Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima ljudovi.  :mah: 

Drugar i ja pocetkom jula idemo do Budimpeste stopom. :stop:  Odatle smo planirali vozom do Praga. E sada pre svega me interesuje vase misljenje za stoperska mesta do Budimpeste i nazad.

Moje misljenje je da krenemo stopom kod nadvoznjaka gde Sentandrejski put sece E-75, ili jedan nadvoznjak pre toga? Odatle bi stigli do granice. E koje su preporuke u tom slucaju, preci je pesice pa stati na drugoj strani? Na kom mestu? ili pak nesto drugo?
E sada nase putesestvije privodimo kraju. :psuje: Vreme je za povratak  :bang: .  Kojim putem i sa kog mesta. Koje su vase preporuke?

Da li neko ima iskustva gde u Budimpesti mozemo da rasirimo sator i da provedemo 1-2 noci, pre nego sto krenemo putem Praga? :kamper: 

E sada sto se tice Praga.

Cena povratne karte je negde do 40 evra, ako neko zna tacnu informaciju bilo bi lepo. Da li moram ranije naruciti kartu ili jednostavno je mogu kupiti dan dva ranije? Da li je potrebna rezervacija mesta? Ili je sve to sasvim dovoljno uraditi samo dan, dva, pre putovanja?  ::crazy: 

I takodje kao i za Budimpestu neko mesto gde se moze rasiriti sator i prespavati?

Ko god je dobre volje i zeli pomoci. Bili bismo veoma zahvalni.  :dance:  :dance:  :dance: 

• Author

Ukoliko neko ima slicna pitanja i nedoumice, odgovoricu sam na svoj post. U medjuvremenu sam se raspitivao i dobio odgovore na neka od postavljenih pitanja. I ovom prilikom bih se jos jednom zahvalio RaxCherrych-u na pomoci.

E sada sto se tice Praga.

Cena povratne karte je negde do 40 evra, ako neko zna tacnu informaciju bilo bi lepo. Da li moram ranije naruciti kartu ili jednostavno je mogu kupiti dan dva ranije? Da li je potrebna rezervacija mesta? Ili je sve to sasvim dovoljno uraditi samo dan, dva, pre putovanja?  ::crazy: 

Sto se tice karte Budimpesta - Prag, postoje razne karte po razlicitim cenama. Medju njima je najeftinija karta u jednom smeru koja kosta 19 EUR. Ovih karata ima odredjen broj tako da se brzo rasprodaju (rezervisu) itd. Tako da 1-2 dana za rezervaciju ili kupovinu karte definitivno nije dovoljno. Ponekad je potrebno rezervaciju napraviti i nedelju dana ranije. Karta se ne moze printati kod kuce, nego se podize na stanici. Informacije o nacinu rezervacije i podizanju karte mozete dobiti na sajtu http://www.mavcsoport.hu/en . I da napomenem ovakva vrsta karte je za tacno odredjen voz, voz koji ste izabrali.
Znaci ne vazi za bilo koji voz druge klase koji saobraca tog dana nego samo za taj jedan voz.

Ukoliko niste u mogucnosti da kupite ranije kartu, rezervisete.

Postoje i druge vrste karata kao sto su povratna Budimpesta - Prag koju mozete da kupite u svakom trenutku na stanici i vazi 4 dana, tj od 24:00h prvog dana do 23:59h cetvrtog dana. Sto znaci kada je kupujete govorite dan od kada zelite da karta vazi. I sa njom mozete putovati bilo kojim vozom, ali pod uslovom da je to voz druge klase. Cena ovakve karte je 49 EUR, medjutim uz ovu kartu se moze uzeti i "karta" za neograanicen broj voznji gradskim prevozom u Pragu, prva tri dana boravka. Cena sa ovim dodatkom je 59 EUR.

I mogucnost kupovine pune povratne karte, kao sto vecina nas uzima kod nas na zeleznicama, koja traje mesec dana. Cena: 83.60 EUR.

Moje misljenje je da krenemo stopom kod nadvoznjaka gde Sentandrejski put sece E-75, ili jedan nadvoznjak pre toga? Odatle bi stigli do granice. E koje su preporuke u tom slucaju, preci je pesice pa stati na drugoj strani? Na kom mestu? ili pak nesto drugo?
E sada nase putesestvije privodimo kraju. :psuje: Vreme je za povratak  :bang: .  Kojim putem i sa kog mesta. Koje su vase preporuke?

Sto se tice ovih pitanja, dosta sam citao ovde na razlicitim postovima razne preporuke. 

Kao na primer: 
https://www.klubputnika.org/forum/topic/314-stopom-iz-budimpeste/
https://www.klubputnika.org/forum/topic/4476-beograd-budimpe%C5%A1ta/

Medjutim teme koje sam ovde naveo su pisane pre 4-5 godina. Znam da se to nije mnogo promenilo. 

Ali molio bih nekoga da samo ukratko da odgovre na navedena pitanja. Tipa predji granicu  i stani malo dalje, ili idi od kamiona do kamiona pitaj za prevoz. U povratku iz Budimpeste gledaj da dodjes do tog mesta. Ne trazim objasnjenje kako do tog mesta, nego samo sa kog mesta stopirati za nazad, kratke preporuke. Pregledao sam ja hitchwiki map, ali jednostavno bih voleo cuti neko skorasnje iskustvo.
Ili link neke novije teme, a da mi moze pomoci oko postavljenih pitanja. :)

• 1 year later...

Hej...Sto se tiče polazaka iz NSa preporucujem uključenje kod Rode marketa..nema ublizini ni jedne punpe....Inače do Subotice ima dve punpe(druga je bolja),na prvoj mi čak menadzer jednom prilikom na uzasnom engleskom objašnjavao kako je stopiranje zabranjeno....Pre budimpešte obavezno izadjite iz prevoza na OMV punpi koja je posle Kečkameta....a na izlazu iz te punpe je i uključenje nekog magistralnog puta...Veoma je prometno lako se odatle uhvati stop za grad(BP)

Pazi se iskljucenja za bratislavu...lako mozes zavrsiti na putu za bec...U tom slucaju izadji kod trznog centa PANDORF koji je odmah posle granice...tamo ces naci net i kako dalje...

Postoji pumpa u samoj Bratislavi koja nije losa..samo dosta automobila ne napusta grad..Pre mesta Malecki postoji ogromna punpa(mislim da je jedina na toj relaciji do BRNA) koja je odlicna za stop u dva navrata meni je divno posluzila!

Sto se tice stopiranja iz Praga u pravcu Nirenbrga...Jooj nasao sam super prometnu punpu sa mekom(nije prva nego druga ima malo setnje)...Ali stop je bio uzasno tezak...Nekih cetiri sata smo ja u cura proveli na tom mestu...I ako su svi uslovi bili idealni....I mislim da nije u nama bio problem...Ljudi iz gradova cesto imaju slabiju enpatiju i veci strah pogotovo iz grada kao sto je Prag gde jaz bogati-siromasni je veci nego kod nas(proveo sam u pragu 3meseca pa kao imam neko misljenje)..

Inace posle praskog cekica...sve je bilo lagano...Negde oko 11h uvece bili smo u Nejmehenu-NL....

Edited by chivitli
ispravljen quote

13 hours ago, paris-texas said:

... ni jedne punpe.... dve punpe... na OMV punpi ...iz te punpe...

(itd.)

Druze,pumpa,pumpe :wink:

Inace,kapiram da ce informacije koje si dao nekom posluziti...samo malo bolje da se izdefirencira koja je to "prva" a koja "druga" pumpa...posto ih do Budimpeste barem ima sigurno vise od dve :smile:

9 hours ago, Laza GNR said:

Druze,pumpa,pumpe :wink:

Inace,kapiram da ce informacije koje si dao nekom posluziti...samo malo bolje da se izdefirencira koja je to "prva" a koja "druga" pumpa...posto ih do Budimpeste barem ima sigurno vise od dve :smile:

Hahahaha pa ti si onaj ludak sto je ceo grad isarao afto lakom i nije birao mesta LAZA GNR...Kada sam bio osnovac bas mi je to delovalo opasno!Oh da,bio sam bas mali..A bese imao si i pajtosa kao Pisonja i Zuga... Bese Kempes?

Da zuriio,pisao,radio tri stvari...I da skontao sam šta sam uradio...Ali nikako da pronadjem opciju edit,bio bih ti zahvalan ako bi mi pomogao oko toga...

Afto je šala!Tejk it izi LAZO GNR...Ako je to jedino sto imaš da kritikuješ nije preša...Ponekada strani izrazi me zbunjuju..Npr ljudi kada govore laptop,a ja leptop..

A prva,druga pumpa....Lepo piše..OD NSa(RODE) do SUBOTICE!

Lazo drago mi je da smo se upaznali makar i ovako...Ti grafiti,hahaha...Sastavni deo puta do škole!

Hej...Što se tiče polazaka iz NSa preporučujem uključenje kod Rode marketa..Nema u blizini ni jedne pumpe....Inače do Subotice ima dve pumpe(druga je bolja),na prvoj mi čak menadzer jednom prilikom na uzasnom Engleskom objašnjavao kako je stopiranje zabranjeno....Pre Budimpešte obavezno izadjite iz prevoza na OMV pumpi koja je posle Kečkameta....A na izlazu iz te pumpe je i uključenje nekog magistralnog puta...Veoma je prometno lako se odatle uhvati stop za grad(BP)

Pazi se isključenja za Bratislavu...lako mozeš završiti na putu za Beč...U tom slučaju izadji kod tržnog centa PANDORF koji je odmah posle granice...Tamo šes naći net i kako dalje...

Postoji pumpa u samoj Bratislavi koja nije loša..Samo dosta automobila ne napušta grad..Pre mesta Malecki postoji ogromna pumpa(mislim da je jedina na toj relaciji do BRNA) koja je odlična za stop,u dva navrata meni je divno poslužila!

Što se tiče stopiranja iz Praga u pravcu Nirenberga...Jooj našao sam super prometnu pumpu sa Mekom(nije prva nego druga,ima malo šetnje)...Ali stop je bio užasno težak...Nekih četiri sata smo ja u cura proveli na tom mestu...I ako su svi uslovi bili idealni....I mislim da nije u nama bio problem...Ljudi iz gradova često imaju slabiju empatiju i veći strah pogotovo iz grada kao sto je Prag gde jaz bogati-siromašni veći nego kod nas(proveo sam u pragu 3meseca pa kao imam neko mišljenje)..

Inace posle praškog čekica sve je bilo lagano...Negde oko 11h uvece bili smo u Nejmehenu-NL....

Edited by paris-texas

6 hours ago, paris-texas said:

Da,što se tiče napuštanja BUDAPEST!

Zelenom metro linijom idete do stanice Moricz Zsigmond koja se nalazi u Budi.

Kada izadjete iz metroa potražite Szent Margit gimnaziju(koja je bukvalno 50m. daleko).

Ispred ulaza gimnazije su dva autobuska stajališta.Sa jedne hvatate autobus koji ide za TOROKBALINT trebalo bi da je broj autobusa 172 ili 173(nisam 100% siguran,proverite na licu mesta).

Izlazite na stanicu BUDAORS BENZINKUT...Iz autobusa sa leve strane će se videti MC i AGIP benzinska pumpa.

To je najbolje mesto za stopiranje,i možete da očekujete konkurenciju.

Edited by paris-texas