Jump to content

Featured Replies

Moj predlog ti je da pokusas preko Istanbula, Atine, Rima (Milana), Bejruta ili Larnake. Mislim da ce najjeftinija varijanta da izadje oko 350-400 eura.. Nekada je JAT-om cena bila 320 eur povratna.

ako je najniza cena 350-400 eura, onda je najbolja opcija da se uplati neki aranzman za egipat koji nije skuplji od toga. i dobije se povratna karta bg-sarm ele seik ili hurgada..

jedino sto je onda potreban jeste prevoz od hurgade ili sarm el seika do kaira.

posle toga, niko nece proveravati da li ste u hotelu ili na drugom kraju egipta.

bitno je vratiti se na povratni let za bg, malo vremena a tamo ima puno da se vidi

ako je najniza cena 350-400 eura, onda je najbolja opcija da se uplati neki aranzman za egipat koji nije skuplji od toga. i dobije se povratna karta bg-sarm ele seik ili hurgada..

jedino sto je onda potreban jeste prevoz od hurgade ili sarm el seika do kaira

posle toga, niko nece proveravati da li ste u hotelu ili na drugom kraju egipta.

bitno je vratiti se na povratni let za bg, malo vremena a tamo ima puno da se vidi

Nažalost, to nije tačno. SMEŠTAJ može da se nađe za 300inak eur, ali moraš da doplatiš još oko 14.000-15.000 dinara za čarter let + aerodromske taxe koje su oko 30 eura a to NE ULAZI u cenu aranžmana. 100% provereno.

JAT je definitivno ukinuo redovne letove do Kaira, a mene i ne čudi, kad sam se pre 2 godine vraćao iz Kaira za Beograd, avion koji prima inače 140 putnika imao je 12 putnika i 4 člana posade. Isplativo, nema šta :)

ja sam se skoro vracao is sharm-a preko kaira i atine. nisam ja placao kartu pa ne znam koliko je kostalo.

inace je nocna mora! vratio sam se polu mrtav.

ko bas ne mora, savetujem mu da ne leti u kairo.

bolje su opcije neki carter do sharma, pa tamo kopnom...

• Author

ja sam se skoro vracao is sharm-a preko kaira i atine. nisam ja placao kartu pa ne znam koliko je kostalo.

inace je nocna mora! vratio sam se polu mrtav.

ko bas ne mora, savetujem mu da ne leti u kairo.

bolje su opcije neki carter do sharma, pa tamo kopnom...

sta je to bilo toliko strasno?

reci mi koji avioprevoznik je u pitanju?

Leteo sam od Sharma do Kaira Air Egyptom, a posle do Atine i do Beograda Olympic-om.

Dakle, u Air Egypt avionu svi tokom leta pricaju mobilnim telefonima i salju poruke. Na aerodromu u Sharmu je izbio neki incident, pa se sjatilo 50 policajaca, a neke verske vodje su pravile spektakl, jer nisu htele da skinu turbane pri prolasku kroz metal detektor. Sve to je izgledalo kao zesci incident.

Na aerodromu u Kairu moras da uzmes taksi od teminala na koji sletis do terminala sa kog poleces za Atinu. To je nocna mora - gomila njih te salece, niko naravno ne zna engleski, sve deluje sumnjivo i opasno... Vuku te ka taksiju, uzimaju torbe... Haos!

Sam aerodrom u Kairu je najgori aerodrom koji sam ikada video. Izgleda gore od beogradske autobuske stanice. Imaju jedan super terminal, ali je on samo za internacionalne letove Egypt Air-a, a svi ostali idu preko tog smetlista.

Pauze izmedju letova nisu prevelike ali dovoljne da ceo povratak traje skoro 12 sati, a takodje prodjes 10 raznih kontrola i cuda... U svakom slucaju, moja preporuka je izbegavati letove do Kaira.

Pozdrav!

Es.

Dakle, u Air Egypt avionu svi tokom leta pricaju mobilnim telefonima i salju poruke.

Na aerodromu u Kairu moras da uzmes taksi od teminala na koji sletis do terminala sa kog poleces za Atinu. To je nocna mora - gomila njih te salece, niko naravno ne zna engleski, sve deluje sumnjivo i opasno... Vuku te ka taksiju, uzimaju torbe... Haos!

Pauze izmedju letova nisu prevelike ali dovoljne da ceo povratak traje skoro 12 sati, a takodje prodjes 10 raznih kontrola i cuda...

Nisam mogao da izdržim a da ne odgovorim:

tokom leta nema nikakve teorijske mogućnosti da se koristi mobilni telefon. Ne zato što to ne dozvoljavaju avio kompanije, nego zato što jednostavno na visini na kojoj leti avion nije apsolutno moguće uhvatiti signal mreže mobilne telefonije i razgovarati. Mrežni repetitori se postavljaju obično na najviše vrhove, ali se usmeravaju od dijagonale pa na dole, nikako na gore. Teoretski, mobilni telefon možete koristiti do max. 2000m visine. Avioni (mali) lete na 6.000m, a oni malo veći na 9-11.000m. Dakle, nemoguće.

Na aerodromu u Kairu uopšte te niko ne tera (osim taksista  :hihi:) da uzmeš taksi. Između dva terminala je udaljenost oko 650m, ako prečicom preko parkinga odpešačiš sa jednog terminala na drugi. Znači, nekim normalnim hodom, oko 5-7 minuta. Ako te mrzi da hodaš, a nisi sleteo u "gluvo doba" imaš gradski autobus koji staje na oba terminala, a karta košta manje nego u gradskom prevozu u Beogradu. To što si podlegao pod uticaj taksista.. to je već druga stvar :)

Što se tiče pauza između letova, nije mi jasno kakve to veze ima sa Kairom.. Koju god da izabereš destinaciju sa presedanjem, moraš biti spreman na to.. Tako da Kairo tu apsolutno ništa nije kriv što nisi leteo direktno iz Beograda :)

Još malo sam istraživao, ovaj slučaj "Kairo" :)

Najbrža konekcija koja može da se ostvari iz Beograda je preko Beča, i traje "samo" 5h40min uključujući presedanje. Sledeća "najbrža" konekcija je preko Minhena, za 7h05min.

Što se tiče povratka situacija je skoro ista, pobednik je Beč (5h40min) a na drugom mestu je Milano (7h45min).

Što se tile cena, ne pitajte.. papreno :)

Esteban, let avionom je ekskluzivnija varijanta u svakom slucaju nego drugi nacini prevoza:)

ljudi dolaze brodovima, vozovima, kopnom,malo fali i da pocnu da preplivavaju do Kaira  :)

malo fali i da pocnu da preplivavaju do Kaira

ili bolje reci od kaira ka evropi  :D

takodje, mislim da postoji mogucnost telefoniranja u avionu. naime, avio kompanija ryan air ce biti prva kompanija od 2009. ako se ne varam koja ce u svojim avionima dozvoliti telefoniranje za vreme leta aviona(ja procitao negde na netu, garantujem)

toliko..

dragi daxy, ja nisam ni lud ni glup! ok?

naravno da znam da ne postoji mogucnost da se prica mobilnim telefonom kada si na 10.000 metara, ali ih to nije sprecavalo da ih koriste pri izlasku na pistu i poletanju, kao i da pokusavaju da salju poruke tokom leta (sedeo je lik pored mene, tako da nisam izmislio).

sto se tice aerodroma, ne znam kada si bio tamo, ali nema sanse da prepesacis to za 5 minuta. od terminala za domace letove do terminala za Egypt Air letove da, jer je to prilicno blizu, ali do terminala za ostale kompanije nema sanse. pritom, u 02.30 posle ponoci (gluvo doba), stvarno ne zelim da bauljam po parkingu i eventualno propustim sledeci let.

takodje, nije Kairo kriv za maltretiranje oko letova, samo sam preporucio da je konekcija preko Atine mucenje. da, luksuznije je od bicikla, ali bicikl ide na tvoju snagu, a avion platis dobrano, pa prosto zasto se maltretirati u tom slucaju... ovaj predlog preko Beca zvuci bolje. A takodje, apsolutno nije isto kada presedas da li se to odigrava na smetlistu u Kairu ili na Minhenskom aerodromu. A cene iste... Value for money!

eto... ne zelim da budem grub, ali malo ti je ton snishodljiv, a mislim da nema potrebe za tim.

dragi daxy, ja nisam ni lud ni glup! ok?

ali ih to nije sprecavalo da ih koriste pri izlasku na pistu i poletanju, kao i da pokusavaju da salju poruke tokom leta.

da, jer je to prilicno blizu, ali do terminala za ostale kompanije nema sanse. pritom, u 02.30 posle ponoci (gluvo doba), stvarno ne zelim da bauljam po parkingu i eventualno propustim sledeci let.

takodje, nije Kairo kriv za maltretiranje oko letova, samo sam preporucio da je konekcija preko Atine mucenje.  A takodje, apsolutno nije isto kada presedas da li se to odigrava na smetlistu u Kairu ili na Minhenskom aerodromu. eto... ne zelim da budem grub, ali malo ti je ton snishodljiv, a mislim da nema potrebe za tim.

Pozzdrav,

bez uvrede, nisam ja nikad ni rekao da si ti ni lud ni glup. Samo sam naveo da teoretski a i praktichno (posto sam i sam probao) nije moguce uhvatiti mrezu mobilne u vazduhu. A SMS-ove i ja saljem kad "polecem" i "evo, upravo sam sleteo" tako da to ne verujem da je usamljeni sluicaj :) Sto se tice taxija, u 2:30 jeste zeznuto jer nema prevoza, ali opet, teoretski je moguce prepeshachiti, ako imas vremena i volje, i manjak novca :) Dakle, samo kazem da je moguce ;) Lepo je presedati i na Heathrow-u, ali sto ti reche "value for money" nije bas isti, jer je aerodromska taxa na heathrovu 45 eura, a u Kairu 12 dolara :) Ton mi je mozda takav jer i sam radim u vazduhoplovstvu pa nekako imam osecaj i potrebu da branim aerodrome i aviokompanije po default-u :)

Cherter letovi Jatovi idu do oktobra, a mozda i kasnije. Karta je 20,000 dinara + 71 evro za takse i viza 14 evra. Ja sam isla preko agencije tamo pocetkom septembra. I stvarno je grozan aerodrom. Mozda da probas preko agencije, mada su njima uglavnom popunjeni letovi zbog aranzmana. Neverovatan grad. stvarno vredi videti ga i doziveti. Drugi svet.  :)

• Author

:bang: ok, da krenem ispocetka...

I ja sam bio u Egiptu preko agencije, i to preko vrlo ugledne agencije i sve je bilo po PS-u - super hotel u Gizi, ali na periferiji, daleko od ludnice, a onda pola sata ispred piramida, cetiri i po sata na Halili pijaci, da se nisam jednog dana oteo i otisao sam da lutam po Kairu sve bi propalo. Tri dana u Kariu, osam u Hurgadi  :bang: kazu pescane plaze, pa normalno da su pescane plaze kad je ivica pustinje, cela Sahara je pescana plaza ako je tako posmatramo. Sta da radis osam dana u Hurgadi u drustvu dijabola koje su dosle na kupanje u Egipat kao da nemaju kupatilo kod kuce?

E, pa upravo posle tog putovanja rekao sam da vise nikada necu da putujem nigde sa turistickom agencijom. Iste zime sam se spakovao i otisao u Siriju i Liban, bolje da me otme Hezbolah nego da dzodzim danima u Hurgadi.

Upravo i pitam za let iz Beograda u Kairo jer bih otisao tamo sam u januaru, posetio bih Kairo, Aleksandriju, pa preko zapadne sahare i Siwa oaze do Asuana, Abu Simbel, pa na gore Luksor, Filae ostrvo, onda opet Kairo, pa Dahab i Sinaj, 20-30 dana putovanja po Egiptu, to je prava stvar, a ne da mi neke agencije prodaju bele bubrege za one redovne...

Misliš preko Zapadne libijske pustinje, pošto ti je Zapadna Sahara u Maroku i Mauritaniji. Nego, ako ostvariš naum i odeš na taj put, povedi računa da nemaš regularan prevoz od Siwa oaze ka Bahariyya oazi i dalje ka Asuanu, već moraš da se vraćaš ka Marsi Matruh i Aleksandriji. Ok, između Siwe i Bahariyye postoji asfaltni put, međutim van funkcije je zvanično jer su potrebne izvesne dozvole za prolazak. Ali, postoje i nelegalne ture, mada su mnogo skupe, posebno ako samo ti ideš. Znači, dobro se raspitaj oko toga.

BTW, ovo sam saznao iz Lonely Planeta i sa nekoliko putničkih foruma, ne iz ličnog iskustva. Ali, pišem o tome čisto da te obavestim na šta sam naišao. I, podržavam tvoj način razmišljanja, vezano za tur operatore. Zato smo i svi ovde, da razmenimo iskustva da nam više ne naturaju kategorizaciju hotela kao najbitniju stavku svakog putovanja (u stvari, aranžmana, pošto su putovanja nešto sasvim drugo).

Pozz - Vladimir! 

Hmm... a da li si razmišljao o nekoj varijanti da kopnom odeš donekle - recimo, u Istanbul - i odatle avionom do Kaira i nazad? Nemam pojma kako se kreću cene, ali možda vredi pronjuškati... Istanbul je svakako veći air hub od Beograda.

Možeš pozvati kancelariju turkish airlines-a na beogradskom aerodromu (imaš broj na http://www.airport-belgrade.co.yu/code/navigate.php?Id=19 - ja sam ih ranije gnjavio za sve i svašta) pa se raspitati.

Ukoliko ti vreme nije problem, možeš i kopnom, uopšte nije daleko. Odeš lepo do Stambola, odatle do Alepa direktan bus ide 24h, zatim još jedno 5-6 h do Damaska... linijski taksi za Aman, i tu sedneš na direktan bus za Akabu... zatim trajekt, i eto te na Sinaju, odakle dnevno ide gomila (rasklimanih ali jeftinih) buseva za Kairo.

Eto, tako bih ja išao. Zapravo, tako sam i išao, pre nekoliko godina :)

da se nadovezem na Lazarevu pricu...

iz Istanbula imash onu cuvenu cheapflight kompaniju www.airarabia.com gde mozesh na putu za Kairo da vidish i Emirate poshto svi letovi idu preko Emirata a ti na aerodrumu dobijash besplatnu tranzitnu vizu od 96 sati a izmedju letova je obicno 12 sati slobodno.

;D

Na žalost, AirArabia ne leti za Kairo. Imaju konekcije za Aleksandriju i Luxor, iz Istanbula (naravno, preko Sharjaha), ali su im letovi veoooooooma skupi i često izbacuju da je moguće leteti samo u jednom pravcu.

I ja isto mislim da, ako imaš vremena, a već si u Istanbulu, nastaviš ceo put kopnom. I ja sam došao tako od Beograda do Akabe. Nije skupo a sasvim je interesantno i nadasve zanimljivo.

• Author

Problem i jeste u tome sto nemam vremena. Proslog leta sam stigao do Akabe ali je bila prevelika vrucina, zimi imam samo 20-30 dana, a to je dovoljno da stignem do Kaira i vratim se odmah. :bang:

• 1 month later...

jako jeftini letovi iz Minhena i drugih nemackih gradova do Kaira, Izraela itd.

www.tuifly.com

Sa viznim olaksicama valjda ne bi bio problem dobiti tranzitnu Shengen vizu.

• 6 months later...

Pozdrav svima!

Ima li neko svezijeg iskustva po ovom pitanju, avionom do Kaira ili nekog grada u Egiptu? Takodje,da li neko zna mogu li se u agencijama dogovoriti za odvajanje leta od celog aranzmana?

Pozdrav svima!

Ima li neko svezijeg iskustva po ovom pitanju, avionom do Kaira ili nekog grada u Egiptu? Takodje,da li neko zna mogu li se u agencijama dogovoriti za odvajanje leta od celog aranzmana?

Da. Ubedljivo najpovoljnije tarife za Kairo, direktno iz Beograda nudi Alitalia pocev od EUR 351,00 sa sve taksama.