Jump to content

Pitanje u vezi kolicine deponovanja novca na racun za kupovinu avio karte

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima, recimo karte avionske kostaju 565 evra, i da li je prilikon kupovine dovoljno imati na racunu tu cifru ili mora biti bar 20-30 evra vise, jer znamo da kompanije rezervisu malo vise novaca.  Ako me secanje dobro sluzi, oni naplate vise pa posle kao vrate. 

Edited by putnik77

Ja kad sam narucivao karte,uplacivao sam na kartici (dakle,ne kompaniji,nego na svojoj kartici pre narucivanja) nesto vise,a onda kompanija "skine" koliko treba.

Nisam imao iskustva to sto kazes da mi oni skinu,pa posle vrate.

Banka rezerviše određen procenat da se zaštite od kursnih razlika dok ne legnu njima pare... Čini mi se da je oko 5%, ne mogu da tvrdim, a verovatno zavisi i od banke...

Ne samo za kupovinu avio karata, uobičajena bankarska  praska je da se u momentu kupovine na računu rezervišu sredstva u iznosu od 5-6% više od iznosa koji se plaća. Transfer realnog novca se vrši za nekoliko radnih dana. Tada se sa računa prebaci samo iznos koji zaista plaćate a ostali rezervisani iznos se oslobađa

• Author

Banka rezerviše određen procenat da se zaštite od kursnih razlika dok ne legnu njima pare... Čini mi se da je oko 5%, ne mogu da tvrdim, a verovatno zavisi i od banke...

Hvala na ispravci, da banka rezervise a ne kompanija kojoj placamo. Da rezimiramo, ako banka rezervise odredjeni procenat dakle istina je da nije dovoljno imati knap novaca na racunu vec ipak malo vise. Ili slikovito.. karta iznosi 500 evra a toliko i imam na ra;unu postoji velika verovatnoca da ne budem u mogucnosti da kupim  kartu.  Tako?

Edited by putnik77

• Author

Meni su obe karte koje nameravam da kupim ukupno 570 evra (Aeroflot i S7), tako da cu staviti bar 600 evra.  Bolje se pripremiti na vreme.  Hvala svima koji su mi razjasnili situaciju. 

Edited by putnik77

Hvala na ispravci, da banka rezervise a ne kompanija kojoj placamo. Da rezimiramo, ako banka rezervise odredjeni procenat dakle istina je da nije dovoljno imati knap novaca na racunu vec ipak malo vise.

Najsigurnije je da pitas banku,posto oni su ti koji odredjuju "pravila igre" (i uzimanje nasih para).

A posto verovatno ovde ljudi imaju kartice u razlicitim bankama,ne mogu ti dati najkonkretniji odgovor.

Mada,stoji to da pri narucivanju okvirno treba imati 10% vise novaca nego sto planiras da ce ti uzeti.

Mislim da je kod inteze 4%, a pravilo im je debilno, jer devojka i ja drzimo evre na kartici kada placamo u evrima, iako je ista valuta oni zadrzavaju deo... Kreteni

• 2 weeks later...
  • Author

Od banke odgovor..

Za uspešno korišćenje Visa Electron platne kartice je potrebno da na osnovnom deviznom računu kartice uvek imate iznos za oko 4% veći nego što je iznos transakcije koju želite da platite. Banka ovim uvećanjem autorizovanog iznosa, sprečava valutni rizik, od trenutka kada se transakcija rezerviše (po kursu Visa International kartičarske organizacije) do trenutka kada se ista naplati tj. zaduži (takodje po kursu Visa International kartičarske organizacije) po Vašem osnovnom deviznom računu. Ako je originalna valuta rezervacije evro i knjiženje se obračuna u evrima, a na Vašem računu kartice držite evre, tada se uvećanje sredstava vraća na račun kartice i ponovo bude na raspolaganju nakon knjiženja. U bilo kojoj drugoj varijanti, da na računu kartice držite neku drugu valutu sem evra (na primer dolare) ili se prodajno mesto ili sajt naplati u nekoj drugoj valuti sem evra, tada se uvećanje koristi za pokrivanje eventualnih kursnih razlika od trenutka kada se transakcija rezerviše do trenutka kada se ista naplati.

• Author

Da li neko zna sta utice na promenu cena avio karata. Kad sam kupovao pre dva meseca bile su za preko 100 evra skuplje. Da li je veca cena bila zbog toga sto sam kupio sedam dana pre leta.. a sad mesec dana pre leta je znacajno jeftinije, vec sam spomenuo, cifra od nekih 100 evra.

• 2 weeks later...
  • Author

хе-хе ухватио сам промо акције.. у уштедео лепу свотицу.  бај д веј..  интеза резервисала тачно 4,61 % :)