Jump to content

Da li su vam pravili probleme jer nemate povratnu kartu (u zemljama EU)?

Featured Replies

Posted

Nisam baš sigurna da je ovo pitanje koje treba ovde da postavim, ali ne znam gde bih.

Dakle, zanima me da li su vam pravili probleme? Ja idem par puta godišnje u Holandiju, i do prošle godine mi niko nije tražio povratnu kartu, međutim, izgleda da je to sad možda i obavezno? o.O Počeli su mnogo više da me ispituju, i za pare (koliko nosim) i za sve.

Uglavnom, zanima me da li su vas vraćali ako nemate povratnu ili pravili probleme jer bih možda išla bez povratne, pa ne znam koliko mi je to pametno i šta činiti?

Najviše me Holandija zanima (iskustva sa aerodroma u Eindhoven-u), ali i druge zemlje dolaze u obzir.

Hvala puno!

Prosle godine sam prisustvovala vracanju sa Malte, pisala sam negde na forumu.

Prvo nisu pustali ljude iz Sofije Wizz airom ni da polete na Maltu ako nemaju pvratne karte - ili za Sofiju ili za Srbiju, pa su ljudi na licu mesta morali da kupuju Wizzove karte za nazad. Posle toga su na pasoskoj kontroli zadrzali troje. Po dvoje je dosao neko ko ima boravak na Malti da garantuje, a treceg su valjda vratili (morala sam da krenem, pa nisam sacekala na kraju).

Oni koji su znali za to, imali su sa sobom rezervaciju povratne karte (platili nekoliko stotina dinara agenciji da im urade, pa je posle sletanja na Maltu otkazali).

Takodje, pre 3 godine, mojoj drugoarici se desilo na letu iz Grcke u Svedsku da je nisu pustili u avion, jer nije imala kartu za izlazak iz Svedske.

Probaj sa nekom od medjuvarijanti najbolje - imaj sa sobom rezervaciju hotela nekog i/ili rezervaciju povratne karte. Najvise ispitivanja ima kada se ide kod "prijatelja", "rodjaka" i slicno, i kada se ne zna datum povratka. Ako delujes kao turista najljubazniji su...

• Author

Mene su jednom pitali u Bg-u da li imam povratnu (kad sam letela JAT-om ili je AirSerbia bila u pitanju), i kad sam rekla da nemam, rekao mi je čovek kako me mogu vratiti iz Holandije. Kad sam došla tamo, lik u Amsterdamu me NIŠTA nije pitao, samo udario pečat i to je to.

A inače su do prošle godine pitali ponešto (uglavnom idem Wizz-om do Eindhoven-a, ali desilo se par puta i do Amsterdama skupljim letom), ali prošle godine su krenuli da me bombarduju pitanjima, i počeli su da proveravaju koliko para nosim. Prošlog puta su me čak vodili dodatno da me proveravaju. Da me je dečko čekao na aerodromu, garant bi i njega ispitivali, jer su pitali da li je on tu. Zanimljivo, ali ne traže uopšte adresu, ime i prezime. Ja nemam šta da sakrivam, ali oni verovatno misle da ću ostati tu, da ću se udati zbog papira itd.

Anyway, ako bi bilo nekog na aerodromu sa mnom da garantuje za mene, možda bi me i pustili, ali bojim se da bi pravili ogroman problem.... :/ Ne mogu da verujem šta rade. Kao da je povratna karta garancija da ćeš se ti vratiti. -.-

Hajde kad sam već ovde, da vas pitam - znate li može li se u dogovoru sa nekim od putnika zameniti rezervisano mestu na Wizzovim letovima (pošto komplikuju sad ovim različitim vrstama sedišta i kojekakvim doplaćivanjem)?

Pa, dosli smo na poziciju u kojoj su Bugarska i Grčka od ranije...ne čudi me, zaista puno naših odlazi na crno, srećem ih dosta koji tako žive gde god se okrenem.

Turisticki imidz je najbolja zastita, pasos pun pecata sa putovanja i jasan odgovor kada pitaju gde ides i kada se vracas - jednostavno ulivaju sigurnost sluzbenicima. Ja sam propitivanja na aerodromu, kao i po autobusima po Evropi gledala odavno - ranije su cesce ljudi odlazili na crno autobusom, i na granici sa Slovenijom je cesto bilo vrlo gusto, a u par navrata su  vracali ljude sa granice (ceo autobus mora da se vrati da bi ih ostavio na poslednjoj pumpi), pa pinovo nazad u Sloveniju. Slusala sa neka propitivanja, i tacno se vidi kako pocnu da sumnjaju cim ne znas tacno gde ides, neodredjeno odgovaras kako ces nazad. Jednom su jednom tipu na slovenackoj granici (koji je evidentno muljao nesto), trazili kontakt "devojke" kod koje je rekao da ide, i hteli su da je zovu da provere, ali on "nije imao". Rekli su mu onda "ok, hajde. Nema veze, ako imas sredstva pusticemo te". On je rekao da ima na racunu, i da ima karticu, pa ne moze da im pokaze. Poslali su ga na bankomat da podigne nesto para, pa da donese stanje. Ispostavvilo se da nema ni karticu.... Cekali smo dva sata da nadju neko opravdanje da ga puste, i na kraju su nam se izvinili svima, i rekli da moramo da ga vratimo, i da ne mogu da ga puste (sasvim opravdano)...

Tako da razumem potpuno zasto to rade, i jeste neprijatno nekada, ali ni njima nije lako...

• Author

Da, ali ja njima ništa ne sakrivam. Kažem gde i kod koga idem, počela sam i povratne karte da im pokazujem, nego im je količina novca bila mala, pa zato. A realno, ne potrošim deo tih para svakako. Kao da ću svaki dan ići na večeru u restoran. -.-

Mene nisu uopšte pitali da provere ime, broj telefona itd. Ni za osiguranje ne pitaju.

Znam da ima dosta tih muljatora, ali sam jako besna što ja moram da ispaštam zbog takvih. Imam gomilu pečata, svaki put sam uredno putovala za Srbiju na vreme, nisam kršila 90 dana....

Obavezno kupi povratnu kartu. Zasto da rizikujes? Sada imas niskobudzetne avio kompanije sa vrlo pristupacnim cenama. Nije vredno rizika. Desava se da i sa kartom u jednom smeru, ne bude problema. Medjutim, mnogo cesce, bude problema. Zato, povratna karta-opusten put ! Pozdrav!

• 1 month later...

Ja do sada nisam imala problema, prosle godine sam letela dva puta za Rigu (prvi put preko Istanbula, drugi put preko Moskve) i nisam imala nikakve neprijatnosti. Jedina neprijatnost mi je bila London, gde je trebalo da provedem pet sati u tranzitu - pa sam uhapsena :D

On 9/1/2015 at 11:04 PM, NatasaR said:

Jedina neprijatnost mi je bila London, gde je trebalo da provedem pet sati u tranzitu - pa sam uhapsena :D

Ako te ne mrzi, moze li malo vise o ovome?