načinila sa pomenutom kompanijom.

Na kraju nam preostaje da Vam se zahvalimo i još jednom najiskrenije izvinimo na svim neugodnostima povezanim sa nastalom situacijom, te se nadamo da će iduća putovanja sa nama proteći ponovo na Vaše potpuno zadovoljstvo.

S poštovanjem i uz srdačan pozdrav,

To da let kasni, iz kojekakvih razloga, nije nista neobicno. Ako je bila magla, to se ubraja u nepredvidjene okolnosti, dakle, ni tu nista. Prtljag je izgubljen, pa dostavljen nakon 6 dana, dakle, nema nadoknade ni za izgubljen prtljag. Eventualno, pod nekim okolnostima za nepredvidjene troskove zbog toga, ali, nisam siguran da to aviokompanije placaju. Kao sto rekoh, za to treba da imate odredjenu dokumentaciju, koju sam nvaeo, a za koju rekoste da je nemate, dakle, nista ni od toga. Negde imate osiguranje prtljaga uz ono uvijanje prtljaga u foliju na aerodromu, ali, mislim da to u BG-u nije slucaj. Inace, ako je imala bilo kakvo putno osiguranje, treba da proveri da li je i prtljag osiguran i kakva su pravila sto se tog tice.

Ali, koliko vidim, najveci trosak je za taj taksi, a mislim da tu imate najmanje sanse, narocito posto ima coach buseva i nocu(poverio malopre). Takodje, apsurdno je da iz skole kazu da dodje taksijem, a da vi to platite?! Mislim, to je kao ono, da skola kaze, skoci u bunar, a ti skocis.

Probajte da se ganjate sa aviokompanijom, insistirajte, uz argumente, napismeno, pretrazite njihova pravila, budite uporni i dosadni i srecno.

*update*

Lepo vam rekose da na osnovu regulative te i te nisu odgovorni. Vi mozete da potrazite kontraargument i neku drugu regulativu i kazete da ipak jesu. Ili, kao sto vas vec upucuju, da se zalite BA.

Edited by Dragance

Njoj je škola na drugom kraju Londona, zato su joj i rekli da dodje taxijem, jer u normalnim okolnostima menja 3 metro linije. Ganjam se ja sa njima, ali me uporno loptaju sa nadležnostima. Ja koliko sam shvatila ovde je bilo nepravilnosti mimo magle sa pogrešnim ukrcavanjima, pa je iz toga i proizašlo ovo veliko kašnjenje. Da li postoji neka viša instanca kojoj se mogu obratiti a da to nije ni Lufthansa ni British?

Njoj je škola na drugom kraju Londona, zato su joj i rekli da dodje taxijem, jer u normalnim okolnostima menja 3 metro linije. Ganjam se ja sa njima, ali me uporno loptaju sa nadležnostima. Ja koliko sam shvatila ovde je bilo nepravilnosti mimo magle sa pogrešnim ukrcavanjima, pa je iz toga i proizašlo ovo veliko kašnjenje. Da li postoji neka viša instanca kojoj se mogu obratiti a da to nije ni Lufthansa ni British?

Mogli su da joj kazu i da dodje helikopterom, ali, ako helikopter kosta 5000 funti, da li bi isla? London je prilicno ziv grad, ima prevoza i nocu, da ste malo mislili, mogli ste samo deo puta preci taksijem, a ostalo nekim nocnim busem. Ima aplikacija koje cas posla sracunaju najkraci i najjeftiniji put, mladi danas to svakako koriste.

Dzaba da se zalite bilo kome ako nemate cvrst argument. Imate papir, dokument, neku regulativu na osnovu koje biste trazili odstetu? To sto cete pisati Evropskoj komisiji ili ne znam kome i opisati recima slucaj, tesko da ce biti od koristi. Jeste pisali BA? Jeste ih uputili na njihovu gresku u ukrcavanju? Imate li dokaz za to? 

Edited by Dragance

Od svega ovoga ja ne mogu da verujem da je neko platio skoro 400 evra taxi, za te pare je mogla da ide tamo

vamo 2 puta avionom. I ko

bi normalan uopste razmisljao da refundira toliki racun za taxi, bas ih briga. A za te pare bih spavao na aerodromu ne nekoliko sati nego tri dana. Ocigledno da pare nisu problem cim ste platili.

Sto se tice osiguranja raspitivao sam se, jedino

je moguce uplatiti osiguranje u slucaju otkazivanja aranzmana ako se putuje organizovano tj preko agencije i to

mora da se uradi par dana nakon sklapanja ugovora o putovanju. Ako neko zna neko neku drugu opciju za samostalne putnike bio bih zahvalan.