Jump to content

Featured Replies

Posted

Nalazim se u Pekingu i odavde planiram da idem u Sev. Koreju. Dobio sam vizu i zakazao boravak kod vodiča i u Severnu Koreju idem 20. jula (mesec dana ću da visim u Kini). Mene zanima da li je neko bio tamo?

Bilo kakve informacije bi mi pomogle, ali moja glavna pitanja su:

- Da li ću imati neke probleme zato što sam sa evropskog kontinenta?

- Znam da je slobodno kretanje ograničeno. Jel može neko da mi kaže koliko je ograničeno (da li ću baš sve vreme biti u pratnji vodiča?)

- Da li ima kriminala?

- Da li je moguć ikakav kontakt sa lokalnim stanovništvom?

- Hoću li biti "bombardovan" propagandom kao i lokalno stanovništvo?

- Da li ću, kada se vratim iz Severne Koreje, imati problem prilikom dobijanja vize za neku zapadnu zemlju (SAD, Kanada, Britanija...)

Hvala unapred :)

• Author

Moraš preko njihove agencije. To je jedini način da posetiš Severnu Koreju i viza ti je u okviru njihovog aranžmana.
Viza se isključivo vadi u Pekingu, a može se vaditi i u Bukureštu (mada je to komplikovanije, jer duže traje i moraćeš da ostaneš u Rumuniji dok traje taj proces dobijanja vize; a takodje, tamo u ambasadi DNRK u Bukureštu, pored regularne cene aranžmana, tražiće ti i mito...).

Pre nego što odeš u Peking, pozoveš državnu agenciju "Koryo Tours" (+86 10 6416 7544), ako ti odobre put (najverovatnije hoće), odeš u Peking (naravno, pre toga uzmeš kinesku vizu), odeš u ambasadu DNRK, tamo provere da li su ti odobrili put i nakon toga popunjavaš formular (na engleskom, ali jedva razumljiv; najverovantije korišćen google translate) i plaćaš 1.000 evra (u cenu uključen smeštaj, avionska karta, boravak i viza). Kada dobiješ vizu, u ambasadi te posavetuju da u DNRK koristiš kineske juane (strancima se ne dozvoljava korišćenje Korejskog Vona, a mnogi neće prihvatiti evre ili dolare, pa zato savetuju korišćenje juana).

Edited by chodex

- Da li ću imati neke probleme zato što sam sa evropskog kontinenta?

Nećes

- Znam da je slobodno kretanje ograničeno. Jel može neko da mi kaže koliko je ograničeno (da li ću baš sve vreme biti u pratnji vodiča?)

Sem u hotelu da

- Da li ima kriminala?

Ni u tragovima

- Da li je moguć ikakav kontakt sa lokalnim stanovništvom?

Da i ne . Moguć je pod nadzorom vodiča. Mi se recimo slikali sa mladencima i pjevali sa njima

- Hoću li biti "bombardovan" propagandom kao i lokalno stanovništvo?

Ne, ni najmanje

- Da li ću, kada se vratim iz Severne Koreje, imati problem prilikom dobijanja vize za neku zapadnu zemlju (SAD, Kanada, Britanija...)

Mi nismo imali , mozda zato sto nema vize u pasosu .

Edited by budva

• 1 month later...

Moraš preko njihove agencije. To je jedini način da posetiš Severnu Koreju i viza ti je u okviru njihovog aranžmana.

Nije to jedini način. Postoji i način da preko veza i vezica dobiješ preporuku lično kod predsednika, jer samo on odobrava individualne posete koje su mimo agencija. Ima više takvih slučajeva. 

Za oko dve nedelje Laibah svira u Pjongjangu gde ih je pozvao predsednik koji je njihov fan. Zamislite da prva rok grupa ikada koja će gostovati tamo bude Laibah :)

Tom prilikom, momci će (ako održe reč) reći koju pohvalu za Dragana Šibalića koji pedala od Kraljeva do Tokija i namerava da vozi i u Severnoj Koreji. Ukoliko to bude upalilo, možda će odškrinuti vrata  i nekim drugim putnicima sa ovih prostora. :)

Edited by Snezana011

postoji i poslovna viza , imaju oni poprilicno razvijenu industriju ,

problem je sto je mi nemamo pa nema ko da ide !

• 3 weeks later...

Dragan mi je napisao da su mu iz ambasade Severne Koreje rekli sledeće: ukoliko mu odobre vizu, može da ima problema kad bude išao u Južnu Koreju pa čak i u Kinu. Ne znam koliko je to tačno, ali zvuči kao ona zezancija sa izraelskom vizom i nekim muslimanskim zemljama. Ali ne znam koliko je to tačno u praksi.

evo za sad bih dva puta tamo , I nijednom nisu stavili nista u pasos . Imate izlazni pecat kineski i posle opet njihov ulazni . strogo pravnicki ispada da smo te dane bili na nicijoj zemlji . iz prepiske sa nekim britancima pre prve posjete isto su mi rekli .

a sve da i stavljaju pecat u Kini nemoguce da ce imati probema jer 99 posto posjeta ide bas iz Kine .

za Juznu Koreju ne mogu biti siguran ali to mi je u domenu teorije .Licno nebi imao nikakav problem da mi jedna okupirana zemlja zabrani ulazak -

• 1 year later...

Ne postoji zemlja koja ne valja ali postoje zemlje gdje je rizik ipak prevelik da bi otisli da radite . Obisli smo veci dio tih opasnih zemalja , zbog adrenaliba i uzbudjenja uz sve rizike . Pa za Avganistan nam nisu dali vise od 10 pisto da se vratimo zivi . Usli ilegalno u Sjevernu Koreju . Dobili smo batine u Pakistanu i bili izbaceni kroz prozor busa u Avganistanu . Ali to je ono uzbudjenje koje smo trazili . Da smo isli da radimo ipak bi izabrali zemlje gdje mozete da se klonite nevolja , jer u nekima nije moguce . Pogotovo sa nekim normalnim zanimanjima . Doktor l sestra , ucitelj , hotelski radnik neznam koliko je pametno . Pogotovo za ovo poslednje jer hotelske radnike i Crna Gora i Hrvatska bas puno traze . Daleko od toga da su to idealba drzave ali mozete ostati bez neke plate ali cete kuci glavu vratiti ,

Postoje ljudi koji traze uzbudjenje , na mnoge nacibe . Dok sam mogao ja samih trazio kroz putovanja , znam kolege i doktore koji su isli da rafe po Africi gdje je bila ebola . Da li mislite da su isli zato sto ce kuci donijeti par hiljada ili su trazili uzbudjenje . 

1 hour ago, noskich said:

Cekaj kako si ilegalno usao u DPRK?

Pa bio je to izazov . Na tamnom netu sve ima . Pre nas su to pokusala dva kineza i bila ubijena . A mi bi vjerovano zavrsili u radnom logoru a posto CG zabolje za nas tamo bi i skoncali . Vidjeli sami piOcetak kineskog zida . Vidjeli zivot pravi , bili dan , noc i oPola sledeceg dana  .

Edited by budva

Ma viste to išli iz svog hira, tojest ŽELJE svesno u avanturu,

meni fascinantno kada neko ko je na listi trazenih zanimanja zeli da ide za tako neke zemlje?

a gde je tu buducnost? 

17 hours ago, budva said:

Pa bio je to izazov . Na tamnom netu sve ima . Pre nas su to pokusala dva kineza i bila ubijena . A mi bi vjerovano zavrsili u radnom logoru a posto CG zabolje za nas tamo bi i skoncali . Vidjeli sami piOcetak kineskog zida . Vidjeli zivot pravi , bili dan , noc i oPola sledeceg dana  .

A sta ste videli sto niste mogli da vidite legalno uz vodica na turi? Pretpostavljam da vam je taj vodic kojeg ste nasli preko dark neta bio vodic i u DPRK jer niste mogli da se krecete sami a i ne znate gde ste? U cemu je onda razlika izmedju legalnog boravka i tog vaseg ilegalnog? Pretpostavljam u tome sto vas je vodic vodio po delovima gde se obicno turisti ne vode?

Ima po DPRK klasicnih tura gde vode turiste uvek na ista mesta, ali ima i specijalizovanih tura na kojima se ostaje duze vreme po mesec dana i vise. Postoje mogucnosti pohadjanja univerziteta u Pjongjangu, ili prolaska kroz celu zemlju bilo kao zaposlen u UN ili nekoj drugoj NGO bilo kao investitor. To mi deluju kao logicnije opcije za nekoga ko je bas zainteresovan za DPRK, ali naravno za sve to treba dosta vremena i truda. Izgleda da ste vi samo hteli malo adrenalina, za to nije bila neophodna DPRK, moglo se i u luna parku. :smile:

Postoje mjesta koja legalno ne mozete posjetiti . Naravno da nije isti vodic . Legalno imate kineskog vodica i cim predjete granicu dobijete korejskog koji je stalno sa vama . Dva puta smo bili legalno , neznam koliko se dugo moze turisticki ostati pretpostavljam ne mnogo dugo . Sem sto je skupo tu je i politicka odluka . 

Iligalno nas je camcem prebacio kinez , nema vodica nema nista , dodje za nas u toliko i kosta toliko . Sve ostalo je na nama . 

Sjeverna Koreja i Butan bez obzira na politicko uredjrnje pokazuje da narod moze biti srecan bez obzira na bogastvo . I da se bez obzira na bogastvo tj siromastvo svoja zemlja obozava .

23 minutes ago, budva said:

Postoje mjesta koja legalno ne mozete posjetiti . Naravno da nije isti vodic . Legalno imate kineskog vodica i cim predjete granicu dobijete korejskog koji je stalno sa vama . Dva puta smo bili legalno , neznam koliko se dugo moze turisticki ostati pretpostavljam ne mnogo dugo . Sem sto je skupo tu je i politicka odluka . 

Iligalno nas je camcem prebacio kinez , nema vodica nema nista , dodje za nas u toliko i kosta toliko . Sve ostalo je na nama . 

Sjeverna Koreja i Butan bez obzira na politicko uredjrnje pokazuje da narod moze biti srecan bez obzira na bogastvo . I da se bez obzira na bogastvo tj siromastvo svoja zemlja obozava .

Znaci sami ste isli po DRPK bez vodica u okolini reke Tumen?

Ilegalno da . Negdje izmedju Kinee i Koreje , prema Rusiji . Legalno ne postoji mogucnost da ste bez vodica .ako tamo radite , mislim da je uvjek neko tu oko vas . Oni toliko vole svoju drzavu da to nije normalno . I da zaista su srecni . 

• 1 year later...