Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav ljudi, nisam nasao ovu temu. Ako postoji uputite me. Da li neko zna sa USA radnom vizom da li se moze raditi u zemljama evropske unije? Hvala!

• 8 months later...

Ćao svima:)

izvinjavam se ako već postoji negde odgovor na forumu za ovo moje pitanje, ali tražila sam i konkretno ovo nisam našla...

Pitanje je dakle sledeće :D

Ako se upiše master u Austriji, da li bračni partner te osobe takođje dobija papire (i radnu dozvolu)?

Da li je partneru potrebna takodje diploma nemačkog i ako da, znate li koji nivo?

Slala sam imigracionom odeljenju mail ali mi ne odgovaraju... :-/

na njihovom sajtu pise svasta, ali konkretno ovo nisam nasla...

hvala:)

Ako si drzavljanin Srb i upises master? Ne znam kako moze da ti takva ideja padne na pamet, da dobije papire i jos radnu dozvolu? Tako bi svi upisivali faks i isli da rade. 

Dobijas studentsku vizu na godinu dana i kao student samo ti mozes da radis maksimum 20 radnih sati  nedeljno i to odredjene poslove. Za vizu moras da platis godisnje zdravstveno osiguranje i ako nemas stipendiju da polozis na racun za svaki mesec ako imas preko 24 godine oko 830 evra mislim da je cifra. I Da nadjes dom ili boravak privatno sto je zeznuto jer svi traze da nadjes nekog ko ce posle tebe ziveti. 

Pretpostavljam da bi tvoj partner dobio pravo da boravi tamo, ali ne i da radi. Ali, samim tim sto bio boravio tamo, pruzila bi mu se mogucnost da ostvari neki kontakt sa eventualnim poslodavcem, pa ako se to desi, tad bi eventualno mogao da zatrazi drugi tip vize, nezavisno od tebe. Ovo je samo moja pretpostavka, na osnovu iskustva i zivota u inostranstvu, ne mora da znaci da je nuzno i tacno i za tvoj primer i za Austriju.

Znam i za primer mog druga je da je dobio radnu vizu bas u Austriji, a njegova supruga je dobila istu mogucnost kao i on, s tim da je cak imala mogucnost da se zaposli bilo gde, dok je on bio vezan za tu firmu gde je dobio posao. Dakle, ona je cak bila i u boljem polozaju :) Naravno, oboje su morali da polazu testove nemackog.

Edited by Dragance

Konkretno moja devojka je zavrsila master u Gracu i znam da ne moze zato sto ti je neko partner da dobijes radnu vizu i boravak zato sto si ti na masteru, a ni sam ne mozes da radis full time.

Cekaj, jasno je da radnu vizu ne moze da dobije, to sigurno. Ali, da kao bracni partner ne moze ni boravak da dobije, to mi se malo kosi sa nekim osnovnim pravima a i zdravim razumom.

Kapiram da je mislio "partner" kao nevencana osoba (momak/devojka/seksualni partner/sta vec),a ne kao supruznik/supruga.

Mada,sad vidim da je angie pitala za bracnog partnera...

mislila sam partner kao bracni partner... :)

dakle u svakom slucaju mislite da dobija boravak? pa dobro i to je nesto realno...

@mveruovic

hvala na odgovoru, samo nemoj da me bijes :P

palo mi je na pamet jer znam da npr u Kanadi partner dobija papire ako ovaj drugi upise fax,

a logicno mi je ako mu vec daju boravak, da mu daju i neke sate za rad... call me stupid ;) ali meni to

uopste nije nelogicno pitanje...