Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav ljudi. Planiram da krenem na put prema dalekom istoku, Kina, Indija, a zatim do JI Azije. Vremensko ograničenje 1 godina. Mislio sam da idem kombinacija autostop, voz, bus, svojim nogama, iz naših krajeva, preko Bugarske, Turske. Tu nastaje mala nedoumica. Da li dalje iz Turske krenuti preko Irana i Afganistana (zbog sigurnosti) ili preko Gruzije i Kazahstana, do Kine i Indije?

Ako imate i prijedloge za način prijevoza na pojedinim dionicama, lokacije koje bi vrijedilo vidjeti, recite :-)

Kroz Iran mozes komotno, nemaju bas opcije wifi i onlajn checkin ipak bus servis je odlican i ima svasta da se vidi, cene su jako pristojne u nivou s Srbijom, za vizu 60$ (ovogodisnja taksa), za Afganistan mi jedna Italijanka rece da im je dodeljena pratnja koju su platili zbog bezbednosnih razloga. Ne znam nista kako sta kroz Afganistan, Iranci ih ne vole ni malo.

Vozni prevoz je u Iranu takodje odlican, mozes se odluciti na sever ka Turkmenistanu recimo. Samo predlog, ni za Turkmenistan ne znam dovoljno.

kroz Avganistan zaboravi taj dio prema Iranu je jako nestabilan . Mala je vjerovatnoca da ces biti ciljana meta napada (nije potpuno ni iskljuceno , od oruzane pratnje nemas koristi sem da jos vise bodes oci) ali se zato povecava vjerovatnoca da budes u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu . ne zaboravi da vecina svjetskog heroina dolazi iz tog kraja .

da ja imam vremena i sveg ostalog na takav put bi isao preko Rusije i Mongolije na Kinu i dalje

• Author

Nešto mi se baš ne ide preko Afganistana. Iran ok, ali Afgansitan...

Možda je najbolje poslije Irana Pakistan, pa Indija, pa onda Kina. 

Da li je neko skoro išao kroz Pakistan i Indiju, i kakvo je stanje sa vizama za te zemlje?

indiska viza bez problema , Pakistanska uz muku , Ako imate Srbijanski pasos zvrc ambasadu u BGD .

• Author

Prijedlog:

Gruzija-Rusija-Kazahstan-Kina ili

Gruzija-Rusija-Kina?

Druga opcija je duza jer zaobilazi Kazahstan.

Gdje je putovanje jeftinije?

Već sam negde ostavila link, ali evo ponovo: Krešimir je nedavno prošao kroz Pakistan idući tzv. južnom rutom za Istok, pa možeš da iščitaš njegov blog ili da ga kontaktiraš za sve informacije: na FB-u ili na PutOpiji

Što se tiče tzv. severne rute za Istok, ja sam svojevremeno pedalala Gruzija-Rusija-Kazahstan-Kirgizija-KAzahstan-Kina. Ovo su ukratko neka iskustva:

Granica Gruzija-Rusija bila je nedavno zatvorena zbog nekih odrona, a inače je samo za motorna vozila. Pejzaži prelepi, prolaziš kroz srce Kavkaza.

Put kroz južnu Rusiju je zaista avantura, jer taj deo naseljava veliki broj etničkih grupa i ljudi su fenomenalni, mada su istorije njihovih naroda i grupa jako zamršene i ja nisam uspela da razgranam ko je kad došao, odakle, s kim se skuobio i sl. I dalje povremeno ima lokalnih sukoba, ali je uglavnom bezbedno za putnike, Tu možeš i na hajking-paraglajding na Kabardina Balkaria. Nakon Kavkaza išla sam do Rostova i Taganroga, koji je rodno mesto Čehova. Odatle idu vozovi koji su jako jeftini ako se dobro sećam. Obavezno poseti Volgograd i Mamaev Kurgan.

Granični prelaz kod Uralska je i zvanično prelaz između dva kontinenta, jer reka Uralsk razdvaja azijsku i evropsku ploču. Stojiš na mostu jednom nogom na jednom, drugom na drugom kontinentu. Ima i natpis na luku: Azija, s jedne strane, tj. Evropa s druge. Ja sam samo zbog toga išla čak na taj prelaz. :)

Od Uralska do juga Kazahstana nema ništa spektakularno, samo stepa i stepa. Vozovi su jeftini (tipa, 25 evra od severozapada do juga), ali vodi računa o razlici u vremenskim zonama. Almaatu vredi posetiti, grad je veoma lep, sa jakim evropskim uticajem, a Almaaćani se hvale da govore bolji ruski od Rusa. Smeštaj je relativno skup, ali dobro radi CS.

Alatajske planine ne treba zaobići. Meni je to bio najlepši deo ture u centralnoj Aziji.

Odatle ideš na Urumči, prateći Put svile. Prolaziš Dunhuan (najstriji budsitički centar, ogroman kompleks pećina), Šijan (terakota ratnici) i dalje već kako planiraš. Idu busevi i vozovi, jeftino, CS radi dobro.

Imaš i opciju da pređeš u Kirgiziju (viza se kupuje na granici), Iskik-Kul jezero je ludilo, nekoliko različitih mikroklimatskih zona u sveka par desetina kilometara, navodno je i virus kuge krenuo odatle jer je bio zamrznut u nekim pećinama. :shockkk:  Ima svašta da se vidi. Iz Kirgizije možeš busom preko Kašgara u Kinu, pa busom preko Taklamakan pustinje da uhvatiš Put svile. Ili ako ćeš na jug, u Junan provinciju, pored Tibeta,

A možeš i natrag iz Kirgizije u Kazahstan, pa opet na Urumči (tako sam ja uradila) 

Eto, ukratko, nadam se da će ti pomoći da se odlučuiš. O svemu sam pisala posebne blogove, ali toga ima premnogo (možda samo da baciš pogled na fotke tih delova rute). A za konkretne detalje - pitaj :), za par dana imaću na duže smeštaj i wi-fi pa ću moći da odgovorim.

P,s. Ipak, ako imaš mogućnsoti, nemoj da propustiš Iran, meni su odbili vizu pa zato nisam izabrala taj put.

Edited by Snezana011

• Author

Snežo, ovo je odlično. Hvala ti :-)

Toliko si mi dobro dočarala ove sve predjele da jedva čekam da ih vidim :-)

Vizu za Iran ću vjerovatno moći dobiti.  

Čuću se sa Krešimirom u vezi Pakistana. 

Jako mi se sviđaju slike ovih dijelova o kojima si mi govorila, sutra ću pregledati i sve ostale :-)

Jedino me brine zima, to bi vjerovatno bilo u oktobru ili novembru, pa ako budem tada išao, mogao bih se smrznuti spavajući napolju u Rusiji :-)

Ali dobro je što je CS tu jak, pa bi to mogao biti spas.

Privlačno djeluje opcija Iran-Pakistan-Indija (toplije, toplije :-)).