Jump to content

Featured Replies

Posted

Postovanje svima,

interesuje me da li neko mozda ima iskustvo slicna mom...

naime, u Italiju sam poslednji put usla sa mogucnoscu boravka od 90 dana, u ovom periodu moj decko i ja smo planirali vencanje. U italiji se pre vencanja i dobijanja datuma vencanja u opstini objavljuje publikacija i u tom trenutku oboje moramo biti u opstini radi utvrdjivanja datuma vencanja. Moj problem je sledeci-isticu mi dani boravka u Italiji. Ovde sam se raspitala u legalnim institucijama i rekli su mi da nece biti problem ako neko krace vreme prekoracim boravak i sve se legalizuje dana kada se budemo vencali. Znaci ovde problema nece biti.Vencanje ce najverovatnije biti krajem avgusta i posle toga planirali smo da odemo u Srbiju. Zanima me da li mogu imati problem prilikom ponovnog izlaska iz Srbije. Moj decko je italijanski drzavljanin. Prilikom ulaska u Srbiju poneli bismo prevedene dokumente da smo vencani i zeleli bismo da legalizujemo nas brak i u Srbiji. Ja sam jos uvek regularno u Italiji tako da u koliko je neophodno jos uvek imam vremena da se vratim, ali se nadam da sa svim overenim dokumentima necu imati problema. U koliko je neko imao slicno iskustvo ili mozda zna gde da se obratim za dobijanje odgovora...Hvala svima! Pozdrav

• 2 weeks later...

Mozete brzo i bez problema legalizovati brak i u Srbiji sto se preporucuje. Ponesite papire o vencanju u Italiji. Prijavite se PU za strance 24 h od ulaska u Srbiju i nadjite sudskog tumaca za italijanski, on ce vam objasniti dalju proceduru. Nemam to iskustvo ali je moj prijatelj, srpski drzavljanin ozenio spanjolku. U Srbiji se vencali veoma brzo. Dakle tumac i pravac opstina da zakazete. Ne znam zasto bi imali problema kad ponovo izadjete iz Srbije? Dajte malo pojasnjenja samo na tu temu! Hvala i svako dobro!

I jos da dodam, o papirima neophodnim za vencanje u Srbiji, raspitajte se kod sudskog tumaca za italijanski jezik i u opstini.

• 6 months later...

moze li mi neko pomoci,odgovoriti??? moj decko je u Italiji,on ima hrvatski pasos,planiramo da zivimo zajedno,ja imam srpski pasos.Kako da dobijem papire za boravak u Italiji ili sta god je potrebno da bismo mogli tamo da zivimo???

Pa odes u ambasadu i pitas tamo,kako drugacije?

Bar ce vas oni uputiti na neke druge adrese ako je potrebno.

21 hours ago, bubamaragg said:

moze li mi neko pomoci,odgovoriti??? moj decko je u Italiji,on ima hrvatski pasos,planiramo da zivimo zajedno,ja imam srpski pasos.Kako da dobijem papire za boravak u Italiji ili sta god je potrebno da bismo mogli tamo da zivimo???

Ne postoji viza na osnovu toga sto ti je neko decko. Da li ti je decko zakonski prijavljen u Italiji? Ako radi da li radi na crno ili je prijavljen? Na osnovu ceka bi ti podnela zahtev za italijansku vizu? Za njega nije problem sa osobnom iskaznicom ima neogranicen boravak u Italiji.

Znam da ne postoji viza na osnovu veze,on jeste zakonski prijavljen tamo,radi kog gazde...Upravo to i pitam,da li postoji nacin za mene da tamo odem,postoji mogucnost da mi nadje posao tamo...?????

2 hours ago, bubamaragg said:

Znam da ne postoji viza na osnovu veze,on jeste zakonski prijavljen tamo,radi kog gazde...Upravo to i pitam,da li postoji nacin za mene da tamo odem,postoji mogucnost da mi nadje posao tamo...?????

Ako ti nadje posao i gazda te zakonski prijavi ne vidim razlog da ne dobijes italijansku radnu dozvolu. Da ste vencani sve bi bilo jednostavnije.

6 hours ago, iframe said:

Ako ti nadje posao i gazda te zakonski prijavi ...

Pitanje je kako ide prijavljivanje onih koji imaju nas pasos za rad u Italiji.

Mozda i gresim,ali mislim da mi (sa srpskim pasosem) nemam pravo na legalan rad u EU.

Tako da,bubamarogg,za sada mozete da zivite tamo 3 meseca.Tj. ti 3 meseca,on duze,posto ima hrvatski pasos.

Kako dobiti papire za boravk u Italiji - rekao sam ti vec,odes u ambasadu,pa pitas.Oni ce te najbolje uputiti.Mada mislim i da na svakom sajtu ambasade pise ponesto o tome.

Inace cemo se vencati,koliko je onda jednostavnije jer on nema italijansko drzavljanstvo??

Just now, bubamaragg said:

Inace cemo se vencati,koliko je onda jednostavnije jer on nema italijansko drzavljanstvo??

On 1/26/2016 at 4:13 PM, iframe said:

Ako ti nadje posao i gazda te zakonski prijavi ne vidim razlog da ne dobijes italijansku radnu dozvolu. Da ste vencani sve bi bilo jednostavnije.

Njemu je hrvatska osobna iskaznica sasvim dovoljan dokument da nema problema sa zakonski regulisanim radom i boravkom u Italiji. Ti kao njegova supruga ako je on zakonski zaposlen i zakonski ima regulisan boravak u Italiji imas pravo na italijansku vizu. Raspitajte se u Italiji u mestu gde je prijavio boravak. Nece Italija razdvajati supruznike ako je sa vase strane sve po zakonu.

20 hours ago, Laza GNR said:

Pitanje je kako ide prijavljivanje onih koji imaju nas pasos za rad u Italiji.

Mozda i gresim,ali mislim da mi (sa srpskim pasosem) nemam pravo na legalan rad u EU.

Tako da,bubamarogg,za sada mozete da zivite tamo 3 meseca.Tj. ti 3 meseca,on duze,posto ima hrvatski pasos.

Kako dobiti papire za boravk u Italiji - rekao sam ti vec,odes u ambasadu,pa pitas.Oni ce te najbolje uputiti.Mada mislim i da na svakom sajtu ambasade pise ponesto o tome.

Srpski drzavljani imaju pravo na legalan rad u EU isto kao sto imaju pravo na legalan rad u svakoj drzavi na svetu. Srbi ne bi bili Srbi kada ne bi nesto radili van zakona i pravili se pametni, zato nas u civilizovanim zemljama sa razlogom smatraju za divljake, raspitati se u policiji u Becu ili Cirihu. Pola foruma je puno pitanja kako se posle 3 godine ilegalnog rada u EU vratiti u Srbiju.

3 hours ago, iframe said:

Njemu je hrvatska osobna iskaznica sasvim dovoljan dokument da nema problema sa zakonski regulisanim radom i boravkom u Italiji. Ti kao njegova supruga ako je on zakonski zaposlen i zakonski ima regulisan boravak u Italiji imas pravo na italijansku vizu. Raspitajte se u Italiji u mestu gde je prijavio boravak. Nece Italija razdvajati supruznike ako je sa vase strane sve po zakonu.

Hvala na odgovoru...

Nema na cemu. Napisao sam osnovne smernice a vi se za detalje raspitajte u Italiji u mestu boravka. Ja sam slicnu proceduru prosao u Svajcarskoj i verujem da je procedura ista i u Italiji ili je cak mnogo jednostavnija nego u CH.

On 1/27/2016 at 0:55 AM, iframe said:

Nema na cemu. Napisao sam osnovne smernice a vi se za detalje raspitajte u Italiji u mestu boravka. Ja sam slicnu proceduru prosao u Svajcarskoj i verujem da je procedura ista i u Italiji ili je cak mnogo jednostavnija nego u CH.

U Svajcarskoj??? ja treba da odputujem  u Swiss 29.feb.naravno na tri meseca.. kakvi su svajcarci? moze li da se nadje posao?ako nam ne uspe italija,nasla bih posao njemu???

• 1 year later...

Potrebna su mi dva dokumenta s prevodom na Italijanski za dobijanje dvogodišnjeg permesa.

Izvod iz matične knjige rođenih i uverenje-dokaz  srodstva između mene i sestre (rođene), koja inače ima Italijanski pasoš.

Ovaj drugi je problem.

Da li je dovoljna izjava dva svedoka overena kod notara i prevedena (uz izvode iz MK), ili na neki drugi način da rešim ovo?

Hvala na pomoći

Ja sam brat :)

U izvodu to može da bude podatak kao što je prezime i imena roditelja, što se poklapa, ali ne znam da li je to Italijanima dovoljno.

Najbolje bi bilo da mi odgovori neko ko je završavao papirologiju u skorije vreme.

• 6 months later...

pozdrav svima... da ne bi otvarao drugu temu, ja bi ovde da postavim pitanje. Naime stvar je u sledecem: moja sestra i zet zive u Italji, zet vec vise od 10 godina a sestra je otisla kad su se vencali, ima 7-8 godina... non stop produzuju permeso i nikad na duze od god dana... zadnji put je zet trazio dobijanje permesa na 5 god, jer su neki dobijali po drugim qesturama ako se ne varam, od cega su ga odvracali i nudili mu na god dana ali na njegovo insistiranje dokumenta su poslata u milano, inace oni zive u magnago... posle vise od god dana je stigao odgovor iz milana da se odbija na sta je on ulozio neku zalbu sta vec i evo danas su ih zvali karabinjeri da odu na razgovor. kad su otisli sacekala ih je vest da je moja sestra ostala bez permesa i ricevute i da treba za 15 dana da napusti zemlju, a zet je imao neki permeso za koji nije ni znao i koji mu je istekao pre neki dan jer se vodio kao na biro iako je on svo vreme bio zaposljen i to sve regularno i prijavljen. znaci on je u radnom odnosu i dalje, pokazao i karabinjerima platne liste ljudi se cudili al nista nisu mogli da promene... dakle sta mislite? njemu sad jedino ostaje da tuzi, drugog nacina nema. i da, sestra je do pre mesec dana bila u srbiju, da li vazi ono da ima pravo tri meseca tamo sto znaci da su joj ostala jos dva meseca ili mora natrag kroz 15 dana?

• 3 weeks later...

Pozdrav svima,molim hitno za savet,vencao sam se u Srbiji sa nasom zenom koja živi i radi u Italiji,nema državljanstvo ali ima trajne papire,i uradili smo to kao spajanje porodice familiare,da bi posle nekoliko meseci tražila da ponisti dogovor koji smo sklopili.Ne znam šta da radim,sva dokumenta za permeso sam skupio i predao u kvesturu,sad cekam da mi stigne permeso disedjorno,kada smo podneli za permeso rekli su mi da je odobreno na 2GODINE i dali su mi privremeno ricevutu koja je validna u Italiji i mogu sa njom da radim,imam i kodicifiskale.Skupili smo i sva dokumenta u vezi stana rezidence,papire od geometra,za gas,struju,vodu i sertifikat od policije muncipale da je stan regula i da mogu da pravim rezidencu tj boraviste u tom stanu.Čim dobijem permeso odma podnosim za rezidencu i izlaze vidjili kontrola,kada izadju i provere dali je sve u redu tj.dal sam na toj adresi,ona hoće da se razvencamo.Ne znam šta da radim kakve su posledice za mene 
Hvala unapred

Da dodam samo da mi je majka tu u Italiji već 13 godina takođe nema državljanstvo,i ima isto trajne papire,kad se budem razvencao sa tom zenom,dali bi mi ponistili papire i morao da napustim državu,ili ima nekog nacina da ostanem kod majke pa da mi ona napravi rezidencu,ako ne,kakve su posledice za mene,molim vas za savet 
Hvala